Gledate te grafike a ne vidite slona u tabelama. Novembar 2022 je bio pik zato što je tad proknjižen promet BW Riviere i BW Perle koje su se prodavale u tom trenutku već 4-5 meseci (a to su stanovi od 5 do 8k EUR po m2). Taj pik nije nikakav realan pik, praktično je slučajno izazvan trenutkom kad je BnV dobio građevinsku dozvolu. Možete analizirate dalje "market makera" u Beogradu, a to je svakako Beograd na vodi - oni i dalje stabilno dižu cenu svojih zgrada kako teče izgradnja (KP/QP su imali povećanje od 3-3.5% tik pred početak gradnje, to je ono što pratim). To što se prodaje po povoljnijim cenama sad su stanovi koji su najmanje atraktivni. Nema nikakvog realnog pada cena novogradnje za sada. Mi smo na kraju juna 2023, BnV je počeo prodaju 2 zgrade za ovih 6 meseci što je vidno usporenje u odnosu na 2022. godinu. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da BnV već godinu i kusur dana više ne daje kuhinjske elemente i plakare uz novi stan. Za sada se vidi samo pad ponude, cene se i dalje fino drže. S obzirom da već kuburimo sa radnom snagom i da je angažovana gomila stranih firmi, nikakav problem tu gospodu poslati kući u jednom momentu. To usporenje u prodaji ne predstavlja nikakav problem za BnV jer i dalje prodaju dobrano unapred (4 poslednje zgrade su fino prodate a njihov plac je i dalje samo parking/skladište).
Ja sam krajem prošle godine kupio jedan stan, svesno sam računao da ću možda izgubiti 20% (što sam i pisao ovde, stan je kupljen za život, ne za investiciju). Početkom ove godine sam predvideo do 10% pada i tada sam dobio gomilu pluseva - pominjem to da bih predstavio zbog čega ovu temu vidim kao soba odjeka za mnoge, ljudi veruju samo u ono u šta žele da veruju, svi koji pišu drugačije su jednostavno lažovi i prevaranti. Sad više nisam ni siguran da ćemo nominalan pad cena novogradnje ikad i videti. Meni je svejedno, tako sam se postavio, i svaki mi ishod odgovara. Savet i drugima da pokušaju ta razmišljaju u tom pravcu, da naprave ličnu strategiju za sve moguće ishode.