Šta je novo?

Cene nekretnina

Neko od članova je pisao na prethodnim stranicama o tome kako je u prošloj ekonomskoj krizi pad nekretnina krenuo tek 6 meseci nakon što je euribor prebacio istorijski maksimum (čini mi se da je to bilo 5,8). Sada je euribor otprilike na 3,9, a novogradnja je veći zabeležila značajan pad, u Novom Sadu i starogradnja.

To verovatno znači ili veći pad ili brži pad u odnosu na 2009.

Neko od članova je pisao na prethodnim stranicama o tome kako je u prošloj ekonomskoj krizi pad nekretnina krenuo tek 6 meseci nakon što je euribor prebacio istorijski maksimum (čini mi se da je to bilo 5,8). Sada je euribor otprilike na 3,9, a novogradnja je veći zabeležila značajan pad, u Novom Sadu i starogradnja.

To verovatno znači ili veći pad ili brži pad u odnosu na 2009.
Gde je taj znacajan pad? Daj mi nesto konkretno, ali bez onoga stavim cenu 200k pa spustim na 150k, to nije pad jer po 200k nikada i nije prometovano.

Gde je taj znacajan pad? Daj mi nesto konkretno, ali bez onoga stavim cenu 200k pa spustim na 150k, to nije pad jer po 200k nikada i nije prometovano.
Pik novogradnje je bio u novembru 2022- 2844 EUR. Još jedan pik je bio u martu 2023 - 2716 e. Od tad se prosek novogradnje vrti oko 2.500, pik od 2844 je ostao u 22 godini i više nije dostignut. Nema više nekontrolisanog divljanja cena novogradnje.

Biće još uspona i padova jer je profil novogradnje cik cak, ali su pikovi sve niži i niži.

Meni je logično da prvo obaraju cenu novogradnje, samo nude neke popuste i dogovore, samo da im ne stoji pola zgrade prazno.

Po tom istom diagramu smo imali pad sa 2850 na 2300e. Cak 500e po m2, a ja se ne secam tog dogadjaja. Kada sam u zadnjih godinu dana mogao ustedeti 500e po m2 u proseku? Nikada.

Trziste novogradnje je osetljivo, dovoljno je da se u nekom periodu pusti u prodaju par skupljih novogradnji od 5000e po m2 i imas prosek koji je visi nego pre, i obrnuto. A realno nema nikakve promene cene ostslih novogradnji.

Gledate te grafike a ne vidite slona u tabelama. Novembar 2022 je bio pik zato što je tad proknjižen promet BW Riviere i BW Perle koje su se prodavale u tom trenutku već 4-5 meseci (a to su stanovi od 5 do 8k EUR po m2). Taj pik nije nikakav realan pik, praktično je slučajno izazvan trenutkom kad je BnV dobio građevinsku dozvolu. Možete analizirate dalje "market makera" u Beogradu, a to je svakako Beograd na vodi - oni i dalje stabilno dižu cenu svojih zgrada kako teče izgradnja (KP/QP su imali povećanje od 3-3.5% tik pred početak gradnje, to je ono što pratim). To što se prodaje po povoljnijim cenama sad su stanovi koji su najmanje atraktivni. Nema nikakvog realnog pada cena novogradnje za sada. Mi smo na kraju juna 2023, BnV je počeo prodaju 2 zgrade za ovih 6 meseci što je vidno usporenje u odnosu na 2022. godinu. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da BnV već godinu i kusur dana više ne daje kuhinjske elemente i plakare uz novi stan. Za sada se vidi samo pad ponude, cene se i dalje fino drže. S obzirom da već kuburimo sa radnom snagom i da je angažovana gomila stranih firmi, nikakav problem tu gospodu poslati kući u jednom momentu. To usporenje u prodaji ne predstavlja nikakav problem za BnV jer i dalje prodaju dobrano unapred (4 poslednje zgrade su fino prodate a njihov plac je i dalje samo parking/skladište).

Ja sam krajem prošle godine kupio jedan stan, svesno sam računao da ću možda izgubiti 20% (što sam i pisao ovde, stan je kupljen za život, ne za investiciju). Početkom ove godine sam predvideo do 10% pada i tada sam dobio gomilu pluseva - pominjem to da bih predstavio zbog čega ovu temu vidim kao soba odjeka za mnoge, ljudi veruju samo u ono u šta žele da veruju, svi koji pišu drugačije su jednostavno lažovi i prevaranti. Sad više nisam ni siguran da ćemo nominalan pad cena novogradnje ikad i videti. Meni je svejedno, tako sam se postavio, i svaki mi ishod odgovara. Savet i drugima da pokušaju ta razmišljaju u tom pravcu, da naprave ličnu strategiju za sve moguće ishode.

Po tom istom diagramu smo imali pad sa 2850 na 2300e. Cak 500e po m2, a ja se ne secam tog dogadjaja. Kada sam u zadnjih godinu dana mogao ustedeti 500e po m2 u proseku? Nikada.

Trziste novogradnje je osetljivo, dovoljno je da se u nekom periodu pusti u prodaju par skupljih novogradnji od 5000e po m2 i imas prosek koji je visi nego pre, i obrnuto. A realno nema nikakve promene cene ostslih novogradnji.
Tačno.

Od maksimuma novogradnje u novembru 22 pa do sada prošlo je ravno osam meseci. Za tih osam meseci sigurno je bilo ihaj koliko prodaje skupljih varijanti novogradnje, ali ona više nema cenu koju je imala pre 8 meseci. Naprosto nemoguće je da se ovih osam meseci i prodavala samo jeftinija ili osrednja novogradnja, prodavana je i ona Mega fensi, ali ne po istoj ceni.

Svugde nude neke popuste, organizuju prodajne dane. Nije više ista cena kao krajem 22.

Ovo mi liči na onu situaciju kad su pojedinci pokušavali da ubede nas normalne da je prodaja novogradnje na Novom Beogradu strahovito pala u periodu od februara do maja ,,zato što je sve prodato i nema više šta da se proda". Jedva sam uspela da ih ubedim da sigurno ne plaćaju bilborde i online reklame na sve strane da bi reklamirali stanove koji su odavno prodati 🙃.

Zna li neko da mi kaže Koja je razlika ovog plavog kružića za lajkovanje koji ima neke tri linijice u odnosu na ostale?

Poslednja izmena:
Pa razlika je u tim linijicama, to ostali nemaju :)

Taj lajkic simbolizuje jedan grad u kom krece airbnb explozija i ubrzani rast do 4k za starogradnju, nikad ne bi pogodila koji je to grad.

Pa razlika je u tim linijicama, to ostali nemaju :)

Taj lajkic simbolizuje jedan grad u kom krece airbnb explozija i ubrzani rast do 4k za starogradnju, nikad ne bi pogodila koji je to grad.
1687555802379.png

Velelepna gradjevina u strogom centru Beograda namenjena za Airbnb, upravo za rezidencijalni smeštaj onih koji kvadratni metar starogradnje u Surčinu🙃 plaćaju 4.000 EUR. Parking mesto ispred samog ulaza u zgradu dobijaju gratis🤩

već počinješ da razvijaš mnoge teorije kao u drugoj temi, da ne bude i ovde hristijanjenje (koliko Vas ima na nalogu ne znam).

Znaci i u drugim temama isto ponasanje? Dobro zapazanje, samo veci broj ljudi iza tog naloga moze da objasni tu kolicinu kontradiktornosti, ali i nezadovoljstva, histerije i nekulture.

Komentar na jednom portalu:​

Kupac-prodavac​

21.05.2023 • 09:13

Prodajem manji stan da bih uz doplatu kupio veci. Primecujem da su u Novom Sadu cene pale i za manje i za vece stanove, bar ono sto ja gledam, a to je sa 2400 u proseku na 2200 u proseku, dakle 200 evra u poslednjih mesec i po dana. Kada kazes da kupujes za kes, razlika je i veca.

Rasta cena bi bilo i dalje, da ljudi nisu već uložili novac u nekretnine (investiciono). I dalje ima zainteresovanih kupaca za stanove (rešenje egzistencije), ali oni čekaju pad od bar 30%. Tako da džaba Expo džaba sve, jedino Surčin sa okolnim mestima će privremeno da živne, ostalo sve očekuje pad. Nema više keša, kredita sve manje, ne pali više nikakav marketing, ovce su ošišane do rozog 🙂

Malo drugačija perspektiva. Prosečna cena kuće u zlatu u SAD od početka veka pa do danas.
shiller-case-home-price.jpeg-1.jpg

I od početka.peoslog veka do danas. Pravi bum nekretnina je bio od 1950 pa do 1971 i od 1980 do 2001.
shiller-case-home-price.jpeg.jpg

Isto kao prethodno s tim što plava.linija predstavlja index u odnosu na USD. Znači u od idu na zlato cene nekretnina su padale ali u odnosu na USD su rasle.
Ovo govori još o jednoj pojavi a to je da se u ovom trenutku više veruje zlatu nego ivesriciji u nekretnine.

case-shiller-in-terms-of-gold-1024x621.jpg

Kamate na svetskim tržištima će doživeti pik ove jeseni i onda kreće strmoglavi pad sledeće godine. Taman kad kad cene nekretnina budu reagovale na rast kamatnih stopa, krenuće nova tražnja kreditnih kupaca. Predviđam da će cene nekretnina kratkoročno da padnu 10-20%, ali na dugi rok cene će stabilno da idu gore (minimum za procenat inflacije u Evrozoni).

Kamate na svetskim tržištima će doživeti pik ove jeseni i onda kreće strmoglavi pad sledeće godine. Taman kad kad cene nekretnina budu reagovale na rast kamatnih stopa, krenuće nova tražnja kreditnih kupaca. Predviđam da će cene nekretnina kratkoročno da padnu 10-20%, ali na dugi rok cene će stabilno da idu gore (minimum za procenat inflacije u Evrozoni).
Ja ipak mislim da je ekonomija ozbiljna nauka i da predviđanja mogu da se naprave sa određenom rezervom (s obzirom da je u igri veliki broj faktora od kojih mnogi nisu predvidivi). Nagađanje je po mom mišljenju bezveze.

Ima ekonomista na temi pa bi bilo dobro ako neko od njih može da napravi predikciju sta se u narednim mesecima može očekivati vezano za cenu nekretnina u Novom Sadu, s obzirom da je već sedam meseci prodaja u najmanju ruku prepolovljena (još uvek unose u katastar novogradnju prodatu prošle i pretprošle godine, tako da je pitanje da li se išta od novogradnje uopšte i prodaje).

Ja sam ekonomista. Pojednostavio sam, jer je ovo forum. Šta treba, da pišem referat?
A drugo, koji ozbiljan ekonomista može da proceni cene nekretnina kod nas, kad su većina faktora neekonomski.
Ja sam pisao o proceni kretanja kamatnih stopa i kretanja nekretnina u svetu, pa i kod nas kao reakciju na svetska dešavanja.

Zanimljivo.

Naucnica na temi "Cene nekretnina" pise "Plazma je poskupela 2-3 puta u odnosu na proslu godinu" pa na pitanje "Kako 2-3 puta kada je poskupela 6 dinara sto je 0.06 puta prema lako dostupnim i proverljivim podacima" odgovara sa "Nemam pojma koliko je plazma niti je kupujem" a od drugih trazi konkretne dokaze za bilo koju tvrdnju koja nije "cene ce samo da padaju" ili "u novom sadu ni jedna novogradnja nije prodata to je sve od pre par godina".

Vradoviceva skola. Da napise da ce da bude airbnb eksplozika i 4k m2 u bg do 2027. mu je dovoljan osecaj, ali ako neko napise drugacije onda trazi konkretne podatke, proracune i izvore podataka.

Manite me ekonomista. Da su mogli završili bi; medicinu, hemiju, tehnologiju, mašinstvo, elektrotehniku...dovoljno sam pismen i školovan da znam osnovne zakone ekonomije. Sve ovo što se dešava može samo prepoloviti cene nekretnina (u najboljem slučaju).

Vrh