Radi se...Izgleda da je ChatGPT preuzeo upravljanje nad nyse.
Sta da ode u Bataju? Pa moze ...a stan koji je kupio da ostavi Javnom belezniku da ga proda na aukciji i razliku do uzetog kredita da mu skidajiu sa svakog priliva na bilo koji tekuci racun koji otvori u Srbiji....Isto to moze da uradi i ovaj sto je kupio stan na kredit.
Nisi se setio da moze da se izda stan?Sta da ode u Bataju? Pa moze ...a stan koji je kupio da ostavi Javnom belezniku da ga proda na aukciji i razliku do uzetog kredita da mu skidajiu sa svakog priliva na bilo koji tekuci racun koji otvori u Srbiji....
pa moze Nedeljko ako imas kome da izdas po ceni koja ti treba...2007 sam ziveo kod Starog Merkatora u iznajmljenom stanu, da sam ga kupio 2008/2009, pa i 2010 na 25 godina mesecna anuitet bi bio 700-800eur, od toga kamata banci u prvim godinama 350-400eur, rentu sam placao 450 i smanjo je na 300eur do sredine 2009... tako sve do 2012 kada sam kupio svoj prvi stan...Nisi se setio da moze da se izda stan?
Koja je tad (2008/09) bila cena kvadrata oko Starog Merkatora, ili NBG generalno i je l' su i tad postojali oglasi sa ludačkim cenama od 4000e kvadrat? Nija baš lako naći neku statistiku za period pre 2013, kao da žele da sakriju da se nekad desio pad.2007 sam ziveo kod Starog Merkatora u iznajmljenom stanu, da sam ga kupio 2008/2009, pa i 2010 na 25 godina mesecna anuitet bi bio 700-800eur, od toga kamata banci u prvim godinama 350-400eur, rentu sam placao 450 i smanjo je na 300eur do sredine 2009
A kako si ti 2008 znao koja ce cena biti 2012? Sta bi bilo da se tad desila 2022?pa moze Nedeljko ako imas kome da izdas po ceni koja ti treba...2007 sam ziveo kod Starog Merkatora u iznajmljenom stanu, da sam ga kupio 2008/2009, pa i 2010 na 25 godina mesecna anuitet bi bio 700-800eur, od toga kamata banci u prvim godinama 350-400eur, rentu sam placao 450 i smanjo je na 300eur do sredine 2009... tako sve do 2012 kada sam kupio svoj prvi stan...
Ovde svi piskaramo, svako donosi svoje odluke, u to vreme neki moji poznanici, direktori, vrsni ekonomisti, pa i jedan od g;lavnih ekonomskih analiticara koji je davao svakodnevno intervjue su uzimali kredite u CHF...
Nije se imalo druže, meni kum kupio po 800€ 2005, šta mi vredelo kad nisam imao…a i 6M euribor bio 4-5% plus marže banke, plus konverzija po kupovnom kursu , plus… svašta nešto…A kako si ti 2008 znao koja ce cena biti 2012? Sta bi bilo da se tad desila 2022?
I zasto nisi kupio 2007, tad su cene bile i manje nego 2012. a i ustedeo bi 5 godina kirije tj nekih 20.000e?
Nisi imao ... i onda dosla kriza, pa si imao. Zivot pise romaneNije se imalo druže, meni kum kupio po 800€ 2005, šta mi vredelo kad nisam imao…a i 6M euribor bio 4-5% plus marže banke, plus konverzija po kupovnom kursu , plus… svašta nešto…
Biće cene u BGD u nekoj budućnosti kao i ove aktuelne, ali sad ide reset…
Plasim se da ti je teško objasniti …sve najbolje Olivere Nedeljkovicu, neka te sila prati…Nisi imao ... i onda dosla kriza, pa si imao. Zivot pise romane
Od kraja 2008. do kraja 2014., cena kvadrata je pala za trecinu. Daj boze da se to ponovi.Koja je tad (2008/09) bila cena kvadrata oko Starog Merkatora, ili NBG generalno i je l' su i tad postojali oglasi sa ludačkim cenama od 4000e kvadrat? Nija baš lako naći neku statistiku za period pre 2013, kao da žele da sakriju da se nekad desio pad.
Edit: nađoh jedan sajt https://imovina.net/statistika_cena...ry=1&city=1&year=2009&stats=131&load=PRIPREMI
60m2*2500 je 150.000, ako padne 20% to je 120.000.Zavisi i od veicine kirije i koliko je nekome frka ali da.
Mislim da je i vecina prica ‘cekao pa docekao’ vise bile ‘nije mogao pa je mogao’. Stan za zivot se kupuje kad mozes da ga kupis.
I ti sto su kupili na dnu vecinom nisu kupili zbog neke mudre strategije cekanja, vec sto pre tog pada nisu ni mogli da naprave zdravu racunicu.
Sad je pitanje koliko ljudi tako ceka i u kom trenutku ce popustiti i uleteti ako krene pad. Nekome i pad od 10% radi posao, nekome 20%, neko ceka 50%.
Na ove cene da ode jos na gore 50% - nema sanse.Pri tom niko ne zna da li ce pasti 20% ili otici na gore 50%.
Na cenenekretnina.rs se lepo vidi, jan 2015 prosecna cena 1175 u Bg, jan 2023 prosecna cena 2225. To je skok od 90%. Kakvih crnih 150%.Cene su otišle za 150%, a negde i za 200%, pa i 300%. Pad od 20% je duboki pesimizam... Očekujem bar 50 do 70% na ove cene pad.
Stvarno je nejasno kako se to za vreme krize nasao novac? Ovde se pise da cemo davati stanove u bescenje jer nece biti kesa i zidovi se ne jedu, a evo neki u vreme bescenja zaradili kes? A i zasto se neko ko je kupio stan potresa oko cena i prizeljkuje pad? Cudno.Plasim se da ti je teško objasniti …sve najbolje Olivere Nedeljkovicu, neka te sila prati…
ja vrlo, vrlo staloženo pratim, ovde pomalo pravim par kontra - spam poruka, zabavljam se, a hocu i da podelim neka svoja iskustva sa mladim ljudima, oko situacije u kojoj sam ja bio u periodu zadnje ekonomske krize , a predpostavljam u njihovim godinama, ova kriza je kompleksnija i dublja, imamo i senku rata…nema pravog saveta sada, naročito na forumu…samo malo obazrivosti nije na odmet, sto kaže narod na kraju, sam pao, sam se ubioStvarno je nejasno kako se to za vreme krize nasao novac? Ovde se pise da cemo davati stanove u bescenje jer nece biti kesa i zidovi se ne jedu, a evo neki u vreme bescenja zaradili kes? A i zasto se neko ko je kupio stan potresa oko cena i prizeljkuje pad? Cudno.
Koje krize, sta je uopste kriza? Evo par postova ranije covek napisa da pre krize nije imao za stan, a u toku krize placao kiriju i skupio za stan.Mozemo da uzmemo kao pocetak realnog rasta 2016 godinu, pa 2017, 2018, 2019, 2020, na 3-5% godisnje. Nek bude da su 2021 i 2022 neprihvatljive godine za racunanje, jer je sve vestacki izazvano, sto znaci da mozemo da se vratimo na cene od 2020, a ne na cene od 2016. A kada se vratimo na te cene iz 2020, mozemo opet da krenemo nagore, ali ce trebati par godina da se oporavimo od krize. To su potpuno ocekivane stvari.
Ne znam sta je tu nelogicno. Mozda je pre krize bio obican student, a za vreme krize poceo da radi. To sto je kriza ne znaci da ne postoje ljudi koji mogu na posten nacin da zarade neki novac, i uz pomoc nekog eventualno prethodnog steka, roditelja, prodaje neke njive koju niko ne obradjuje, manjeg kredita,... skupe za stan.Koje krize, sta je uopste kriza? Evo par postova ranije covek napisa da pre krize nije imao za stan, a u toku krize placao kiriju i skupio za stan.