Racunica za Beograd nije tacna
Daj link druge banke gde nema koriscenja minimalnog % varijabilne stope koja se trenutno nikom ne odobrava. Uvek ide u rasponu od-do. Od je samo teorijska koju neces realno nikad da dobijes.Ljudi, dokle cete koristiti trenutno najskuplji stambeni kredit u Srbiji (OTP sa kombinovanom kamatom) kao neki prosecan primer?
Ovo bi značilo da je cena kvadrata u provinciji ostala ista ili čak pala?Neravnomerni razvoj Srbije je doveo do skoka cena u Beogradu.
Pošto se samo u Beograd ulaže,zašto bi neko čekao, da u njegovoj varošici dođe neka investicija ili asfalt,kada svega toga već ima u Beogradu.
Kada se metro završi,ovde će biti pakao od života,i to malo ljudi što je ostalo unutar Srbije,doći će u Beograd.
Drugarica iz Erste-a me gura prema OTP-u. Koju bi ti iskreno sada banku preporucio s povoljnom kamatom?Ljudi, dokle cete koristiti trenutno najskuplji stambeni kredit u Srbiji (OTP sa kombinovanom kamatom) kao neki prosecan primer?
Ljudi gube vezu sa realnošću, generalno. Ovo je vidljivo kod osoba koje su duže vreme u inostranstvu, osoba koje zarađuju iznad proseka i gledaju samo "kavez" u kome se kreću.Dobro al u Beogradu 100k nije minimalac vec 40k. Sa dva minimalca u Beogradu definitivno zivis gore nego sa dva minimalca u Becu.
U Beograd,najvecim procentom dolaze van urbanih mesta,iz nerazvijenih mesta.To se vidi iz popisa stanovnistva.Tu cene kvadrata ne postoje,tu kuce ostaju prazne.Ovo bi značilo da je cena kvadrata u provinciji ostala ista ili čak pala?
Probaj sa Poštanskom štedionicom.Drugarica iz Erste-a me gura prema OTP-u. Koju bi ti iskreno sada banku preporucio s povoljnom kamatom?
Skoro nigde taj ‘do’ fiksni deo nije 4,5% + 6M Euribor kao u OTP-u.Daj link druge banke gde nema koriscenja minimalnog % varijabilne stope koja se trenutno nikom ne odobrava. Uvek ide u rasponu od-do. Od je samo teorijska koju neces realno nikad da dobijes.
Ne znam, i ja sam nameravao OTP jer mi je preko njih sve vec, ali ovih par poslednjih meseci bas samaraju sa kamatama, aj sto je skocio Euribor na to nemaju uticaja, ali i oni su digli marze bezobrazno.Drugarica iz Erste-a me gura prema OTP-u. Koju bi ti iskreno sada banku preporucio s povoljnom kamatom?
OTP je totalno 'statican'. Skoro sve banke su podigle kamate za dinarski i deviznu stednju - kod njih nema nista od kamata Bukvalno kao da su zaledjeni u vremenu.e znam, i ja sam nameravao OTP jer mi je preko njih sve vec, ali ovih par poslednjih meseci bas samaraju sa kamatama
Ok, umesto 700 evra, bice 650.Skoro nigde taj ‘do’ fiksni deo nije 4,5% + 6M Euribor kao u OTP-u.
Evo u Intesi je i najnepovoljnija stopa za ceo procenat manja:
Pre ce biti 600.Ok, umesto 700 evra, bice 650.
Svakako su fiksne provizije banke mnogo vece kod nas i onda je daleko isplativiji stambeni kredit u AT.
To je sve vazilo do juna 2022. Od tada je krenulo drasticno zatezanje i pogorsanje. Ne znam kojim jezikom pricam pa ne mozete da shvatite.Mogu se uvek ispregovarati povoljniji uslovi kredita od zvanične ponude. Bankari koji rade sa klijentima su najobičniji prodavci kredita. Imaju svoje targete i cilj im je samo da uvale sto vise kredita. Posle njih to ide na odeljenje rizika koje može da zateže.
Dolaze ljudi sa svih strana. Kada se sve stavi na stranu, beograd je ipak izuzetno bitan ekonomski grad u ovom delu Evrope.U Beograd,najvecim procentom dolaze van urbanih mesta,iz nerazvijenih mesta.
Meni se cini da se stvari ipak malo menjaju tu.Dolaze ljudi sa svih strana. Kada se sve stavi na stranu, beograd je ipak izuzetno bitan ekonomski grad u ovom delu Evrope.
Nije na nivou nekih zvucnih gradova kako bi mnogi zeleli ili fantaziraju i preuvelicavaju tu snagu, ali jeste bitan
Dolaze ljudi svih profila, a najvise sanse naravno imaju i najobrazovaniji. Jednostavno ostatak Srbije, sa izuzetkom NS-a, nema ponudu, nema mogucnosti da zadrzi ljude sa visokim profilom/kvalifikacijama. Da je nesto trulo u drzavi, jeste, kada i poljoprivredni inzenjeri, naucnici, istrazivaci moraju da dodju u Bg da bi dobili posao u struci i razvijali dalje svoje znanje. Nama ljudi koji rade u sumarstvu, rade u Beogradu i idu po Srbiji kada im je potreban rad na terenu.
To su cinjenice i nece se tu skoro nista promeniti, kao sto se i ne menja u zadnjih 50ak godina
Koliko su dodatni troškovi stanovanja pored cene zakupa u Beču? Računi, komunalije, održavanje, itd.. za neki prosečan dvosoban stan, sve to izađe 500 eur mesečno. Na ovom forumu ljudi iznose da žive na Vračaru, NBG, Botaničkoj bašti, Cvetku za manje para nego što su samo dažbine za stanovanje u Beču.Bas tako i vecina koju sam upoznao u poslednje vreme dolaze u Bec ne toliko zbog nekih visokih plata vec zbog sredjenosti sistema. Vec godinama je najbolji grad za zivot po vecini lista. E sad posedovanje nekretnine nije statusni simbol kao kod nas. Ovo ludilo sa kupovinom kod njih krece negde oko 2015 i uprkos tome da su gotovo svi koje znam kupili stan i dalje manje od polovine stanovnika Beca poseduje sopstvenu nekretninu
Menjaju se stvari što se tiče nekih privatnih firmi koje imaju i proizvodnju negde u Srb, jer je ipak za neke profesije itekako bitno da R&D bude baš tu gde je i proizvodnja...Meni se cini da se stvari ipak malo menjaju tu.
Kolektivni ugovor za zaposlene u trgovini u Austriji za 2021. Kako raste iskustvo tako raste bruto plata odnosno ide se na nizi red u tabeli. Ako se radi na odgovornijoj funkciji tako se menja kolona (ide se u desno u tabeli). Ovo imaju za sve branse. Ovo je minimalna plata koja se prima x14.Misli da je to osnovna greska u racunici ja sam rekao bracni par sa minimalcem. Koliki je minimalac u Srbiji pa puta dva i sta moze ostati za zivot. A o kupovini nekretnina svakako vise ne moze da razmislja neko ko nema i vise od tih 2300
Svesni smo svi da se unutrasnjost prazni ali nije ni to linearan proces niti obavezno mora biti toliko pesimisticno.Srbija je za 10 godina izgubila 500.000 ljudi minimalno,realno je bar 100.000 vise,koji su popisani da su ovde a rade negde po evropi.
Radne snage ce nedostajati,pa ce oni koji su tu,moci da biraju posao,to se vec sada desava.
Tih pola miliona manje,je pola miliona kupaca manje,pola miliona poreskih obveznika manje.Oni koji nude robu i usluge ce osetiti taj nedostatak.
Sada zamislite jos pola miliona manje, u narednih 10 godina,zamislite da ce sve te nove strane fabrike ostati bez radnika,necemo vise biti privlacni nikome,i onda ce da usledi pad bez povratka.
Mi koji zivimo u Beogradu,ne vidimo da se Srbija rapidno prazni,zato sto gledamo zidanje vrtica,stanova,prosirenja bulevara,a to nije zbog rasta nataliteta,nego zbog praznjenja unutrasnjosti.Mi zivimo u prividu.
Kada sipate poslednji litar benzina iz kanistera u levak,levak je PUN.
Nije bas tako. Samo U6 sa kraja na kraj ide 36 minuta. Dok dodjes do stanice i obratno, treba ti bar 45 minuta. Nekome je 20 minuta a nekome je i sat vremena. Saobracaj izmedju 16-17č je katastrofa. Ako ulazis automobilom u grad u špicu, umesto 20ak minuta može ti zatrebati i sat vremena. Naravno, sa metroom možeš da planiraš jer su tačni.Beč vs BG. Jedna vrlo vazna stvar. Tamo gde god da rentiras/kupis stan, na poslu si za 20tak min. Da li je to slucaj u BG-u?