Potrebna su bar 3 meseca da bi imali naznake trenda. Naivnost i neukost ljudi... Pa verovatno je neko i Vas savetovao (ili ste sami sebe savetovali) pre 2-3 godine da ne kupujete stan dok ne pukne balon, kad ono medjutim. Kirije idu, cene idu... a vi kod stanodavca kjeg mrziteKrupni igrači uvek znaju da procene kada je igra završena i kada su dovoljno iskoristili naivnost i neukost ljudi za svoje interese. Tako građevinski investitori prestaju da ulažu novac čim osete da se stanovi sve slabije prodaju, a to po pravilu zna da potraje. Gledaju da rasprodaju ostatak stanova i onda će verovatno graditi u Turskoj, što je I logično. Pogledaj Volfov sajt, rezultate za januar 2023. pojedinačno po beogradskim opštinama. U velikoj većini beogradskih opština drastično je oborena cena novogradnje (na primer na Čukarici za čitavih 25%). Postavljala sam kopi pejst, ali je iz nekog razloga obrisan...
Izvini sto skacem malo na neke "starije" poruke. Proveo sam vise od pola godine u Viktoriji, BC (pored Vankuvera). I to je bilo pre 5 godina (rad na projektu)Realno Vam iskreno kazem zeznuto je za zivot pogotovo u Kanadi.
Upravo! Ljudi se lako pecaju, a tabloidi pumpaju pricama i nekim cinjenicama (i tablodidi koji najavljuju dalji rast i oni koji najavljuju pad) da svakog sa malo zdravog razuma zaboli mozakPotrebna su bar 3 meseca da bi imali naznake trenda. Naivnost i neukost ljudi...
Ne pratim temu svaki dan, zasto bih Ima nas koji moramo i da radimoPS: Steta sto ne pratis temu svaki dan. Razocarao si nas
Da, poznato je da srbi idu u tursku na građevinu, a ne obrnuto, i srpske firme grade infrastrukturu po turskoj ne obrnuto.Verujem da će se u Turskoj graditi naveliko već u roku od nekoliko meseci, tako da će mnogo radne snage odavde otići tamo.
Zašto ne bi smeli i 90% da spuste cene ako hoće? Da poklone stan ako hoće? Nisam ovo drugo razumeo, znači još malo sačekamo i biće 0 evra kvadrat na bw? To breee.Pa neće baš cene spuštati puno najviše 5 do 10%, jer ne smeju. Neko je davno rekao kad se rasproda Bw odoše na 0, a do tada šišanje, ali videćemo kriza je neumoljiva.
Nijedna nije municija i naoružanje. Ako misliš na mala i srednja preduzeća, i njih imamo, ali od suza se često ne vidi na oči.Da li mi imamo neku drzavnu ili privatnu firmu koja je uspesna? Koja svoje proizvode plasira u inostranstvo, a da recimo nije naoruzanje ili municija?
Isto kad i ti kreneš da kupuješ stanove u londonu. Vrlo blesavo pitanje, na 6-7 različitih nivoa.Zato se pitam, kada ce Nemci, Austrijanci, Madjari, Bugari i ostali da se pretrgnu da kupe nekretninu u Beogradu, Novom Sadu ili Zlatiboru? Izgleda misaona imenica. Dok ne dodje do rebrendiranja Srbije, kao sto su Hrvati uradili za Dalmaciju jos 98. ili 99. godine da navuku turiste. Grdne pare su ulozili u marketing.
Pa jesu li krupni igrači ili zidaju na kredit? Evo pošto si ti ekspert, koliko vremena prođe dok jedna zgrada od nule dođe do tehničkog prijema? Znači projekat i izvođenje? U imaginarijumu investitor broji oglase po halo oglasima i odlučuje da l će da zida zgradu. U realnosti, on samo na projektu je već prodao male stanove. To da će srpske firme da rade po Turskoj zaista ne bih komentarisao. Eno treba da krenu radovi na Hadson tunelu, čekaju Ratko Mitrović da se priključi, ne može se bez takvog znalca u ovaj megalomanski projekat.Krupni igrači uvek znaju da procene kada je igra završena i kada su dovoljno iskoristili naivnost i neukost ljudi za svoje interese. Tako građevinski investitori prestaju da ulažu novac čim osete da se stanovi sve slabije prodaju, a to po pravilu zna da potraje. Gledaju da rasprodaju ostatak stanova i onda će verovatno graditi u Turskoj, što je I logično.
Piše ti sve na sajtu, novogradnja drastično pada u januaru, gledaj po opštinama pojedinačno.Palo je u decembru u odnosu na novembar u kom je PROSJEČNA cijena novogradnje bila preko 3.000 €\m2 što je zaista nevjerovatno. Vidjećemo januar koji je poslovično zatišje u svakom poslu pa i u prometu nekretnina.
Okaci nam oglas u kojem se vidi da je novogradnja pojeftinila. Ako je stvano nesto palo 25% onda nije tesko naci takve nekretnine. Ne smes ni da pomislis da odgovoris na ovo pitanje jer znas da odgovora nema. Treci put te pitam.Piše ti sve na sajtu, novogradnja drastično pada u januaru, gledaj po opštinama pojedinačno.
Druškane, iskopirala sam podatke direktno sa Wolf- ovog sajta, vezano za januar mesec. Sve ti lepo piše, ubaci u filter jednu po jednu opštinu, pa ćeš videti.Okaci nam oglas u kojem se vidi da je novogradnja pojeftinila. Ako je stvano nesto palo 25% onda nije tesko naci takve nekretnine. Ne smes ni da pomislis da odgovoris na ovo pitanje jer znas da odgovora nema. Treci put te pitam.
Ovde se pojedini prave mutavi po potrebi.
Ti koji prodaju starogradnju u nedodjiji za 3.000 EUR po kvadratu su id*** koji ništa nisu postigli u životu, pa sad love priliku da nešto stvore ni od čega. Evo, ovaj koji je nama izdao stan, pre nepunih šest meseci nas je slagao doslovno sve od ulaska u stan pa nadalje. Naš prvi uslov za useljenje je bio da se stan ne prodaje minimum godinu dana. Posle pet meseci je dao stan na prodaju sve sa izgovorom ,,moja nekretnina, mogu sa njom da radim šta hoću".Ja ne znam gledaju li wolf-ove grafikone ovi što i dalje pokušavaju da utope starogradnju za 2500-3000eur
Pa nadji oglas, sta meni znaci taj sajt ako toga nema u oglasima. Sto puta ti je objasnjeno da u januaru ima dosta neradnih dana i manje prometa.Druškane, iskopirala sam podatke direktno sa Wolf- ovog sajta, vezano za januar mesec. Sve ti lepo piše, ubaci u filter jednu po jednu opštinu, pa ćeš videti.
Nema niko nameru da za tebe traži oglase po Internetu. Ako si dokon, sam traži.
Sve ti je vec odgovoreno:Gde ste? Nema vas?
I opet, nadji neki projekat gde je cena niza nego sto ie bila do skoro, verujem da ce mnoge zanimati.Nije mnogo koristan grafikon cena za novogradnju. Namestite filter za 2020, 2019 i 2018 pa cete videti i duze periode pada a znamo da pada tad nije bilo.
Podaci su previse ‘volatile’ sto bi se reklo, kad se uporede sa starogradnjom koja je prilicno glatka.
Dosta je do nekonzistentnosti u potpisivanju ugovora. Na nekim projektima se ugovor potpisuje na samom pocetku gradnje, na drugim tek kada projekat dodje do 80% izgradnje. Tako jedan projekat koji je sad dosao na 80% odjednom ubaci 150 stanova sa cenama od pre dve godine u statistiku, a sledeci mesec drugi projekat organizuje prodajni dan i odma potpusuje ugovore pa u statistiku udje 100 stanova po trenutnim cenama.
Ja sam svoj stan uzeo u jan 2022. a ugovor cu potpisati tek krajem 2023. ako sve bude po planu. Cena koja ce se tad pojaviti u statistici nece biti trenutna vec cena od pre dve godine.
Pa ti tražiš stan, lepo bi bilo da nam pokažeš neki sa palom cenom od 25% Mada još ni onaj oglas nismo videli tako da ti verujemo na reč. Ne može pad od 50% u roku od mesec dana. Polako, moraju prvo da se kupci izgube.Druškane, iskopirala sam podatke direktno sa Wolf- ovog sajta, vezano za januar mesec. Sve ti lepo piše, ubaci u filter jednu po jednu opštinu, pa ćeš videti.
Nema niko nameru da za tebe traži oglase po Internetu. Ako si dokon, sam traži.
O, Bože.Pa nadji oglas, sta meni znaci taj sajt ako toga nema u oglasima. Sto puta ti je objasnjeno da u januaru ima dosta neradnih dana i manje prometa.
Da je nesto stvarno palo u proseku 25%, to bi znacilo da je nesto palo 10%, a nesto 40%, ne bi bilo tesko naci takve oglase. A to znaci sa 3500 na 2000, pa samo laici u to veruju. Jos si taze na temi, pa ti se oprasta toliki laicizam.
Evo oglasa, ja ne vidim da je nesto palo.
Oglas više nije aktivan - Nekretnine.rs
www.nekretnine.rs