Šta je novo?

Cene nekretnina

Palo je u decembru u odnosu na novembar u kom je PROSJEČNA cijena novogradnje bila preko 3.000 €\m2 što je zaista nevjerovatno. Vidjećemo januar koji je poslovično zatišje u svakom poslu pa i u prometu nekretnina.

Krupni igrači uvek znaju da procene kada je igra završena i kada su dovoljno iskoristili naivnost i neukost ljudi za svoje interese. Tako građevinski investitori prestaju da ulažu novac čim osete da se stanovi sve slabije prodaju, a to po pravilu zna da potraje. Gledaju da rasprodaju ostatak stanova i onda će verovatno graditi u Turskoj, što je I logično. Pogledaj Volfov sajt, rezultate za januar 2023. pojedinačno po beogradskim opštinama. U velikoj većini beogradskih opština drastično je oborena cena novogradnje (na primer na Čukarici za čitavih 25%). Postavljala sam kopi pejst, ali je iz nekog razloga obrisan...
Potrebna su bar 3 meseca da bi imali naznake trenda. Naivnost i neukost ljudi... Pa verovatno je neko i Vas savetovao (ili ste sami sebe savetovali) pre 2-3 godine da ne kupujete stan dok ne pukne balon, kad ono medjutim. Kirije idu, cene idu... a vi kod stanodavca kjeg mrzite :)

Realno Vam iskreno kazem zeznuto je za zivot pogotovo u Kanadi.
Izvini sto skacem malo na neke "starije" poruke. Proveo sam vise od pola godine u Viktoriji, BC (pored Vankuvera). I to je bilo pre 5 godina (rad na projektu)
Nemojmo da pricamo price ljudima i prodajemo neke parole koje su vise za tabloide. Proveo sam dosta vremena u inostranstvu i stvarno ne pristajem na mazanje ociju.

Da bi video kako neko zivi, dovoljno je pogledati lica stanovnika. Tamo mi se svako javljao na ulici, dobro jutro, dobar dan... Svi su bili itekako kulturni i srecni. Vankuver je dosta veci grad, ima preko 30% azijata (Kineza) i ponovo je ostavio izuzetno pozitivan utisak na mene.
Radovicu, mozemo pricati sta god i koliko god hocemo, ljudi su mnogo srecniji generalno. Daleko veci novac se vrti, i standard je nedostizan iz ove perspektive za nas.
Nigde nije idealno, ali Kanada je bas neki hibrid izmedju Amerike i Evrope i sa sobom nosi vece poreze u odnosu na US, ali i socijalnu sigurnost nalik na EU.
U Vankuveru imate i dosta nasih inzenjera koji rade u Amazonu, pa slobodno iscimajte i njih i vidite kako zive. Imam jos kontakte sa ljudima sa kojima sam radio na projektu.
Amerika je zemlja sa velikim socijalnim razlikama (Doduse US treba gledati kao skup 50+ razlicitih drzava gde se i zivot i kultura dosta razlikuju), dok je Kanada vise Evropa po tom pitanju.

Postoji jedna OGROMNA razlika izmedju nas i njih. Kod njih je 5% OGROMNA promena, a kod nas je to neosetno i spada u domen statisticke greske, za nas je tek 50% nesto osetno :D

Od kako si ti otisao iz Kenjade dosta se promenilo.
PS: Steta sto ne pratis temu svaki dan. Razocarao si nas :)

@Hristiana
Ako baš stan tražiš možda da razmotriš Nove Banovce. Ima solidan broj stanova u Banovcima.
Mnogi imaju predrasude prema Banovcima ali zaista prijatno mesto za zivot. Trebalo bi pogledati pre komentarisanja :)
Meni se svidja Beogradska ulica ali tu se javlja nesto na prodaju svake prestupne godine.

Potrebna su bar 3 meseca da bi imali naznake trenda. Naivnost i neukost ljudi...
Upravo! Ljudi se lako pecaju, a tabloidi pumpaju pricama i nekim cinjenicama (i tablodidi koji najavljuju dalji rast i oni koji najavljuju pad) da svakog sa malo zdravog razuma zaboli mozak

Ponavljam se kao papagaj, ali izgleda da smo usli u neku fazu "stagnacije" i po prometu i po cenama. Promet mora da padne, a cene neko vreme stagniraju. Onda "od izvora dva putica" - ili ce cena ici malo dole i izbalansirace se ponuda, ili ce cena ici gore i ogranicice se ponuda (sto vodi ka padu gradjevinske industrije generalno)

PS: Steta sto ne pratis temu svaki dan. Razocarao si nas :)
Ne pratim temu svaki dan, zasto bih :) Ima nas koji moramo i da radimo :D
Kanada se menja, kao i ceo svet oko nas, ali i dalje imam kontakt sa ljudima iz Kanade - bas sam prosle nedelje imao poduze razgovore sa prijateljima iz Vankuvera. Daleko je sve od tih dramaticnih naslova koje vidjamo u novinama...

Juce krompir 100 dinara. Danas sam podigao na 200. Sutra cu staviti popust 30% i cena ce biti 140 dinara.

Znaci cenu sam spustio 30%...ili mozda povecao 40%?

Mirjevo cena 2019. 900 eur.
Hocu da prodam po 2k eur.
Stalno vicem bice fantasticnih 5k eur, poredim Mirjevo sa Minhenom --> pomeram percepciju vrednosti.
Kupac srecan jer ustedeo - platio 2k umesto 5k eur.

Po teoriji cena, iste odredjuju:
1. Troskovi (cena kostanja)
2. Traznja (segmenti - legalna i nelegalna / itd.)
3. Konkurencija (ponuda - komplementarna i supstitutivna)
4. Regulativa

U Srbiji regulativa deluje u smeru povecanja cena, ponuda biva vestacki ogranicena, koruptivni kapital izbija na sve strane, tako da je lozenje naroda prica o tome sta je realna cena.

Kome ovo ne smeta i hoce da igra ovu izvitoperenu igru, ne treba da se buni ovde za cene, vec da se svesno pokloni i prihvati da ce biti prevaren.

A jednog dana kada sve to nestane, isto da prihvati sunovrat cena.

- - - - - -

Trziste nekretnina Srbije:

Zabranis prodaju 1,36 mil. nel. stambenih objekata i propises da ces srusiti sve novo nelegalno nakon toga.

--> tako smanjis ponudu za 55 godisnjih proizvodnja stanova

....pa sistematski, masovno krenes graditi nelegalno i podizes cene.

Kada te uhvate, pravis se lud.

Verujem da će se u Turskoj graditi naveliko već u roku od nekoliko meseci, tako da će mnogo radne snage odavde otići tamo.
Da, poznato je da srbi idu u tursku na građevinu, a ne obrnuto, i srpske firme grade infrastrukturu po turskoj ne obrnuto.
Pa neće baš cene spuštati puno najviše 5 do 10%, jer ne smeju. Neko je davno rekao kad se rasproda Bw odoše na 0, a do tada šišanje, ali videćemo kriza je neumoljiva.
Zašto ne bi smeli i 90% da spuste cene ako hoće? Da poklone stan ako hoće? Nisam ovo drugo razumeo, znači još malo sačekamo i biće 0 evra kvadrat na bw? To breee.
Da li mi imamo neku drzavnu ili privatnu firmu koja je uspesna? Koja svoje proizvode plasira u inostranstvo, a da recimo nije naoruzanje ili municija?
Nijedna nije municija i naoružanje. Ako misliš na mala i srednja preduzeća, i njih imamo, ali od suza se često ne vidi na oči.
Zato se pitam, kada ce Nemci, Austrijanci, Madjari, Bugari i ostali da se pretrgnu da kupe nekretninu u Beogradu, Novom Sadu ili Zlatiboru? Izgleda misaona imenica. Dok ne dodje do rebrendiranja Srbije, kao sto su Hrvati uradili za Dalmaciju jos 98. ili 99. godine da navuku turiste. Grdne pare su ulozili u marketing.
Isto kad i ti kreneš da kupuješ stanove u londonu. Vrlo blesavo pitanje, na 6-7 različitih nivoa.
Krupni igrači uvek znaju da procene kada je igra završena i kada su dovoljno iskoristili naivnost i neukost ljudi za svoje interese. Tako građevinski investitori prestaju da ulažu novac čim osete da se stanovi sve slabije prodaju, a to po pravilu zna da potraje. Gledaju da rasprodaju ostatak stanova i onda će verovatno graditi u Turskoj, što je I logično.
Pa jesu li krupni igrači ili zidaju na kredit? Evo pošto si ti ekspert, koliko vremena prođe dok jedna zgrada od nule dođe do tehničkog prijema? Znači projekat i izvođenje? U imaginarijumu investitor broji oglase po halo oglasima i odlučuje da l će da zida zgradu. U realnosti, on samo na projektu je već prodao male stanove. To da će srpske firme da rade po Turskoj zaista ne bih komentarisao. Eno treba da krenu radovi na Hadson tunelu, čekaju Ratko Mitrović da se priključi, ne može se bez takvog znalca u ovaj megalomanski projekat.

Palo je u decembru u odnosu na novembar u kom je PROSJEČNA cijena novogradnje bila preko 3.000 €\m2 što je zaista nevjerovatno. Vidjećemo januar koji je poslovično zatišje u svakom poslu pa i u prometu nekretnina.
Piše ti sve na sajtu, novogradnja drastično pada u januaru, gledaj po opštinama pojedinačno.

Poslednja izmena:

Kopaonik​

• Januar 2023​

Cena kvadrata​

Novogradnja​

1.017€/m²
-36.1%
(DEC '22: 1.591€/m²)
-20.2%
(JAN '22: 1.274€/m²)

Starogradnja​

1.281€/m²
-3.1%
(DEC '22: 1.322€/m²)
-25%
(JAN '22: 1.707€/m²)

Broj prometa​

Novogradnja​

4
-66.7%
(DEC '22: 12)
-83.3%
(JAN '22: 24)

Ukupno​

9
-62.5%
(DEC '22: 24)
-76.9%
(JAN '22: 39)

Starogradnja​

5

........ na Kopaoniku cene otišle u bunar i dalje se ne prodaje ništa.

Čukarica - pad novogradnje od 25% za svega mesec dana. Ista cena kao i pre godinu dana:

Čukarica​

• Januar 2023​

Cena kvadrata​

Novogradnja​

1.636€/m²
-24.9%
(DEC '22: 2.177€/m²)
+1.7%
(JAN '22: 1.609€/m²)

Starogradnja​

1.547€/m²
-6.4%
(DEC '22: 1.653€/m²)
+14.8%
(JAN '22: 1.348€/m²)

Strpljenja malo da stignu svi podaci! :)

Evo jedan video za tebe da se oraspolozis u ovoj hladnoj nedelji :)

Piše ti sve na sajtu, novogradnja drastično pada u januaru, gledaj po opštinama pojedinačno.
Okaci nam oglas u kojem se vidi da je novogradnja pojeftinila. Ako je stvano nesto palo 25% onda nije tesko naci takve nekretnine. Ne smes ni da pomislis da odgovoris na ovo pitanje jer znas da odgovora nema. Treci put te pitam.
Ovde se pojedini prave mutavi po potrebi.

Bas bi bilo lepo da pojeftine novogradnje za 25% pogotovo u BNV za nas iz dijaspore :ROFLMAO:

Ja ne znam gledaju li wolf-ove grafikone ovi što i dalje pokušavaju da utope starogradnju za 2500-3000eur :D

Okaci nam oglas u kojem se vidi da je novogradnja pojeftinila. Ako je stvano nesto palo 25% onda nije tesko naci takve nekretnine. Ne smes ni da pomislis da odgovoris na ovo pitanje jer znas da odgovora nema. Treci put te pitam.
Ovde se pojedini prave mutavi po potrebi.
Druškane, iskopirala sam podatke direktno sa Wolf- ovog sajta, vezano za januar mesec. Sve ti lepo piše, ubaci u filter jednu po jednu opštinu, pa ćeš videti.

Nema niko nameru da za tebe traži oglase po Internetu. Ako si dokon, sam traži.

Mislim da ne gledaju :)

Iskreno sve to deluje tako lepo u teoriji al kad odes da trazis stan za kupovinu pakao i nikakve posebne promene u halooglasima nema osim poskupljenja ili eventualno stagnacije. (za sada je tako a ako bude drugacije ikada naravno pisacemo i o tome).

Ja ne znam gledaju li wolf-ove grafikone ovi što i dalje pokušavaju da utope starogradnju za 2500-3000eur :D
Ti koji prodaju starogradnju u nedodjiji za 3.000 EUR po kvadratu su id*** koji ništa nisu postigli u životu, pa sad love priliku da nešto stvore ni od čega. Evo, ovaj koji je nama izdao stan, pre nepunih šest meseci nas je slagao doslovno sve od ulaska u stan pa nadalje. Naš prvi uslov za useljenje je bio da se stan ne prodaje minimum godinu dana. Posle pet meseci je dao stan na prodaju sve sa izgovorom ,,moja nekretnina, mogu sa njom da radim šta hoću".

Ako me pitaš za psihološki profil osoba koje kvadrat starogradnje u nedodjiji, zreo za renoviranje prodaju po 3.000 EUR, iz mog iskustva, stvari stoje ovako: priglup covek koji pokušava da nedostatak inteligencije nadomesti lažima. U više navrata laže i potpuno nebitne i besmislene stvari. Svestan je da nema inteligencije i da ne može ništa da stvori sam, pa je rešio da se obogatiti prodajom stana nekakve baba tetke. Sad mu je šansa da dođe do velikih para, pa nikad. Realno mislim da kvadrat ovog stana ne vredi preko 1.300 EUR. Računaj da će renoviranje koštati bar još 400 EUR po kvadratu. Pošto je gramziv i pohlepan, on će držati tu cenu Još najmanje sedam osam meseci i propustiti šansu da proda po ovoj malopre pomenutoj ceni, koja bi možda i mogla da prođe. Ni iz tog iskustva ništa neće naučiti, jer glupe i pohlepne osobe teško uče, uvek ih nadvlada pohlepa.

Druškane, iskopirala sam podatke direktno sa Wolf- ovog sajta, vezano za januar mesec. Sve ti lepo piše, ubaci u filter jednu po jednu opštinu, pa ćeš videti.

Pa nadji oglas, sta meni znaci taj sajt ako toga nema u oglasima. Sto puta ti je objasnjeno da u januaru ima dosta neradnih dana i manje prometa.

Da je nesto stvarno palo u proseku 25%, to bi znacilo da je nesto palo 10%, a nesto 40%, ne bi bilo tesko naci takve oglase. A to znaci sa 3500 na 2000, pa samo laici u to veruju. Jos si taze na temi, pa ti se oprasta toliki laicizam.

Evo oglasa, ja ne vidim da je nesto palo.

Gde ste? Nema vas?🙂😀🙃
Sve ti je vec odgovoreno:

Nije mnogo koristan grafikon cena za novogradnju. Namestite filter za 2020, 2019 i 2018 pa cete videti i duze periode pada a znamo da pada tad nije bilo.

Podaci su previse ‘volatile’ sto bi se reklo, kad se uporede sa starogradnjom koja je prilicno glatka.

Dosta je do nekonzistentnosti u potpisivanju ugovora. Na nekim projektima se ugovor potpisuje na samom pocetku gradnje, na drugim tek kada projekat dodje do 80% izgradnje. Tako jedan projekat koji je sad dosao na 80% odjednom ubaci 150 stanova sa cenama od pre dve godine u statistiku, a sledeci mesec drugi projekat organizuje prodajni dan i odma potpusuje ugovore pa u statistiku udje 100 stanova po trenutnim cenama.

Ja sam svoj stan uzeo u jan 2022. a ugovor cu potpisati tek krajem 2023. ako sve bude po planu. Cena koja ce se tad pojaviti u statistici nece biti trenutna vec cena od pre dve godine.
I opet, nadji neki projekat gde je cena niza nego sto ie bila do skoro, verujem da ce mnoge zanimati.

Pa ti tražiš stan, lepo bi bilo da nam pokažeš neki sa palom cenom od 25% :) Mada još ni onaj oglas nismo videli tako da ti verujemo na reč. Ne može pad od 50% u roku od mesec dana. Polako, moraju prvo da se kupci izgube.

Pa nadji oglas, sta meni znaci taj sajt ako toga nema u oglasima. Sto puta ti je objasnjeno da u januaru ima dosta neradnih dana i manje prometa.

Da je nesto stvarno palo u proseku 25%, to bi znacilo da je nesto palo 10%, a nesto 40%, ne bi bilo tesko naci takve oglase. A to znaci sa 3500 na 2000, pa samo laici u to veruju. Jos si taze na temi, pa ti se oprasta toliki laicizam.

Evo oglasa, ja ne vidim da je nesto palo.
O, Bože.

Pa lepo ti piše u postu koliko je cena manja u januaru nego u decembru 2022, i koliko je cena manja u odnosu na isti mesec prošle godine (januar 2022).

Na Čukarici je cena novogradnje pala na onu od pre godinu dana. Ne znam kako ne možeš da se snađeš, i malo dete bi se snašlo.

Da li si stvarno toliko nesnalažljiv ili se pretvaraš da jesi, ne znam.

Vrh