Space Motion
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 05.06.2021.
- Pohvaljen
- 3.022
Kod Ljupčeta, old skul. Trpković je mašinerija
Verovao ili ne, BigMac (i dosta restoranske hrane nižeg segmenta) je jeftinije u Tokiju nego u Beogradu.Amerikanci imaju onaj Bigmac index ili tako nesto
Prva asocijacija na Japan mi je robot, moguće da im je cela proizvodnja i prodaja robotizovana. Malo mi je cudno da je u Tokiju jeftinije nego u USA i to skoro duplo.Verovao ili ne, BigMac (i dosta restoranske hrane nižeg segmenta) je jeftinije u Tokiju nego u Beogradu.
BigMac - 450 jena - 375 dinara (još nam i valuta jača). Kod nas je 430 dinara. Obe cene su samo za Sendvič, bez obroka.
Automatizacija dovodi do pojeftinjenja. Nekada je jedan radnik mogao da napravi jednu majcu za jedan dan danas automatizacijom moze da napravi 1.000 majci. Tako da vezivanje bilo cega sa necim sto se proizvodi je pod znakom pitanja. Realnije je da se vezujes za nesto cega ima u ogranicenoj kolicini na primer placevi ili tako nesto.Prva asocijacija na Japan mi je robot, moguće da im je cela proizvodnja i prodaja robotizovana. Malo mi je cudno da je u Tokiju jeftinije nego u USA i to skoro duplo.
Znam, učio sam to u 7 razredu osnovne skole, zove se industrijska revolucija.Automatizacija dovodi do pojeftinjenja. Nekada je jedan radnik mogao da napravi jednu majcu za jedan dan danas automatizacijom moze da napravi 1.000 majci. Tako da vezivanje bilo cega sa necim sto se proizvodi je pod znakom pitanja. Realnije je da se vezujes za nesto cega ima u ogranicenoj kolicini na primer placevi ili tako nesto.
Prodaja nije robotizovana, a ne verujem ni proizvodnja, čini mi se da sam i tamo viđao otvorene kuhinje kao i ovde. Generalno sam za ispod 1000 jena (800 din) mogao i da jedem i popijem piće. Pričam o tipu oko kojih se stvori gužva oko pauze za ručak - znači da nisu skupi jer ih radnici koriste svakodnevno, a dovoljno su kvalitetni i autentično japanski da bude gužva, i imaju konobare (nerobotske) što je isto drugačije nego na zapadu gde je to uglavnom samoposlužni tip.Prva asocijacija na Japan mi je robot, moguće da im je cela proizvodnja i prodaja robotizovana. Malo mi je cudno da je u Tokiju jeftinije nego u USA i to skoro duplo.
Pise da su u 2021. Srbi u Grckoj kupili 15.000 nekretnina? Jel moguce to? Pa to je skoro 30% od broja koji je te godine prometovan u celoj Srbiji.
Koja hiperprodukcija istih tekstova. Samo štancanje."Cene po kojima se sad prodaju stanovi su 'Bože pomozi', ne želim ni reći za koliko se prodaju stanovi u Zagrebu", kaže Boro Vujović, vlasnik zagrebačke agencije za nekretnine.Cene su "Bože pomozi". Koliko su vlasnici stanova zaradili za godinu dana?
Velika tražnja stanova u Zagrebu dovela je do novog skoka cena, a ko je prošle godine kupio stan, već je zaradio 18 odsto, piše Večernji list.www.b92.net
Mislim da je ovo svetska zavera agenata. Svi se udruzili zajedno.
Zaostavština socijalizma gde su firme i država gradili i delili. Mada i taj sistem nije bio pravedan. Svima od plate u stambeni fond, a onda komisija odlučuje ko i koliki stan dobija. Mada barem nije bilo tajkuna da uzimaju ekstra profit i mita građevinskim inspektorima i katastru.Interesantan podatak. Procentualno duplo više srba ima svoju kuću, u odnosu na švajcarca recimo. Pritom, švajcarci kad iznajmljuju stan, bukvalno se upišu na listu čekanja, pa donesu neke hrpe papira, izvode iz banke koliko primaju, zakupljuju stan prazan i slično.
Mene ne čudi. Popularno je već duže vreme, posebno na jugu Srbije. I moja mama je kupila. I znam gomilu gastarbajtera. Plus kod nas novogradnja je bedna, a u starogradnji je promet mnogo nizak jer smo statični (negde sam pročitao da se tek nešto oko 1.6% prometuje godišnje, pa ispada da je prosečno vreme zadržavanja nekretnine kod jednog vlasnika i njegovih naslednika pre prodaje oko 70 godina), za razliku od Amerikanaca koji menjaju nekretninu jednom u 13 godina.Pise da su u 2021. Srbi u Grckoj kupili 15.000 nekretnina? Jel moguce to? Pa to je skoro 30% od broja koji je te godine prometovan u celoj Srbiji.
1/4 je veliko preterivanje + Stanogradnja nije značajni dio građevinske industrije jer smo konstatovali da je bedna, mnogo više poslovni/infrastrukturni projekti.Iskreno me brine slaba prodaja, jer država u popunosti zavisi od građevine. U Srbiji oko 1/4 stanovništva najmanje direktno ili indirektno zavisi od građevine, a u realnosti svi.
Opala vrednost IZVEDENIH GRAĐEVINSKIH RADOVA u četvrtom kvartalu 2022.
Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji opala je za 0,1 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama pad iznosi 13,7 odsto, u odnosu na isti period 2021. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.www.blic.rs
Ne treba nam kuća nego stan. Nešto lako za održavanje sa centralnim grejanjem. Kuća zahteva ogromna ulaganja.Pa neće baš cene spuštati puno najviše 5 do 10%, jer ne smeju. Neko je davno rekao kad se rasproda Bw odoše na 0, a do tada šišanje, ali videćemo kriza je neumoljiva. Nego zašto Hristiana ne gledate kuće u Surčinu, Jakovu?
Kada sam pre 3-4 godine sedeo s vlasnikom jedne manje firme, pitao sam ga sta to ide od biznisa u Srbiji. Rece mi kratko "samo zidanje i hrana".Iskreno me brine slaba prodaja, jer država u popunosti zavisi od građevine. U Srbiji oko 1/4 stanovništva najmanje direktno ili indirektno zavisi od građevine, a u realnosti svi.
Zar smanjena ponuda ne bi trebala da ima suprotan efekat po cijene u smislu da ne dolazi do njihovog pada?Ispod teksta je neko od čitalaca dao komentar u dve reči i sve rekao:
Kojot
21:43 11.02.2023
Kraj igre
U Beogradu se gradi 30% manje nego prošle godine, tako stoji u tekstu. Znaju investitori da je igra završena i da su pokupili novac od b***** koliko su mogli. Sad će gledati da rasprodaju preostale stanove, postepeno će obarati cenu da bi isplatili kredite. Verujem da će se u Turskoj graditi naveliko već u roku od nekoliko meseci, tako da će mnogo radne snage odavde otići tamo.
Krupni igrači uvek znaju da procene kada je igra završena i kada su dovoljno iskoristili naivnost i neukost ljudi za svoje interese. Tako građevinski investitori prestaju da ulažu novac čim osete da se stanovi sve slabije prodaju, a to po pravilu zna da potraje. Gledaju da rasprodaju ostatak stanova i onda će verovatno graditi u Turskoj, što je I logično. Pogledaj Volfov sajt, rezultate za januar 2023. pojedinačno po beogradskim opštinama. U velikoj većini beogradskih opština drastično je oborena cena novogradnje (na primer na Čukarici za čitavih 25%). Postavljala sam kopi pejst, ali je iz nekog razloga obrisan...Zar smanjena ponuda ne bi trebala da ima suprotan efekat po cijene u smislu da ne dolazi do njihovog pada?
Godinama je jedan od glavnih razloga ovih visokih cijena manjak ponude. Pogotovo manjak ponude kvalitetnih i dobrih stanova.