Šta je novo?

Cene nekretnina

O, Bože.

Pa lepo ti piše u postu koliko je cena manja u januaru nego u decembru 2022, i koliko je cena manja u odnosu na isti mesec prošle godine (januar 2022).

Na Čukarici je cena novogradnje pala na onu od pre godinu dana. Ne znam kako ne možeš da se snađeš, i malo dete bi se snašlo.

Da li si stvarno toliko nesnalažljiv ili se pretvaraš da jesi, ne znam.
A da, sad i ja vidim, nisam video taj post, a sad vidim da sve lepo pise.

Eh koliko razocarenje sprema februar, pa mart...

Dokle god ne kupis stan po tim imaginarnim statistickim cenama, dzaba ti statistika.

Jos si taze na temi, pa ti se oprasta toliki laicizam.
Da je laicizam i nekako, ali je bezobrazluk. Spemuje temu, za 5 dana napiše 70 postova na temi, i to čistih gluposti. Kad na nešto nema odgovor samo iskulira post, baca neke "garbage in" podatke i slično.

Svetska zavera da se hristina banuje sa pet foruma do sad, iluminati brišu sve postove gde neko piše da će pasti cene, agenti jurišaju po forumima da ubede naivne ovčice, tri soma kvadrat u rakovici koji mora da se renovira, i ostale priče.

Ispod teksta je neko od čitalaca dao komentar u dve reči i sve rekao:

Kojot
21:43 11.02.2023
Kraj igre

U Beogradu se gradi 30% manje nego prošle godine, tako stoji u tekstu. Znaju investitori da je igra završena i da su pokupili novac od b***** koliko su mogli. Sad će gledati da rasprodaju preostale stanove, postepeno će obarati cenu da bi isplatili kredite. Verujem da će se u Turskoj graditi naveliko već u roku od nekoliko meseci, tako da će mnogo radne snage odavde otići tamo.
Ah, komentari po srpskim portalima vesti, mesto gde se članovi MENSE i SANU sreću sa agentima CIA i BIA.

Uspešno najavljuju krah od 2015.

Pad cena novogradnje može da znači da je prodaja" normalne" novogradnje gotovo pa stala i da se sada prodaju samo novogradnje niže cene, čitaj Ledine, Borče, Ovče, Altine itd. Ljudi koji prate određene projekte po gradu možda mogu da potvrde ovo?

Mislim da je vreme da se @Wolf umesa i da pojasni.

Ipak moje misljenje je sledece. Ono sto vidis na cenenekretnina.rs je zapravo prosecna cena stana na osnovu svih nekretnina. To nije “pojeftinjenje” neke odredjene nekretnine vec informacija koliko su u proseku ljudi placali stanove.

1.) Januar nije gotov tj nemamo sve ugovore i ovo je prakticno jos uvek uzorak. Mozda nece promeniti prosecnu cenu ali broj prodaja mislim da ce preci januar 2022.
2.) Novembar je bio bas jak i tada su bile aktuelne zgrade Perla i Rivijera koje vuku na gore ako se gleda ceo grad.
3.) Januar poredis sa januarom prethodne godine da utvrdis pad ili rast prosecne cene. Najbolje je porediti Q4 sa Q4 ili Q1 sa Q1 da bi se umanjio uticaj anomalija.

Po meni da bi videli realno da su znacajnije (25% je bas znacajno) poceli da spustaju cene da bi prodali stanove (manje kupaca vise u ponudi) @Wolf bi trebalo da kontrolise podatke iz oglasa. Nema drugog nacina. Jedini realan pokazatelj da su spustili cene u oglasima samo da bi prodali jeste da se gledaju sajtovi nekretnine rs ili halooglasi. Ja ih gledam jako cesto i znam oglase gotovo napamet. Nema realnog pokazatelja da neko spusta cenu samo da bi prodao. Barem nema jos uvek, ne kazem da nece biti ali za sada to nije slucaj.

I u januaru 2020. i 2019. smo imali pad cena novogradnje u odnosu na prethodne mesece na sajtu a znamo da pada u realnosti nije bilo.

Kao sto rekoh, sve zavisi od tipa projekta i kada potpisuju ugovore. Ako je u januaru bio gotov neki projekat gde su mahom kreditni kupci, uletelo je brdo ugovora sa cenama koje su ugovarane pre godinu dve. Ako je krenula neka ekskluziva koja mahom ide na kes i odma potpisuje ugovore, uletelo je brdo stanova sa trenutnim cenama.

Mislim da je vreme da se @Wolf umesa i da pojasni.

Ipak moje misljenje je sledece. Ono sto vidis na cenenekretnina.rs je zapravo prosecna cena stana na osnovu svih nekretnina. To nije “pojeftinjenje” neke odredjene nekretnine vec informacija koliko su u proseku ljudi placali stanove.

1.) Januar nije gotov tj nemamo sve ugovore i ovo je prakticno jos uvek uzorak. Mozda nece promeniti prosecnu cenu ali broj prodaja mislim da ce preci januar 2022.
2.) Novembar je bio bas jak i tada su bile aktuelne zgrade Perla i Rivijera koje vuku na gore ako se gleda ceo grad.
3.) Januar poredis sa januarom prethodne godine da utvrdis pad ili rast prosecne cene. Najbolje je porediti Q4 sa Q4 ili Q1 sa Q1 da bi se umanjio uticaj anomalija.

Po meni da bi videli realno da su znacajnije (25% je bas znacajno) poceli da spustaju cene da bi prodali stanove (manje kupaca vise u ponudi) @Wolf bi trebalo da kontrolise podatke iz oglasa. Nema drugog nacina. Jedini realan pokazatelj da su spustili cene u oglasima samo da bi prodali jeste da se gledaju sajtovi nekretnine rs ili halooglasi. Ja ih gledam jako cesto i znam oglase gotovo napamet. Nema realnog pokazatelja da neko spusta cenu samo da bi prodao. Barem nema jos uvek, ne kazem da nece biti ali za sada to nije slucaj.
Kako mislis "spustili samo da bi prodali". Postoje samo dve kategorije ili prodajes po ceni po kojoj se prodaje ili drzis znacajno vecu cenu i cekas 5k eur Mirijevo. :D

Pad cena novogradnje može da znači da je prodaja" normalne" novogradnje gotovo pa stala i da se sada prodaju samo novogradnje niže cene, čitaj Ledine, Borče, Ovče, Altine itd. Ljudi koji prate određene projekte po gradu možda mogu da potvrde ovo?
Na Čukarici ne znam ni jednu novogradnju u nedodjiji, sve su neke bolje lokacije, a opet je oborena cena 25%.

Za Novi Beograd već ne znam. Pitaj Wolfa, možda može da se uđe u trag tome da li su u okviru opštine Novi Beograd prošlog meseca prodavane bolje ili lošije lokacije.

Najveći haos je na Kopaoniku, kvadratni metar novogradnje je oko 1.000 EUR, daleko niže cene u odnosu na 2021. I pored tako niskih cena, pala je prodaja 85%.

Da je laicizam i nekako, ali je bezobrazluk. Spemuje temu, za 5 dana napiše 70 postova na temi, i to čistih gluposti. Kad na nešto nema odgovor samo iskulira post, baca neke "garbage in" podatke i slično
Na koga li se misli ovde? Zbunjen sam. Mozda nekog gastosa preko bare?

Na Čukarici ne znam ni jednu novogradnju u nedodjiji, sve su neke bolje lokacije, a opet je oborena cena 25%.
Ako je cena pala za 25%, a sami ste rekli da čekate toliko da kupite stan, zašto ne kupite stan? Čak možete i niže da ponudite ako je krenuo pad. Ili jednostavno ne čekate da kupite stan, već da padnu cene kirija kako bi promenili stanodavca za bolji stan :)

Ako je cena pala za 25%, a sami ste rekli da čekate toliko da kupite stan, zašto ne kupite stan? Čak možete i niže da ponudite ako je krenuo pad. Ili jednostavno ne čekate da kupite stan, već da padnu cene kirija kako bi promenili stanodavca za bolji stan :)
Kupićemo kad mi budemo hteli i ono što mi budemo hteli. Pad je tek krenuo. Kad odaberemo ono što nam se sviđa i procenimo da je momenat, tad stupamo u akciju. Nema potrebe da se ti toliko sekiraš oko toga😉

Ma ne sekiram se Ja, nego vidim da si se ti nasekirao(la) pa rekoh da te podsetim šta si napisala. Samo nemoj opet da proceniš momenat i da opet ostanete bez stana, a kirija ide, nezadovoljstvo raste, nervoza se pojačava... Kupovina stana za život nije isto kao i kupovina za investiciju.

Ma ne sekiram se Ja, nego vidim da si se ti nasekirao(la) pa rekoh da te podsetim šta si napisala. Samo nemoj opet da proceniš momenat i da opet ostanete bez stana, a kirija ide, nezadovoljstvo raste, nervoza se pojačava... Kupovina stana za život nije isto kao i kupovina za investiciju.

Dobro🙃

Kupićemo kad mi budemo hteli i ono što mi budemo hteli. Pad je tek krenuo. Kad odaberemo ono što nam se sviđa i procenimo da je momenat, tad stupamo u akciju. Nema potrebe da se ti toliko sekiraš oko toga😉
Pa svidja vam se ono sto ste odabrali 2018. da kupite sa ustedjevinom, a sada ne mozete ni pola za iste novce. Ali dobro, pad je tek krenuo, mislim krece on jos od 2018. kada ste procenili da sacekate, inflacija isto, stanodavac hoce da proda stan i da nogu, sve je u najboljem redu.

Ja ti kazem, ako imas ustedjevinu, sa njom ces moci da kupi sve manje i manje. Ako ces na kredit, onda mozes i da kalkulises.

Pa svidja vam se ono sto ste odabrali 2018. da kupite sa ustedjevinom, a sada ne mozete ni pola za iste novce. Ali dobro, pad je tek krenuo, mislim krece on jos od 2018. kada ste procenili da sacekate, inflacija isto, stanodavac hoce da proda stan i da nogu, sve je u najboljem redu.

Ja ti kazem, ako imas ustedjevinu, sa njom ces moci da kupi sve manje i manje. Ako ces na kredit, onda mozes i da kalkulises.
Dobro😶

Čukarica, novogradnja: 1180e za m²
Screenshot_2023-02-12-14-15-00-982_com.android.chrome~2.jpg

Izvini sto skacem malo na neke "starije" poruke. Proveo sam vise od pola godine u Viktoriji, BC (pored Vankuvera). I to je bilo pre 5 godina (rad na projektu)
Nemojmo da pricamo price ljudima i prodajemo neke parole koje su vise za tabloide. Proveo sam dosta vremena u inostranstvu i stvarno ne pristajem na mazanje ociju.

Da bi video kako neko zivi, dovoljno je pogledati lica stanovnika. Tamo mi se svako javljao na ulici, dobro jutro, dobar dan... Svi su bili itekako kulturni i srecni. Vankuver je dosta veci grad, ima preko 30% azijata (Kineza) i ponovo je ostavio izuzetno pozitivan utisak na mene.
Radovicu, mozemo pricati sta god i koliko god hocemo, ljudi su mnogo srecniji generalno. Daleko veci novac se vrti, i standard je nedostizan iz ove perspektive za nas.
Nigde nije idealno, ali Kanada je bas neki hibrid izmedju Amerike i Evrope i sa sobom nosi vece poreze u odnosu na US, ali i socijalnu sigurnost nalik na EU.
U Vankuveru imate i dosta nasih inzenjera koji rade u Amazonu, pa slobodno iscimajte i njih i vidite kako zive. Imam jos kontakte sa ljudima sa kojima sam radio na projektu.
Amerika je zemlja sa velikim socijalnim razlikama (Doduse US treba gledati kao skup 50+ razlicitih drzava gde se i zivot i kultura dosta razlikuju), dok je Kanada vise Evropa po tom pitanju.

Postoji jedna OGROMNA razlika izmedju nas i njih. Kod njih je 5% OGROMNA promena, a kod nas je to neosetno i spada u domen statisticke greske, za nas je tek 50% nesto osetno :D
Nemam iskustva sa Kanadom, ali imam sa Svajcarcima.
Mislim da ste i ti i vrdaovic u pravu istovremeno, ma koliko paradoksalno zvucalo.

Npr. u Svajcarskoj je izuzetno tesko kupiti svoju nekretninu. Neko je i kacio listu procenata vlasnistva, gde se Srbija kotira daleko bolje.
Gomila stanova je u vlasnistvu investicionih fondova, cak koliko sam razumeo iz price, njihov drzavni penzioni fond drzi cela naselja
i prihoduje od rente.

Sa druge strane, u Svajcarskoj to nije glavno merilo kvaliteta zivota za prosecnog coveka.
U proseku svi izgledaju mladje od nas 10ak godina, a ako se pogleda zivotni vek, zive 10 godina duze (u Srbiji je ~75god, kod njih ~85).
Normalno je da se kalkulise, ne samo oko rente, vec oko svega. Ako si samac, rentas garsonjeru ili zivis sa cimerima.
Ako si u braku, rentas jednosoban stan sa partnerom. Kad dodju deca, rentas kucu na selu. Kad deca odrastu, prelazis u manji stan...

Meni se svidja Beogradska ulica ali tu se javlja nesto na prodaju svake prestupne godine.
Baba mi je imala stan u Prote Mateje koja je paralelna s Beogradskom ulicom. Sta si uvideo u toj ulici? Gomila tramvaja i autobusa koji non stop prolaze, guzva, smog... to je bas ulica za izbegavanje. Ajd da si rekao Njegoseva ili Kumanovska, pa da nekako i prodje ;)

Vrh