Pa cela tema je tako i pocela, davne 2010.:
Ja pratim rekreativno trziste nekretnina od neke 2007., 2008. Ne secam se tacno, davno je bilo. Ali recimo da je to taj period.
I uvek, ali uvek je postojao broj ljudi, vecina rekao bih, koja je tvrdila da je cena nerealna i precenjena. Samo, kako je rasla cena nekretnina, rasla je i procena 'realne' cene. Nekada su ljudi tvrdili da ce za 5,6 godina stan u centru kostati 300 evra. Evo sad u BW ide po 10k.
Jednostavno, ljudi agresivno projektuju svoje zelje, verovatno jer ne mogu da priuste to sto zele.
Da li je realna cena goriva ona koju trenutno imamo, s obzirom da je u okruzenju dosta niza i s obzirom da u vreme kad je barel kostao isto kao sada pre nekih godinu-dve dana gorivo je bilo dosta jeftinije. Jos plus navodno imamo jeftinije gorivo od Rusa. Svi smo svesni da nas pljackaju kad je gorivo u pitanju. Ista je situacija i sa nekretninama. Ja pod realnom cenom smatram cenu sa kojom 95% ljudi moze sebi da priusti stan bilo gde, neko u centru grada za 200k evra, neko na selu bogu iza nogu za 5k evra. Po trenutnoj ceni samo 5% ljudi u Srbiji moze da priusti stan, i ako ti smatras da stan treba da bude luksuzna roba koju mogu da bude samo najbogatiji, onda Ok. Po tvom shvatanju je realna cena ona po kojoj ima dovoljno kriminalaca spremnih da plate naduvane cene. Ocigledno se shvatanje realne i normalne cene razlikuje od osobe do osobe.
Lupio si ogromnu glupost.
Prvo, dao si veoma proizvoljnu definiciju na osnovu koje donosis zakljucke.
Zasto 95% ljudi, a ne 90% ili 99% ili 80%.
Zasto
bilo gde. Ja bih sebi mogao da priustim kucu od 10k u nekoj zabiti, ali ne pada mi na pamet da to kupujem. Pre bih bio podstanar u gradu, nego imao svoju kucu u mestu bez ikakvih sadrzaja. Jednostavno kvalitet zivota, koji dolazi sa razvijenom sredinom u kojoj zivis, je meni bitniji od pukog posedovanja zidova na moje ime. Vecini ljudi ne pada na pamet da kupuju kucu u toj istoj zabiti i zato ona kosta 10k ili manje. Sa druge strane, vecina ljudi bi kupila stan u BW kada bi mogla, i zato tamo cena kosta 5k, 10k. To je definicija ponude i potraznje.
Trece,
stan jeste luksuzna roba. Stan nije kilo jabuka, da ga kupujes u proizvoljnoj kolicini i u proizvoljnom kvalitetu. I na zapadu imas rentere i home ownere. Nigde, osim u danasnjim post socijalistickim drzavama, nemas procenat vlasnika stanova u procentu od 95%.
Svi se brate mili ubise da pokazu kako je Beograd skuplji od Londona, Pariza, Beca, Madrida, Berlina. A losiji je za zivot.
Pa izvoli brate mili, prodaj svoj precenjeni stan i preseli se u London ili gdegod.
Obelezio sam deo na koji se odnosi moj post. To sto ti (ja, Vucic, Pera ili bilo ko) imas svoju definiciju realne cene to tu cenu ne cini realnom. Realno je samo ono koliko trziste placa (da i kriminalci i svi drugi koji u tome ucestvuju). Nema sta ja ili ti ili bilo ko da smatramo koji procenat ljudi bi trebalo da moze da kupi stan - to trziste odredjuje. Kako trziste funkcionise je razlicito od zemlje do zemlje i prema tome ljudi i biraju gde ce ziveti (izmedju ostalog).
Upravo.