Pošto sam izgleda bacio mamac i tako pokrenuo diskusiju o GDP per capita, da ponovim i preciziram (mada sam bio vrlo precizan i prošli put). Slovački GDP per capita je da kažemo duplo veći od našeg (i malo više čak). To znači da nam treba oko 7, 8% rasta svake godine u narednih 10 da bi ih stigli (a da oni imaju 0% rasta svake godine). E sad naravno, govorimo o strogo
nominalnim varijablama. Dakle isključujemo paritet kupovne moći, sivu ekonomiju, tj ono što nije registrovano i statističke greške (namerne i nenamerne) u demografiji! Ako u jednačinu uključimo paritet kupovne moći (PPP), nisu više duplo bolji, nego samo 1.5X. Za očekivati je da
u uređenijim društvima ima manje sive ekonomije, a ako u jednačinu dodamo to da ovde realno ima dosta manje ljudi nego što je prijavljeno, ta razlika je realno još i manja od tih 1.5x. Dakle jesu bolji, ali ne baš duplo kako pokazuju nominalne varijable, nego i dosta manje od tih 1.5x.
Najzanimljiviji primer, često ekonimisti vole da porede Rusiju i Italiju koje imaju sličan GDP (Italijani i veći neznatno), odnosno obe zemlje oko 2% svetskog GDP. Italijani imaju približno
čak 3x veći gdp per capita, ali kad se gleda po kupovnoj moći, Italijani su bolji možda za 1/3 ili 1/4, a to čak ne uključuje sivu ekonomiju ili statističke demografske manipulacije! Očekivano je u da ljudi u Nemačkoj prijavljuju više transakcija, nego u jednoj Rusiji ili Srbiji npr. Onda kad u to uključimo i druge realne varijable u smislu prirodnog bogatstva na kom Rusi leže, pa čak i nominalne neke (zaduženost npr), jasno se vidi koliko beskrajan potencijal imaju Rusi i koliko prostora za rast. To onda dosta govori o tome kako vođe upropašćavaju taj veliki narod kroz decenije, a i podgreva sumnje da ih neko svesno sabotira, verovatno ima oba u nekoj proporciji.
Moram da priznam da nisam očekivao da će FED ovoliko da podigne stope. Dakle, pogrešio sam u proceni. U svakom slučaju, ako odu na 5% sledeće godine, biće pre crash nego soft landing. Ćisto da podsetim, da veća cena novca znači da će i same SAD morati više da daju za kamatu na dugove. Odakle će to da finansiraju u kriznim vremenima, i koliko dugo, a da ne krenu da štampaju opet. Vrzino kolo.
Da, cene nekretnina će ići dole, bar neki period, ali će i standard i zaposlenost, tako da će opet nekretnine biti mnogima nedostupne. U svakom slučaju, neće ići dole kao što katastrofičari najavljuju, ako ni zbog čeg drugog jer su se ljudi navikli na ove visoke cene i teško će biti nekome da traži mnogo manje nego neko iz komšiluka što je dobio par meseci pre toga.
Inače, moj drugar kupuje nekretninu, vezana prodaja, pa kad bude završio sa tim, daću izveštaj sa terena.
Isti slučaj, nisam očekivao da će uopšte smeti ovoliko da dižu, ali sam itekako očekivao višu inflaciju i debelo negativne kamate! Još je rano za bilo kakve procene, mada CPI pokazuje blago dezinflatorni trend (što opet znači da je očekivano da sledeće godine generalni nivo cena bude viši nego sad). Ipak, oni imaju ozbiljan bafer baš u toj visokoj inflaciji i čim/ako pokazatelji to pokažu, počeće lagano da spuštaju kamate. U tom smislu, ja još uvek verujem u soft landing, ali to će biti soft landing za makroekonomsku stabilnost, ne za običnog čoveka, kome će standard biti manji! Oni se nadaju tome, tj da će CPI krenuti dole, ali šta ako ne krene? Svuda u svetu se i dalje podgrevaju nominalne varijable (plate, penzije, koje doduše ne prate inflaciju). Koliko će smeti da dižu još pre nego što se ne desi neki lom?
Mislim sve ovo što se dešava je bezočna pljačka, tj transfer bogatstva uzrokovan potezima CB (biranje pobednika), ali mislim da ljudi ne kapiraju šta je alternativa. Sad imaš lupam 1000 eur platu, a kredit ti skočio sa 300 na 400 eur, uz ostala poskupljenja. Alternativa je da imaš dobar procenat ljudi sa kreditom koji se vrati na 300 eur, a da nemaju posao. Onda CB krenu da stimulišu, uleti vam neki novi, mnogo likvidniji i alaviji Radović
(fond npr), pokupuje vam sve i sačeka da stimulansi urade svoje za koju godinu i cene dovedu u novi pik, mnogo iznad prethodnog.