NRakocevic
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 31.10.2019.
- Pohvaljen
- 894
Pazi, ja sam krenuo u vrtic leta 1979 sa nepunih 5. Tada nije postojalo nikakvo predskolsko (?), u skolu ze polazilo sa 7 godina i to je to. Prvih par godina su me cuvale sestre od strica a posle su moji imali zenu koja me je cuvala do 5. godine. Tada se radilo od 7 do 3, moji su bili kuci oko pola 4 ukoliko neko nije bio na putu ili terenu.Posle 5 godina je predškolsko maltene. Tvoj sin je predpostavljam išao u privatni? Nema pravila da, ali je tu 3-4 godine najgori period, niti dovoljno razuman da prihvati odvajanje od roditelja niti dovoljno nerazuman da mu je svejedno. Bolje ranije ili kasnije kad već nije na vreme. Ko ima mogućnosti može sve do školske godine, adaptiraće se on i tako, samo kako će se uklopiti u društvo u početku... Opet zavisi od škole i od samog deteta. Uglavnom, niti je rad od kuće sa malom decom poželjan niti svako ima dvorište, bejbisitere i ostalo.
Da, sin je isao u privatni vrtic. U Italijanskim vecim gradovima ukoliko ne zivis u najbogatijem delu grada (tipa Dedinje i Hram u BG) moras dati dete u privatni vrtic, jer su u drzavnom mahom imigranti loseg materijalnog stanja (crnci, arapi, latinosi, cigani i siptari) koji ne govore italijanski ili jako lose pa je besmisleno davati dete u takav vrtic ukoliko je poenta da se socijalizuje i nauci strani jezik. Samo najbogatiji koji zive u ellitnim krajevima mogu da "priuste" drzavni vrtic i osnovnu skolu, dok su Italijani i drugi belci koji zive u ostalim krajevima (ne pricam o razvaljenim periferijama vec sirem centru) prinudjeni da placaju privatni vrtic i privatnu osnovnu skolu ako zele da im deca odrastu normalno. Taj problem naravno iscezava sa upisom srednje skole ili gimnazije. Moj sin ide u drzavnu gimnaziju, a isao je u privatni vrtic i privatnu osnovnu. Zapravo je situacija obrnuta od BG: privatne osnovne skole su daleko teze i strozije od drzavnih, jer u drzavnim vlada rasulo i poklanjanje ocena zbog pretnji rasnom diskriminacijom, dok privatne drze nivo, mora uniforma, i nema poklanjanja ocena (tipa: ako hocete da vam deca prolaze lako, dajte ih u drzavnu skolu sa migrantima - jedino sto kada zavrse mogu samo da kopaju kanale). Gimnazije su im jos uvek solidne, dok su fakulteti (izuzev par izuzetaka) srozani gore od nasih (Bolonja...), tako da se vracamo u BG kad dodje vreme za faks.