U periodu pre korone, kuće niko nije kupovao. Posle toga je krenuo porast prodaje kuća, zemlje i imanja da bi se trend nastavio i sve je veća potražnja upravo od strane gastarbajtera. Raspitajte se po nekim selima je sve prodato.
Да мало демистификујемо куповину некретнина из дијаспоре - људи који су током југословенских ратова имали између 25 и 35 година и чинили већину тадашњег (огромног) таласа емиграције иду у пензију ових година (наредних пет, рецимо).Sve je veca potraznja svuda od strane dijaspore samo zavisi ko na koga nalece.
Zapravo je internet 10/1, i to ako ga uopšte ima. Ja npr upoznao dedu koji je kupio kuću u CG, Čanj, da bi bio sa decom bar tokom letnjih meseci, da deca mogu na miru da se kupaju i da im bude privlačno da dodju. Kaže ali deca neće u CG na more (ne krivih ih, jedino su bili za vreme korone). Kuću je izdavao tokom leta ali kaže da mu ne pokriva troškove. Završilo se tako što je kupio dva stana u Beogradu (nije bnv), a kuću dole prodaje. Bar kada dodju deca tu su u stanu pored dok ne odu dalje gde su planirali. Sad je Beograd kuća sa lavovima, mada istina je i da se kupuju placevi po periferijama. Bar one placeve koje sam Ja gledao nisu više u prodaji, sve prodato.ljudima je mozda smesno ali vecina ne sagledava sledeci faktor:
proslo je doba gde su se zidale visespratnice po selima, sa lavovima na kapiji, pa zidanje sprata kad komsija sagradi sprat, pa bazen kad komsija ugradi bazen, pa ugradnja lifta kad komsija ugradi lift.
komsije su poodavno pomrle, pa nema s kim ni da se takmice gasatozi, sela sve zapustenija i bukvalno na aparatima, a i ti isti gastozi su izvalili da ako kupe u BNV mozda i ima sanse da provedu 2 meseca sa decom i unucima zajedno, jer sigurno u 2022. deca nece trcati sa njima da budu u selu sa cca 2k stanovnika gde ima vise wc-a nego naslednika, javnog prevoza (seoskih buseva) nema, a internet je 10/5mbps.
matori bogatasi su izvalili da su im vece sanse da vuk bude sit i ovce na broju ako kupe cak i taj ozloglaseni bnv, da mu je djani komsija, jer je to daleko bolje nego da ima praznu kucu 11 od 12 meseci, u sred nedodjije, i da ne moze da je izdaje nikome. ovako dodje 2 meseca leti, izdaje ostalih 10 preko agencije ili prijatelja na duze, ili airbnb, u centru grada je, i unuci ce zapravo znati kako deda izgleda.
mozda nekome bude smesno, ali podjite od vas - jel bi gradili velelepnu kucu 'po meri' u zabiti, ili za iste pare uzeli bnv novogradnju, znajuci vrlo dobro da vas naslednici nece posetiti vise od nedelju dana tokom godine, a da su tekuci troskovi i rentabilnost same kuce nikakvi.
ljudi placaju drugima da im cuvaju seoske kuce, u strahu od lopova itd, barem u mom kraju (sela okolina kragujevca), dok bi u bnv bili 800e+ i racune lagano.
proslo je vreme sela, na zalost ili na srecu, zavisi od posmatraca, ali cinjenice su cinjenice.
ne bih isao daleko kao vradovic da prodaju bud zasto, ali definitivno ako vidjate na fb grupe za strance u srbiji, znacete da je dosta cest slucaj da ljudi (narocito oni u braku sa strancima) se vracaju ovde, i kovid je ubrzao taj trend dvadesetostruko u odnosu na 18-19 kad je remote rad bio u zamahu ali nepoznanica velikoj vecini.
Kakvi su to ekonomski turisti u Grckoj iz EU?Bivši agent za nekretnine kupuje stanove u Grčkoj za izdavanje, očekuju: Nemce, Dance, Poljake, Čehe kao ekonomske turiste koji sve više dolaze u Grčku. Zaboravih šta mi imamo da ponudimo? A da kockarnice, i jeftine žene.
Upravo. BG je BG, sve ostalo je dovijanje i masivan cope od strane onih koji nisu kupili stan kad su mogli, pa se jedu zbog toga.Zapravo je internet 10/1, i to ako ga uopšte ima. Ja npr upoznao dedu koji je kupio kuću u CG, Čanj, da bi bio sa decom bar tokom letnjih meseci, da deca mogu na miru da se kupaju i da im bude privlačno da dodju. Kaže ali deca neće u CG na more (ne krivih ih, jedino su bili za vreme korone). Kuću je izdavao tokom leta ali kaže da mu ne pokriva troškove. Završilo se tako što je kupio dva stana u Beogradu (nije bnv), a kuću dole prodaje. Bar kada dodju deca tu su u stanu pored dok ne odu dalje gde su planirali. Sad je Beograd kuća sa lavovima, mada istina je i da se kupuju placevi po periferijama. Bar one placeve koje sam Ja gledao nisu više u prodaji, sve prodato.
Спин се спину радује, што би рекли стари Латини…mislio je verovatno energy turisti. Ovi sto nemaju za grejanje u zapadnoj Evropi
Sad kad krene potraznja za industrijskim objektima u Indjiji, Krnjesevcima, Staroj Pazovi…
Pogledajte prilog 149689
https://rs.n1info.com/vesti/beograd-jutros-cetvrti-najzagadjeniji-grad-u-svetu/ Baš je divan osećaj kupiti u kuli stan...uostalom slika govori više od 1000 reči.
Znam po americi mnogo vise nasih od tebe i apsolutno niko se nije vratio, naprotiv sve vise ulazu i sire biznis po americi, i svima je zajednicka jedna stvar, svako je srecan sto se spasio srbistana gde bi mu zivot bio wasted...Sve je veca potraznja svuda od strane dijaspore samo zavisi ko na koga nalece. Naravno i ruralno svakako.
Vecina nasih iz Amerike se tripuje da ce Amerika da pukne. Prodaju sve sta imaju i kupuju po Srbiji ili se zaduzuju tako sto uzimaju HELOC i kupuju za kes u Srbiji.
Takode nikad u zivotu nisam cuo za tako veliki broj nasih da se seli nazad trajno. Kao da ih je neka pomama uhvatila sve zajedno.
Dao bi primere neke ali glupo je da delim neke cak i ako su polu javne info.
Prodaju ljudi kuce po par miliona i exit i pravac Srb.
Naravno znam jako puno njih koji kupuju ruralno (navikli se valjda sta li) a dosta njih je u BNV.
Naravno da nece stati na ovim cenama nego ce cene pasti, logicno...Moguce ja ne mogu da znam sve razloge ipak generano sve vise ljudi iz dijaspore investira u Srb. Neki samo kupuju a ne vracaju se a neki planiraju povratak i neki su se vec vratili. 100 ljudi 100 ćudi.
Ipak ja mislim da ovo nece stati na ovim cenama sudeci prema trendu.
Mogu jedino da pohvalim sto je konačno došlo ovo pitanje do politickih aktera. Još bolje sto je opozicije. Medjutim, sam predlog je infantilan, i sumnjam da bi se ikako mogao primeniti u našoj stvarnosti. Rešenje jeste uvodjenje reda u tu delatnost, i kao sto se već po ovoj temi pominjalo, destimulizacije investitorskih nekretnina. Ogranicenja sama po sebi su ista kao i ovo majmunisanje po pitanju ogranicenja goriva. Stvara se lažan privid brige i sigurnosti, a stanje pogubno za većinu. A i po toj logici nekretnine bi se kretale uvek po toj najvecoj ograničenoj ceni.Pokret Ne davimo Beograd objavio svoj plan za rešavanje stambene krize
Pokret Ne davimo Beograd (NDB) saopštio je danas da je pripremio plan za rešavanje stambene krize koji podrazumeva uvođenje mera kontrolisane stanarine, čiji maksimalan iznos bi bio povezan sa prosečnom platom građana, kao i dodatne mere za postizanje pravne sigurnosti i zakupaca i zakupodavaca.www.danas.rs
Ne kažem da je ovo dobro rešenje, ali i ovo što sada imamo je daleko od dobrog.
To sa ogranicavanjem stanarine mogu da rade nad stanovima koji su dodeljeni od strane drzave, ili svojevremeno otkupljeni.Pokret Ne davimo Beograd objavio svoj plan za rešavanje stambene krize
Pokret Ne davimo Beograd (NDB) saopštio je danas da je pripremio plan za rešavanje stambene krize koji podrazumeva uvođenje mera kontrolisane stanarine, čiji maksimalan iznos bi bio povezan sa prosečnom platom građana, kao i dodatne mere za postizanje pravne sigurnosti i zakupaca i zakupodavaca.www.danas.rs
Ne kažem da je ovo dobro rešenje, ali i ovo što sada imamo je daleko od dobrog.
Kada bi država regulisala tržište izdavanja, onda bi trebalo da reguliše i tržište prodaje, na ovaj ili onaj način. Ali, kada bi prvo reguilsala tržište prodaje, onda ne bi bilo potrebe da reguliše tržište izdavanja. To je ta matematika.To sa ogranicavanjem stanarine mogu da rade nad stanovima koji su dodeljeni od strane drzave, ili svojevremeno otkupljeni.
Za privatnu kupljenu imovinu po trzisnim cenama nemaju pravo bilo kakva ogranicenja da uvode. Jer onda i kupac stana moze da trazi da ga kupi po nekoj ceni za koju on smatra da treba da kupi.
Ostale stvari iz predloga vec postoje u zakonu. Naplata poreza bi bila opravdana kada bi drzava stitila obe strane, ali to u praksi ne funkcionise, ni sa ugovorom i bez.
U Nemackoj na odredjenim lokacijama, investitor mora da ostavi odredjeni broj stanova u svom vlasnistvu za rentu i onda vazi zakon o kirijama gde je definisano koliko se moze podici kirija i koliko cesto itdTo sa ogranicavanjem stanarine mogu da rade nad stanovima koji su dodeljeni od strane drzave, ili svojevremeno otkupljeni.
Za privatnu kupljenu imovinu po trzisnim cenama nemaju pravo bilo kakva ogranicenja da uvode. Jer onda i kupac stana moze da trazi da ga kupi po nekoj ceni za koju on smatra da treba da kupi.
Ostale stvari iz predloga vec postoje u zakonu. Naplata poreza bi bila opravdana kada bi drzava stitila obe strane, ali to u praksi ne funkcionise, ni sa ugovorom i bez.