Znači, rešenje je da svi imamo plate 2-3k i da čekamo da kupimo za keš?
Da ti skratim muke, sa platom od 2-3K nikad nećeš uštedeti za stan, osim ako ti nije cilj stan od 30m2 u Vojvode Vlahovića ili tako nekoj rupčagi.
Ko planira na keš da uzme gajbu treba da ima makar 5K mesečnih prihoda i da mu mesečni troškovi nisu preko 2K, što je teško sa 5K prihodima, jer kad imaš 5K prihode više te ne zadovoljava letovanje u Paraliji i na Halkidikiju i da voziš Grande Punto, već se i tu prohtevi menjaju ili mala je šansa da će neko koliko god da je disciplinovan za 5K prihodima moći da troši kao da ima 1K prihode pa da mu ostaje 80% ili više od prihoda na štednji.
Znači čak i sa odličnom disciplinom sa 5K prihodima možeš da ostavljaš max 3K sa strane i da štediš godišnje oko 36K. Što znači da neki normalan stan u nekoj pristojnoj novogradnji na periferiji od oko 70m2 sa cenom od oko 2000/m2 možeš kupiti za keš tek za neke 4 godine i to goli zidovi. A za opremanje stana od 70m2, da nije Forma Ideale priča, ali ni nekakav lukuz, već nešto lepo na oko, ali skromnije potrebno je još oko 300 eur/m2 što je još oko 20000 eur, znači još 7 meseci dodatne štednje.
Dakle, potrebno je nekih 4.5 godine za kupovinu i skromnije opremanje stana od 70 m2 sa cenom od 2000 eur/m2. I to pod uslovom da si jako disciplinovan i da si u mogućnosti da se suzdržavaš od kupovine boljeg auta, napucane garderobe i dobrih putovanja i da ti je OK da kupiš stan u zgradi koja nije premium/fensi priča i da ga opremiš relativno skromno, ali ne Forma Ideale, međutim i bez luksuznih brendova (tipa Miele, Natuzzi i sl.) već neka skromnija priča, lepa na oko ali skromnija (Ikea nameštaj i sl.).
Za kupovinu napucanijeg stana u kešu (BNV ili fensi novogradnje na NBG i u centru) sa cenom od 4K ipak treba prihodovati znatno više. Npr. za stan od 70 m2 treba imati prihode od oko 10K eur mesečno i limitirati troškove na 2K (što je izuzetno teško sa prihodima sa kojima lagano možeš da ideš više puta godišnje na interkontinentalna putovanja, da voziš 2-3 godine star premium auto iz više klase tipa BMW 5 ili Audi A6 i da se jako dobro oblačiš uz još gomilu drugih stvari). Ali hajde da uzmemo taj primer jer tada ostaje oko 8K mesečno za štednju.
Za opisani stan potrebno je oko 280000 eur a za opremanje takvog stana ipak treba računati na najmanje 800 eur/m2 to je svakako dosta daleko od novca potrebnog za luksuzno opremanje fensi stana u fensi naselju, ali ipak se dobije lep korektno opremljen stan, što znači da je u ovom slučaju neophodno oko 50000 eur za opremanje stana (kuhinja sa tehnikom tipa Bosch u višoj klasi ili neka Miele tehnika ali u nižoj klasi, to uzima bar 15K, premium nameštaj oko 20K, itd, itd...). Znači ukupna cira je oko 330000 eur.
Sa prihodima od 10K i troškovima od 2K ostaje 8K mesečno ili 96000 godišnje. Što znači da za opisani stan i opremanje takvom kupcu treba oko 3.5 godine štednje.
Ljudi se pružaju više nego što su dugački, uzimaju stanove od 50m2 za tročlanu, četvoročlanu porodicu.
Poznajem par sa dvoje dece koji žive u West 65 u stanu od 55m2, kupljen na kredit, i deca im dele sobu. Želeli su da žive u fensi naselju po svaku cenu, pa i po tu cenu da im deca dele sobu. Par puta sam u razgovoru sa njima pitao da li možda planiraju veći stan ali na nekoj jeftinijoj lokaciji, kako bi im makar deca imala odvojene sobe, ali na to pitanje su reagovali kao da sam im opsovao majku, sa onim jesi li ti lud, da se selimo iz Westa...
Nekad mi bude malkice žao tih ljudi, ali vrlo brzo prestane empatija sa moje strane jer su oni sami birali da se muče i da odgajaju dvoje dece u 55m2 da bi mogli da kažu "mi živimo u Westu".