MrGood2016
Advanced
- Učlanjen(a)
- 17.06.2018.
- Pohvaljen
- 3.083
Da li je mozda nesto od toga vazilo i 2020. godine?
Danas je tesko biti pametan, po ovim sada cenama je tesko kupiti, a po trenutnoj inflaciji je suludo cuvati novac.Najbolja varijanta je skupljati pare do momenta kada su cene stanova najniže i kamate najniže. Tada ili kupiš za keš ili uzmeš neki manji kredit, koliko ti fali za kupovinu stana. Svake godine upumpavas što više novca i gledaš što pre da zatvoriš kredit.
To da je bolje davati pare banci nego sstanodavcu je veliki Mit. Jeste bolje samo ako se dobro organizuješ i proceniš pravi momenat, opisala sam kada i kako.
Evo, još jednom:
Banci ćeš svakako platiti duplo.
1)Možeš da osam godina skupljaš pare za stan i potom ga kupiš za keš.
2)Možeš da digneš kredit, izgubiš posao i stan, knosk ti orobi platu na narednih 20 godina. Banci svakako duguješ duplu cenu tog stana.
Dođe ti skoro isto u oba slučaja, ali ovo drugo je mnogo veći rizik.
Najbolja varijanta je skupljati pare do momenta kada su cene stanova najniže i kamate najniže. Tada ili kupiš za keš ili uzmeš neki manji kredit, koliko ti fali za kupovinu stana. Svake godine upumpavas što više novca i gledaš što pre da zatvoriš kredit.
To da je bolje davati pare banci nego sstanodavcu je veliki Mit. Jeste bolje samo ako se dobro organizuješ i proceniš pravi momenat, opisala sam kada i kako.
Bez ljutnje, ali besmisleniji post nisam skoro pročitao, pa evo da repliciram:Evo, još jednom:
Banci ćeš svakako platiti duplo.
1)Možeš da osam godina skupljaš pare za stan i potom ga kupiš za keš.
2)Možeš da digneš kredit, izgubiš posao i stan, knosk ti orobi platu na narednih 20 godina. Banci svakako duguješ duplu cenu tog stana.
Dođe ti skoro isto u oba slučaja, ali ovo drugo je mnogo veći rizik.
Najbolja varijanta je skupljati pare do momenta kada su cene stanova najniže i kamate najniže. Tada ili kupiš za keš ili uzmeš neki manji kredit, koliko ti fali za kupovinu stana. Svake godine upumpavas što više novca i gledaš što pre da zatvoriš kredit.
Onda to ne daje odgovor na ovo pitanjeИзвесно скоро све, а можда чак и оно о топ 10 по цени квадрата у односу на просечну плату. У неком тренутку смо дошли на 4. место, иза Лондона.
Zašto sada mislite da ćete po prvi put pogoditi?
Znaci, stan koji ima realnu vrednot 50k treba da platis tako sto uzmes kredit od 100k da bi banci isplatio 200k.Danas je tesko biti pametan, po ovim sada cenama je tesko kupiti, a po trenutnoj inflaciji je suludo cuvati novac.
Ali pre par godina je najpametnije bilo kupiti nekretninu ili zemlju.
Jasno mi je da ti kao frilenserka ne mozes ni da sanjas kredit, ne mogu ni ja kao pausalac, ali ima ljudi na stabilnim pozicijama i firmama.
Kada uzmes 100k, vracas npr 200k, ali to nije isti novac, ne znam kako to ljudi ne kapiraju. Za 30 godina ce po nekoj normalnoj inflaciji novac biti duplo slabiji, zato i ispada da ces vratiti duplo.
Pa to zna svako normalan. 2008/ 9 su bile najviše, nekoliko godina kasnije sasvim solidne. Isto važi i za kamate. Poenta je skupljati cash do momenta kada su cene i kamate najniže, a trenutno stvari stoje suprotno. Kupuješ onda kada svi prodaju.Banci ne daješ duplo, jer sve zavisi od kamate u tom trenutku, a kamata se vremenom menja. Ja za moj kredit vraćam banci oko 50% dodatno.
1. Pod uslovom da ti je plata tolika da za 8 godina možeš kupiti stan za keš. A ko ima toliko novca ne vidim problem da uzme kredit i u nepovoljnijim uslovima. Svaka čast ako ti imaš toliko novca da za 8 godina kupuješ po stan kešom, ja nemam ali sam za 8 godina negde na polovini otplate.
2. Stan prodaš, ostane ti razlika pod uslovom da je imaš. Sve je nagadjanje, pa i to.
Ovo za najbolju varijantu mi nisi odgovorila ni u prošlom postu. Kada i kako ćemo znati da su cene i kamate najniže? Ja sam objasnio kako sam ja došao do računice da mi je bolje kupiti stan ali nikako da nam ti objaniš kojim metodama se računa najniža cena i kamata. Zbog ludila sa Rusima i kirije su divljale, a negde još uvek divljaju.
Uloziti u obrazovanje, otici u inostranstvo u neku normalnu zemlju sa pristupacnijim cenama stanova i povoljnijom poslovnom klimom i tamo kupiti nekretninu i uloziti u neki biznis vezan sa vasim obrazovanjem i iskustvom u kome ste kompetentni.AKo jedinku kao potencijalnog 'investitora' posmatramo, sa jedne strane je:
1. Čovek koji zida kuću 400m2 u Kaludjerici, nema fasadu, deca su mu otišla u Nemačku i on sedi u 400m2 koje ne greje ne održava, nema kanalizaciju itd. Dugoročno je uložio u lošu nekretninu kao investicionu priliku. SVE PARE KOJE IMA. On je neko dno investicione pameti
sa druge strane je:
2. Voren Bafet, najveći/najpozantiji dugoročni investitor na svetu. Vrh investicione pameti.
Imate 100k eura na računu, platu 1.500 eura mesečno ( legalnu ) i 35 godina starosti. Kako za 20 godina napraviti najviše para?
Meri se vrednost imovine 2043.godine..
Nisam tržišni investitor. Gradim objekat za sebe. Za turizam. Ne prodajem ništa. Već sam detaljno pisao o tome na ovom forumu. Prije svega o cijeni gradnje. Iz kredita smo i kupili jedan stan u Beogradu. Po fiksnoj kamati od 3,25 %. Sad sam sam sebi smješan kad se sjetim koliko smo se nećkali i vagali. Sada vidim da je to bio strašan potez. Još jedan apartman sam sa malo većom fiksnom kamatom trebao uzeti u CG banci za kupovinu na Zlatiboru i sada mi je jako žao što sam to propustio. Ostale stanove u prošlosti smo kupovali iz gotovine izuzev jednog za koji je kredit bio u Švajcarcima prije 15-ak god. i gdje nam je rata došla na preko 2.000 € mjesečno ali smo i to izgurali. Na kraju nam je Hypo banka otpisala par desetina hiljada € kamata jer je u CG bio donesen zakon o kreditima u Švajcarcima. Ovo vam sve pišem zato što u detalje iz prve ruke znam kako su se kretale cijene stanova u Beogradu unazad 20-ak godina. Potez Vračara, Crvenog krsta i Vukovog spomenika. Znam dosta investitora koji su za svaku preporuku, a znam i neke koji su profesionalni prevaranti. Znam koliko košta cijena gradnje. Kolika je zarada. Znam šta je vrhunska gradnja, a šta je teški krš... Znam šta se isplati, a šta ne.Kako se polako otkrivaju karte. Evo jos jednog koji je priznao da je investitor, da je duboko u poslu sa nekretninama i da ima interesa da cene nekretnina rastu. Svaka cast na iskrenosti.
Poenta price o njivi nije u tome da li je neko poljoprivrednik ili nije, nego da je malo glupo da neko ko je veliki kapital stekao time sto ga je nasledio soli pamet nekom kako treba da uzme kredite po nepovoljnim uslovima da bi kupio nekretnine po prenaduvanim cenama.
A zašto nisi kupila nekoliko godina kasnije? Batali te prazne priče "kupi jeftino i prodaj skupo, to svako zna" nego nam daj recept, kada su cene i kamate najniže, kako to da prepoznamo? Kada i koliko će u narednom periodu cena i kamata biti niska da kažemo da je vreme za kupovinu? Da se i mi obogatimo. Još jednom ću da se osvrnem na prvi post u temi i da je mnogima bilo skupo i par godina kasnije i čekao je da padne još. Imaš li decu ili ti je to nebitna stavka jer imaš pet frendli stan i mogućnost da svakih 8 godina kupuješ drugi?Pa to zna svako normalan. 2008/ 9 su bile najviše, nekoliko godina kasnije sasvim solidne. Isto važi i za kamate. Poenta je skupljati cash do momenta kada su cene i kamate najniže, a trenutno stvari stoje suprotno. Kupuješ onda kada svi prodaju.
Ovo pričaju bukvalno od 2018te, a pojačano od 2020te. Kada će ta "kriza" krenuti zavisi od više faktora.Ali, da ti po visokim kamatnim stopama u vreme kad pocinje kriza
Ako ćemo realno u biznis možeš da uložiš ovde, umesto stana, ali vidim da se niko ne hvata za to iako preporučuje. Realno gledano ti u svom gradu možeš kupiti mnogo više nego što bi u Beogradu na Dorćolu, ali nećeš, otuda i taj deo viška potražnje. No, gradi se na svakom koraku, pa će za 2, 5, 10, 20god ponuda premašiti tražnju. Šta znam, možda i treba Beograd da bude visok, da malo dodje do decentralizacije Srbije, pa će i drugi gradovi razmisliti da ulože u svoju infrastrukturu kako ne bi gubili stanovnike, pogotovo te visokoplatežne, ali to je samo misao.Uloziti u obrazovanje, otici u inostranstvo u neku normalnu zemlju sa pristupacnijim cenama stanova i povoljnijom poslovnom klimom i tamo kupiti nekretninu i uloziti u neki biznis vezan sa vasim obrazovanjem i iskustvom u kome ste kompetentni.
Meni granica gde se ne isplati kupovati stan na kredit zavisi od individualne situacije, nikad je ne posmatram zasebno u vakuumu. Cena realna/nerealna mi je definisana ponudom i potraznjom, ako je potraznja velika, cena je realna za uslove u tom trenutku. Sa druge strane ratu kredita gledam u sklopu svojih primanja, ako mogu da kupim stan tako da rata bude ispod polovine primanja jednog od nas dvoje iz domacinstva, to mi je ok cena, jer cak i da jedno od nas ostane bez posla, drugo ce moci da je pokrije dok ovaj drugi ne nadje novi posao. I cak i da za te pare hipoteticki moze da se kupi stan u Londonu, Becu ili gde vec, ja ne zelim da zivim tamo ukoliko ovde mogu da imam solidan zivot sa porodicom i prijateljima, niti tamo imam uslova da podignem kredit kao nerezident kako bih uopste kupila stan. Tako da izvlacim najbolje iz situacije u kojoj sam i spram opcija koje mi iz drugih razloga odgovaraju.Znaci, stan koji ima realnu vrednot 50k treba da platis tako sto uzmes kredit od 100k da bi banci isplatio 200k.
Slazem se da je bolje placati ratu za svoj stan umesto da placas kiriju za tudji, tacno je da novac gubi vrednost tokom vremena, tj. da cene nekretnina, kao i svega drugog imaju tendciju rasta.
Ali, da ti po visokim kamatnim stopama u vreme kad pocinje kriza i ocekuje se pad cena kupis nekretninu po naduvanoj ceni duplo vecoj od realne, rekao bih da nije pametno.
Ajde jedno pitanje, da li oni koji smatraju da sad treba uzeti kredit, smatraju da postoji neka cena nekrtnina iznad koje se ne isplati kupovati stan? Ili je po njihovom misljenju isplativu kupovati nekretnine uvek i po bilo kojoj ceni, makar kamatna stopa bila 10% i makar Mirijevo bilo 5k evra po m2. Koja je ta granica za koju biste rekli da se ipak ne isplati kupovati stan i uzimati kredit za stan?
Super, samo problem je što kada dođe do recesije, posla ima veoma malo i jako se teško nalazi, plate budu smanjene, nekretnine koštaju duplo manje, a banci dugujete isto. Uzeli ste kredit od banke od 100.000 EUR, a stan na tržištu sada vredi 50.000 EUR. Odakle ćete isplatiti banci 40000 evra razlike, ako odustanete od kredita recimo posle četiri godine?Meni granica gde se ne isplati kupovati stan na kredit zavisi od individualne situacije, nikad je ne posmatram zasebno u vakuumu. Cena realna/nerealna mi je definisana ponudom i potraznjom, ako je potraznja velika, cena je realna za uslove u tom trenutku. Sa druge strane ratu kredita gledam u sklopu svojih primanja, ako mogu da kupim stan tako da rata bude ispod polovine primanja jednog od nas dvoje iz domacinstva, to mi je ok cena, jer cak i da jedno od nas ostane bez posla, drugo ce moci da je pokrije dok ovaj drugi ne nadje novi posao. I cak i da za te pare hipoteticki moze da se kupi stan u Londonu, Becu ili gde vec, ja ne zelim da zivim tamo ukoliko ovde mogu da imam solidan zivot sa porodicom i prijateljima, niti tamo imam uslova da podignem kredit kao nerezident kako bih uopste kupila stan. Tako da izvlacim najbolje iz situacije u kojoj sam i spram opcija koje mi iz drugih razloga odgovaraju.
To je sve hipotetički. Da će cijena bilo čega sa 100 pasti na 50, to nije ni hipotetički.Super, samo problem je što kada dođe do recesije, posla ima veoma malo i jako se teško nalazi, plate budu smanjene, nekretnine koštaju duplo manje, a banci dugujete isto. Uzeli ste kredit od banke od 100.000 EUR, a stan na tržištu sada vredi 50.000 EUR. Odakle ćete isplatiti banci 40000 evra razlike, ako odustanete od kredita recimo posle četiri godine?
Ma naravno, pogotovo kad mu plata padne sa 1400 na 800 e u recesiji, a rata za kredit 800 e. Sve se uklapaTo je sve hipotetički. Da će cijena bilo čega sa 100 pasti na 50, to nije ni hipotetički.
Mislica je fino napisala da ukoliko jedan od supružnika ostane bez posla, dok se ne premoste, od samo jedne plate mogu vraćati kredit i živjeti. To je sasvim dobra i dovoljna rezerva odnosno osiguranje.
Netacno. Euribor, kao i ukupni troskovi kredita, su najmanje 2 puta u poslednjih 20 godinali imali nivo kao sada i visiuzimanje kredita pod najgorim uslovima u istoriji.
Pa naravno da će euribor još da divlja, sve do 2025 godine, najavili su to odavno. To će rate kredita da učini još većim nego sada. Biće u najmanju ruku duplirane u odnosu na one pre dve godine.Netacno. Euribor, kao i ukupni troskovi kredita, su najmanje 2 puta u poslednjih 20 godinali imali nivo kao sada i visi
FM.M.U2.EUR.RT.MM.EURIBOR1YD_.HSTA | ECB Data Portal
sdw.ecb.europa.eu
Netacno. Ne znas kako je bilo do sada, a jos manje znas kako ce biti u buducnosti. Nagadjas, a nagadjenje je kao sto si rekla bezveze. Ako ti je do nagadjanja, onda mozes da se vodis opadanjem euribora vec od oktobraPa naravno da će euribor još da divlja, sve do 2025 godine, najavili su to odavno. To će rate kredita da učini još većim nego sada. Biće u najmanju ruku duplirane u odnosu na one pre dve godine.
To je zaista mnogo hipoteza po sistemu sta ako se desi 'niz nesrecnih dogadjaja'. Znaci trebalo bi da -- jedno od nas dobije otkaz, da drugome smanje platu, da je recesija paralelno toliko jaka da se cena stana spusti za 50% a da nema inflacije koja bi je guala na gore (s obzirom da smo stan nasli nesto ispod sadasnjih cena, znaci jos i vise, do granice da je kvadrat stana na Nbg-u 500 evra), da u celoj toj nasoj krizi niko od porodice i prijatelja ne moze da nam pomogne kako bismo premostili dok ne nadjemo novi posao ili se cene nekretina ili rate stabilizuju, da smo onda mi, redovne platise, odmah baci na tapetu za oduzimanje stana bez ponude za reprogram, grejs period ili nesto slicno, i da u takvoj situaciji gde su onda mnogi u krizi drzava ni na jedan nacin ne intervenise (npr. Moratorijumom kao u koroni).Nemoj pogresno da me shvatis, tehnicki moguce je da se sve to desi, ali ne mogu se spremati za svaki potencijalni niz nesrecnih dogadjaja koji moze da mi se sklopi.Super, samo problem je što kada dođe do recesije, posla ima veoma malo i jako se teško nalazi, plate budu smanjene, nekretnine koštaju duplo manje, a banci dugujete isto. Uzeli ste kredit od banke od 100.000 EUR, a stan na tržištu sada vredi 50.000 EUR. Odakle ćete isplatiti banci 40000 evra razlike, ako odustanete od kredita recimo posle četiri godine?
KNOSK vam orobi platu na narednih 10 godina, plaćate 350 evrića mesečno penale da bi podmirili dug. Pa sad ti vidi da li ti se dopada takva situacija i da li je vredno tog rizika uzimanje kredita pod najgorim uslovima u istoriji.
Nije to nikakav slučajni niz nesrećnih događaja, to ti je paket aranžman koji sledi ako dođe do recesije.To je zaista mnogo hipoteza po sistemu sta ako se desi 'niz nesrecnih dogadjaja'. Znaci trebalo bi da -- jedno od nas dobije otkaz, da drugome smanje platu, da je recesija paralelno toliko jaka da se cena stana spusti za 50% a da nema inflacije koja bi je guala na gore (s obzirom da smo stan nasli nesto ispod sadasnjih cena, znaci jos i vise, do granice da je kvadrat stana na Nbg-u 500 evra), da u celoj toj nasoj krizi niko od porodice i prijatelja ne moze da nam pomogne kako bismo premostili dok ne nadjemo novi posao ili se cene nekretina ili rate stabilizuju, da smo onda mi, redovne platise, odmah baci na tapetu za oduzimanje stana bez ponude za reprogram, grejs period ili nesto slicno, i da u takvoj situaciji gde su onda mnogi u krizi drzava ni na jedan nacin ne intervenise (npr. Moratorijumom kao u koroni).Nemoj pogresno da me shvatis, tehnicki moguce je da se sve to desi, ali ne mogu se spremati za svaki potencijalni niz nesrecnih dogadjaja koji moze da mi se sklopi.