Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo ti realno.

Mi u Beogradu vec danas imamo millionaire row i ako ga tako jos uvek ne zovu.
Promenada izmedju Brankovog mosta i Gazele ce biti millionaire row.

Skoro 90% stanova koji gledaju ka reci BW Residences, BW Terraces, BW Rivijera, Kula Beograd, Ova nova zgrada gde je W Residences su preko 1M ili blizu.
Najverovatnije 90% njih koji tu imaju nekretnine (nebitno da li tu zive ili ne) su verovatno networth 1M+.

Najcesce ljudi koji to mogu da plate su
1.) Biznismeni (vlasnici ili suvlasnici firmi)
2.) Osobe koje trguju na berzi
3.) Influenceri ili ljudi koji zaradjuju od marketinga
4.) Dijaspora (veliki deo). Znaci rade u inostranstvu u dobrim firmama (1-2% dijaspore ili imaju svoje biznise u inostranstvu). Ne misli se tu na peru molera.
5.) Estrada i medijske licnosti (mali broj ali su vrlo vidljivi zbog popularnosti).
6.) Sportisti (solidan broj)
7.) Stranci (ima ih neki broj ali se ne eksponiraju previse).
8.) Nasledstva i stara imovina koju su prodali pa presli u tako nesto (tipa zemlju ili nesto)
9.) Razne neke cudne situacije (ukenjalo ga par puta na preprodajama nekretnina ili recimo neka igra, prodao startup ili tako nesto)

E sad u onih 10% ima i padobranaca.
Na primer nekog je ukenjalo i kupio je neki mali stan u BW Residences na samom pocetku kada je to kostalo 180-200k a i dalje radi negde kao zaposleni :)
(ima jedan kuka non stop kako mu je skupo odrzavanje zgrade) :) To je sve anomalija i to ce vremenom da se istisne i da odu odatle. Cim m2 predje 10-15k.

Znaci u principu ljudi koji tu zive + Senjak, Dedinje nisu neko radi negde pa od toga da kupuje stan ili onu kucu.
Kad razmislis neki od ovih navedenih su potencijalni kupci za onu kucu (na primer biznismeni da mogu da odmore glavu malo od buke vikenodom a isto vazi i za ove na berzi, influenceri da se loze, dijaspora vec navikla uglavnom da zivi tako, estrada da se sakrije od pogleda, sportisti vise vole kad ima dosta mesta da protegnu noge itd itd).

Sve u svemu pusti te price da tu drogosi peru pare. Oni ako peru pare peru neku sicu, bukvalno socijala. Pa cuvenom Velji nasli 40k eura ili tako nesto.
Influenceri danas sa tim parama setaju po gradu da se loze, da li to njih pali ili njihove gledaoce ne znam. (ne kazem da je normalno ali samo iznosim cinjenicu).

@miki021 nadam se da si zadovoljan mojim odgovorom :)
Zadovoljan sam :) Sad mogu da biram da li cu da predjem u pevace, sportiste ili influencere :)

@DavidR Slažem se da je cena kvadrata naduvana, da je posledica sprege uskointeresnih grupa na pozicijama odlučivanja, zakržljalosti infrastrukture, nekih spoljnih faktora kao pad kupovne moći deviza zbog čega mnogi veće ušteđevine pretvaraju u kvadrate da bi sačuvali kapital, dolazak Rusa, i da je zdrava pretpostavka da tu može doći do dvocifrenog procenta pada kada prođe oluja.

Da sada je kvadrat 3-4 osrednje plate što je gore čak nego u Holandiji, gde je to 2 osrednje plate, pri čemu je oko 40% potrošnje domaćinstva tamo stanovanje. U Srbiji se to manje oseća samo i samo zato što ne postoje drakonski porezi na nasledstvo, i zato što većina ipak živi u nasleđenim stanovima u uslovima niskog prirodnog prraštaja i iseljavanja. Beograd tu ima jako skroman rast broja stanovnika, a više je "protočan bojler", provincijalci u Beograd, Beograđani u inostranstvo.

Ipak, na cenu nekretnina utiče jako puno faktora:
- Konstantno pogoršanje odnosa: kvantitet, kvalitet i cena građevinske radne snage: VKV SFRJ majstori odlaze u penziju, i preovladavaju priučeni ljudi bez građevinskih školi. Dok je osrednja dnevnica majstora bila 30 evra 2008. to je 2022 dnevnica 50 evra. Tehnički fakulteti sve više i više gube popularnost. Slično kao i sa vozačima autobusa i kamiona, ne postoji državna politika prekvalifikacije, dokvalifikacije za te zanatske profesije.
- Ograničen izbor tehnika gradnje: U Srbiji nema primera novije panelne, polu-panelne ili modularne gradnje kao jeftinih sistema gradnje. U iole socijalno orijentisanim društvima, ovo je glavni pristup masovne jeftinije gradnje, neki put direktno državne stanogradnje.
- Cena građevinskih materijala: dvocifren procenat poskupljenja za poslednjih par godina.
- (NE) Postojanje opremljenih interesantnih lokacija: Ako bi se Bulevar patrjarha Pavla produžio do Ripnja, dvokolosečna pruga, tu izgradili ostali uslovi za veće prigradsko naselje (osnovna ulična mreža, socijalna i komunalna infrastruktura isl.), rešilo pitanje uskog grla mreže stvorenog 30.06.2018. (Vraćanje pruge kroz Topčider pa makar i samo do Mostara, 4 koloseka Rakovica - Košutnjak). To je jedan od primera strateških rešenja u stambenoj politici, umesto rušenja udžerica za gradnju šestopratnica u delovima grada gde nemaš gde da izgradiš socijalnu i saobraćajnu infrastrukturu, a komunalna je već preopterećena. Drugi primer je postojeći grad Pančevo, gde bi sa normalnim BG:VOZ došlo da živi mnogo ljudi kojima je sada Beograd Preskup.
- Onestručnjavanje i opadanje transportnih sistema: Karikaturni primer je dolazak Andreja Mladenovića koji nema veze sa saobraćaj na mesto direktora "Beogradski metro i voz". Broj železničkih inženjera i tehničara je osakaćen, i ideja o železnici do te mere ponižena, da i tu jako pada kvalitet đaka i studenata. Zbog nepostojanja sistema zapošljavanja pripravnika, praktikanata, interne obuke, najškolovaniji ljudi prelaze ili u druge oblasti ili u inostranstvo. Vezano za raspoloživu infrastrukturu 10 godina drumska transportna mreža na kritičnim delovima nije širena, sa par malih izuzetaka (300 metara na Trošarini), a kapaciteti brzog, masovnog, električnog šinskog prevoza su prepolovljeni.
- Pretvaranje ušteđevina u nekretnine, zbog pada kupovne moći ranije stabilnih deviza.
- Veće plate u deviznoj protivvrednosti, iako realnog rasta kupovne moći nema.
- Pogoršanje razlike kvaliteta života Beograd-Provincija na štetu provincije.
U mnogim manjim opštinama ucenjuju glasače čak i za socijalnu pomoć vezano za siguran glas. Naravno da će ljudi pobeći u veliki grad, gde imaš veće mogućnosti da rešavaš obiična životna pitanja bez posredništva vladajuće partije. Železnice su im ukinute ili neupotrebljive, a cene autobuskih karata otišle u nebo. Tada student gubi volju da u provinciju ode čak i na vikend.
- Oligopolizacija, korupcija, povlašćivanje jednih sa lošijim uslovima za druge investitore. Neću direktno reći "građevinska mafija", ali onaj ko bi promenio pravila, demontirao taj sistem, poboljšao uslove, za plansko širenje grada na način da obori cenu nekretnina imao bi velike i jake neprijatelje.

Nisam sve naveo, ali već ovde imamo dosta smernica za dobar program stambene politike. I sa tim nekim idealnim programom, mislim da se tek za 10 godina može postići nešto u stilu 1000-2000 evra gradska naselja sa izuzetkom luksuzne gradnje, i 700 evra tipa Barajevo sa Beovozom na pola sata.
Sve je to lepo ali čemu? To vodi ka uredjenju i odrzivosti a ne dzungli. To nikom nije u interesu. Vidi se na forumu sta je u interesu. Ne da oplodis kapital i investiras u posao nego da zakucas zivotnu ustedjevinu u stan u bgu. U zemlji gde je gradjevina 50% gdpja. Pa vidi se drzavna politika.
2 lekara, subspecijaliste da rade npr u nemačkoj i da stede 7-8 godina za stan u bgu (za nemacku 10-12). Sa platama koje su 5x vece od domacih.

Poslednja izmena:
Ovo gore navedeno je mnogo komplikovano i dugo traje. Jedini način je komandna ekonomija sa direktnim uplivom države i nekim poput Lukašenka na njenom čelu i za čas bi se cene vratile u razumne okvire. Jedini problem je što takvi sistemi ne vrednuju previše ove imaginarne koncepte poput ljudskih prava i sloboda, ali ko te pita. Tu i tamo bi se nekom izgubio trag, ali bi cene stanovanja bile priuštive. I naravno tramvaj i trolejbus kao motori za privredni razvoj devastiranih urbanih područja.
Vezano za državno uređenje, ne može jedno društvo dugo biti bez vlasti, pravila, i izvršne vlasti. Ako je negde haos ili rajski život izolovanog plemena, u savremenom društvu to neće opstati dugo, doći će nekakva vlast. Stambena politika jeste nešto što je direktno povezano sa vlašću. Postoji neka papagajska priča kako se u Belorusiji krši neka opšta reč "ljudska prava i slobode". Kada se rasčlani na konkretna dobija se sledeće:
konkretno ljudsko pravo
najveća pravasrednjenajniža prava
Pravo izbora opozicije na predsedničkim i parlamentarnim izborimaHolandijaSrbija >>>Belorusija
Pravo na finansijski dostupno stanovanje ako nisi naslednikBelorusija HolandijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno i bezbedno kretanje različitim transportnim sredstvima unutar države boravkaBelorusijaHolandijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno međunarodno kretanjeHolandijaSrbijaBelorusija
Pravo na finansijski dostupno i pravovremeno lečenjeBelorusijaSrbijaHolandija
Pravo na kvalitetnu policijsku zaštitu ako ste žrtva krivičnog delaBelorusijaSrbijaHolandija
Poštovanje privatnosti građana sa strane državeBelorusijaSrbija>>>Holandija
Pravo privatnosti po kriterijumu narodna kultura privatnostHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo i mogućnost da počneš od nuleHolandija<<<BelorusijaSrbija
Prava potrošača prehrambenih proizvoda na bezbednu hranuBelorusijaHolandijaSrbija
Ustavno pravo slobode kretanja u praksi, bezpogovorno, bez laganja o navodnoj Kovid opasnosti na otvorenom prostoruBelorusijaSrbija (retki svetli momenat, Srbi sami zaštitili to svoje pravo sredinom 2020.)Holandija
Saobraćajne mogucnosti bezbednost ugroženih grupa učesnika (biciklisti, osobe sa invaliditetom itd.)Holandija<<<BelorusijaSrbija
Sloboda kretanja žene i dece u smislu bezbednosti od nasilnih kricičnih delaBelorusijaHolandijaSrbija
Sloboda učestvovanja u lokalnoj vlasti u smislu kooperativnosti sa građanima i udruženjimaHolandija<<<BelorusijaSrbija
Sloboda novinarstva po pitanju konkretne, stručne i konstruktivne kritikeHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo na dostupnu prirodno ukusnu, a samim tim i biološki vrednu hranuBelorusija<<<SrbijaHolandija
Prava i slobode mikropreduzetnikaBelorusijaHolandijaSrbija
Pravo na potpuno (sa stažiranjem i praksom) obrazovanje, i interne obukeHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno visoko obrazovanjeBelorusijaHolandija>>>Srbija
Pravo na javni neprijateljski odnos prema vlastiHolandijaSrbijaBelorusija
O Norveškoj, Nepalu i Nikaragvi ne mogu ništa da kažem, zato što sam samo u ove tri zemlje živeo i radio po minimum 3 godine. Strelica <<< ili >>> označava kojoj je državi dosta bliže. Vidi se da svaka od pomenutih država ima bar po nešto najgore po pitanju prava i sloboda.

Po pitanju slobode, najgore je kada neko sam sebi postavi neki ram i predrasudu, na primer, kako su u Belorusiji urbana područja devastirana. Na sledećem linku možete da vidite tu analitačarevu "devastaciju" od najstarijih do najnovijih naselja. Lik ima jako dobar blog, da se vidi sa raznih strana. U okviru Infostana se posebno plaća "kapitalni remont objekata". Na taj način, čak i "hruščovke", (jeftina, nekvalitetna masovna gradnja za vreme Hruščova), su do sada u velikoj meri dobile novu i kvalitetnu toplotnu izolaciju. Osim padanja terase, u nekim delovima Beograda gde su cene stanova 2000+ evra nema dovoljno vrtića, a lokalna ambulanta je zatvorena od strane sanitarne inspekcije.

Da, mnogo ljudi je ličnim i porodičnim vezama vezano za Beograd i Srbiju, ali to ne znači da treba falsifikovati nekakav naj-naj, i da je taj naj-naj navodno razlog tako visoke cene neluksuznih nekretnina. Za svaku dobronamernu vlast ili opoziciju, kritika samo može doprineti pravljenju kvalitetnijeg programa i strategije.

Vezano za državno uređenje, ne može jedno društvo dugo biti bez vlasti, pravila, i izvršne vlasti. Ako je negde haos ili rajski život izolovanog plemena, u savremenom društvu to neće opstati dugo, doći će nekakva vlast. Stambena politika jeste nešto što je direktno povezano sa vlašću. Postoji neka papagajska priča kako se u Belorusiji krši neka opšta reč "ljudska prava i slobode". Kada se rasčlani na konkretna dobija se sledeće:
konkretno ljudsko pravo
najveća pravasrednjenajniža prava
Pravo izbora opozicije na predsedničkim i parlamentarnim izborimaHolandijaSrbija >>>Belorusija
Pravo na finansijski dostupno stanovanje ako nisi naslednikBelorusija HolandijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno i bezbedno kretanje različitim transportnim sredstvima unutar države boravkaBelorusijaHolandijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno međunarodno kretanjeHolandijaSrbijaBelorusija
Pravo na finansijski dostupno i pravovremeno lečenjeBelorusijaSrbijaHolandija
Pravo na kvalitetnu policijsku zaštitu ako ste žrtva krivičnog delaBelorusijaSrbijaHolandija
Poštovanje privatnosti građana sa strane državeBelorusijaSrbija>>>Holandija
Pravo privatnosti po kriterijumu narodna kultura privatnostHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo i mogućnost da počneš od nuleHolandija<<<BelorusijaSrbija
Prava potrošača prehrambenih proizvoda na bezbednu hranuBelorusijaHolandijaSrbija
Ustavno pravo slobode kretanja u praksi, bezpogovorno, bez laganja o navodnoj Kovid opasnosti na otvorenom prostoruBelorusijaSrbija (retki svetli momenat, Srbi sami zaštitili to svoje pravo sredinom 2020.)Holandija
Saobraćajne mogucnosti bezbednost ugroženih grupa učesnika (biciklisti, osobe sa invaliditetom itd.)Holandija<<<BelorusijaSrbija
Sloboda kretanja žene i dece u smislu bezbednosti od nasilnih kricičnih delaBelorusijaHolandijaSrbija
Sloboda učestvovanja u lokalnoj vlasti u smislu kooperativnosti sa građanima i udruženjimaHolandija<<<BelorusijaSrbija
Sloboda novinarstva po pitanju konkretne, stručne i konstruktivne kritikeHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo na dostupnu prirodno ukusnu, a samim tim i biološki vrednu hranuBelorusija<<<SrbijaHolandija
Prava i slobode mikropreduzetnikaBelorusijaHolandijaSrbija
Pravo na potpuno (sa stažiranjem i praksom) obrazovanje, i interne obukeHolandija<<<BelorusijaSrbija
Pravo na finansijski dostupno visoko obrazovanjeBelorusijaHolandija>>>Srbija
Pravo na javni neprijateljski odnos prema vlastiHolandijaSrbijaBelorusija
O Norveškoj, Nepalu i Nikaragvi ne mogu ništa da kažem, zato što sam samo u ove tri zemlje živeo i radio po minimum 3 godine. Strelica <<< ili >>> označava kojoj je državi dosta bliže. Vidi se da svaka od pomenutih država ima bar po nešto najgore po pitanju prava i sloboda.

Po pitanju slobode, najgore je kada neko sam sebi postavi neki ram i predrasudu, na primer, kako su u Belorusiji urbana područja devastirana. Na sledećem linku možete da vidite tu analitačarevu "devastaciju" od najstarijih do najnovijih naselja. Lik ima jako dobar blog, da se vidi sa raznih strana. U okviru Infostana se posebno plaća "kapitalni remont objekata". Na taj način, čak i "hruščovke", (jeftina, nekvalitetna masovna gradnja za vreme Hruščova), su do sada u velikoj meri dobile novu i kvalitetnu toplotnu izolaciju. Osim padanja terase, u nekim delovima Beograda gde su cene stanova 2000+ evra nema dovoljno vrtića, a lokalna ambulanta je zatvorena od strane sanitarne inspekcije.

Da, mnogo ljudi je ličnim i porodičnim vezama vezano za Beograd i Srbiju, ali to ne znači da treba falsifikovati nekakav naj-naj, i da je taj naj-naj navodno razlog tako visoke cene neluksuznih nekretnina. Za svaku dobronamernu vlast ili opoziciju, kritika samo može doprineti pravljenju kvalitetnijeg programa i strategije.
Nadam se da ne zameraš moju neinformisanost u vezi sa nivoom kapitalnog remonta hruščovki u Belorusiji i drago mi je što tamo ljudima ne padaju balkoni na glavu. Takođe, hvala na dostavljenoj tabeli, ali mislim, ali ovaj izvor kaže drugačije u smislu nivoa poštovanja ljudskih prava i sloboda u Belorusiji, zapravo možeš na prste jedne ruke nabrojati zemlje koje se gore rangiraju na celom svetu. https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores

Ah, da zaboravio sam da je to sve deo kolektivne kampanje zlog zapada, koji je isto tako našeg vrlog vođu okarakterisao kao nekadašnjeg navijača koji se u međuvremenu profilsao po svojim bliskim kontaktima sa organizovanim kriminalom. Ja nemam lična saznanja o tome, ali iz nekog razloga više verujem New York Timesu nego Informeru.

Inflacija u svim navedenim zemljama u postu iznad je u periodu 2006-2012 bila neuporedivo niža u odnosu na ovo što mi vidimo zadnje dve godine, tako da realno nema ni teorijske mogućnosti da stanovi pojeftine 50% u Beograd (a preskup jesu). Inflacija zadnjih 240 meseeca je realno preko 30%, tako da samim tim stanovi u stalnim cenama kada bi se gledali su dosta niže do ovoga što vidimo sada u oglasima (ko hoće da poredi EUR 2020 i EUR sada).
Kada bi stanovi sada otišli na 700-1400e, to bi bilo kao 500-1000e pre tri godine, mislim da niko ne vidi tu opciju. Ne može ništa da se vrati na nivo koji je neko nekada video kao realna, to je normalna stvar.
Upravo, ali ja bih izvela suprotan zaključak.

Ne znam da li postoji skuplja država od Srbije vezano za troškove hrane i svakodnevnih životnih potrepština. Samo ishrana za četvoročlanu porodicu u većem gradu ne može biti ispod 100.000, sve i da su u kuhinji maestralno dobri kuvari. To znači da (skoro) cela jedna iznadprosečna plata recimo jednog lekara ili inženjera ide samo na hranu.

(Evo juče za večeru dve tunjevine Rio Mare, integralni hleb, dve salate, dva slatkiša, to sve zajedno je u kućnoj varijanti koštalo 1.700 RSD. Meni je ovo primer večere koja bi svakome, ali baš svakome trebalo da bude dostupna, a u Srbiji košta oko 15 EUR)

Druga plata se troši na račune, vrtić, vanškolske aktivnosti, kredit za stan, odeću, kozmetiku, hobi, i na kraju meseca ne ostane bukvalno ništa šta bi taj par eventualno uložio u kupovinu druge nekretnine. Skoro da im ništa ne ostane za putovanja ili izlaske. Zvuči poražavajuće, jer sve ovo što sam nabrojala trebalo bi da čini sastavni deo života radničke porodice, a ne porodice dva intelektualca.

Ne znam koliko je očigledno na osnovu sadašnje statistike, ali verujem da oblasti privrede koje pokrivaju sve ono što nije neophodno za život, već trpe velike gubitke (turizam, ugostiteljstvo, uslužne delatnosti, prodaja i izdavanje nekretnina). Posledično oni koji vode firme iz ovih oblasti privrede loše posluju, pa ni njima ne ostaje viška novce za eventualna ulaganja.

Ukratko, to što inflacija i dalje divlja (nesrazmerno sa povećanjem plata), odražava se na prodaju nekretnina negativno, u smislu da se vrlo slabo prodaju jer nema ko da ih kupi.

Da ne govorim o tome koliko su ljudi u Srbiji nepromišljeni i lakomisleni i koliko ljudi je olako uletelo u kredite, ravnajući se prema trenutnim finansijskim prilikama i ne razmišljajući šta će biti za godinu ili dve. Ovi koji su kupovali na kredit luksuzne stanove da bi izdavali Rusima i da bi Rusi otplaćivati stan narednih 20 godina su slučajevi za posmatranje. Meni ih neće biti žao kada ostanu bez istih.

Još jedan post "jedva čekam stanove na dobošu", dok se lagano konzumira dimljeni losos iz norveške, ali onako intelektualno, nikako radnički, za radničku klasu je konzervirana sardina u najboljem slučaju, i to u suncokretovom ulju, nikako maslinovom. Meni je moj tata rekao da postoje takvi ljudi, radnička klasa koja kupuje sardine u maslinovom ulju, ali to su verovatno oni koji prodaju drogu sa strane.

Još jedan post "jedva čekam stanove na dobošu", dok se lagano konzumira dimljeni losos iz norveške, ali onako intelektualno, nikako radnički, za radničku klasu je konzervirana sardina u najboljem slučaju, i to u suncokretovom ulju, nikako maslinovom. Meni je moj tata rekao da postoje takvi ljudi, radnička klasa koja kupuje sardine u maslinovom ulju, ali to su verovatno oni koji prodaju drogu sa strane.
To što pišeš govori o tebi, tako da ni ne zaslužuje komentar.

Stanovi koje prodaje banka kupuju izverzirani kriminalci koji su odavno u dilu sa bankarima. Stanovi za prodaju u bescenje. Međutim, ako dužnik ima sreće da nađe nekoga ko želi da kupi njegov stan pod hipotekom, pre nego što ga banka oduzme, on će biti prodat po sasvim pristojnoj ceni. Oni koji pristaju da kupuje od njega stan bez posredovanja banke nisu nikakvi zelenaši, naprotiv, imao je veliku sreću da naleti na njih.

Najlošiiji ljudi su oni koji su ga navlačili na dizanje kredita pod najlošijim uslovima u istoriji i ubeđivali ga da je to sjajna investicija i da je ,,uvek vreme za kredit". Da li možda poznaješ takve🤔?

jel to znaci da si pazario vozdovacki jendek prepun sadrzaja pa te sad ne brine rast cena, vec te raduje rast vrednosti tvoje imovine?
Za sve ovo vreme,dok ste ste se ubijali, pišući o padu cena, ja sam dotle obrnuo neku svoticu novca na vašem padu.Nije ništa epohalno ,ali nije ni loše.Samo nastavite da pišete o padu cena novogradnji,prija mi :ROFLMAO:

Upravo, ali ja bih izvela suprotan zaključak.

Ne znam da li postoji skuplja država od Srbije vezano za troškove hrane i svakodnevnih životnih potrepština. Samo ishrana za četvoročlanu porodicu u većem gradu ne može biti ispod 100.000, sve i da su u kuhinji maestralno dobri kuvari. To znači da (skoro) cela jedna iznadprosečna plata recimo jednog lekara ili inženjera ide samo na hranu.

(Evo juče za večeru dve tunjevine Rio Mare, integralni hleb, dve salate, dva slatkiša, to sve zajedno je u kućnoj varijanti koštalo 1.700 RSD. Meni je ovo primer večere koja bi svakome, ali baš svakome trebalo da bude dostupna, a u Srbiji košta oko 15 EUR)

Druga plata se troši na račune, vrtić, vanškolske aktivnosti, kredit za stan, odeću, kozmetiku, hobi, i na kraju meseca ne ostane bukvalno ništa šta bi taj par eventualno uložio u kupovinu druge nekretnine. Skoro da im ništa ne ostane za putovanja ili izlaske. Zvuči poražavajuće, jer sve ovo što sam nabrojala trebalo bi da čini sastavni deo života radničke porodice, a ne porodice dva intelektualca.

Ne znam koliko je očigledno na osnovu sadašnje statistike, ali verujem da oblasti privrede koje pokrivaju sve ono što nije neophodno za život, već trpe velike gubitke (turizam, ugostiteljstvo, uslužne delatnosti, prodaja i izdavanje nekretnina). Posledično oni koji vode firme iz ovih oblasti privrede loše posluju, pa ni njima ne ostaje viška novce za eventualna ulaganja.

Ukratko, to što inflacija i dalje divlja (nesrazmerno sa povećanjem plata), odražava se na prodaju nekretnina negativno, u smislu da se vrlo slabo prodaju jer nema ko da ih kupi.

Da ne govorim o tome koliko su ljudi u Srbiji nepromišljeni i lakomisleni i koliko ljudi je olako uletelo u kredite, ravnajući se prema trenutnim finansijskim prilikama i ne razmišljajući šta će biti za godinu ili dve. Ovi koji su kupovali na kredit luksuzne stanove da bi izdavali Rusima i da bi Rusi otplaćivati stan narednih 20 godina su slučajevi za posmatranje. Meni ih neće biti žao kada ostanu bez istih.
Ja mislim da ti samo ne razumes da je u drugim vecim gradovima (barem po Americi) jos bas znacajno teze. (iz mog iskustva)
Odnos zarada troskovi je mnogo gori od Beograda a ne daj boze ako izgubis posao pa sa 15k mesecno troskova ostanes bez posla.

Jedan od faktora zasto ja mislim da odnos zarada troskovi u Beogradu nisi realni (previse niska cena nekretnine) je upravo iz mog iskustva "po osecaju" mogu odmah da ti kazem da je mnogo teze. Ne pisem ti ovo Hristiana da bi te nervirao ili da bi ti ne znam solio pamet nego ti iz najbolje namere pisem da bi razumela da je svuda tesko a da je u vecini slucajeva teze nego u Beogradu. (nije bilo ovako ali sve sto duze traje kapitalizam ODNOS zarada troskovi postaje sve gori i gori).

Takodje Beograd nudi mnoge pogodnosti kao sto je recimo bepslatan vrtic i skola. Sto je za San Francisco padanje u nesvest ali bukvalno. Nekome kad pomenem ni ne veruje mi.
Na primer u San Franciscu nemas besplatan vrtic vec placas $3,700 mesecno po detetu. (dobar vrtic a imas i za beskucnike neki malo jeftiniji).
https://www.sfchronicle.com/sf/article/school-skywalker-george-lucas-17758278.php (mnogi se iznenade jer nemaju pojma koliki su troskovi).
Dvoje dece (kako ti kazes cetvoroclana porodica) i vec si iznad bilo kakve zarade. Skole takodje nisu "free" kao u Srbiji nego su vecinom sve privatne a tih par drzavnih je bukvalno kao kada bi samo i iskljucivo Marinkova Bara isla u njih.

Druga stvar u Beogradu ti je lecenje "jeftino" a u San Franciscu i losije i skupo. (ovo cesto nasi ljudi imaju problem da svare ali to je realnost). Ne zelis da znas u kakvim nehumanim uslovima se ljudi lece i u kakve dugove upadaju osim ako nisi top 1%. Zubara ne bi komentarisao.

Ono sto je jos neshvatiljivo nasim ljudima jeste da najveci deo njih sa nesto malo iznad prosecnim primanjima NE ZIVE u stanu. Nego u RV prikolicama.
U sustini nepisano pravilo ti je ovo.

1.) Ako ti je zarada prosek onda sator na ulici,

2.)
Ako ti je zarada 2x prosek onda RV prikolica

3.) Ako ti je zarada 3x prosek onda neki stan sa cimerima,

4.) Ako ti je zarada 4-5x prosek onda rentiras svoj stan.

600k+ godisnje i mozes da posedujes nekretninu (na kredit).

Poslednja izmena:
Beč opet bolji od BG-a 😲
Ipak, na stranu Beograd, neki od najvećih srpskih gradova su u top 10.
Evo ni vradovic nije blesav, kada je izabrao Honolulu, top US grad.
Link

Inflacija u svim navedenim zemljama u postu iznad je u periodu 2006-2012 bila neuporedivo niža u odnosu na ovo što mi vidimo zadnje dve godine, tako da realno nema ni teorijske mogućnosti da stanovi pojeftine 50% u Beograd (a preskup jesu). Inflacija zadnjih 240 meseeca je realno preko 30%, tako da samim tim stanovi u stalnim cenama kada bi se gledali su dosta niže do ovoga što vidimo sada u oglasima (ko hoće da poredi EUR 2020 i EUR sada).
Kada bi stanovi sada otišli na 700-1400e, to bi bilo kao 500-1000e pre tri godine, mislim da niko ne vidi tu opciju. Ne može ništa da se vrati na nivo koji je neko nekada video kao realna, to je normalna stvar.
Opet, cena nekretnina nema nikakve veze sa tim koliko su pokupeli plazma i jogurt, već je sa tim kolika je potražnja i ponuda na tržištu. Ako roditeljima sav novac ode na životne troškove, jer sada plazma i jogurt koštaju dva ili tri puta više nego pre godinu dana, ne ostaje im ništa za investiranje u nekretninu. Potražnja nikakva, ponuda sve veća, cene postepeno padaju.

Za sve ovo vreme,dok ste ste se ubijali, pišući o padu cena, ja sam dotle obrnuo neku svoticu novca na vašem padu.Nije ništa epohalno ,ali nije ni loše.Samo nastavite da pišete o padu cena novogradnji,prija mi :ROFLMAO:
Uspevaš dakle da prodaš nešto tamo i po ovim cenama? Svaka čast, skidam kapu, možda si talentovaniji usmeno kao prodavac, nego ovde na forumu :)

Zamolila bih poštovanog člana Volfa da nam javi da li možemo očekivati rezultate za jun večeras, pošto bi danas trebalo da bude ažuriranje podataka.

ja koliko vidim azurirani su podaci samo nije datum promenio!

edit: evo sad je i datum promenio a i javio se :)

Screenshot 2023-06-22 at 11.32.33 AM.png

Ovo je ono sto treba da se posmatra jer su ti brojevi najtacniji pogotovo za starogradnju.
Rast je oko 13% y-o-y
Rast je 0.4% month to month

Sto se poklapa donekle sa inflacijom

Ovaj trend po meni normalan. Ono sto smo imali po 30-40% y-o-y rast u nekim trenucima nije bilo normalno.
Ovo je sad vec dosta lakse da se prati smirenije bez panike i ok rast jer mora neki rast da bude ako nista drugo zbog inflacije.
Kada se desi pad to je zapravo anomalija koja je tu privremeno zbog recesije ali nekretnine u sustini treba da prate inflaciju i da budu nesto malo iznad inflacije.
Sad naravno EXPO 2027 moze da poremeti to na neki period ali kada ove @Wolf cifre priblize 3500-4000 za starogradnju mislim da ce usporiti rast.

Poslednja izmena:
Nema rasta cena zbog Expoa. Bio isti taj Expo u Plovdivu 3 puta pa nije uticao na cene nekretnina. Bitno je naglasiti da Expo u Beogradu nije World Expo koji se održava svakih 5 godina (zadnji je bio Dubai2020) i koji unstvari privlaci veliki broj turista i traje duze. U pitanju je specijalizovana Expo izložba manja po obimu, trajanju i troškovima. U našem delu Evrope održana tri puta u Pluvdivu 81,85 i 91. godine.

Opet, cena nekretnina nema nikakve veze sa tim koliko su pokupeli plazma i jogurt, već je sa tim kolika je potražnja i ponuda na tržištu. Ako roditeljima sav novac ode na životne troškove, jer sada plazma i jogurt koštaju dva ili tri puta više nego pre godinu dana, ne ostaje im ništa za investiranje u nekretninu. Potražnja nikakva, ponuda sve veća, cene postepeno padaju.
A nema ni rasta cene plazme.

Plazma 2022 kostala 124 dinara

Plazma sada kosta 132 dinara

Nema rasta cena zbog Expoa. Bio isti taj Expo u Plovdivu 3 puta pa nije uticao na cene nekretnina. Bitno je naglasiti da Expo u Beogradu nije World Expo koji se održava svakih 5 godina (zadnji je bio Dubai2020) i koji unstvari privlaci veliki broj turista i traje duze. U pitanju je specijalizovana Expo izložba manja po obimu, trajanju i troškovima. U našem delu Evrope održana tri puta u Pluvdivu 81,85 i 91. godine.
U redu. Videcemo ja mislim da ce na Bg uticati na povecanje broja airbnb kapaciteta. E sad hoce li to toliko drasticno da bude pa da neki krenu da kupuju kao investicione nekretnine ostaje da se vidi.

Misljenje bez cinjenica moze biti relevantno u nekim situacijama, ali u vecini slucajeva cinjenice su potrebne da bi se donijele ispravne odluke.

Misljenje bez cinjenica moze biti relevantno u nekim situacijama, ali u vecini slucajeva cinjenice su potrebne da bi se donijele ispravne odluke.

Nekada moras da “odigras” i na srecu :)
Kada nemas dovoljno podataka kao Plovdiv na primer moras malo i na “osecaj”.

Beskrajno sam zahvalan sto svoja prorocanstva bazirana ne na cinjenicama vec na osecaju nesebicno delis sa internet publikom. Ja sam takodje siguran da ce ljudi navaliti da investiraju u airbnb nekretnine zbog plovdivskoe expo izlozbe. Jedino sto ce navalito na vozdovacki jendek prepun sadrzaja za razliku od ispucalog bnv.

Isto sam beskrajno zahvalan sto naucnici i dalje vrte u krug istu plocu, onomad kako je u Nemackama sve 3 puta jeftinije nego u Srbiji a danas kako je plazma 2 ili 3 puta skuplja nego pre godinu dana. I do jedne i do druge tvrdnje se doslo naucnom metodologijom "nisu bitni lako dostupni podaci i statistike nad njima, imam ja osecaj"

Poslednja izmena:
A nema ni rasta cene plazme.

Plazma 2022 kostala 124 dinara

Plazma sada kosta 132 dinara

Pojma nemam koliko je plazma jer to ne kupujemo, ali vrlo dobro znam da jogurt, tunjevina, voće, povrće, jeste duplo skuplje nego što je bilo.

I nije isto da li se uzima u obzir cena sa kraja 2022 godine, kada su već poskupljenja bila drastična, ili sa početka 2022. Hrana jeste poskupela skoro dvostruko u poslednjih godinu i po dana, to zna svako normalan.

Način na koji piše govori o tebi kao o čoveku, verujem da niko nije iznenađen.

Vrh