Ljudi se kratkovido raduju krizi u nadi da ce pojeftiniti bas ono sto im treba a u vecini slucajeva kriza ce ih jos vise odaljiti od toga.
Kriza je nas udarila, ali ako nas stvarno udari (a mislim da hoce krajem godine) - ne znam kako cemo se izvuci bez posledica.
Posledice sadasnje krize placamo svi - postali smo definitivno skupo mesto za zivot u Evropi (a primanja su nam na dnu u istoj toj Evropi). Ne zezam se, pre koronke neke stvari su kod nas ipak bile daleko prijustivije i jeftinije u odnosu na zapadnu Evropu - a sada smo sa svime dostigli, a Bogami i prestigli taj isti zapad. Sto bi rekli standar nam ne raste, kako bi mnogi zeleli ili imaju tu impresiju, nego nam opasno opada u zadnjih 3-4god.
Da remiziram, prijatelj, vozac Hitne Pomoci u Geteborgu, moj dobar prijatelj - ima platu od otprl 3k eur net. Covek je do pre 3 godine radio u urgentnom centru u Bg-u i kaze da sa svim prekovremenim satima nije mogao nikada da izgura preko 100k rsd i to je bilo cesto dosta cekanja da se isplate ti neki bonusi/prekovremeni....
A ovamo mu je, kaze, daleko relaksiranije i radi mnogo manje. Inace rentira stan sa 3 spavace i dnevnom sobom (4 sobni stan) - za oko 1200eur sa apsolutno svim rezijama (jeste na obodu grada, ali si za 15ak min u centru
i to je novija gradnja (2010-o) bio opremljen extra kuhinjom i imao je dnevnu isto opremljenu). Sada kaze da ulazi u kredit za kupovinu svoje nekretnine, spominjao mi je cifre oko 3k eur po kvm, ali u predgradju/nekom mestu odmah pored grada - iskreno ne znam mesto pa mi je glupo da komentarisem da li je to ok ili nije ok cena
E sada vidi ti kako zivi nas vozac hitne pomoci ovde i tamo. Njegova supruga je med sestra - Oni tamo izguraju skoro 5, pa do 6k mesecno, dok u Srbiji nisu mogli 150k rsd. A troskovi su im skoro pa isti (klincima je besplatan prevoz do i od skole, tj sve oko skole ukljucujuci i vanskolske aktivnosti)
edit: Inflacija kod nas je bas bas dosta visoka... samo pogledati zvanicne brojke - a imajte u vidu da imamo bas visoku inflaciju kod osnovnih zivotnih namirnica/usluga