Da, ovo je jedan od velikih problema. Ne samo kod nas, nego u svim zemljama nalik nasoj. Da bi neko bio milioner na zapadu on mora da ima ili veoma dobru ideju kojom je pokrenuo biznis ili da ima bas razvijen/uhodan biznis (respektabilne firme). Naravno u US je i faktor snalazljivosti kljucanNasa 'elita' != elita na zapadu.
Ima takvih, mnogi se raduju. Ne shvatajuci da ce i njihovo d*pe biti u procepu na ovaj ili onaj nacin (ako vec debelo nije)Opet ljudi koji se raduju krizi?
Izvini ali ovo su generalizacije i banalizacije.Da, ovo je jedan od velikih problema. Ne samo kod nas, nego u svim zemljama nalik nasoj. Da bi neko bio milioner na zapadu on mora da ima ili veoma dobru ideju kojom je pokrenuo biznis ili da ima bas razvijen/uhodan biznis (respektabilne firme). Naravno u US je i faktor snalazljivosti kljucan
Dok kod nas imate milionere koji imaju firmu sa 2-3 zaposlena Zdravorazumski - uporedite cenu sirovog mleka sa farmi vs maloprodajnu cenu litre mleka u maloprodaji. Kod nas ljudima na farmi placaju koliko, 30ak rsd, a litra mleka u maloprodaji kosta 120+ rsd.
To sam i u prethodnim postovima naveo kao jedan od najvecih problema 'kapitalizma' kod nas - ljudi firme gledaju kao ekstra profit i gledaju da izvuku sto je vise moguce para iz firme - jer nemamo razvijenu kulturu poslovanja, vecina nas nema porodicni biznis koji se razvijao godinama, vecina nas uopste i ne brine za buducnost (svoje) firme. Zato imamo situacije koje imamo - zbog toga smo i tu gde jesmo
Kazes nekome 4k eur kvadrat stana, okej - ali sta ja dobijam za tih 4k eur kvm? Na zapadu kada platis nesto 4k eur, znas da je zarada investitora oko 10ak posto, kod nas ne bas
Apsolutno nisu i vecina firmi su bas takve u Srb i zemljama nalik nasoj. Sta god ti mislio, evo garantujem ti da je preko 50% ovakivih ophodjenja prema firmama od strane domacih kapitalista.Izvini ali ovo su generalizacije i banalizacije.
Tako je. Njihova potrošnja je nečiji dohodak.Ali nije to samo jedna dimenzija. Sve je povezano. Taj što je izbačen sa tržišta možda ne kupuje ni kola, niti renovira vikendicu ili stan u kojem je sad, niti kupuje plac, niti upgrejduje gejming PC detetu itd. Onda svi ovi koji su na strani prodaje svih tih industrija vide smanjenje potražnje i tako u krug. Primer: U Darexu danas, čekaš 7 dana da ti se iseku pločasti materijal za kuhinju. Prošle godine u ovo vreme se čekalo mesec dana.
Ako inflacija nastavi gore, misilm da ce ovi sto imaju viskove likvidnosti poceti da razmisljaju o diverzifikaciji. Nije pametno biti većma u nekretninama.
i ne samo to nego bi ja dodao jos ako vec generalizujemo i banalizujemo da je potpuno obrnuto. U Srbiji uglavnom imas osnivaca (vlasnika) koji je najverovatnije i vecinski vlasnik u najcescem broju slucajeva i on ce za tu firmu da se bori. Dok na zapadu je najcesci model akcionarsko drustvo gde ima zilion akcionara a najcesce (ako su starije firme) najveci akcionar je ili neki investicioni fond ili neko ko drzi 1.2%.Izvini ali ovo su generalizacije i banalizacije.
Kapitalizam kod nas jeste mlad, ali prica da kultura poslovanja ne postoji i da ljudi ne brinu o svojim firmama je mozda ok za tvit koji ce pokupiti dosta lajkova, ne za ozbiljnu diskusiju.
Moje neko iskustvo je potpuno suprotno. Znam ljude koji imaju bas solidan profit a voze auto 10 god star, sve ulazu u opremu i radnike.Apsolutno nisu i vecina firmi su bas takve u Srb i zemljama nalik nasoj. Sta god ti mislio, evo garantujem ti da je preko 50% ovakivih ophodjenja prema firmama od strane domacih kapitalista.
Uzmi gradjevinu kao primer - pogledaj ceo taj lanac od investitora, preko izvodjaca do pravih izvodjaca radova na gradilistu. Prenosi se beton u mikserima proizvodnje od pre 30god. na gradilistima i dalje imas mesalice koje su koristili nasi dedovi. Prodji malo i pogledaj na sta nam lice gradilista. E sad kada ides pored gradilista negde na zapadu - pogledaj kakve kamione voze, pogledaj koju opremu koriste - pogledaj kakve su procedure. Ali nas investitor i vlasnik preduzimacke radnje voze BMW X7 lagano. A da, da ne napominjem da ogroman broj ljudi radi na crno i da ne isplacuju dosta tih ljudi po dogovorenim tarifama (ako ih i isplate)
Okreni se malo, pogledaj neke racunovodstvene firme gde ljudima kupuju racunare/laptopove iz najnizeg segmenta, zakidaju na svime kada se dodje do radnika i do sredstava za rad - a vlasinici tih firmi potrose za vikend mesecne izdatke te iste firme.
Hoces da nabrajam transportna preduzeca? Pogledaj nase vozace i sta voze, pa pogledaj spedicije u inostranstvu - a vlasnici tih spedicija kod nas uzivaju u ekstra profitu
Apsolutno postoje takvi ljudi i treba da ih ima sto vise.Moje neko iskustvo je potpuno suprotno. Znam ljude koji imaju bas solidan profit a voze auto 10 god star, sve ulazu u opremu i radnike.
Mapped: How Global Housing Prices Have Changed Since 2010
Which countries have seen the biggest spikes in housing prices? These maps show the change in real and nominal housing prices since 2010.www.visualcapitalist.com
Da li su ovi podatci realni-tačni?
Generalizacije? Mozda, al ako bi kupca geneksa opisao kao 'elitu', onda super... Najkrupnije ribe su problem.Izvini ali ovo su generalizacije i banalizacije.
Kapitalizam kod nas jeste mlad, ali prica da kultura poslovanja ne postoji i da ljudi ne brinu o svojim firmama je mozda ok za tvit koji ce pokupiti dosta lajkova, ne za ozbiljnu diskusiju.
Kakva elita i kakav genex sad?Generalizacije? Mozda, al ako bi kupca geneksa opisao kao 'elitu', onda super... Najkrupnije ribe su problem.
vidis ovo je fora - sto ja placam isto ovde i u Germany. Ranije to nije bio slucaj, pa manjak kvaliteta i kvaliteta usluge sam mogao da pravdam dosta jeftinijom cenom. Sada Nemac/Svedjanin/Holandjanin placa hranu, usluge kao i mi u Bg-u, a da na kraju ima cak i bolji kvalitet za novac koji je dao.jer su ti poslovi po Nemackoj 5 puta skuplji na istu povrsinu
Zapad nije samo Nemacka, to je vise do kulture, nacina zivljenja koja nije direktno zavisna od razvijenosti, koja nije svugde ista , i dobro je da nije.Imas prilicno razvijenih zemalja gde moze da se vidi sve i svasta , od zgrada koje se ne odrzavaju iako u njima zive prilicno imucni, do prljavstine ,malo zelenila u najekskluzivnijim naseljima...Svako ovdje navodi primere koji njemu odgovaraju, ali ko je obisao veliki broj zemalja koje mi ovdje zovemo zapadom, jasno mu je o cemu pricam.vidis ovo je fora - sto ja placam isto ovde i u Germany. Ranije to nije bio slucaj, pa manjak kvaliteta i kvaliteta usluge sam mogao da pravdam dosta jeftinijom cenom. Sada Nemac/Svedjanin/Holandjanin placa hranu, usluge kao i mi u Bg-u, a da na kraju ima cak i bolji kvalitet za novac koji je dao.
Place mi se kad sam sad bio kod prijatelja koga sam naveo - jer njihova zgrada, ceo kraj u kome zive je nesto sto mi necemo doziveti da vidimo kod nas. To je obican rezidencionalni kraj, a po svemu je iznad nasih najelitnijih krajeva. Imaju ljudi park, zelenilo, perfektno odrzavane garaze, hodnike u zgradi, puteve - naucna fantastika za nas. Pa kod nas bi to kostalo minimum 8k eur po kvm da dobijes sve to (a i dalje ce se raspadati behaton ploce kada izadjes da se prosetas ispred zgrade