Šta je novo?

Cene nekretnina

Dajte malo ozbiljnosti. Kao što pisah 10x, desi li se kolaps banaka možemo sa svime šta imamo da brišemo dupe

Tada može samo samo njive, oranice, tj zemlja da vredi daleko više od cigala koje su u BgH2O (ali će se to desiti nikada) i milion ljudi iz Bg-a se vraća nazad na dedovinu

Dajte malo ozbiljnosti. Kao što pisah 10x, desi li se kolaps banaka možemo sa svime šta imamo da brišemo dupe

Tada može samo samo njive, oranice, tj zemlja da vredi daleko više od cigala koje su u BgH2O (ali će se to desiti nikada) i milion ljudi iz Bg-a se vraća nazad na dedovinu
joj kad Sava doceka svojih 5 minuta pa nas dovati :)

Najrealnije je da puste nekoliko banaka da propadne kao 2008. i da urade bailout sto znaci opet inflacija i cene na gore.

Koju dedovinu? Nema toga. Sve rasprodato

Slabo ljudi znaju da ako se desi pad/propast FDIC-a, desiće se i pad naše ekonomije

Ja sam veoma osetljiv na ovakva pisanja jer smo ovde preživeli 90e i znamo kako izgleda kada puknu banke - s tim što su tada, ko je imao, devize značile život (a sada čovek prenosi predviđanja gde vam će nam i devize služiti za brisanje dupeta). I sve i kontekstu da je nesiguran novac u banci - eeej ako se to desi slobodno možeš zapaliti i sav novac koji imaš u slamarici. Stan u Beogradu neće vredeti ništa jer neće nikome taj isti trebati
Ponovo se vraćamo na krizu 2008e i pričom kako će sve poskupeti - ako bude tako, pa kaži kako će sve prvo ozbiljno da pojeftini i onda nas čeka 50% pad u Beogradu lagano (ako bude tako)

Slabo ljudi znaju da ako se desi pad/propast FDIC-a, desiće se i pad naše ekonomije

Ja sam veoma osetljiv na ovakva pisanja jer smo ovde preživeli 90e i znamo kako izgleda kada puknu banke - s tim što su tada, ko je imao, devize značile život (a sada čovek prenosi predviđanja gde vam će nam i devize služiti za brisanje dupeta). I sve i kontekstu da je nesiguran novac u banci - eeej ako se to desi slobodno možeš zapaliti i sav novac koji imaš u slamarici. Stan u Beogradu neće vredeti ništa jer neće nikome taj isti trebati
Ponovo se vraćamo na krizu 2008e i pričom kako će sve poskupeti - ako bude tako, pa kaži kako će sve prvo ozbiljno da pojeftini i onda nas čeka 50% pad u Beogradu lagano (ako bude tako)
Ja razumem i tebe i mnoge druge koji su osetljivi na ovu temu. Pa prvi znam kako je kad udjem na temu "bahato parkiranje" pritisak mi eksplodira.
Tj iskreno ne smem ni da zavirim :) plasim se. Jasno mi je da treba biti pazljiv u pisanju jer nekima je bolna tacka a mozda su stvarno u ogromnoj dilemi da li kupiti ili ne posto i jedni i drugi argumenti su iskreno dosta jaki. Mislim da bas niko ne zna sta ce da bude osim mozda ovih sto odlucuju da li da stampaju ili da puste banke da bankrotiraju. Mada cak ni oni ne znaju ja mislim nego sastanak pa zasedaju vecaju pa sta izvecaju.

Ja ostajem pri stavu da mislim da je veca sansa da se nastavi stampanje nego da se ne nastavi ali mogu da ne budem u pravu.

Paa i evro realno treba biti sada najmanje 200 din.ali ga vestacki odrzavaju i zato je inflacija tolika.
Ne zna drzava vise kako da zaradi i opljacka narod i nema vise para od MMF.
Ne bih se složio ... Štampanje = inflacija, smanjenje novca u opticaju (kupovina evra za drzanje kursa) = deflacija ;)

Šta znači to treba da bude 200? Zašto ne 700? Ili zasto ne 93?

A kako tacno izgleda propast banke? U smislu otplacujem ja banci stambeni kredit i banka bankrotira u tom trenutku. Jesam li ja onda na konju ili nisam? 🙃 Tj. kome dalje otplacujem?

A kako tacno izgleda propast banke? U smislu otplacujem ja banci kredit i banka bankrotira u tom trenutku. Jesam li ja onda na konju ili nisam? 🙃 Tj. kome dalje otplacujem?
Preuzima ga regulatorno telo (drzava) i nastavljas da otplacujes :)
Ako ne otplacujes ide ti kao losa kreditna istorija i onda se ide u proces da ti oduzmu nekretninu tj foreclosure.

Puko si samo ako imas ustedjevinu ili ako ti ide promet preko te banke pa moras da se maltretiras da se prebacujes.

Nastampaju pare,a tačno znaju koje su posledice toga.
Hvalili su se, kako je bacanja para iz helikoptera,jedini spas za Kovid krizu.
Davali Kovid bonus pomoć ,za Kovid nerad,a tačno znaju sta ce biti rezultat toga.
I sada se čude zbog inflacije i propasti banaka, i mi sa njima, zbog rasta cena na svim nivoima.
Neko plaćeni nerad,mora da plati.
Svaki taj kapitalista,zakonom mora da ima ,neku garantovanu rezervu ,sa crne dane.Kada im ide,akcionari samo kupe dividende,a kada dodje crni dan,državo stampaj pare.
Pre nego podele akcionarima dividende,lepo shodno svom kreditnom rejtingu,lepo prvo pare u sigurnosni fond,pa onda delite bonuse menadzerima i akcionarima.
Da je to država propisala na vreme,ne bi sada bilo stampanja para.
Svaka kompanija,pored kreditnog rejtinga,mora da ima i krizni rejting.
Evo jedan primer.Fabrika slatkisa iz Salcburga,koja pravi mocart kugle,kao njihov najbitniji proizvod,morala je da zatvori fabriku,jer nisu izdržali ni godinu dana,bez turista,koji kupuju njihove proizvode.
Ja se pitam,gde im je profit,koji su decenijama stvarali,kada nisu u stanju da izdrze ni12 meseci u krizi.Profit su pojeli truli i nezasiti kapitalisti,koje nije briga ni za državu ni za narod,odnosno radnike.
Nas radnike ,cede za kredit kao žuti limun, a nismo mi ti koji urusavamo finasijski sistem,već su to banke ,u sprezi sa okorelim kapitalistima i njihovim trulim vladama.

Poslednja izmena:
Nastampaju pare,a tačno znaju koje su posledice toga.
Hvalili su se, kako je bacanja para iz helikoptera,jedini spas za Kovid krizu.
Davali Kovid bonus pomoć ,za Kovid nerad,a tačno znaju sta ce biti rezultat toga.
I sada se čude zbog inflacije i propasti banaka, i mi sa njima, zbog rasta cena na svim nivoima.
Neko plaćeni nerad,mora da plati.
Svaki taj kapitalista,zakonom mora da ima ,neku garantovanu rezervu ,sa crne dane.Kada im ide,akcionari samo kupe dividende,a kada dodje crni dan,državo stampaj pare.
Pre nego podele akcionarima dividende,lepo shodno svom kreditnom rejtingu,lepo prvo pare u sigurnosni fond,pa onda delite bonuse menadzerima i akcionarima.
Da je to država propisala na vreme,ne bi sada bilo stampanja para.
Evo jedan primer.Fabrika slatkisa iz Salcburga,koja pravi mocart kugle,kao njihov najbitniji proizvod,morala je da zatvori fabriku,jer njsu izdržali ni godinu dana,bez turista,koji kupuju njihove proizvode.
Ja se pitam,gde im je profit,koji su decenijama stvarali,kada nisu u stanju da izdrze ni12 meseci u krizi.Profit su pojeli truli i nezasiti kapitalisti,koje nije briga ni za državu ni za nrod,odnosno radnike.
Ovo je tacno a sve prouzrokovano zato sto umesto da imas jednog "vlasnika" ti imas akcionare koji glasaju za bord direktora a onda oni vrse pritisak na izvrsnog direktora da stvori profit po svaku cenu i nista drugo ih ne interesuje. To ti je taj mentalitet tih javnih kompanija.

Ljudi , svesni ste da je V. Radović cryptobro? Ne krije čovek. "Vadite novac iz banaka i dajte meni u kripto!".

Živi bili pa videli BTC u ponedeljak hoći li da poleti malo od ovih bednih 20k$.

Evo nešto što nije tviter

First Republic sought to distance its business from the woes that hit Silicon Valley Bank, whose highly concentrated deposit base precipitated its downfall. First Republic said in a regulatory filing Friday that no single sector represented more than 9% of its deposits. The technology sector specifically represents only 4% of total such holdings, it said.
When compared to Silicon Valley Bank, First Republic’s financial statements reveal marked differences in financial metrics. Silicon Valley Bank was sitting on heavy unrealized losses on its bond investments — more than 120% of its tangible equity at the end of 2022 — that could quickly chip away at capital if the bank had to sell those securities to raise cash.

The losses in First Republic’s held-to-maturity book were a much more manageable 35% of tangible equity. And while more than 90% of Silicon Valley Bank’s deposits weren’t insured by the Federal Deposit Insurance Corp., that figure at First Republic was 68%. First Republic consumer deposits have an average account size of less than $200,000, while for business deposits it’s less than $500,000.
Ako ova banka pukne pući će isključivo zbog agitatora na internetu koju pumpaju paniku gde joj nije mesto. Ni jedna banka na planeti ne može da isplati sve ulagače ako bi svi podigli novac u isto vreme, jednostavno tako funkcioniše bankarski sistem.

FED i FDIC će svakako reagovati ali sve ove banke su dovoljno male da nema potrebe za bail-outom. Koliko god nečijim špekulacijama odgovara dodatno štampanje para njega neće biti.

Uzgred, u SAD su štedni ulozi do 250,000 osigurani od strane države i biće naplaćeni prilikom restruktiaranja banke.

Preuzima ga regulatorno telo (drzava) i nastavljas da otplacujes :)
Ako ne otplacujes ide ti kao losa kreditna istorija i onda se ide u proces da ti oduzmu nekretninu tj foreclosure.

Puko si samo ako imas ustedjevinu ili ako ti ide promet preko te banke pa moras da se maltretiras da se prebacujes
A koliko mogu da porastu kamate u slucaju tog bail out-a, tipa hiperinflacija, pad vrednosti novca tezi beskonacnosti, kako onda racunaju kolike su kamate nece valjda i one u beskonacnost :-O

Ljudi , svesni ste da je V. Radović cryptobro? Ne krije čovek. "Vadite novac iz banaka i dajte meni u kripto!".

Živi bili pa videli BTC u ponedeljak hoći li da poleti malo od ovih bednih 20k$.

Evo nešto što nije tviter

Ako ova banka pukne pući će isključivo zbog agitatora na internetu koju pumpaju paniku gde joj nije mesto. Ni jedna banka na planeti ne može da isplati sve ulagače ako bi svi podigli novac u isto vreme, jednostavno tako funkcioniše bankarski sistem.

FED i FDIC će svakako reagovati ali sve ove banke su dovoljno male da nema potrebe za bail-outom. Koliko god nečijim špekulacijama odgovara dodatno štampanje para njega neće biti.

Uzgred, u SAD su štedni ulozi do 250,000 osigurani od strane države i biće naplaćeni prilikom restruktiaranja banke.
Za tvoju informaciju ja nemam skoro uopste kriptu u ovom trenutku (sto je mozda i greska) ;-)

Tako je za banke. Ako se desi masovno povlacenje iz banaka to ce dovesti do opsteg haosa. Zato mislim da ce drzava da izadje uskoro i da saopsti da ce da uradi bailout ili nesto drugo da sprece bank run.

Svega 1.25% depozita je osigurano.

0-02-02-683972604279d4767dfe5d257c6f8edbbc4899c8d6a91dfa95b39e53a6f7d317_1c6db4d50a7450.jpg

A koliko mogu da porastu kamate u slucaju tog bail out-a, tipa hiperinflacija, pad vrednosti novca tezi beskonacnosti, kako onda racunaju kolike su kamate nece valjda i one u beskonacnost :-O
Mozda ih spuste ponovo ili barem da zaustave povecavanje da ublaze ovu situaciju. Mada ne verujem da bi to pomoglo plus to dovodi do inflacije onda?? Mislim da iskreno niko ne zna ;)

Jedini pravi pokazatelj,da je u pitanju neka ozbiljnija kriza,biće ako neki investitor odustne, i povuče,na primer, projekat iz javnog uvida.
Sve ostalo će biti ,samo oscilacije na temu, već vidjeno.

Na primer,ja koji nisam iz struke,pratim par projekata.
Zamisli kako to mogu ,oni kojima je to struka.Jos je rano za to.Cenim da ce maj/jun,pokazati pravo stanje na terenu.
Imas na primer Transport Banju,pravi lakmus papir.

Vrh