Pa i nije bas objasnio. Sem sto je za slabljenje dinara ne vidim koja je to nasa ‘busola’ koju predlaze.
Predlaže stezanje budžeta, odnosno da je trebalo da bude stegnut odavno. Mala javna potrošnja je uvek antiinflatorna.
Ne znam šta na to mogu da kažu oni koji optužuju Vučića za smanjenje penzija na početku vladavine, a što je bio realan potez, iznuđen prethodnim Tadićevim udvaranjem Krkobabiću, kada se zaduživao po nepovoljnim kamatama u vreme SEKE da linearno poveća penzije za 10%, što je koštalo dodatnih milijardu godišnje? Cvetkovićeva vlada se najviše zadužila u odnosu na dužinu vladavine poredeći od 5. oktobra do danas. A i Tadić nam je ostavio u amanet regenerisani SPS, najkorumpiraniju stranku u istoriji višestranačja od 1990-te, posle JUL-a. Tako da ne znam šta je to toliko bilo bolje pre deset godina nego sada, osim ako je neko imao korist od vladajućih stranaka.
I ne znam šta bi uradili oni koji stalno pričaju o malim penzijama i platama na taj predlog? Ako ne smanjuju državne plate i penzije, morali bi da zakinu na investicijama, investicionom održavanju, odbrani i sličnom. Kako god okrenuli nezgodno je, ko god da je na vlasti. Naravno, standardna priča je kada bi manje krali.....ali nekako ko god dođe na vlast ima x koruopcionaških afera, tako da želim da budem pošteđen tih dečje moralističkih priča. Politikom se mahom bave psihopate i lopovi, odnosno oni su uspešniji u tome od nas ostalih. Koštunica je bio pun profesorskih moralisanja a stranka mu bila puna lopova.
A te ideje o devalvaciji dinara su meni užasavajuće za zemlju sa iskustvom hiperinflacije, a i generalno tome pribegavaju zemlje koje se u startu postave kao gubitnici. Nemačka je imala jaku marku, a bila je ogromni izvoznik, slično je i sa Švajcarskom. Tako da je slab kurs dinara poslednja stvar kojom se ekonomija sme podržavati. Pogotovo što smo izuzetno uvozno zavisni i to je skoro besmislen potez, koji bi širio paniku i na prečac oborio standard.