Obećah izveštaj sa terena, pa da izvestim.
Moj drugar je hteo da kupi dvosoban stan na periferiji Zemuna, i suprotno mojim sugestijama je hteo da pazari u Zemun Polju. Našao je fin stan 10 godina star, za razumnu cenu, i sve je usmeno dogovorio, ali kada je trebalo da se napravi ugovor, prodavac je počeo da izmišlja- te da odnese klimu, te da se odseli tek do aprila i slično. To se dešavalo krajem novembra i početkom decembra.
Drugar je odustao i počeo da gleda nešto bliže gradu- Nova galenika. Međutim, ponuda na Galenici nije bila naročito velika- tridesetak oglasa, od kojih 9 oglasa za isti stan, koji izgleda fino ali je cena, za tu lokaciju ludačkih, 2.400 evra po kvadratu. Bilo je još par stanova po jačim cenama i nekolicina koji mu nisu odgovarali iz raznih razloga. Zbog veličine, zato što je potkrovlje, sumnjivi papiri, nadgradnja bez lifta i slično. Bio je jedan lep stan po razumnoj ceni, ali kada je zvao oglas, čovek je rekao da ne prodaje već samo menja- šta reći.
Uzgred kada su cene bile na vrhu na Galenici 2008-9 dvosobni stan od 57 kvadrata plus velika lepa lođa od 6 kvadrata je bio 90.000 evra, i to u manjim lamelama drugi treći sprat i slično. Kada je bilo dno 2014-te, pa i par godina kasnije, isti takvi stanovi su išli za ispod 60.000 evra. Sada se oglašavaju za 110-120 hiljada, ako ih uopšte ima u ponudi, a da nisu potkrovlje/prizemlje. Znam jer sam živeo tamo.
U svakom slučaju, posle par dana je u oglasima izašla fina novogradnja na početku Batajnice, kada se ide iz grada, sa spuštenom cenom. Navodno je investitor hteo da završi priču jer su mu ostala još dva stana u zgradi. Bio sam u stanu i izgleda iznenađujuće lepo za taj novac. Dobar raspored za ukupno 60 kvadrata sa uračunatom lođom od 2-3 kvadrata. Ima dve spavaće sobe, kupatilo, predsoblje, hodnik i dnevnu sobu sa kuhinjom, a dimenzije svih prostorija su taman koliko treba za taj broj soba. Kupatilo ima velike bele ploče, slični stil kao Kennedy Residence, sa Grohe tušem, parket je veliki i izgleda dobro urađen. Roletne su na dugme. grejanje na gas koji greje i vodu. Hodnici u zgradi su dovoljne širine. Zgrada ima lift i podzemnu garažu koja odlično izgleda a garažno mesto je obavezno. Lift je lep i savremen. Postoji parking ispred zgrade. U neposrednoj blizini ima raznih prodavnica, kafića, a tu je i autobuska stanica. Iako drugar najpre nije hteo u Batajnicu, sada je presrećan. Zgrada spolja izgleda lepše uživo nego na slikama.
Što se tiče mana- kupatilo nema prirodnu ventilaciju, postoji stub u jednoj od spavaćih soba, a oni koji su ugradili lift su pobrkali nešto i stavili za prvi sprat dugme broj dva. Lift je lep i savremen.
U pitanju je bila vezana kupovina, tako da je drugar bio kupac za gotovinu. Spuštena cena je bila 1.430 evra po kvadratu sa uračunatim pdv-om, a obavezno parking mesto je 7.200 sa pdv-om.