Ako pogledas cene nekretnina u drugim zemljama, tipa Grcka, Bugarska, Ceska, Spanija, Austrija, Nemacka,... (gledao sam cene nekretnina za puno zemalja), videces da:
- Grcku i Bugarsku smo odavno presisali po cenama
- Imamo skoro iste cene kao u Spaniji ili Ceskoj
- Malo smo jeftiniji od Nemacke i Austrije
P.S. Malo je tesko da se porede babe i zabe, razlicite zemlje, gradovi, tipovi stanova, ali poenta price jeste da imamo iste cene stanova kao zemlje koje imaju u proseku barem 2 puta vece plate od nas. Pre par godina to nije bio slucaj. Ja do pre mozda 1-2 godine nisam smatrao da su cene previsoke, jesu mozda bile skupe za mene licno jer nisam imao dovoiljno para za ono sto zelim, ali su bile mnogo vise u skladu sa standardom stanovnistva. Ono sto se desilo u poslednje 2 godine je nenormalno.
Evo,
ovde sam jos pre godinu i po dana pricao o tome kako je normalno da cene rastu i da uvek rastu, ali cinjenica je da ovaj rast nije normalan. Znaci, cene su oduvek rasle, i normalno je da rastu, ali njihov rast je bio normalan do pre nekih 2 godine, vise nije.
Mi smo pre 2 godine imali tipa prosecnu platu 500 evra, cenu novogradnje u Nisu 1000 evra i u Beogradu 2000 evra. Sad imamo prosecnu platu tipa 700 evra, cenu novogradnje u Nisu 2000 evra a u Beogradu 4000 evra, i ti hoces da kazes da je to normalno? Jeste, ali malo sutra.
Niko ne ocekuje da se vrate cene od pre 5 godina, ali cak i pre godinu dana su bile normalnije.