@Tin
Niste odgovorili na pitanje
zašto Vi niste bili pametni ako ste videli šta se dešava? Mesto toga i dalje govorite o zabranjenom prometu nečega što nije ni smelo da se izgradi (u čemu se onda razlikujete od vlasti koja je napravila urbanistički haos u BG?) i nelegalnim izvorima tražnje i marketingu, kao da toga nema svuda u svetu!
Izgleda da smo mi ovde neki napredni botovi koji kritikuju ove pečenjarske kadrove.
Ne vidim na koji deo grada se odnosi grafikon, ali prema prilozenom grafikonu cene su od 2019. porasle sa 1400 na 2600 evra po kvadratu, dakle skoro 90%.
Ako je u ovom periodu BDP porastao realno 10%, nominalno 40%, novcana masa u Evropi 30%, u Americi 50%, cime bi mogao biti opravdan i koliko odrziv rast cena od 90%?
Takodje, ako se novcana masa od proleca i u Americi i u Evropi smanjuje, ako je realan rast BDP u poslednjih godinu dana samo 1% a deficit platnog bilansa duplo veci nego prosle godine, sta bi trebalo da bude ocekivanje u pogledu cena u bliskoj buducnosti?
Cene ne rastu 10 godina nego sedam. Pre toga su padale sedam.
Odnosi se na BG kao celinu sa svim opštinama i to samo na oglašene cene, mada je za pretpostaviti da postoji ozbiljna korelacija sa realizovanim. Možda precenjeno ranije, precenjeno sada, nije to ni bitno, bitan je vrlo jasan
trend! Evo ja ću se prvi obradovati kad izađe neki podatak koji prelama funkciju dole, a da nije slučajno odstupanje (tako su mislili i da je inflacija pikovala u junu).
Voleo bih i ja da znam odgovor na to pitanje!
Psihologija možda? Možda
price-in na očekivanja? Najnovije najave (Pauel juče) da kraj nije ni blizu, a da će pivot morati da dođe brže nego što se očekuje bez obzira na CPI? Na stranu to, smatram da su cene visoke, subjektivan osećaj koji me ne napušta je da nekretnine jesu u balonu, ali isto tako ne verujem ni zvaničnim CPI brojkama da verno predstavljaju inflaciju! Pa osim što se nadam zasutavljanju cenovnog ludila, jedva čekam ozbiljne podatke o usporavanju privrede, samo
da vidim kakva će biti reakcija monetarnih politika. Plašim se da nas zaista čeka dekada kao 70-ih.
Ovo se ne može čak nazvati smanjivanjem mmase, bolje je reći zaravnjivanje, pogotovo ako poredimo sa intervencijama u suprotnom smeru! Dug jeste problem i to JESTE ogroman deflatorni pritisak, za sada se finansira novim zaduživanjem, e sad pitanje je opet procene da li će to uspeti da se ispegla fiskalnom politikom ili će opet dugovi morati da se monetizuju. Nije to isključivo naš problem, širom USA i EU se izglasavaju paketi pomoći koji dolivaju ulje na vatru i pitanje je veliko kako će se to vraćati.
10 godina je bilo figurativno, ne znam, niti pratim nekoga da bih znao kad je šta pričao deceniju ranije, najbolje on sam da kaže, a ako ćemo da
teramo mak na konac, statistički su cene padale 5 godina i to u EUR (promena kursa) i to samo za 1% 2010. i 2014. godine, a u dinarima samo 3 godine.