Posto je vrlo tesko srociti sve sto hocete u jednom postu, nuzno je neke stvari generalizovati. To dovodi do gresaka, jer svaka generalizacija je pogresna u nekom obimu. Ne pomaze ni kada ljudi imputiraju da sam napisao nesto sto nisam, pa negiranje toga shvatam kao uzaludno trosenje energije.
Potrudicu se da odgovorim samo na konstruktivne ili kritike koje teze da to budu:
Toga uveliko imas i ovde. Kod mene u zgradi recimo non stop stoje neke stvari na recepciji, od kolica preko automobila na baterije do bele tehnike, pa i moje neretko, a nemamo trenutno portira niti to neko dira. Na poslu uvek svi zadovoljni. U principu koliko para toliko muzike. Ne znam gde zivis ali sam poprilicno siguran da npr u nekoj siromasnijoj zgradi kod tebe ili losijem poslu to nece biti slucaj tako da su te dve stvari subjektivne, a ne cinjenice. Sa ostalim navedenim bih se slozio. Da ne ulazim sad u neke druge "zapadne vrednosti".
Slazem se, mnogo zavisi od dela grada u kome se zivi. Siromasni kraj se prepoznaje po visku smeca i manjku bezbednosti u vecernjim/nocnim satima. Beograd jeste bezbedniji i to je nesto sto mi u principu uzimamo zdravo za gotovo. Razliciti su izazovi, kod nas nije toliki problem lopovluka i bezbednosti jer nema ljudi koji se slivaju sa svih krajeva sveta sa razlicitim shvatanjima, obrascima ponasanja, kulturi...ali izrazeniji je problem sistematskog lopovluka, reketiranja, bezocnog i bahatog krsenja Zakona, odsustva bilo kakvog straha od odgovornosti za svoja (ne)dela.
A koja je to "normalna drzava i drustvo"? To sto vi opisujete je npr. sve suprotno od ponasanja ljudi na zapadu Evrope gde sam ziveo dugo godina, bas me zanima gfe se nalazi ta zemlja dembelija. U vecini gradova (ne pricam o selima) zapadne Evrope je sve suprotno. Sto se tice bezbednosti i lopovluka daleko gore nego u Srbiji. Za mobing ne mogu da kazem jer nikada nisam radio bas u Srbiji (jesam u SCG ali u Crnoj Gori). Jedine uredjene zemlje po tim pitanjima generalno su u Aziji (Emirati, Singapur) i neke ex-SSSR drzave (Azerbejdzan npr gde sam takodje dugo ziveo i sada na srecu zivim i radim). Sto se mog posla tice, ne bih menjao Azerbejdzan (ili Emirate, ili Singapur) ni za kakve EU sirotinjske drzave. Nekako mi je milija bogata diktatura sa cistim ulicama bez kriminala gde zenu i dete mogu da pustim same u pola noci u prodavnicu koja radi 24h od siromasne demokratije sa psecim govnima razmazanim po ulicama, migrantima koji probijaju glave lokalnom stanovnistvu pijucima i bezivotnim strokavim ulicama gde posle 21:00 rade samo sex shopovi i kupleraji. Neka hvala zivite vi u takvim "uredjenim" drzavama ja sigurno necu. I da, Azerbejdzanci trube kao blesavi i nece vam stati na pesacki nikada. Jednostavno to je orijentalni nacin zivota, pazi kad prelazis ulicu. Ali zato policija na svakom cosku, neces naici u 8 uvece na hordu migranata sa macetama koja ce te opljackati ili ti otfikariti glavu zabave radi, niti ces videti gomilu starog namestaja, prljave duseke i drugo kabasto smece po ulicama, niti kontejnere koji se ne prazne po nedelju dana kao na zapadu Evrope. Beograd je negde izmedju i uporediv je sa svakim glavnim gradom u Evropi. Cene nekretnina jesu trenutno visoke, delom zbog pranja novca a delom i zbog toga sto se gomila ljudi obogatila (tu ubrajam i politicare i lica vezana sa njima) u poslednjih 15 godina. Siguran sam da samo u SNS-SPS ima bar nekoliko hiljada dolarskih milionera koji diktiraju trziste (plus dijaspora koja ne zeli ili ne moze da kupi nekretninu jer nemamo medjudrzavni sporazum). To sto 5 miliona ljudi u Srbiji zivi skromno je nebitno za cene nekretnina jer oni nisu kupci, eventualno vezane kupovine (iz nasledja i sl.).
Zemlja dembelija, kao ni idealna zemlja ne postoji, to svakako znate. Slazem se, "normalna drzava i drustvo" je subjektivan pojam, jer je nekom normalno ono sto je drugom nezamislivo. Meni se mane Evrope kojih svakako ima, kompenzuju neverovatnim pogodnostima. Na sat i po leta nekada i voznje kolima/vozom vam je na dohvat ruke pregrst muzeja sa nemerljivim kulturnim blagom, utakmica vrhunskih fudbalskih klubova, raznolikost arhitekture, stila zivota, istorije, raznovrsnih gurmanskih poslastica iz svih krajeva sveta... Drzave Azije koje ste naveli mi nisu prijemcljive zbog stila zivota, odnosa prema zenama, sterilne instant arhitekture, nedostatka meni relevantnih kulturnih i sportskih desavanja...(izuzetak je Singapur, o kome ne znam gotovo nista).
Ako ste vec dugo godina ziveli na zapadu Evrope, onda vrlo dobro znate da nije tacno da horde migranta sa macetama jure stanovnistvo, da su drzave siromasne, da su ulice razmazane psecim izmetom jer ga je neuporedivo manje nego u Beogradu, jer je problem pasa lutalica uglavnom resen, a kazne za neciscenje za svojim ljubimcem visoke.
Meni stvarno nije poenta da pljujem po Beogradu, niti da velicam zapadnu Evropu. Da ne bude tako crno ima stvari koje su u Beogradu bolje: bezbednost koju sam vec naveo, vremenske prilike (izuzimajuci ogroman problem zagadjenja zivotne sredine), veca baza poznanika i prijatelja, maternji jezik, i dalje jeftinije usluge, blizina porodice...
I na kraju, mozda neko ne veruje, ali obracanje sa gospodine/gospodjo spada u osnovnu kulturu, kao i izvolite/hvala/molim/dobar dan. Lepo je kada je to standard u svakodnevnom obracanju