Niko ne pobeđuje, nego kako je roknuo komunizam tako sad roknjava i kapitalizam.
Na kraju, podsećaš me na jednog mog dobrog drugara pravnika koji je tako obrazovan, zanimljiv, ali totalno kontradiktoran u svojim stavovima. Ja ga zezam da je zimi Srbenda, monarhista i da krka po slavama i da je previše hladno za ulicu, a na proleće se pretvara u Če Gevaru i dizao bi revolucije! Više naginje ka drugom, kao i ti.
Ja mu stalno kažem da je bolji sistem da imaš jednog koji se izdegenerisao od love, moći, bludničenja i 99 ostalih koji vredno rade i žive normalno da kažemo bez luksuziranja, nego da imaš 100 koji imaju manje nego ovih 99, ali su svi kao jednaki! On je onaj dečkić što se žali učiteljici što je dobio manju ocenu od mene i želi da mi se smanji, a imamo isti rad, a ja sam onaj koji je za to da se i njemu poveća ocena, borim se za apsolutno bolje stanje, makar minimalno, boli me uvo što će neki kapitalista biti milijarder.
Hvala. I ti i još par drugih forumaša me podsećate na Miltona Fridmana.
Oni ljudi koji kada se radi o zaradi i gaženju preko drugih, su svi u glas za kapitalizam i individualizam. A onda kada na vrata zakucaju kriza ili rat ili bolest, onda su odjednom bog zna kakvi solidaristi i kolektivci.
A meni je drago kada me kapitaljare prozivaju da sam komunjara, i kada me komunjare prozivaju da sam kapitaljara. Jer to znači da nisam ni jedno ni drugo, nego na sredini, tačno gde i želim da budem. Isto važi i kada me levičari prozivaju da sam desničar, desničari da sam levičar. Pa isto tako da sam čas globalista čas suverenista. Čas nacionalista čas petokolonaš. Čas progresivac čas konzervativac. Čas rusofil čas eurobalvan.... Zvuči smešno ali to je danas jedini način da čovek zna gde je sredina i balans, pošto su sve granice i sva merila u političkim i ekonomskim uređenjima izbrisana ili pomerena u šreh. Dokle god me ne voli nijedna ekstremistička frakcija, na dobrom sam putu i tačno u sredini. Kao npr neki magneti poređani u krug, i ja se odbijem od svih i nađem se tačno u balansiranoj sredini.
Inače, meni je smešno da u vreme kada se svi (i mi i ostatak sveta) pripremamo za restrikcije, nestašice hrane, potencijalne ratove i zastoj globalnih tržišta, neko nema pametnija posla nego da drvi kolac da li manje smrdi kaka od kapitalizma ili kaka od komunizma.
No dobro. Kao što rekoh, istorija se ponavlja zato što se ponavlja ljudska glupost. Pa tako džaba sav progres i dogovor 80% ljudi kada će se uvek naći 5% koji će pokušati da izvrdaju i prevare sve i svakog, i 15% tocila koja će se pecati na njihove laži i gluposti.
Zato ovako još jedno 2-3 puta i ima lepo da padne veliki reset i biće savršeno irelevantno da li kapitalska ili komunistička kaka smrdi više ili manje.
P.S.
Možeš još malo da mi pričaš o SFRJ. To je isto jedna jako produktivna i korisna tema u ovom momentu, i biće posebno korisna na zimu. Što se više nakudi jedna bolesna krajnost, to će više ozdraviti druga. I to ćemo više šećera, mleka, toplote, energije, sreće, zdravlja imati...