U svetu je skok, sa retkim izuzecima, poceo odmah po okoncanju SEKE. Kod nas je jos i kasnio.
Ako govorimo o vec opranom novcu onda nikakav odgovor nismo dobili. Zasto je odjednom kolicina opranog novca tako dramaticno uvecana? Gde su podaci o takvom skoku kriminalnog profita? Gde je taj novac bio ranije? Samo masemo rukom i govorimo ‘kriminal’ i to je sad neko objasnjenje.
Sa druge strane imamo i mnogo realnije objasnjenje, gde cene pocinju da rastu onda kada i bdp i zarade pocinju da rastu. Ne u istom procentu ali to je ona vec ponovljena prica da Srbin nakradije parkira visak u nekretnine, plus globalna situacijama sa nikad nizim kamatama.
Prljav novac koristi situaciju i povecanu traznju i kroz izgradnju dodatno pere pre, koje se potom delom slivaju u jos nekretnina i sve se zahuktava godinama. To mi ima daleko vise smisla od ‘setili se kriminalci da od 2016. kupuju opranim parama BNV stanove, plus vlast isprala narodu mozak narucenim tekstovima’.
Uostalom, ako sve pociva samo na prljavom novcu i to je neki perpetuum mobile gde oni i grade i kupuju, onda i nema neke nade, toga ce uvek biti. Sa druge strane, ako su cene ipak korelisane sa padom/rastom privrednih aktivnosti, onda je vrlo verovatno da je ta stagnacija/pad na pomolu.
Ako stvarno hocete da dodjete do nekog razumevanja i zakljucka, ne mozete se non-stop vrteti u krug, otvarati non-stop ista pitanja, ignorisati odgovore i juriti sopstveni rep.
Poslednje pitanje je bilo kako se to novac pere kupovinom nekretnina. Odgovor je da se nuzno ne pere na taj nacin nego da se u nekretnine mozda parkira nelegalno stecen novac, uz objasnjenje kako to zapravo moze uticati na traznju i cene vise nego na ponudu (sto je bila kontrateza).
Nelegalno stecan novac nije nuzno od narkotika, ne radi se nuzno o stereotipnim gangsterima iz filmova, i ne nosi se nuzno u kesama ili koferima. Zaista se ne bih dalje upustao u spekulacije, valjda znate gde zivite i, ako nista drugo, citate u novinama jos nesto osim koliko su navodno porasle cene na Vracaru, "mestu Grbavica u okolini Novog Sada" (sic!) i Bulevaru Nemanjica u Nisu u prethodnih mesec dana.
Takodje ako hocete da dodjete do nekog razumevanja i zakljucka, nema smisla da se traze objasnjenja i podaci, a da se onda opet regresira na nivo "to je ona vec stara prica da Srbin" i sl. O (skoro) svemu postoje podaci, manite se praznih prica iz novina.
Da li su cene takodje ili prvenstveno pod uticajem monetarne ekspanzije to valjda niko ne spori i ne razumem potrebu za ponovnim objasnjavanjem. Ali bilo bi fer da prestanemo da se pravimo ludi odakle to nelegalan novac i kako on uopste utice. Nista drugo.
Takvi projekti kao što je Beograd na vodi svugdje u svetu postoje. Kod nas je prvo bio Porto Montenegro u Tivtu, pa Luštica bay, pa Porto Novi.
I znate koja je zakonitost u pogledu cijena u tim kompleksima?
Stalan i konstantan rast.
U početku su svi mislili da je 2.500 - 3.000 € za stan u kasarni u Tivtu suludo, a danas se prodaje za preko 5.000 €.
Porto Novi pogotovo. Kasarna u nekom Kumboru, danas ide i preko 10.000 € po M2.
Nije to nikakvo pranje novca. Neće Mank, Rotšildi, Azerbejdžanci i Šeici iz Arabije prati novac na Balkanu, već jednostavno hoće da diverzifikuju svoje bogatstvo svuda po svjetu. Tačno je da će se dijelovi vlasti u našim banana državama u tome ovajditi i obogatiti, ali to i dalje ne znači da kriminal podiže cijene.
Mislili vi šta hoćete, ali te visoke cijene u tim kompleksima znače da je ovdje poželjno za ulagače (vlast čini sve što oni zatraže), što je jedna vrsta pozitivnog ekonomskog pokazatelja. Pogotovo za cijene nekretnina u budućnosti.
Nema nikakvih "Mankova", Rotsilda, Azerjbedzanaca i seika iz Arabije, bar ne u Beogradu, radi se pretezno o lokalnim kupcima. (Da ne ulazimo bas i u to kako se u Azerbejdzanu ili Saudijskoj Arabiji dolazi do velikih para, ili na kraju dana bilo gde, i da oni tek imaju potrebu za pranjem i parkiranjem prljavog kapitala. Samo ne u Beograd.)
Takodje ako te zanima koliko moze da padne cena luksuza idi pogledaj npr. cene u Dubaiju pre 15 godina i danas, i za koliko se tada prodavao kvadrat u Burj Khalifi a za koliko se prodaje danas. Pa ces mozda videti i da nerealan rast nije nikakav pokazatelj za nastavak nerealnog rasta, vec je pre pokazatelj za pad.
Evo ja sam upravo napravio malu analizu ko je kupio stanove u Rezidensu BG H2O . Znaci odete na katastar, upisete parcelu, izadju vam stanovi sa upisanim vlasnicima.
Pokusao sam da nadjem 30 imane i nasao sam 24 na netu, posto i mene je zanimalo ko su kupci.
Dakle nasao sam
1 vlasnik firme za rashladne uredjaje
2 gradjevinske firme kao pravna lica
1 gradjevinska firma iz CG
2 programera PR
2 osobe cijim se kucanjem imena pojavljuje firma iz inostranstva
3 osobe stranog imena za koje nisam nasao nista na netu
2 nasa tenisera za koje nikad nisam cuo
1 crnogorski fudbaler
1 vlasnik agencije za nekretnine
1 vlasnik firme za uvoz izvoz sa 100 000 000 godisnjeg prihoda
1 vlasnik konsultantske firme 25 000 000 prihoda godisnje
1 vlasnik konsultantske firme 11 000 000 prihoda godisnje prosecno
1 vlasnik trgovine na veliko zitaricama
1 politicar sa malih ekrana koji ima privatnu firmu
1 manje poznat glumac
1 menadzer u eagle hilsu
1 lik koji se kroz medije nesto dovodio u vezu nekih malverzacija
1 se vodi na BG H20
Ovakvi podaci idu u prilog moje tvrdnje da su kupci mahom vlasnici privatnih firmi kojima je pogodovalo stampanje novca i ubrzavanje ekonomske aktivnosti. Visak novca zavrsava u nekretninama.
Da, ali ima tu jos svasta da se vidi. A ko je dovoljno pametan njegovo ime neces ni naci (jer se stan mozda i ne vodi na njega).