Kako je tema cene ma koliko bili strucni kao ekonomisti verujem da niste strucni i kao ekonomski forenzicari. Na rts2 je prikazana emisija Kleptokrate gde je obradjen slucaj Malezije. Ako imate mogucnost pogledajte i saberite 2+2. Odakle ministru 24 stana, drugom kupila tetka, treci zivi u tudjem, cetvrti podstanar u zeninoj vili itd. U korupciji stanovi su valuta za pranje para. Citavi kompleksi i trzni centri su pranje para. Tu je nebitno da li cena raste ili pada jer kod pranja para postoji trosak. Koliki je procenat nisam strucan procenitelj ali je mnogo visi od onoga sto mislimo. Kad se operu te pare cene logicki ce pasti. Ali pare se stampaju jos uvek. Ovi ostali faktori koje pominjemo, turisti ,Rusi, pare iz slamarice , IT plate,krediti cak i na plitkom Srpskom trzistu imaju nizak koeficijent uticaja pojedinacno i prate trend malverzacija i korupcije. To sto mi mislimo da smo pametniji od ostatka sveta je mit. Pogledajte slucaj Malezije i njihovog bivseg a sada uhapsenog premijera Raze i podelite sa 2 da dodjete do sume problema gde smo mi.
Za pranje nelegalnih prihoda ne moze se koristiti racun na Kajmanskim ostrvima samo. Ne moze ni investicijsko zlato. Takav novac mora da prodje kroz neko materjalno dobro ( stan,zgrada,nakit,satovi,jahte,auti,zemljiste, avioni,kamioni itd). Na kraju se pojavi kes i onda se u stanu premijera nadje par stotina miliona dolara i zlata. I ko je taj hrabar da zavuce ruku u dzep gde su te nelegalne pare ili materjalna dobra? Dakle ko jase konja diktira tempo( cene) a mi " pesaci" mozemo prizelkivati nizbrdicu kako bi ispratili tempo.
Kao sto svi pokusavaju dosad da dokazu svoja predvidjanja ja kazem da ustvari dokazujemo dali je starije jaje ili kokoska. A ako u pricu dodamo i petla.......?
Svim clanovima foruma cestitam 400- tu stranicu