Samo juce u tri IT firme u Beogradu podesljeno preko 30 otkaza!u Americi su vec sad kamate preko 5% s bile su i 6% i nema neke drame. Kljucno za pad cena nekretnina je da ljudi krenu masovno da gube poslove. To kad bude onda ce pad krenuti. Trenutno nema neke naznake. Doduse jeste zamrznutno zaposljavanje ali nije krenulo otpustanje.
U poslednjih 10-12 godina cesto smo imali da povremeno rast malo stane uspori pa se opet nastavi. Nista neobicno.
Ja sam dobio info od drugara koji trazi stan u Nisu da su cene novogradnje pale, bar u okolini Panteleja (ne znam koliki deo clanova foruma poznaje Nis), ali generalno su pale cene sa 1400 plus pdv na 1100-1200e plus pdv. Da li je ovo neki znak ili izolovani slucaj jer je u pitanju Nis?
Lik je gledao samo oglase koje nije gledao dugo i javio mi, nista drugo ne znam, iskreno.Ma pronose tako razne glasine, evo vidi Pantelej poskupeo u junu za 8,88%, jedino je Durlan pojeftinio za 0,09%...e sad možda je gledao Durlan a priželjkivao Pantelej pa mu se onih 0,09 "pretvorilo" u 9% po onoj logici "Što je babi milo to joj se i snilo!"
U dva grada u Srbiji kvadrat je poskupeo više nego u Beogradu
Već smo navikli poslednjih meseci da cene nekretnina širom Srbije uglavnom rastu. Takav trend nastavio se i toko meseca juna. Prema izveštaju oglasnog portala Nekretnine.rs. cene kvadrata najviše su rasle u Novom Sadu i Nišu gde je zabeležen rast koji je premašio 8 odsto.nova.rs
Zaista je užasno to sa uvozom vozača. Kao i drugih profila. Obaranje zarada domaćoj radnoj snazi i potencijalno menjanje etničke slike na drugi rok. Kratkovidost i pohlepa ili deo plana, pitanje je sad?Pitam se da li ce ove krize i opsta poskupljenja svega i svacega dovesti do odricanja od automobila kod nekog procenta stanovnistva.
Doduse da bi se to desilo, potrebno je da i javni prevoz bude dovoljno primamljiva i efikasna alternativa. A on je vec neko vreme u kanalu i bice jos gore u narednim mesecima. Fakticki sve pompezno najavljene nabavke novih vozila su obustavljene ili odlozene, a na jesen pocinje i uvoz tudjinskih vozaca jer nase nece da plate.
Nije da se ne slazem sa celom koncepcijom, ali zarada od 3000e u Nemackoj, i kirija od 500e je bas ofrlje izjava, onako sa komentara nasih portala. Nije tamo bas tako, ni blizu.Bender Rodriguez je postavio pravo pitanje. Ti vozači, i glovo dostavljači ne iznajmljuju stanove od 200+ eura, nego kontejnere i udžerice. Plaćaju dobro dostavu hrane? E pa to recite dečku dostavljaču, koga je auto udario i pobegao a dečko će ostati najverovatnije trajni invalid, bez prava na invalidsku penziju. Uvozom stranaca postajemo bedniji, jer nije isto u De raditi za 3000 eura i plaćati stan 500, i ovde raditi za 800 eura i plaćati stan 300, a da pri tom hrana isto košta i manje tamo. Uskoro ćete da se pozdravite i od tih stanarina svakako, priliv Rusa je stao.
I jedno i drugo. Vladajući talog je još pre pet godina upozoravan da će doći do nestašice prof. vozača na svim nivoima (ne samo u GSP) ako nešto ne urade. Pisalo se i pričalo o tome uzduž i popreko. Od mesta kao što su ovaj forum, gde su neki članovi koji su vozači upozoravali šta sledi, preko stručnih krugova i obrazovnih ustanova pa sve do medija, članaka i emisija.
Dakle još jedanput - još pre 5 godina su upozoravani i opominjani šta sledi ako se ne pozabave problemom manjka vozača. Kurblom nisu mrdnuli nijednom za svih pet godina.
I sada kada je situacija došla do kritične i kada se ne realizuju polasci zbog toga koliko ih fali, sada je vladajući talog odjednom u čudu i daje amin privatnim prevoznicima da se služe kojim god metodama je neophodno, samo da više ne kasape polaske. Privatnicima to odlično došlo, jer će sad moći da angažuju sve i svašta za kikiriki od plata i time uštede, a to će onda početi da obara cene i preostalim našim vozačima, a jednog dana ako se nastavi - i celokupnoj srpskoj radnoj snazi.
Neki ''preduzetnici'' iz drugih privrednih grana su takođe prethodnih godina pohitali da uvezu tuđinsku radnu snagu, poput servisa za dostavu. Wolt nije, oni su korektni. Glovo s druge strane gleda da ućari i profitira po svaku cenu, pa makar se ponašao kartelski i monopolistički. Zato je taj Lovo zabranjen i najuren iz 20ak zemalja širom sveta, ali eto, u Srbiji može da radi šta hoće.
Prethodne godine su takođe obeležile i jake kampanje u mnogim medijima (i režimskim i opozicionim) gde se pozivalo na sveopšti uvoz tuđinske radne snage pod čuvenim izanđalim olindranim izgovorom da ''Srbi neće da rade''. Ironično, sponzor tih kampanja i glavni portparol cele te priče je bio arogantni gospodin Petar Šurlan, koji drugima soli pamet o radu, a po svemu sudeći nema dana radnog staža na normalnom poslu ali zato ima iskustva u kriminalnim radnjama i kartelisanju.
No dobro, ovo zadnje je tema za sebe. Sve u svemu, društvo i državu vode kriminalci i duševni bolesnici, tako da naravno da često ima, i kratkovidosti, i pohlepe, a najčešće i jednog i drugog. O čemu god da je reč. Naravno, dodatno ulje na vatru doliva i čuveni mentalitet u mnogih poslodavaca u Srbiji ''ako ti nećeš da rmbačiš, ima ko hoće''. Zato kada ostanu bez radnika i propadnu, posle proklinju sve živo i neživo i svako im je kriv sem njih samih.
Bender, tvoj tekst razbija.
Odlicno si primetio da je interesi i pozicije i opozicije, kao politicke i ekonomske klase, uvoz tudjinske radne snage.
Zao mi je sto nemas vlast ili barem pristup masovnim medijima.
Takvi ljudi trebaju Srbiji.
Sta mislite da mi svi sa forumima uplatimo novac da se Benderov tekst pojavi kao placeni oglas u medijima?
ne salim se,
Bender nije iskljuciv. Mislim da Srbiji danas bas trebaju takvi ljudi, hrabri ljudi, ljudi sa energijom.Jesi blesav!? Mislim Bender je dobar momak sa lepim željama, ali je mlad i neiskusan, u isto vreme revolucionaran...a to je najgora kombinacija! Zato mnogima liči na komunistu kada iznosi svoje stavove, možda i sa pravom, jer su ljudi uplašeni da nam se takvo zlo opet ne vrati. S druge strane koliko je dobar, i sebi i drugima, opet je veoma, veoma opasan sa takvim stavom, jer je mala granica od te dobrote i previše jakih ideja do diktature. Vrlo lako bi nam u ovo moderno doba tehnologije, ako ga ne bismo slušali, zalepio po čip svakom ispod kože, kako bi nas pratio i korigovao šta radimo i da li mislimo "pozitivno" za opšte dobro kako ga on vidi !!!
Bendera su kao malog vodali na sve proteste 90ih i na 5. oktobar, gde je prvi put u životu udahnuo i suzavac. A nakon toga sam nekoliko puta davao svoje male doprinose raznim građanskim akcijama, od onih najmirnijih poput čišćenja kanala za vreme poplava 2014. do izlaska na protest u julu 2020. i blokade u decembru 2021.Jesi blesav!? Mislim Bender je dobar momak sa lepim željama, ali je mlad i neiskusan, u isto vreme revolucionaran...
Mislim da si me pomešao sa modernim kapitalistima, social justice i PC ratnicima. U odnosu na koje ja smatram skoro pa sve suprotno.Vrlo lako bi nam u ovo moderno doba tehnologije, ako ga ne bismo slušali, zalepio po čip svakom ispod kože, kako bi nas pratio i korigovao šta radimo i da li mislimo "pozitivno" za opšte dobro kako ga on vidi !!!
Ja pričam o periodu neposredno pre korone a ne pre 10 godSto se tice tvog tekstao cenama, zar ne mislis d apostoji inflacija. Normalno da 10 E od pre deset godina nije isto sto i sad.
Najiskrenije mi je žao što su te vodali po tim protestima, ipak nije to za decu niti dečiju pamet, što je najgore ni mnogi odrasli nisu to shvatili kako valja!Kao što rekoh, svaka ekstremna strana ubeđena da radim i agitujem za onu suprotnu...
A sta drugo da govori?Takav od -80 do +80 nam ne trebaš, ne trebaš nam ni ako si indiferentan za nacionalni identitet, jezik, veru i kulturu jer nam je sve to više nego ugroženo. Ne trebaš nam ako za svoju zemlju javno po kojekakvim forumima govoriš da je "Srbistan", niti kad za predsednika do besvesti ponavljaš "žvalavi".
@Igor Ovaj dobronamerni gospodin (kako si ga okarakterisao ranije danas) upoređuje tvoj forum sa Pinkom. Reko samo da znaš. Živeli.U tvoju priču o bojkotu ne verujem, jer bi onda bojkotovao i ove silne forume