Šta je novo?

Cene nekretnina

Niko od tih u finansijskom sektoru u Njujorku/Lonodnu ne aplicira za posao očekujući 8 časovno radno vreme. Vrlo jasno se u toj industriji zna kako funkcioniše, i vrlo jasno se stavlja do znanja šta se očekuje od radnika. Dakle tu ili svesno ulaziš u kolo ili kažeš nije to za tebe i tražiš nešto drugo. Takođe ti ljudi ne žive od plate već od godišnjih bonusa koji često višestruko premašuju iznose plate.

Tvoj radnik je potpisao ugovor o radu u kome mu piše da mu je radno vreme od ponedeljka do petka, od 9 do 17h, i piše mu koliku platu prima za to. A ti ga onda zoveš van radnog vremena, jer treba da pokrpi tvoju guzicu jer ti nisi uspeo da se organizuješ kako treba.
Mi u Srbiji nemamo Goldman pa nije baš uporedivo, ali imamo KPMG, Deloitte, PWC, EY....itd. Jel su i tamo potpisali ugovore gde piše da je radno vreme od ponedejlka do petka od 9 do 17h? Po toj logici managing partneri u Big4 bi svi već do sada dobili otkaze jer nisu adekvatno organizovali posao, pa imaju horde juniora koji rade 12h dnevno svaki dan za daleko manje para nego što je to u firmi gde ja radim.

Ja ti pričam. Svi traže ljude ali za plate iz 2021 i niko nije voljan (95% firmi) da plati više. Pre 15 godina i danas...... nebo i zemlja što se tiče izbora kandidata i njihovih kvaliteta. Mnogo je ljudi otišlo. Sve je manje ljudi koji su voljni na žrtve i rad sa malo para a neće niko da plati i onda pada kvalitet. Danas milenijalci i stariji lude što su malo plaćeni a navlače im neku decu sa fakulteta na praksu da rade glupe rutinske poslove a oni vuku kao magarci. To je situacija danas.
Ti si vozio 150 km dnevno i radio 80 sati nedeljno tako da poštujem tvoju perspektivu. Jedini što ne deluje da si baš zaradio da se penziišeš u 35, pa otud kompleksi, ali to je već tvoj problem.....

Mi u Srbiji nemamo Goldman pa nije baš uporedivo, ali imamo KPMG, Deloitte, PWC, EY....itd. Jel su i tamo potpisali ugovore gde piše da je radno vreme od ponedejlka do petka od 9 do 17h? Po toj logici managing partneri u Big4 bi svi već do sada dobili otkaze jer nisu adekvatno organizovali posao, pa imaju horde juniora koji rade 12h dnevno svaki dan za daleko manje para nego što je to u firmi gde ja radim.
Verujem da im ne piše da im je radno vreme 8 sati dnevno, odnosno i ako piše da imaju klauzule kako i koliko se plaća prekovremeni rad, i sigurno da im je predočeno kakav je sistem rada i šta se očekuje od njih. Moja dobra drugarica se nakon završenog Ekonomskog fakulteta zaposlila u PWC, potpuni no-lifer, danas ima 45 godina, nema ni kučeta ni mačeta a kamoli porodicu, ali se sećam da je tada odmah nakon fakulteta dobila 1800 evra platu, a to je bilo pre 20 godina, i toliko ni senior developeri nisu mogli da izvuku u to vreme, i pate kasirke u Maksiju su bile tipa 300-350 evra. Ali da, ona je ušla svesno u to. Niko joj nije mazao oči da će u 17h ići kući da kuva ručak i ljuljuška decu.

Ja ti pričam. Svi traže ljude ali za plate iz 2021 i niko nije voljan (95% firmi) da plati više. Pre 15 godina i danas...... nebo i zemlja što se tiče izbora kandidata i njihovih kvaliteta. Mnogo je ljudi otišlo. Sve je manje ljudi koji su voljni na žrtve i rad sa malo para a neće niko da plati i onda pada kvalitet. Danas milenijalci i stariji lude što su malo plaćeni a navlače im neku decu sa fakulteta na praksu da rade glupe rutinske poslove a oni vuku kao magarci. To je situacija danas.
Kvalitet je blago receno nikad jadniji. Nema veze sto je neko junior ali tolika nezainteresovanost i odsustvo elementarnog znanja postaju vec zabrinjavajuci. To su generacije i generacije upropascenje dece koja misle da znaju nesto.

I oni kukaju samo tako. Ne mogu da nadju radnike. Smešne plate za uložen trud (tipičan mobing i loša organizacija). Sa fakulteta primaju decu za 600-700e i mnogo mnogo obećanja. Mahom neplaćeni prekovremeni i nepostojeći bonusi i 13. plata. Nekada su bili pojam poslodavca a danas....... Tamo se samo radi danas zbog reference u CV-ju i budućih konekcija. Protočni bojler

Poslednja izmena:
Da, da oni su glupi, nesposobni, sigurno ih je postavila stranka. Sa tvojim i @danko vestinama menadmzenta gde radnici pod obavezno idu kuci u 17:00 i nakon toga nisu dostupni telefonom i emailom, nislim da bi vas postavili da budete CEO i napravili vam statuu ispred centrale.
A jesi bukvalista, ja samo ne gotivim Big4 :D

Maleni povratak na temu :D

nazad_na_temu_2025.png

Verujem da im ne piše da im je radno vreme 8 sati dnevno, odnosno i ako piše da imaju klauzule kako i koliko se plaća prekovremeni rad, i sigurno da im je predočeno kakav je sistem rada i šta se očekuje od njih. Moja dobra drugarica se nakon završenog Ekonomskog fakulteta zaposlila u PWC, potpuni no-lifer, danas ima 45 godina, nema ni kučeta ni mačeta a kamoli porodicu, ali se sećam da je tada odmah nakon fakulteta dobila 1800 evra platu, a to je bilo pre 20 godina, i toliko ni senior developeri nisu mogli da izvuku u to vreme, i pate kasirke u Maksiju su bile tipa 300-350 evra. Ali da, ona je ušla svesno u to. Niko joj nije mazao oči da će u 17h ići kući da kuva ručak i ljuljuška decu.
LOL, koji buzzkill. Ja mislio da ces napisati "moja drugarica iako ima 45 godina i i nema ni kuceta ni maceta, danas ima 20 miliona na racuni u uziva u svojoj vili" Verovatno je istina da i u 45 mora da radi da bi otplatila neki stancic. Jbg, tu se slazem da je razlika izmedju domacih i EU/US poslodavaca...

I oni kukaju samo tako. Ne mogu da nadju radnike. Smešne plate za uložen trud (tipičan mobing i loša organizacija). Sa fakulteta primaju decu za 600e i mnogo mnogo obećanja. Mahom neplaćeni prekovremeni i nepostojeći bonusi i 13. plata. Nekada su bili pojam poslodavca a danas....... Tamo se samo radi danas zbog reference u CV-ju i budućih konekcija. Protočni bojler
been there, done that. bio sam taj klinac koji je sve ovo što si naveo iskusio na svojoj koži. brzo sam utekao. big4 je klasičan dementor koji jako male pare daje a mnogo izrabljuje ljude, dušu im izvlači i sve sa izgovorom imaćeš dobru referencu... što bi se reklo mnogo loš odnos cene i kvaliteta.

been there, done that. bio sam taj klinac koji je sve ovo što si naveo iskusio na svojoj koži. brzo sam utekao. big4 je klasičan dementor koji jako male pare daje a mnogo izrabljuje ljude, dušu im izvlači i sve sa izgovorom imaćeš dobru referencu... što bi se reklo mnogo loš odnos cene i kvaliteta.
Problem je da si iskusio iz pogresne perpsektive. Los je bio za tebe. Da si stigao do managing partnera ne bi ti se zurilo da uteknes, veruj mi.

Problem je da si iskusio iz pogresne perpsektive. Los je bio za tebe. Da si stigao do managing partnera ne bi ti se zurilo da uteknes, veruj mi.
da bi postao visoko pozicioniran, moraš da si u beogradu trbuhom za kruhom, odnosno da ti je i 800 eur ok primanje da bi bio gažen. moraš da ne pitaš za pare i za to koliko se radi. takve cene i takve poštuju. moraš da nemaš kičmu i da nemaš šta mnogo da izgubiš da bi bio prihvatljiv za njih. u tom slučaju ćeš napredovati. a ako iole imaš malo neke volje za životom i integriteta, pobeći ćeš pre vremena.

U KPMG je 8h. Podrazumeva se.
Ko radi vise ima vece mogucnosti da brze napreduje i to je to. Tako da molim bez neistina.

da bi postao visoko pozicioniran, moraš da si u beogradu trbuhom za kruhom, odnosno da ti je i 800 eur ok primanje da bi bio gažen. moraš da ne pitaš za pare i za to koliko se radi. takve cene i takve poštuju. moraš da nemaš kičmu i da nemaš šta mnogo da izgubiš da bi bio prihvatljiv za njih. u tom slučaju ćeš napredovati. a ako iole imaš malo neke volje za životom i integriteta, pobeći ćeš pre vremena.
Kaže čovek do partnera 😂😂😂😂😂. Koliko ih znam, dali sebe na max 15+ godina i nisu partneri. U sve 4 mozes da nabrojis na prste partnere.

U KPMG je 8h. Podrazumeva se.
Ko radi vise ima vece mogucnosti da brze napreduje i to je to. Tako da molim bez neistina.
Znači tako, brže će stići sa 700 na 800 eur plate ako ostaje prekovremeno. Drago mi je da se tako lepo ophode prema svojim ljudima, ali ovi ex-Big4 kadrovi te nesto demantuju.

Kaže čovek do partnera 😂😂😂😂😂. Koliko ih znam, dali sebe na max 15+ godina i nisu partneri. U sve 4 mozes da nabrojis na prste partnere.
Eh, zavisi kako gde. U mom bivšem omraženom EYu otkako su ukinuli da Partner ima i udeo u vlasništvu lokalne kancelarije, tako su krenuli da dele titulu Partnera kao vizitke. U suštini težak i dug rad ti ne gine, ako imaš malo mozga, i nemaš preterano rigidna moralna načela, Direktor ili Partner tititula ti je zagarantovana. A što više napreduješ to više tovariš ove ispod, jer to su radili tebi pa ćeš i ti drugima :) Ako uzmem primer mojeg bivšeg S. Menadžera, sada Partnera, opisao bi ga sa: "Svako g***o ispliva na površinu".

Eh, zavisi kako gde. U mom bivšem omraženom EYu otkako su ukinuli da Partner ima i udeo u vlasništvu lokalne kancelarije, tako su krenuli da dele titulu Partnera kao vizitke. U suštini težak i dug rad ti ne gine, ako imaš malo mozga, i nemaš preterano rigidna moralna načela, Direktor ili Partner tititula ti je zagarantovana. A što više napreduješ to više tovariš ove ispod, jer to su radili tebi pa ćeš i ti drugima :)
A ne, ne taman posla. Pa zar ti @Nnn062 i @Salev85 deluju kao gonici robova. Da su oni postali partneri danas bi se u Big4 uvela cetvorodnevna radna nedelja, nikako pozivi i mailovi van radnog vremena i ostale prakse dobrog menadzmenta.

Tačno vidiš ko gleda da naplati manje od konkurencije, a zaposlenog plati još manje i tu zaradi, a ko gleda da sačuva ljude, pošto mu je skupo da mu odu (i još skuplje da je svaki dan okružen stresiranim ljudima)

A ne, ne taman posla. Pa zar ti @Nnn062 i @Salev85 deluju kao gonici robova. Da su oni postali partneri danas bi se u Big4 uvela cetvorodnevna radna nedelja, nikako pozivi i mailovi van radnog vremena i ostale lose prakse dobrog menadzmenta.
Joj kad se prisetim kad je EY kupio Zilker (development firma). Spojili ih u jedan kanc, Delta House, Revizija i Konsalting hteli revoluciju da podignu. Kako to ovi Zilkerovci mogu kežual u kanc, dolaze u 9-10, odlaze u 16-17h, a oni ne mogu. Još kad se pročulo da su ovi plaćeni 50-100% više za isti grade...

Joj kad se prisetim kad je EY kupio Zilker (development firma). Spojili ih u jedan kanc, Delta House, Revizija i Konsalting hteli revoluciju da podignu. Kako to ovi Zilkerovci mogu kežual u kanc, dolaze u 9-10, odlaze u 16-17h, a oni ne mogu. Još kad se pročulo da su ovi plaćeni 50-100% više za isti grade...
Sve znam, ali da objasniš to ljudima ovde tesko ide...ja ovim mojima kazem da treba da pevaju od sreće koliko im je lakše i koliko su bolje placeni nego sto je to bilo kada smo mi počinjali.

Znači tako, brže će stići sa 700 na 800 eur plate ako ostaje prekovremeno. Drago mi je da se tako lepo ophode prema svojim ljudima, ali ovi ex-Big4 kadrovi te nesto demantuju.
Pa je l to suština? Je l plata treba da mi poraste i da napredujem u hijerarhiji samo zato ako ostajem prekovremeno? Ako je to, ništa onda, ne radio nikad za takve pa makar ispred kioska prosio

Pa je l to suština? Je l plata treba da mi poraste i da napredujem u hijerarhiji samo zato ako ostajem prekovremeno? Ako je to, ništa onda, ne radio nikad za takve pa makar ispred kioska prosio
Ne, naravno da nije to sustina. Ja sam naveo da mladi ljudi imaju tendenciju da previse vrednuju sebe i svoje kvalitete i znanja. Naravno, potrebno im je dati podstrek i usmeriti na pravu stranu, ali isto tako ponekad je potreban reality check. U mom slucaju, govorim o decku od 22 godine koji je super pametan i zaradjuje (zajedno sa bonosum) 1800-2000 eur mesecno u firmi. To je vise nego sto moj brat, covek od 42 godine, specijalista vaskularne hirurgije, zaradi od svog primarnog posla u KCS sve sa dezurstvima. Dakle, po mom misljenju abnormalno visoka plata za te godine i nivo iskustva (pocetnik), ali isto tako prilika da se napreduje i zaradi jos vise. Iz te perspektive, bilo bi potpuno nelogicno da se ja kao sef tog decka snebivam da ga povremeno pozovem i zatrazim pomoc u nekim situacijama koje su van radnog vremena. Meni je to podrazumevajuce.

Vrh