Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako izgleda profil ljudi kod nas ovde (čast izuzecima):

- Kupio novogradnju na centralnoj lokaciji Bg-a, sad se smeška i ladi jajca. Ima se može se. Bavi se malo analizom tržišta, daje savete, bleeeji.

- Nije kupio novogradnju na centralnoj lokaciji, ali se nada da će uskoro (ako padnu cene eventualno bilo bi sjajno). Malo se kaje što nije uzeo ranije, ali naleteće nešto, samo što nije.

- Ima starogradnju na centralnoj lokaciji, gleda da pređe u novogradnju ili veći stan, opet na centralnoj lokaciji. Kuka na ponudu i vreba.

- Ima stan negde tipa u Krnjači, mašta da pređe u centar. U međuvremenu kuka na saobraćaj, infrastrukturu, cene itd.

- Ima stan negde tipa u Krnjači, ne mašta da pređe nigde. Sedi u svojoj oazi i ponekad pljucne ove u centru.

- Ima stan, dva, tri van Bg-a, čeka da padnu cene da uzme i u Bg-u, naravno centralnoj lokaciji. U međuvremenu razmišlja se da "beži preko".

- Ne živi u Srbiji, ali je kupio stan na centralnoj lokaciji Bg-a, zlu ne trebalo. Ako padnu cene uzeo bi eventualno još koji.

- Nije kupio ništa, bleji kao podstanar jer nije mogao da priušti stan na centralnoj lokaciji. Bavi se lošim cinizmom.

Otprilike. Potražnje nema.

može se i ovako doći do love

Samo u septembru zaradila je oko 3.060 evra od stalnog posla i još oko 1.240 evra od izdavanja nekretnina. Pored toga, kroz svoje dodatne poslove uspela je da zaradi oko 11.800 evra u jednom mesecu

I onda ispod toga navodi:

Izbegava restorane i dostavu hrane

To je kljuc price, zanemarimo da ima 3 stana, 4300 EUR stalnih prihoda + 6 drugih stvari sa strane :D

Evo i o distribuciji plata po decilima. Što kaže neko ovde, Top 10% nije dovoljno da se živi u označenom području zelenom bojom, a u istom odokativno živi 60% stanovnika

Pogledajte prilog 244211 Pogledajte prilog 244212
@Suzuman Jel' ovo ta centralna lokacija?
1760695480747.png

iste pare za kiriju bi uzimao i ovde, samo je kvadrat jeftiniji za 1.400 eur.
ono jeste paradoks

@Suzuman Jel' ovo ta centralna lokacija?
Ti polazis od pretpostavke da svako:
1. Krece od nule, nema ustedjevinu
2. Nema pomoc porodice
3. Zivi sam a ne u dvoje, jedna plata / prihod
4. Nema vec jedan nasledjen stan u BGu ili vise
5. Nema opciju da ne placa kiriju jer zivi mozda sa roditeljima
6. Nema nasledjenu imovinu van BGa koju moze da proda za ucesce za stan u BGu

I onda naravno da kada odseces sve to ispada da je nemoguce kupiti stan po danasnjim cenama.
A ja bih rekao da je taj scenario manjina u odnosu na ove gore sto sam ja naveo, i da ce sve biti teze da se kupi stan zbog svega ovoga iznad.

Poslednja izmena:
Super ponuda ...slažem se....izuzetno ....uzivaj preko
Mislim Mićo pročitaj pre nego komentarišeš. Ja sam lepo rekao u odnosu na garsonjere u BW pre 2 godine i sada. Znači poredim slično sa sličnim a ne garsonjeru u BW sa Zemun poljem. Skupo jeste ali cena je ta. Kome ne odgovara ni ne gleda.

a zanima me samo logika kupovine garsonjere po 5500 pre nego stana sa jednom spavaćom sobom po 4500...ne mogu da pronađem racionalan razlog za kupovinu studia kako god da okrenem

kada kažem kuravele, kupovalo se za njih. nisu one te koje su keširale stanove, već su dobijale te stanove u naturi što se opet svodi na veliki novac koji postoji ovde da bi se oprao i dao na žensku. a taj novac pripada profiterima današnje vlasti, kojih verovao ili ne ima sasvim dovoljno da pokupuju sve ovo što se danas nudi na tržištu za visoke cene.
ps naravno ima i kuraveli koje ne rade na 1h, već na mnogo višem nivou i tako dolaze do BNW.
Na kom god nivou da rade ti koji ih plaćaju vrlo dobro znaju cene i ako i pretplati to je 10-20% iznad cene neće sigurno da joj da 10x više. Plus ona da "zaradi" stan s uslugama morala bi biti samo njegova na jedno 5 godina min a to niko normalan neće. Cilj je da menjaš a ne da imaš istu i još da plaćaš pa gde to ima logike?!
Srbija jeste skuplja po tim uslugama od zemalja gde je to legalizovano ali daleko da je mnogo skuplja. To se opet kreće +/-20%. Lično ne mislim da je ijedna tako zaradila stan. Možda ih ima ali to su onda promili.

Na kom god nivou da rade ti koji ih plaćaju vrlo dobro znaju cene i ako i pretplati to je 10-20% iznad cene neće sigurno da joj da 10x više. Plus ona da "zaradi" stan s uslugama morala bi biti samo njegova na jedno 5 godina min a to niko normalan neće. Cilj je da menjaš a ne da imaš istu i još da plaćaš pa gde to ima logike?!
Srbija jeste skuplja po tim uslugama od zemalja gde je to legalizovano ali daleko da je mnogo skuplja. To se opet kreće +/-20%. Lično ne mislim da je ijedna tako zaradila stan. Možda ih ima ali to su onda promili.
on 50-55 i oženjen, ona 25-30 i slobodna. on nju nahvata u gradu. ona se uhvati za njega kao pijavica, on se zaljubi, ne zna gde bije, kupi joj stan jer svako voli mladu piletinu, šta više možda se i razvede zbog nje, a ona ga onda ostavi kad shvati da ga je iscedila za ono što je trebalo i ide dalje kod drugog koji će joj kupiti kola npr.
eto realnog beogradskog scenarija gospdonje 2025 godine.

on 50-55 i oženjen, ona 25-30 i slobodna. on nju nahvata u gradu. ona se uhvati za njega kao pijavica, on se zaljubi, ne zna gde bije, kupi joj stan jer svako voli mladu piletinu, šta više možda se i razvede zbog nje, a ona ga onda ostavi kad shvati da ga je iscedila za ono što je trebalo i ide dalje kod drugog koji će joj kupiti kola npr.
eto realnog beogradskog scenarija gospdonje 2025 godine.
Ove priče nema ni u Andersenovim bajkama. Pa taj što je 50-55 misliš da on MOŽE da se zaljubi? Daaaj... Nisam još došao do tih godina pa ni sad nema šanse da bi se zaljubio a kamoli toliko dolepio i otkačio da nekoj kupim stan!?! Ni više ni manje nego stan. Piletinu voli svako (izuzev Bezosa i Makrona doduše) ali tu su cene poznate i sigurno ne idu u stotinama hiljada eura! Kakav bre razvod kakvi bakrači. Pa tako se može zaljubiti samo klinac koji još kleči na kukuruzu da bi dobio od neke. Ovi 40+, 50+ pa taj je prošao sito i rešeto on zna cenu u dinar. I da ne zna nek upali auto ode do Mađarske, Nemačke, Holandije... iha ponude koliko hoćeš da biraš. Od godišta do nacije do jezika.

Ove priče nema ni u Andersenovim bajkama. Pa taj što je 50-55 misliš da on MOŽE da se zaljubi? Daaaj... Nisam još došao do tih godina pa ni sad nema šanse da bi se zaljubio a kamoli toliko dolepio i otkačio da nekoj kupim stan!?! Ni više ni manje nego stan. Piletinu voli svako (izuzev Bezosa i Makrona doduše) ali tu su cene poznate i sigurno ne idu u stotinama hiljada eura! Kakav bre razvod kakvi bakrači. Pa tako se može zaljubiti samo klinac koji još kleči na kukuruzu da bi dobio od neke. Ovi 40+, 50+ pa taj je prošao sito i rešeto on zna cenu u dinar. I da ne zna nek upali auto ode do Mađarske, Nemačke, Holandije... iha ponude koliko hoćeš da biraš. Od godišta do nacije do jezika.
e moj prikane... :)
ako će te što se nude po holandiji, nemačkoj, mađarskoj na po 1h, ne mora se cima. ima BNW prepun.
ovde se ipak radi o nečemu što funkcioniše drugačije od jednočasovnog termina

ps ne znam kad si se iselio iz bg, ali rekao bih da si malo "zarđao" po pitanju života ovde haha

Ti polazis od pretpostavke da svako:
1. Krece od nule, nema ustedjevinu
2. Nema pomoc porodice
3. Zivi sam a ne u dvoje, jedna plata / prihod
4. Nema vec jedan nasledjen stan u BGu ili vise
5. Nema opciju da ne placa kiriju jer zivi mozda sa roditeljima
6. Nema nasledjenu imovinu van BGa koju moze da proda za ucesce za stan u BGu

I onda naravno da kada odseces sve to ispada da je nemoguce kupiti stan po danasnjim cenama.
A ja bih rekao da je taj scenario manjina u odnosu na ove gore sto sam ja naveo, i da ce sve biti teze da se kupi stan zbog svega ovoga iznad.
Pa od koje pretpostavke da podjem? To je realan scenario. Koja pretpostavka je validnija za ispravnu statistiku? Tvoja rekao bih da nije. Ako hoces da znas koliko je stan priustiv, ne treba da uvodis strane faktore, a to su svi koje si ti nabrojao. To sto si ti iz Batajnice i imas zaledjinu i nisi placao stan dok si studirao, ne mora da znaci da su svi tako.
Ne mozes da racunas priustivost kupovine stana iz ugla ljudi koji imaju zaledjinu, to nije realan scenario.

e moj prikane... :)
Nije baš toliko nerealan i nemoguć scenario osim ovo "kupi joj stan", ti što kupe stan pogotovo u centru Beograda su veoma, veoma retki. Nije da od 1000 stanova mesečno 999 stanova kupe sponzori, a ovaj jedan je kupio enfario u Zemunu.

Pa od koje pretpostavke da podjem. To je realan scenario. Koja pretpostavka je validnija za ispravnu statistiku? Tvoja rekao bih da nije. Ako hoces da znas koliko je stan priustiv, ne treba da uvodis strane faktore, a to su svi koje si ti nabrojao. To sto si ti iz Batajnice i imas zaledjinu i nisi placao stan dok si studirao, ne mora da znaci da su svi tako.
Dakle po tebi svako mora da kupi stan u centru Beograda samo od jedne plate da bi rekli da su cene ok? Koliko bi onda bilo ljudi na ovoj temi sa po 2+ stana ako je sada prosečno 1,5-2.5 stana po aktivnom članu na ovoj temi?

Pa od koje pretpostavke da podjem? To je realan scenario. Koja pretpostavka je validnija za ispravnu statistiku? Tvoja rekao bih da nije. Ako hoces da znas koliko je stan priustiv, ne treba da uvodis strane faktore, a to su svi koje si ti nabrojao. To sto si ti iz Batajnice i imas zaledjinu i nisi placao stan dok si studirao, ne mora da znaci da su svi tako.
Podjes od toga da nije svako startovao kao ti i ja (sirotinja) u zivotu.
Razuzmem da to nije popularan narativ u ovoj temi doduse.

Nije baš toliko nerealan i nemoguć scenario osim ovo "kupi joj stan", ti što kupe stan pogotovo u centru Beograda su veoma, veoma retki. Nije da od 1000 stanova mesečno 999 stanova kupe sponzori, a ovaj jedan je kupio enfario u Zemunu.

Dakle po tebi svako mora da kupi stan u centru Beograda samo od jedne plate da bi rekli da su cene ok? Koliko bi onda bilo ljudi na ovoj temi sa po 2+ stana ako je sada prosečno 1,5-2.5 stana po aktivnom članu na ovoj temi?
Alo jel' vi shvatate sta pricate? Pricate da je stan priustiv coveku koji ima nasledjen stan i zaledjinu kod roditelja i koji ne placa kiriju? Izgovorite naglas to i onda odlucite da li je normalno to sto pricate.

Vrh