Šta je novo?

Cene nekretnina

A blok i Savada znam dosta programera. West 65 ne znam nikoga, možda na samom početku.
U novije vreme Kennedy, poneko u Novom Dorcolu (opet, na samom početku, dok nije postao "poznat").
Dosta staijih stanova po centru. U BnV ne znam nikoga da je kupio.
Dakle ipak jesu programeri krivi. Pokupovali sve dobre lokacije i stanove i digli cenu i smanjili ponudu.

Ovo je Filipe stvarno dobra cena za studio ili garsonjeru u BW. Ja kada sam gledao pre 2 godine najjeftiniji (u izgradnji) je bio 5500 e sa PDV-om i to mislim prvi ili drugi sprat. Ti dobijaš na 9 spratu i nije severna strana što je plus po meni. Cena garažnog mesta je bila jeftinija mislim oko 22 ili 23k eura ali mislim da bi to mogao i da dobiješ i da se cenkaš i sa ovima. Znam da je puno love za garsonjeru ali s obzirom koliko sada u izgradnji koštaju (oko 6k sa PDVom) i još moraš čekati 2-3 godine mislim da je ovo stvarno dobra ponuda. Ili se gazdi žuri ili ko zna šta je:)
Super ponuda ...slažem se....izuzetno ....uzivaj preko

stvarno misliš da su se stanovi u BNW pokupovali od plate?
Jedan solidan deo jeste.

A ti stvarno mislis da su se pokupovali od kur*velisanja? Kakva je tvoja slika o toj grani privrede i koliko mislis da ima elitnih prostitutki koje mogu da iskesiraju stan od 200-300k+ evra?

Koliko top level mafijasa ima u zemlji sposobnih da plate tako nesto? Ili mislis da i neki ulicni diler lagano kupuje tako nesto?

Ako je recimo izvoz IKT usluga 4 milijarde evra godisnje koliko mislis da je prihod elitne prostitucije i kriminala da ih tako lagano outbiduje?

Ljudi izgleda misle da su kriminal i prostitucija neke neogranicene pare od kojih zivi stotine hiljada ljudi, dok u regularnoj privredi u kojoj se vrte desetine milijardi nikome nista ne ostaje.

Pa to, lakse ustede jbg. Uvek je neko drugi kriv, neki neprijatelj mora da postoji.

Jedan solidan deo jeste.

A ti stvarno mislis da su se pokupovali od kur*velisanja? Kakva je tvoja slika o toj grani privrede i koliko mislis da ima elitnih prostitutki koje mogu da iskesiraju stan od 200-300k+ evra?

Koliko top level mafijasa ima u zemlji sposobnih da plate tako nesto? Ili mislis da i neki ulicni diler lagano kupuje tako nesto?

Ako je recimo izvoz IKT usluga 4 milijarde evra godisnje koliko mislis da je prihod elitne prostitucije i kriminala da ih tako lagano outbiduje?

Ljudi izgleda misle da su kriminal i prostitucija neke neogranicene pare od kojih zivi stotine hiljada ljudi, dok u regularnoj privredi u kojoj se vrte desetine milijardi nikome nista ne ostaje.
kada kažem kuravele, kupovalo se za njih. nisu one te koje su keširale stanove, već su dobijale te stanove u naturi što se opet svodi na veliki novac koji postoji ovde da bi se oprao i dao na žensku. a taj novac pripada profiterima današnje vlasti, kojih verovao ili ne ima sasvim dovoljno da pokupuju sve ovo što se danas nudi na tržištu za visoke cene.
ps naravno ima i kuraveli koje ne rade na 1h, već na mnogo višem nivou i tako dolaze do BNW.

Znam da je off topic, ali moram da se nadovezem za vesti kad je u pitanju ekonomski tigar
Komsije odose a mi u blatu X twitter - hrvatski pasos osmi na svetu, jaci od US pasosa

Zanimljivo je da je Srbiji u poslednjih 10 godina oko 20-30 zemalja uvelo vize, delom zbog reciprociteta jer se Srbija "uskladjuje sa EU" (hmm...a što i Hrvatskoj nisu?). Pošto Grčka nije na tom spisku, nikoga nije potreslo.

Takidje znam gomilenprogramera u 30im i retko ko nije kupio stan.

I ne znam odakle vam ideja da postoji toliko ultra profitabilnih kuravela i mafijasa u zemlji da cine vecinu kupaca. Takvih je var jedno red velicine manje od programera (kojih samih nema neki ogroman broj).

U mom okruženju ima dosta mladih parova iz IT, ali i drugih zanimanja u stranim korporacija i uglavnom su pazarili starogradnju na dobrim lokacijama ili novogradnju van popularnih kompleksa. Koliko god neko pričao suprotno, svi koji su kupili pre ili zaključno sa 2022. su mnogo bolje prošli i kupili ili novogradnju ili velike stanove u starogradnji na top lokacijama. Nakon toga, za većinu su cene stanova procentualno više porasle od prihoda i sada su ili podstanari ili napravili kompromis (lokacija, manje m2, i sl.).

kada kažem kuravele, kupovalo se za njih. nisu one te koje su keširale stanove, već su dobijale te stanove u naturi što se opet svodi na veliki novac koji postoji ovde da bi se oprao i dao na žensku. a taj novac pripada profiterima današnje vlasti, kojih verovao ili ne ima sasvim dovoljno da pokupuju sve ovo što se danas nudi na tržištu za visoke cene.
ps naravno ima i kuraveli koje ne rade na 1h, već na mnogo višem nivou i tako dolaze do BNW.
Standardna banalizacija kad god se krene sa ovom pricom. Investitori (koji su redom SNS ekstraprofiteri) dizu cene u nebesa kupcima (koji su takodje SNS ekstraprofiteri), da bi ovi prali pare, koje im trebaju za kupovinu jos stanova. Tendersko-paroperacki perpetuum mobile.

Samo pomenes par magicnih reci, vlast, mafija, tender, pranje para, k*ravele i nista ne mora da ima smisla niti da se uklapa u neku logiku.

I ne znam odakle vam ideja da postoji toliko ultra profitabilnih kuravela i mafijasa u zemlji da cine vecinu kupaca. Takvih je var jedno red velicine manje od programera (kojih samih nema neki ogroman broj).
Svega malo a potraznja ogromna :) bdp per capita skocio 15%, a cene stanova 80%. Defke, da li plate u IT drasticno skocile od 2022? Da li su bilo gde u privatnom sektoru naglo skocile plate?

Svega malo a potraznja ogromna :) bdp per capita skocio 15%, a cene stanova 80%. Defke, da li plate u IT drasticno skocile od 2022? Da li su bilo gde u privatnom sektoru naglo skocile plate?
Sreca pa svi u ovoj temi ne gledaju centralne opstine, to uopste ne dize potraznju.
Koliko bese ljudi ovde trazi stan za zivot?

Investitori (koji su redom SNS ekstraprofiteri) dizu cene u nebesa kupcima (koji su takodje SNS ekstraprofiteri), da bi ovi prali pare, koje im trebaju za kupovinu jos stanova. Tendersko-paroperacki perpetuum mobile.
pa u principu si ovde sve rekao tačno i kako jeste. nemam šta prigovoriti.

Privatan sektor stagnira od početka rata u Ukrajini. Jedino što su došli Rusi pa su podigli prosek plata. To smo već utvrdili.

Prosecna plata van javnog sektora je od jula 2022 skocila nekih 48%

Skok cena nekretnina je bio manji u tom periodu.

BDP per capita je u periodu u kom su cene stanova skocile 80% (sto je negde od 2018) skocio skoro 100%. (https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=RS)

Ne znam za privatni sektor i it ali od tipa 50 clanova na ovoj temi 49 kupuje/bi kupilo jos po neki investicioni stan. Sve sami kriminalci i k*****ele koji ne zive od plate.

Privatan sektor stagnira od početka rata u Ukrajini. Jedino što su došli Rusi pa su podigli prosek plata. To smo već utvrdili.
Da da, doslo 200k Rusa i 50% diglo prosek na 2+ miliona zaposlenih van javnog sektora.

Onda vecina tih Rusa kako se ovde tvrdi otislo, a prosek ostao.

Beobuild statistika.

Ne znam, sada su sve centralne opstine... Mislim da vecina trazi za zivot. Ko smatra da je sad jeftino, sigurno ne uzima za zivot.
U ovoj temi vecina apsolutno ne trazi za zivot.
Normalizovale su se velike cene, niko ne smatra da je jeftino ali cene su takve jer ima ljudi koji kupuju.

Ili mislis da politicari, mafijasi i kuravele kupuju novogradnje u Zemunu za 3000 eur?

Vrh