Šta je novo?

Cene nekretnina

Treba dovesti tog Investitora u Srbiju. Ili tog izvodjača radova i projektni tim.
Ne znam kako može ovu cenu da ima i da je u zaradi i to su oni još u EU.
Kada sam pravio pre 2-3 specifikaciju troakova izgradnje i konačnog ključ u ruke sistema otprilike je bilo 1400eur/m2 i to još da naše firme učestvuju tako da bi dosta usluga bile stvarno na neki minimalnu cenu bez ugradjivanja.
Još smo sva trojica(Investitora) u tim poslovima. Zemljište jednim delom bilo moje, znači i razumna cena za zemljište.
Jedino smo hteli stvarno bolju gradnju od standardne i da sredimo i spoljno uredjenje i liftove. Više zgradica u nizu na 3 sprata. Neka i izbacim lift to je 75eur/m2 bilo.
Naravno da smo mogli uštede da pravimo, ali to je naša polazna tačka bila sa svim opisanim na periferiji NS-a.
1400eur/neto m2 pre 2-3god, sada je to skuplje.
Dogovor je bio da ne prodajemo ispod 1700/1750eur u samoj izgradnji.
Bez masovnog dolaska Kineza u stanogradnji, nema pojeftinjenja.

Свиђали су ми много се твоји врцави постови, и начин на који си доприносио форуму на почетку. Међутим, ова промена у јако квалитетног аналитичара је још и више добродошла. Браво (не мислим сад на овај конкретан пост). Може се и даље шта квалитетно прочитати на форуму. Итекако. Живео Беобилд! Живела Србија! Живела чешка пива!
Hvala G0JE, ovo je samo početak jedne dugačke priče (i borbe neprestane) koja predstoji. Uložiću dodatne napore u cilju osnaživanja naše zajednice i daljeg...

Ma živeo Beobuild! Živela Srbija! Živela češka piva.
I nek puknu dušmani i kukuruzna krupica!

Plata mu je iznad proseka. Pocetna plata lekara na specijalizaciji u domu zdravlja ti je oko 38k kruna posle poreza, 50k bruto, mada kasnije uspeju da izguraju do oko 60k. To ti je otprilike svuda neki okvir prosecne plate, eventualno blago iznad proseka.
Izgleda da je kupio dobar stan na periferiji, ali Uppsala je bas kompaktan grad sa oko 250k ljudi tako da to ne moze da se uporedi njihova periferija sa nasim. Na 10-15min je autom gde god da krene.
Zavisi koliki je stan, jel znas koliko kvadrata? Sigurno je uspeo da uzme varijabilnu ispod 3% na 50 godina na koliko ovde cesto daju. Na prvi pogled mi deluje da se ispruzio koliko je dugacak. Ako je uzeo 45m2 onda mu je rata oko 470e. Na tu platu to mu je smesna suma, sigurno znacajno manje nego da iznajmljuje stan. Kod nas bi mu rata bila 750e za fiksnu na 30god, 4.6% otprilike koliko vidim na krediumu za unicredit kao najpovoljniju, ne znam kolike su tacne kamate i kolika je varijabilna.
Oko 65 kvadrata

Stavio sam filter otprilike sta si naveo pa moze da se vidi i lokacija i ostali podaci, na nekim prodajama su ostavili slike. Rata sa minimalnim ucescem od 15% mu je oko 680e, infostan mu je verovatno nesto malo preko 300e. Ostali racuni internet, struja, osiguranje jos jedno 100e. Toliko bi otprilike davao i da iznajmljuje takav stan pa mu se isplatila kupovina.

Stavio sam filter otprilike sta si naveo pa moze da se vidi i lokacija i ostali podaci, na nekim prodajama su ostavili slike. Rata sa minimalnim ucescem od 15% mu je oko 680e, infostan mu je verovatno nesto malo preko 300e. Ostali racuni internet, struja, osiguranje jos jedno 100e. Toliko bi otprilike davao i da iznajmljuje takav stan pa mu se isplatila kupovina.
On je tu odrastao, tj u zgradi preko puta te gde je kupio stan, svidja mu se kraj i odlucio je da se skuci, top onda

Ne znam šta mora da se desi kod nas pa da padnu cene? Naveo sam primer da ljudi uplate prvu ratu a investitor tek počeo da kopa. Pitam za kredit, kaže može kad isplatiš 50% . Jednostavno para ima

Kod starogradnji je još luđe.
Jedino što može da preokrene sentiment je da neki neiskusni investitori koji sad ulaze u prve projekte, upadnu u kanal i da se to pročuje preko medija. Par njih ... Ovako, investitori imaju odličnu računicu, mogu da čekaju dugo da prodaju stanove po visokim cenama

Poslednja izmena:

evo ga projekat koji može postaviti nove standarde na tržištu u uticati na kompletnu izmenu okoline na lokaciji gde se gradi. živo me samo zanima cena koja će biti zacrtana na startu.
Odgovoriću samom sebi. Cene su 3500+pdv do 4500+pdv
Iznenađujuće

Ne znam šta mora da se desi kod nas pa da padnu cene? Naveo sam primer da ljudi uplate prvu ratu a investitor tek počeo da kopa. Pitam za kredit, kaže može kad isplatiš 50% . Jednostavno para ima

Kod starogradnji je još luđe.
Jedino što može da preokrene sentiment je da neki neiskusni investitori koji sad ulaze u prve projekte, upadnu u kanal i da se to pročuje preko medija. Par njih ... Ovako, investitori imaju odličnu računicu, mogu da čekaju dugo da prodaju stanove po visokim cenama
Sta se desilo kad su prosli put pale cene kod nas?

Da živim u ovakvoj gajbi osećao bih se kao neki plemić.
Verovatno bih postao nadmeno đubre ubrzo. Prostor utiče na ljude na iznenađujuće načine.
Retko je videti ovako sređen ulaz u staroj zgradi.

Sta se desilo kad su prosli put pale cene kod nas?
Pukao balon u USA za nekretnine. Cene su narasle na današnje nivoe nepristupačnosti a krediti su se delili svima. Takozvani Ninja loan (No Income, No Job, and No Assets Loan). Slično kao naši 1% krediti sada. Razlika je što kod nas plaća država a tamo pojedinac. Svaka bu**** je mogla da uzme kredit bez uslova i to je napravilo mehur. ROI je bio mali kao i danas i aktiva je pretila da postane pasiva.
Zatim je štucnula ekonomija pa su se krediti slabije vraćali. Banke su odorene kredite pakovale u derivate i prodavale na tržištu. To je dovelo do pucanja mehura i velikog pada nekretnina i to se prelilo kod nas. Ukratko. Možemo i detaljnije za nas ako želiš

Pukao balon u USA za nekretnine. Cene su narasle na današnje nivoe nepristupačnosti a krediti su se delili svima. Takozvani Ninja loan (No Income, No Job, and No Assets Loan). Slično kao naši 1% krediti sada. Razlika je što kod nas plaća država a tamo pojedinac. Svaka bu**** je mogla da uzme kredit bez uslova i to je napravilo mehur. ROI je bio mali kao i danas i aktiva je pretila da postane pasiva.
Zatim je štucnula ekonomija pa su se krediti slabije vraćali. Banke su odorene kredite pakovale u derivate i prodavale na tržištu. To je dovelo do pucanja mehura i velikog pada nekretnina i to se prelilo kod nas. Ukratko. Možemo i detaljnije za nas ako želiš
Tačno, 0% sličnosti sa situacijom sa kreditima danas u USA, a i u Srbiji.

Hvala Sale, hteo sam da podsetim Chikija koji ne zna šta mora da se desi da cene nekretnina padnu kod nas. Eto to što se već nekad desilo (globalni kurcšlus) je jedan primer a sigurno nije jedini. Štaviše siguran sam da ti imaš još mogućih scenarija u rukavu (mislim da si i pisao više puta) koji se mogu desiti pa da cene padnu 😊

Tako da, Chiki, ne očajavaj, moguće je da cene padnu i kod nas. Ne znamo kad i ne znamo tačno zašto, ali moguće je. A ko će tad moći i smeti da kupuje, to zavisi od toga šta će se desiti (globalna katastrofa, ratovi, opšta beda, velika nezaposlenost, građanski ratovi, kolaps kapiralizma, AI, skalavci, guba, izaberi šta ti srcu milo).

Da, danas je druga situacija u USA. Gora rekao bih. Nisu samo stambeni krediti. Već svi, potrošački, auto, kartice, stambeni, studentski itd. 2008 su pukle samo banke i država je samo njih spašavala. Sada se već naziru mnogo veće pukotine.
Počele su i sve više bearish vesti svuda: Kreditni rejting pada najbrže mladim ljudima od 1929, neizvesnost sa poslovima, odlaganje potrošnje itd.

Hvala Sale, hteo sam da podsetim Chikija koji ne zna šta mora da se desi da cene nekretnina padnu kod nas. Eto to što se već nekad desilo (globalni kurcšlus) je jedan primer a sigurno nije jedini. Štaviše siguran sam da ti imaš još mogućih scenarija u rukavu (mislim da si i pisao više puta) koji se mogu desiti pa da cene padnu 😊

Tako da, Chiki, ne očajavaj, moguće je da cene padnu i kod nas. Ne znamo kad i ne znamo tačno zašto, ali moguće je. A ko će tad moći i smeti da kupuje, to zavisi od toga šta će se desiti (globalna katastrofa, ratovi, opšta beda, velika nezaposlenost, građanski ratovi, kolaps kapiralizma, AI, skalavci, guba, izaberi šta ti srcu milo).

Bitno je reći da su tad cene padale jer je tržište stalo, tj. nestali su kupci. Znači da mora da ti se pogodi neka savršena oluja okolnosti, da tržište stane jer nema para, ali da ti imaš para i sigurnost u krizi i da kupuješ po diskont cenama. Ko u to može da bude siguran?

Čak i najbezbedniji radnici kao IT se boje krize jer će da presuši outsourcing, a vlasnici biznisa pitanje da li će preživeti takav slom. Ko se krizi nada da bi kupovao nekretnine jeftino zvuči kao jako naivna osoba.

Bitno je reći da su tad cene padale jer je tržište stalo, tj. nestali su kupci. Znači da mora da ti se pogodi neka savršena oluja okolnosti, da tržište stane jer nema para, ali da ti imaš para i sigurnost u krizi i da kupuješ po diskont cenama. Ko u to može da bude siguran?

Čak i najbezbedniji radnici kao IT se boje krize jer će da presuši outsourcing, a vlasnici biznisa pitanje da li će preživeti takav slom. Ko se krizi nada da bi kupovao nekretnine jeftino zvuči kao jako naivna osoba.

Da dodam za IT da je predložen tzv HIRE Act 2025 koji predlaže uvođenje tarife 25% na sve outsourcing usluge. Ne pogađa samo IT već druge uslužne delatnosti, call centre, dispecere itd

Slažem se sa zaključkom, uz opasku da to važi za obične građane i neki srednji sloj. Oni najbogatiji se opušteno mogu nadati krizi jer će je svakako mnogo lakše prebroditi. Svi ostali u takvim uslovima velikih kriza će strepeti pa makar imali u slamarici keš za kupovinu poheftinjenih nekretnina.

Za IT se mnogo toga moze reci, ali ne da je bezbedna industrija u smislu job security-a. Mnogo je faktora koji doprinose tome, u toku karijere ne jednom sam bio svedok situacija gde se gase citavi timovi unutar kompanije. Tako da i ako si high performer, jednostavno nemas gde, ukoliko se nadjes na pogresnom mestu u pogresno vreme. A vreme danas je posebno kompleskno zbog globalnih stvari- outsourcing, AI, itd. Niko ne moze da predvidi sta ce biti naredne godine, a ne u 5 ili 10 godina.

Slažem se sa zaključkom, uz opasku da to važi za obične građane i neki srednji sloj. Oni najbogatiji se opušteno mogu nadati krizi jer će je svakako mnogo lakše prebroditi. Svi ostali u takvim uslovima velikih kriza će strepeti pa makar imali u slamarici keš za kupovinu poheftinjenih nekretnina.
Tj ljudi koji nisu na ovom forumu :D

Tj ljudi koji nisu na ovom forumu :D

Iskreno se nadam i mislim da se na ovom forumu niko ne nada nekoj mega krizi zarad toga da padnu cene nekretnina i da kupe nešto jeftinije.

Evo hipotetički, desi se kriza, imaš neki keš, padnu cene 30% recimo i šta sad? Ako imaš dovoljno da kupiš za keš možda se odlucis. Ako nemaš, opet moraš kredit da uzmeš. Medjutim kriza je, možeš lako ostati bez posla ili si ostao ti ili supružnik. Pitaš se čekaj dal ću imati za ratu, šta ako ostanem bez posla, ili ostao sam bez posla ali mala ponuda poslova pa ne mogu da nadjem posao brzo.

Pretpostavljam da bi se desilo isto kao prošli put, povlače se kupci, povlače se stanovi sa tržišta osim onih koji moraju da prodaju. Svi ostali navukli jorgane preko glave, krckaju orahe i čekaju da oluja prođe.

Da, danas je druga situacija u USA. Gora rekao bih. Nisu samo stambeni krediti. Već svi, potrošački, auto, kartice, stambeni, studentski itd. 2008 su pukle samo banke i država je samo njih spašavala. Sada se već naziru mnogo veće pukotine.
Počele su i sve više bearish vesti svuda: Kreditni rejting pada najbrže mladim ljudima od 1929, neizvesnost sa poslovima, odlaganje potrošnje itd.

Očekuje se rate cut a kad se to desi onda će trebati nekih 6 meseci za neki vidljivi efekat.

Iskreno se nadam i mislim da se na ovom forumu niko ne nada nekoj mega krizi zarad toga da padnu cene nekretnina i da kupe nešto jeftinije.

Evo hipotetički, desi se kriza, imaš neki keš, padnu cene 30% recimo i šta sad? Ako imaš dovoljno da kupiš za keš možda se odlucis. Ako nemaš, opet moraš kredit da uzmeš. Medjutim kriza je, možeš lako ostati bez posla ili si ostao ti ili supružnik. Pitaš se čekaj dal ću imati za ratu, šta ako ostanem bez posla, ili ostao sam bez posla ali mala ponuda poslova pa ne mogu da nadjem posao brzo.

Pretpostavljam da bi se desilo isto kao prošli put, povlače se kupci, povlače se stanovi sa tržišta osim onih koji moraju da prodaju. Svi ostali navukli jorgane preko glave, krckaju orahe i čekaju da oluja prođe.
Pricamo o tipu ljudi koji ne zavise od plate niti kredita i koji bi iskoristili krizu ;)
Mislim da takve ljude nemamo ovde (vise miliona u kesu na racunu itd).

Pricamo o tipu ljudi koji ne zavise od plate niti kredita i koji bi iskoristili krizu ;)
Mislim da takve ljude nemamo ovde (vise miliona u kesu na racunu itd).

Znam, ja sam ovde pisao o ljudima koji obitavaju na forumu i nemaju milionske iznose u evrima na računu (pretpostavljam 😀). Ti milioneri na koje misliš, oni se možda i nadaju nekoj velikoj krizi jer oni tad zaista mogu još više da profitiraju. Oni se vode onom devizom da se dobra kriza nikad ne propušta.

Vrh