Šta je novo?

Cene nekretnina

Sa onim stanom sa leopard stolicama se sprdate, ili se sprdate sa ovim stanom?

1000055100.jpg

Ja nisam arbitrarno navodio ove gradove, to su gradovi za koje su učesnici ovog foruma navodili da su cene stanova jednake ili jeftinije nego u Beogradu.
Sa druge strane, nije mi baš najjasnija ova tvoja lista odnosno koja je logika. Hajde, Budimpešta je komparabilan grad sa Beogradom, ali kakve dodirne tačke imaju Trst i Udine, pa Novi Sad je velegrad za navedene gradove, a kamoli Beograd.

Niko normalan nije upoređivao Beč i Milano.
Ako neko i pomene Beč to se radi u kontekstu da ih stižemo za cenama ili šta sve može da se nađe za sličnu količinu novca.
Trst i Udine, kao italijanski gradovi, ne svetski turistički centri kao prvo pomenuti gradovi, nego neki prosečni gradovi iz tih zemalja zapada. Udine industrijski grad, Trst turistički grad, oba svakako mogu u usporedbu sa Beogradom. Ako ni zbog čega drugoga onda zato što se ljudi koji žive u Beogradu odlučuju da tamo kupe nekretninu (za sebe, investiciono, ili trajno preseljenje).

Tako da originalna tvrdnja stoji, cene u Beogradu su uporedive sa (nekim) uporedivim gradovima na zapadu.

Oglasi kao sto su ovaj gore. I ovaj:

Su upravo sazetak svog mog nerazumevanja naseg trzista i cena, po kojoj logici oni mogu da budu toliko bolja investicija od npr ovog stana:

Sta je danas centar Beograda? Sta se smatra za dobru lokaciju? Ko kupuje sve to? Da ne pominjem paviljone za 5k po kvadratu. Aj razumem Bg na H2O i taj luksuz, al ko je glava koja bi paviljonje platila ovoliko?

Niko normalan nije upoređivao Beč i Milano.
Ako neko i pomene Beč to se radi u kontekstu da ih stižemo za cenama ili šta sve može da se nađe za sličnu količinu novca.
Trst i Udine, kao italijanski gradovi, ne svetski turistički centri kao prvo pomenuti gradovi, nego neki prosečni gradovi iz tih zemalja zapada. Udine industrijski grad, Trst turistički grad, oba svakako mogu u usporedbu sa Beogradom. Ako ni zbog čega drugoga onda zato što se ljudi koji žive u Beogradu odlučuju da tamo kupe nekretninu (za sebe, investiciono, ili trajno preseljenje).

Tako da originalna tvrdnja stoji, cene u Beogradu su uporedive sa (nekim) uporedivim gradovima na zapadu.
Nije mi jasna logika. Jel se može Beograd uporediti sa Ljubljanom? Ako ne, zašto ne? Grad niti je industrijski niti turistički (kao uostalom ni Beograd) samo sto su cene nekretnina bar 20% veće nego u Beogradu (i još daleko više nego u Trstu i Udinama), samo je urbqnistička struktura grada daleko sličnija tim malim italijanskim gradovima u odnosu na Beograd.

Sta je danas centar Beograda? Sta se smatra za dobru lokaciju? Ko kupuje sve to? Da ne pominjem paviljone za 5k po kvadratu. Aj razumem Bg na H2O i taj luksuz, al ko je glava koja bi paviljonje platila ovoliko?
Potraži tulipmanija u Holandiji :)

Šta je luksuz? Viđamo po oglasima stanove oglašene kao luksuzne koji u najbližem mogu da se okarakteriše kao kič. Da li je to omaž novoj srpskoj eliti ili smo propustili nešto?
Sta je to centar? Neki će reći da zavisi od definicije, neko od geografije pa ipak mislim da je to samo još jedan konstrukt agenata prodaje.

Potraži tulipmanija u Holandiji :)

Šta je luksuz? Viđamo po oglasima stanove oglašene kao luksuzne koji u najbližem mogu da se okarakteriše kao kič. Da li je to omaž novoj srpskoj eliti ili smo propustili nešto?
Sta je to centar? Neki će reći da zavisi od definicije, neko od geografije pa ipak mislim da je to samo još jedan konstrukt agenata prodaje.
Teško je reći šta je centar, ali delovi gradskog jezgra koji su na ceni su Gornji Dorćol, Kosančićev i Palas (Topličin venac), delovi Vračara oko Krunske/Njegoševe do Cvetnog Trga.
Naravno, ima I izuzetaka sa dobrom mikrolakacijom. Marina Dorćol je primer naselja koje u nekoj perapektivi može da postane elitno. Još bolji primer su napušteni hangari i magacini u Luci, ako bih se kladio koji deo Beograda će doživeti najveću transformaciju u narednih 20-30 godina, rekao bih baš tu.

ako bih se kladio koji deo Beograda će doživeti najveću transformaciju u narednih 20-30 godina, rekao bih baš tu.
To su u pravu. Može slobodno da se kaže da će jak rast cena da doživi sve između Cara Dušana-29.Novembra i Dunava. Neće to preko noći ali i 5-10 godina ima cene tu da odu u nebo.

Poslednja izmena:
Nemoj me taguješ na ovu kičericu, pomisliće ljudi svašta.
Dao bih možda 170-180k jedva, da ne sija ovako nezdravo u moje pospane okice. I da ne parkiraju ljudi nasred ulice kola. Do juče bile ok ulice tu, široke solidno. Vozio bajs tu danas, ideš u cik-cak, bežiš od četvorotočkaša. Komična scena. Naređali se jbt po ulici, kao sve je ok, ovi na regularnom parkingu mogu da izađu (na jedvite jade).

Poslednja izmena:
Nije mi jasna logika. Jel se može Beograd uporediti sa Ljubljanom? Ako ne, zašto ne? Grad niti je industrijski niti turistički (kao uostalom ni Beograd) samo sto su cene nekretnina bar 20% veće nego u Beogradu (i još daleko više nego u Trstu i Udinama), samo je urbqnistička struktura grada daleko sličnija tim malim italijanskim gradovima u odnosu na Beograd.

Može. Trebao bi. Recimo da je Slovenija danas zapad. I nema veze što je to grad manji od Novog Sada, Beograd može da se poredi sa Ljubljanom.
Recimo da su to evropski gradovi druge i treće kategorije.
Ako su cene u Ljubljani 20% veće to su uporedive cene sa Beogradom. Recimo da je zbog propisa (ne znam u stvarnosti) gradnja i održavanje kvalitetnije u Ljubljani, isti ili sličan kvalitet košta isto. Čak ni razlika od 20% nije nešto neuporedivo.
Kao što vidiš, postoji gomila gradova u zapadnoj Evropi koji mogu da se uporede sa Beogradom.

To ne znači da je Beograd po ceni dostigao većinu gradova u zapadnoj Evropi, ali je dostigao dosta njih, i to više nije izuzetak nego se u celoj Evropi od juga ka severu, od istoka ka zapadu mogu naći gradovi gde su nekretnine uporedive sa cenama u Beogradu.

Ali Beograd ne može i ne treba da se poredi sa onim prvim pomenutim gradovima.

Vrh