Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da je prodaja stanova totalno kolabirala, vidjam neke solidne nekretnine koje stoje mesecima u oglasima.

Postoji velika ancioznost zbog AI tehnologija, neke strane firme se povlace iz Srbije, Stelantist je otisao u k***** recimo itd......

Stellantis has faced significant challenges, including a 70% drop in profits, declining sales, and management changes, raising concerns about its future in the automotive market.

Sto znaci da nema nista od elektro Pande.
Nema ništa od elektro Pančevo = tržište stanova kolabiralo? Zanimljiva analogija, ali tržište stanova ne zavisi od prodaje Elektro Pančevo, već od količine novca u opticaju koga još uvek ima jaku puno, kreditne aktivnosti koja je dodatno pojačana "kreditima za mlade", investicijama u građevinske projekte (Expo, BNV) koji su i dalje u zamahu, inventarom novih stanova na tržištu koji je veoma skroman i to sve dovodi do rapidnog skoka od 15-20% u odnosu na prošlu godinu. Tako da, ovo jeste kolaps jer ko nije do sad kupio jer je skupo, tesko da ce ikada u doglednoj budućnosti biti u prilici.

Otkud to da je 30k eur za garažu i 4300 eur m2 previše za full sređen stan u novoj zgradi na najboljoj lokaciji na NBG? Pa za te pare se oglašavaju renovirani stanovi u socijalističkim blokovima starim 60 godina (21/22), a ovo je daleko bolja opcija.
30k za garažu ako je na betonu je ok, rekao bi i povoljno. Za ovo ostalo ne bi da komentarišem, 4K su odlične novogradnje na Krstu neki evro niže na Južnom Bulevaru (barem kada sam gledao pre dva meseca)

Imamo ljude, ali nece da rade za kikiriki. Daj dovoljno veliku platu, da vidis kako ima radnika. Neka i tu vazi trzsite, ne samo za nekretnine.
Nije sve ni u plati. Imao si skorašnji post ovde čoveka koji tvrdi da dobro zaradjuje poljoprivredom, kuće, stanovi, ali deca neće to da rade, otišla u Beograd zbog klimatizovane kancelarije. Sa druge strane npr skroz dobra pekara daje i 90k platu, za noćni rad i pekare još više pa ljudi neće, ne znam koliku platu da daju u pekarama, 2k? Problem je jer mladi, pametni i radno sposobni odlaze, ostaju ulizice i eventualno dolaze penzosi od kojih nema neke vajde, a mladi odlaze sada već ne samo zbog novca koliko zbog sistema. Zato nemamo dovoljno radne snage u low skill segmentima, a Beograd je skup za tako plaćene poslove. Po unutrašnjosti i nema nekog manjka radne snage, radnika relativno lako možeš da nadješ.

Poslednja izmena:
Imamo ljude, ali nece da rade za kikiriki. Daj dovoljno veliku platu, da vidis kako ima radnika. Neka i tu vazi trzsite, ne samo za nekretnine.
Važi itekako i tu tržište zato imamo slučajeve da majstori, pekari, taksisti imaju veće plate od pravnika, ekonomista, ranih diplomiranih menadzera i sa državnih fakulteta.
Učinak se gleda i koliko ko donosi profita tu se isto menja u odnosu na potražnju.

Važi itekako i tu tržište zato imamo slučajeve da majstori, pekari, taksisti imaju veće plate od pravnika, ekonomista, ranih diplomiranih menadzera i sa državnih fakulteta.
Učinak se gleda i koliko ko donosi profita tu se isto menja u odnosu na potražnju.
Više nisu pojedini slučajevi nego je postalo pravilo. Ono što iritira je da su "majstori" nikad lošiji po paprenim cenama.

Jel ima nešto osim BNV, budućeg IMT i bloka 64 koji ima u BG-u toliku plansku novogradnju? Mislim da osim budućeg IMT nema tako nešto u Beogradu da se očekuje, Marina Dorćol mi je otprilike tako nešto ali on/ona kreće odmah sa ozbiljnom cenom, ali svakako mislim da je investiciono sve odlično u startu i da se ne bi niko pokajao ko može da isprati to ukoliko se sve to ispuni i izgradiz Meni je Voždovax tu bio primamljiv jer se par velikih novih kompleksa gradi(ali nisu baš jedan do drugog da budu bova celina).

Jel ima nešto osim BNV, budućeg IMT i bloka 64 koji ima u BG-u toliku plansku novogradnju? Mislim da osim budućeg IMT nema tako nešto u Beogradu da se očekuje, Marina Dorćol mi je otprilike tako nešto ali on/ona kreće odmah sa ozbiljnom cenom, ali svakako mislim da je investiciono sve odlično u startu i da se ne bi niko pokajao ko može da isprati to ukoliko se sve to ispuni i izgradiz Meni je Voždovax tu bio primamljiv jer se par velikih novih kompleksa gradi(ali nisu baš jedan do drugog da budu bova celina).
Kao može da investira u Marinu Dorćol neće se pokajati. Jedino što je to vam našeg domašaja.

Ko može da investira u sebe, neće se pokajati! To nikom nije van domašaja.

Za još sjajnih saveta, od ponedeljka me pratite na Beobuildu, kao i na Youtube-u, u Podcastu: "Definicija uspeha - ti li si Suzumane!?"

Dvosoban je 275k pa sam mislio da se nadje četvorosoban za 500k.

par sto sam video, idu preko 5k kvadrat, plus su velike kvadrature bas. Jos kada dodas garazu i sve, ispadne jaka cena, nedostizna za mene trenutno. mada da budem iskren nisam bas neki fan tog kraja, malo mi je cringe i fenerski ali boze moj, covek se menja

Ko ima stanove za izdavanje, dolazi nam 100.000 Ganaca, tako da nema zime za izdavanje :)
Imas stan od 50m2 -> Izdas ga njima 10-orici, svako po 200 evra -> profit.
Postajemo Svedska i sve ono sto su pojedini odavde nalazili kao glavnu manu Svedskoj.
Al ozbiljno, populacija u Gani ima ogroman procenat HIV pozitivnih, oko 2%. O hepatitisu B i C da ne pricamo. Srbija je za sada Svedska sto se toga tice, ali ne za dugo. Ovo su zvanicni podaci. Jeste sada terapija jako napredovala sto se ovih bolesti tice, ali nije Srbija ni Svedska da bez vecih problema finansira sve to. I sada je zdravstvo pred izdisajem. Vecina lekara koji imaju mogucnost gledaju da zbrisu, ostaju samo primorani i oni koji su se usemili i mogu da rade privatno.

Vrh