Šta je novo?

Cene nekretnina

Ko ima stanove za izdavanje, dolazi nam 100.000 Ganaca, tako da nema zime za izdavanje :)
Imas stan od 50m2 -> Izdas ga njima 10-orici, svako po 200 evra -> profit.

Ganjaćemo se sa Ganjanima
Malo zamena stanovnista, nista strasno.
Verovatno buduci veterani
1752850797796.png

Moze da se nazove srednjom klasom, ali ne moze da se naziva "bogatima" kao u clanku. Inace, za ove sto ne placaju poreze mislim da mnoge koji recimo izdaju stanove na crno, rade na crno, imaju kafice i ne izdaju racune i sl, ali i one koji imaju velike firme ali razlicitim "poreskim optimizacijama" placaju minimalne poreze.
Možeš ti "poreskim optimizacijama" da umanjiš PDV i porez na dobit ali ako si prijavio zaradu na 4000e plaćaš porez na tu zaradu nevezano za optimizaciju. E sad rad na crno je druga priča.

Što se tiče bogatih zavisi kako se gleda. U Srbiji je svakako 4000e+ jako dobra plata, zamisli nekog ko radi za 700e ili 1000e kad mu kažeš da neko ima 4000e+ platu, te se može reći da je "bogat". Svako na bogatstvo gleda drugačije. U Srbiji, recimo pogotovo u untrašnjosti i kada imaš 1500-2000e platu ljudi misle da si kriminalac ili bogataš. Čak je i u naslovu bogate pod navodnicima, a kad pogledaš da je to samo 29500 ljudi na 2,3m zaposlenih to je jako mali procenat. I tu se spominje zarada veća od, znači ima koji su primili više.

Čekamo Gancije :D

Steta sto ne mozemo da saznamo po koliko ce se prodati. Stavio bih neku paricu na opkladu :D
Otkud to da je 30k eur za garažu i 4300 eur m2 previše za full sređen stan u novoj zgradi na najboljoj lokaciji na NBG? Pa za te pare se oglašavaju renovirani stanovi u socijalističkim blokovima starim 60 godina (21/22), a ovo je daleko bolja opcija.

Možeš ti "poreskim optimizacijama" da umanjiš PDV i porez na dobit ali ako si prijavio zaradu na 4000e plaćaš porez na tu zaradu nevezano za optimizaciju. E sad rad na crno je druga priča.

Što se tiče bogatih zavisi kako se gleda. U Srbiji je svakako 4000e+ jako dobra plata, zamisli nekog ko radi za 700e ili 1000e kad mu kažeš da neko ima 4000e+ platu, te se može reći da je "bogat". Svako na bogatstvo gleda drugačije. U Srbiji, recimo pogotovo u untrašnjosti i kada imaš 1500-2000e platu ljudi misle da si kriminalac ili bogataš. Čak je i u naslovu bogate pod navodnicima, a kad pogledaš da je to samo 29500 ljudi na 2,3m zaposlenih to je jako mali procenat. I tu se spominje zarada veća od, znači ima koji su primili više.

Čekamo Gancije :D
Nije 4000e toliko velika plata koliko je 700 evra mala plata. Mislim, 4000e jeste dobra plata, ali to sto neko zaradjuje 700e ne znaci da je ovaj prvi bogatas, nego da ovaj drugi radi za jako malu platu. Mi imamo evropske cene, a neki i dalje rade za indijske plate.

Otkud to da je 30k eur za garažu i 4300 eur m2 previše za full sređen stan u novoj zgradi na najboljoj lokaciji na NBG? Pa za te pare se oglašavaju renovirani stanovi u blokovima starim 60 godina (21/22), a ovo je daleko bolja opcija.
Treba probati da se dobije popust za keš(možda mu je frka), pa staviti jedno 30k skuplje na oglasima.

Hahah je li neko stvarno misli da je ovo ozbiljan tekst.
Ima i na Gana sajtovima:

The two sides are expected to formalise several agreements in the coming months, including the labour mobility MoU.

Mr Ablakwa noted that the discussions were timely and strategic, given Ghana’s youthful population and the high demand for skilled and semi-skilled labour in Serbia, which is currently grappling with an ageing workforce.

“Serbia has an ageing population and will require a labour-mobility agreement, taking full advantage of Ghana’s very young population, with a median age of 20,” he said.

Pitam se sto nam stari populacija....

Ma nema nista od toga, za tako nesto bi cela vlada visila na banderama.
Ovaj zadnji put su za malo izvukli zato sto su proteste vodili malokrvni studenti, nista nema dok turbo patriote ne odrade posao.

Ma nema nista od toga, za tako nesto bi cela vlada visila na banderama.
Ovaj zadnji put su za malo izvukli zato sto su proteste vodili malokrvni studenti, nista nema dok turbo patriote ne odrade posao.
Za dosta stvari do danas su tako pricali pa eto nas gde smo...

Zivi bili pa videli, progurace to SNS kao "nasa nova sansa" i oporavak ekonomije zbog neradnika blokadera, vidite koliko drugi mladi ljudi nemaju ni leba da jedu a nasi blokaderi puni para od Sorosa... Skoro pa mogu da se kladim da ce to biti narativ.

Za dosta stvari do danas su tako pricali pa eto nas gde smo...

Zivi bili pa videli, progurace to SNS kao "nasa nova sansa" i oporavak ekonomije zbog neradnika blokadera, vidite koliko drugi mladi ljudi nemaju ni leba da jedu a nasi blokaderi puni para od Sorosa... Skoro pa mogu da se kladim da ce to biti narativ.
Po meni srpska ekonomija ni nema nacina da apsorbuje 100.000 radnika, to je po meni nebuloza.
Krenuli su vec otkazi na jugu zemlje, zar neko stvarno misli da ce pored otkaza u IT sektoru koje dobijaju ljudi sa visokim IQ-om i godinama iskustva, neko da zaposli nekoga iz Gane.
Pa Indusi su druga liga, iako imaju neku tradiciju, kada radim s njima hvata me jeza koliko su nesposobni, mogu da zamislim kakvi su ovi iz prasume.

Eventualno mogu na gradilistu da nesto fizikalisu ili ciste neke sobe itd....

Po meni srpska ekonomija ni nema nacina da apsorbuje 100.000 radnika, to je po meni nebuloza.
Krenuli su vec otkazi na jugu zemlje, zar neko stvarno misli da ce pored otkaza u IT sektoru koje dobijaju ljudi sa visokim IQ-om i godinama iskustva, neko da zaposli majmuna iz Gane.
Pa Indusi su druga liga, iako imaju neku tradiciju, kada radim s njima hvata me jeza koliko su nesposobni, mogu da zamislim kakvi su ovi iz prasume.
Pa mozda nece grunuti odmah 100k radnika, ali ocigledno je u kom smeru ce se kretati radna snaga u narednim decenijama

Svakako ovo je vise za fizikalce i obicne radnike, ne IT i doktore orijentisano

Mislim da je prodaja stanova totalno kolabirala, vidjam neke solidne nekretnine koje stoje mesecima u oglasima.

Postoji velika ancioznost zbog AI tehnologija, neke strane firme se povlace iz Srbije, Stelantist je otisao u k***** recimo itd......

Stellantis has faced significant challenges, including a 70% drop in profits, declining sales, and management changes, raising concerns about its future in the automotive market.

Sto znaci da nema nista od elektro Pande.

Pa mozda nece grunuti odmah 100k radnika, ali ocigledno je u kom smeru ce se kretati radna snaga u narednim decenijama

Svakako ovo je vise za fizikalce i obicne radnike, ne IT i doktore orijentisano
Neka dovedu neke crkinje cistacice da ih malo gazimo.

Ne vidim da Srbija ima ekonomsku snagu da absorbuje toliko radne snage. Mozda ce pustiti 1000 ljudi da budu ovde neko vreme i to je to.
Za 500 evra ovde ce jedva prezivljavati - niko realno ni ne zeli da dodje u Srbiju od njih.

Krenuli su vec otkazi na jugu zemlje, zar neko stvarno misli da ce pored otkaza u IT sektoru koje dobijaju ljudi sa visokim IQ-om i godinama iskustva, neko da zaposli nekoga iz Gane.

Eventualno mogu na gradilistu da nesto fizikalisu ili ciste neke sobe itd....
Hoće. Itekako hoće

Neka dovedu neke crkinje cistacice da ih malo gazimo.

Ne vidim da Srbija ima ekonomsku snagu da absorbuje toliko radne snage. Mozda ce pustiti 1000 ljudi da budu ovde neko vreme i to je to.
Za 500 evra ovde ce jedva prezivljavati - niko realno ni ne zeli da dodje u Srbiju od njih.
Ne zbam koliko si primetio ali primamo mi vec sad dosta vise od hiljadu godisnje. Gradilista, dostava, vozaci, fast foodovi neke fabrike itd.

Sto je opet ok, dolaze da rade, ne da primaju socijalnu pomoc i prave geta. Svakako dolaze za poslove za kije vec nemamo ljude.

Ne zbam koliko si primetio ali primamo mi vec sad dosta vise od hiljadu godisnje. Gradilista, dostava, vozaci, fast foodovi neke fabrike itd.

Sto je opet ok, dolaze da rade, ne da primaju socijalnu pomoc i prave geta. Svakako dolaze za poslove za kije vec nemamo ljude.
Imamo ljude, ali nece da rade za kikiriki. Daj dovoljno veliku platu, da vidis kako ima radnika. Neka i tu vazi trzsite, ne samo za nekretnine.

Vrh