Mene zanima da mi kažete koliko će vredeti stan gde je sada kvadrat 2500 eura, kada na zimu ne bude grejanja zbog nestašice gasa, i struje?
A mene koliko će u katastrofičnom scenariju vredeti papirići koje nazivamo novac?
Mene zanima da mi kažete koliko će vredeti stan gde je sada kvadrat 2500 eura, kada na zimu ne bude grejanja zbog nestašice gasa, i struje?
Pa manji izdaci za grejanje, još ako je u Mirijevu, negde oko 5k.Mene zanima da mi kažete koliko će vredeti stan gde je sada kvadrat 2500 eura, kada na zimu ne bude grejanja zbog nestašice gasa, i struje?
Ako imaš drugačije mišljenje repliciraj, ja to cenim. Da ne idemo u off-topic sad...A brate vise ovo trosenje teme na ironicnost je neverovatno.
Koje drugacije misljenje? Koje je tvoje misljenje uopste, sem nekog ironicnog otklona od svega i opsesije 5000e Mirijevo mimom?Ako imaš drugačije mišljenje repliciraj, ja to cenim. Da ne idemo u off-topic sad...
Vratimo se temi. Nema smisla nastavljati u prepucavanju. Otkud tebi sad odjednom da je 5k Mirijevo mim? Shade je pokrenuo neke zanimljive fakte za druge privredne grane koji mogu generisati rast cena nekretnina. Evo recimo limar kupuje godisnje stan od 50k eur. Pretpostavljam da je konkretan limar upucen u politiku ECB i stampariju novca pa odmah pazari. Medjutim, isti bi mogao za 4 god da pazari finu nekretninu od 200k na NBG recimo, sto je zanimljiv podatak.Koje drugacije misljenje? Koje je tvoje misljenje uopste, sem nekog ironicnog otklona od svega i opsesije 5000e Mirijevo mimom?
I ja sam developer evo 9 godina. Za senior-e su plate eksplodirale u poslednjih godinu dana. Svaki dan na linkedin-u dobijem ponude koje su izmedju 4k-6k. Tako da senior-i sada sigurno mogu da nadju poslove sa takvim platama ALI isto tako i znam dosta developer-a i verujte mi da su senior-i uglavnom ljudi u 30im sa decom i ne znam nikoga ko je uzeo stan u nekim ovim lux novogradnjama. Uglavnom svi jure periferiju, kuce jer nas je posao takav da ne moramo da se vezujemo za grad. Jedini dev-ovi koji bi uzeli lux stanove su mladji medior dev-ovi koji vec imaju za neko ucesce (znam 3 takva slucajeva) ali naravno po 1 stanNe trolujem, IT-evac sam i krecem se u takvom drustvu. Svrha postova je da nijedan IT-evac nije od plate uzeo 5 ili 10 stanova u Westu ili sl.
Takodje, nema 100 000 IT-evaca sa platom vecom od 6k EUR neto.
Sasvim si slobodan da se vratis temi i ostavis jedno ozbiljno misljenje na njoj. Nisi nista pametniji od ostalih ako sarkazmom ismejavas ostale a ne smes da sebe izlozis istoj kritici. Pogotovo nisi pametniji ako ti je nezamislivo to sto shade prica.Vratimo se temi. Nema smisla nastavljati u prepucavanju. Otkud tebi sad odjednom da je 5k Mirijevo mim? Shade je pokrenuo neke zanimljive fakte za druge privredne grane koji mogu generisati rast cena nekretnina. Evo recimo limar kupuje godisnje stan od 50k eur. Pretpostavljam da je konkretan limar upucen u politiku ECB i stampariju novca pa odmah pazari. Medjutim, isti bi mogao za 4 god da pazari finu nekretninu od 200k na NBG recimo, sto je zanimljiv podatak.
Ulazis u off-topic bezveze. Naprotiv, zahvalan sam shade-u na tim podacima. Jel tebi limar sa 200k u kesu za 4 godine zanimljiv podatak kao ozbiljan faktor sa strane traznje na nekretnine u Bg ili nije? Ako tebi nije zanimljivo, pusti ljude da diskutuju i razmisljaju svojom glavom, a ti pricaj o drugim faktorima koji uticu na cenu. Ne vidim da te neko osporava u tome. Ako zelis recimo da recikliras temu o programerima po 148 put izvoli, ali nemoj drugima nametati svoj stav niti gusiti slobodu misljenja.Sasvim si slobodan da se vratis temi i ostavis jedno ozbiljno misljenje na njoj. Nisi nista pametniji od ostalih ako sarkazmom ismejavas ostale a ne smes da sebe izlozis istoj kritici. Pogotovo nisi pametniji ako ti je nezamislivo to sto shade prica.
I ja sam developer evo 9 godina. Za senior-e su plate eksplodirale u poslednjih godinu dana. Svaki dan na linkedin-u dobijem ponude koje su izmedju 4k-6k. Tako da senior-i sada sigurno mogu da nadju poslove sa takvim platama ALI isto tako i znam dosta developer-a i verujte mi da su senior-i uglavnom ljudi u 30im sa decom i ne znam nikoga ko je uzeo stan u nekim ovim lux novogradnjama. Uglavnom svi jure periferiju, kuce jer nas je posao takav da ne moramo da se vezujemo za grad. Jedini dev-ovi koji bi uzeli lux stanove su mladji medior dev-ovi koji vec imaju za neko ucesce (znam 3 takva slucajeva) ali naravno po 1 stan
Ne pate seniori od luksuza
Istina jeste, ali isto tako verujem da su svesni programeri sa porodicom, da je za decu i porodicu bitno i okruzenje.
Isto tako znam menadzere u IT uzeli su u BG Na Vodi, Kenedi.
Problem je, sto ja ne vidim neku zaokruzenu celinu vise da se gradi, a to je ono sto bih da uzmem.
Jedine zaokruzene novije celine koje ja vidim su A Blok, BG Na vodi, Gornji Grad Zemun, Belvil, Stepa.
Ovo sve ostalo je, nikne zgrada, a oko nje placevi svaki u svom stilu, ili prazno, ili starogradnja okolo, pa se ta novogradnja tu lose uklapa (nova 45, Zelena Avenija).
Ako neko jos ima primer neke celine, neka dopise, moze da mi pomogne
Ovo je moj pogled, mislim da je bitno da to bude celina, a ne bacena zgrada na placu, i da nema veze sa okolinom.
Znaci tebi je limar sa 200k sprdnja i smesno. Tako reci, ne znam cemu uvijanje. Mogao si da odgovoris na inicijalni post o tome ako imas takav stav. Medjutim, nisi to uradio iz sebi znanog razloga. Ocigledno mislis da ti i tvoje kolege u IT obavezno zaradjujete vise od jednog limara, pa ti nisu po volji shade-ovi izneti podaci.Duhovito ko i uvek. Zaboravio si Mirijevo od 5000e to nikad ne prestaje da bude smesno. Il ce limar sa 200k da postane nova fora koja ce da se vrti?
Nije isto startup u Silikonskoj dolini koji juri 50x vracanje ulozenog (a ulozeno su milioni) i privatno lokalni biznis koji nema nameru da menja svet vec ostvari zaradu koja ce biti veca od programerske plate.Jeste ali zato 95% startapova propadne. Tako da ne treba ni mamiti ljude u nesto pa da propadnu. Nekada je bolje raditi za platu nego rizikovati. Ima dosta ljudi koji tako razmisljaju i plata programera im je sasvim prihvatljiva.
Ja ne mislim na auto limara nego na gradjevinskog limara. Isto tako ne mislim na cicu od 70 godina koji ispravlja stare kofe. Pricam o coveku koji ima oko 10 radnika, par kombija, kojekakvu opremu. I to je primer koji licno znam.Znaci tebi je limar sa 200k sprdnja i smesno. Tako reci, ne znam cemu uvijanje. Mogao si da odgovoris na inicijalni post o tome ako imas takav stav. Medjutim, nisi to uradio iz sebi znanog razloga. Ocigledno mislis da ti i tvoje kolege u IT obavezno zaradjujete vise od jednog limara, pa ti nisu po volji shade-ovi izneti podaci.
Gde sam ja spomenuo auto limara? Verovatno si greskom mene quote-ovao. Defke je taj kome je limar sa 200k eur u kesu smesna prica. Nego, koliko znas IT-jevaca sa autom od 80000eur kao tvoj poznanik sto ima klanicu? A da se zanemaruju razni privatnici koji imaju brdo kesa to je ok, treba svakako pricati o tim primerima a ne samo reciklaza o programerima.Ja ne mislim na auto limara nego na gradjevinskog limara. Isto tako ne mislim na cicu od 70 godina koji ispravlja stare kofe. Pricam o coveku koji ima oko 10 radnika, par kombija, kojekakvu opremu. I to je primer koji licno znam.
Drugi moj komsija je prodavao na pijaci zelenis pre 10 godina. Sada ima 3 prodavnice po gradu i po kolima koja vozi, verovatno moze i stan lagano da kupi.
Evo imam jos primera. Vlasnik autobuske firme je kupio kucu zeni od koje se razveo, u blizini moje kuce za 128 000e.
Poenta je da ljudi u Srbiji zanemaruju sloj ljudi koji su privatnici i isto tako zanemaruju kolicinu koju oni mogu da zarade.
Ima i ona sala kada gazda dolazi sa novim autom, a radnik kaze kako je lep auto. I gazda mu kaze, ako budes i ti dobro radio, kupicu ja jos jedan.
Stalno se prica kako je prosecna plata 500e, a po narodu figurira i 300e, i kako nije jasno kako cena m2 moze biti 2000e+ kad eto radimo za 300e, tj. to niko ne moze da kupi.
Ja verujem da kada bi postojala statistika koliko kupaca ima privatnu firmu, da bi procenat bio preko 50%. Isto tako verujem da vecina koja radi za platu kupuje na kredit.
Moze da se spava i ispod polusrusenog mosta, u pecini itd.Zato ja i nisam rekao ''najbolji'' nego da su bolje od većine. A čak i da dođe do kolapsa društva ili tako nečega, čoveku pored hrane, će uvek trebati i mesto da spava. Tako da čak i u najekstremnijim slučajevima, onaj ko ima dom, biće na dobitku tj. biće mu lakše nego onima koji nemaju.