Šta je novo?

Cene nekretnina

Onda prestani da guras narod u Bataju i na levu obalu.
Ogromna količina patetike.
Onda možeš nastaviti da plaćaš kirije i neka neko drugi zaradjuje dok ti nemaš svoj dom. Znam puno takvih, umislili da zasluzuju centar, ali prihodi to ne prate, i evo vec po 10 godina svi i dalje pod kirijom.
Sto se tice Bataje ne znam, ali leva obala u planskim delovima je i vise nego korektna i deluje bolje i čistije od većine naselja. Kazes treba ti infrastruktura? Preporucujem ti onda Borcu 3. Imas kanalizaciju, centralno grejanje, toplu vodu, dovoljno parkinga, zelenila, igralista, skole, staze, vizelj park, odlican gradski prevoz, sve sto ti treba od trgovine. Ima i puno novogradnje. Ali da, ne zove se Vračar, već Borča i onda je to tvoj najveci problem, jer kako ćeš objasniti nekome da nisi na Vracaru? Za to vreme naselja koja ti ne zelis brzo rastu i svi se tu zadovoljno skuće i omoguće sebi sigurnost.

Ogromna količina patetike.
Kakva patetika, ja samo pricam o normalnim uslovima zivota i putovanjem do posla manjim od 45 minuta, a to sto ste se vas nekoliko lokal patriota nasli uvredjenim pa vredjate mene na red i preko reda, to je do vas, ja nemam nameru i ne mrzim vas kraj, samo pricam o svojim odlukama i zasto sam ih doneo, na osnovu kojih faktora.
Onda možeš nastaviti da plaćaš kirije i neka neko drugi zaradjuje dok ti nemaš svoj dom. Znam puno takvih, umislili da zasluzuju centar, ali prihodi to ne prate, i evo vec po 10 godina svi i dalje pod kirijom.
Ne brini se, uzeo sam ja na vreme, ovo ti je prica za one sto imaju uvek za ucesce ali im skupo, pa cekaju da padnu cene.
Sto se tice Bataje ne znam, ali leva obala u planskim delovima je i vise nego korektna i deluje bolje i čistije od većine naselja. Kazes treba ti infrastruktura? Preporucujem ti onda Borcu 3. Imas kanalizaciju, centralno grejanje, toplu vodu, dovoljno parkinga, zelenila, igralista, skole, staze, vizelj park, odlican gradski prevoz, sve sto ti treba od trgovine. Ima i puno novogradnje.
Ovo je vec korisna informacija, ovo nisam znao, samo je čep Pančevac od kog mi se dize kosa na glavi.
Ali da, ne zove se Vračar, već Borča i onda je to tvoj najveci problem, jer kako ćeš objasniti nekome da nisi na Vracaru? Za to vreme naselja koja ti ne zelis brzo rastu i svi se tu zadovoljno skuće i omoguće sebi sigurnost.
Ovo ti je prica za nekog drugog, ne za mene, ja nisam ni zeleo nekretninu u centru/Vracaru, niti bih tamo zeleo da zivim.

Kakva patetika, ja samo pricam o normalnim uslovima zivota i putovanjem do posla manjim od 45 minuta, a to sto ste se vas nekoliko lokal patriota nasli uvredjenim pa vredjate mene na red i preko reda, to je do vas, ja nemam nameru i ne mrzim vas kraj, samo pricam o svojim odlukama i zasto sam ih doneo, na osnovu kojih faktora.

Ne brini se, uzeo sam ja na vreme, ovo ti je prica za one sto imaju uvek za ucesce ali im skupo, pa cekaju da padnu cene.

Ovo je vec korisna informacija, ovo nisam znao, samo je čep Pančevac od kog mi se dize kosa na glavi.

Ovo ti je prica za nekog drugog, ne za mene, ja nisam ni zeleo nekretninu u centru/Vracaru, niti bih tamo zeleo da zivim.
Ne radi se ovde o preferencama. Ajde budi iskren pa reci jesi li ikad u životu bio u Borči? Jesi li se ikada vozio Beovozom? Iz tvojih postova ovde bih zaključio da nemaš predstavu o čemu govoriš. Ali bitno da ti Pančevac "ne uliva poverenje". Ma osnovu čega, jesi li proveravao statiku ili analizirao šipove pa došao do nekih zaključaka koje mi ne znamo?

Život u Borči je i te kako normalan. Verovatno ljudi imaju probleme u neplanskim delovima (kao i svuda po Bgu gde nije postovan plan) ali zivot u planskim delovima je isti kao svuda (Borca 1, 2, 3, 4, 5). Dosta ljudi na levoj obali i radi, ni centar nije udaljen, a i do Zemuna/NBG se ide preko pupina. Puno ljudi i iz centra putuje dosta do posla, ne mozes znati da li ce ti posao uvek biti na 5min od kuce. Nisam lokal patriota, ali stvarno ne volim prenemaganje i patetiku, pa sam osetio potrebu da ti odgovorim.
Ziveces gde odlucis, ali pisati za neka naselja da su uzasna a nisi ih video je krajnje bezobrazno.

Novi izvestaj NBS o inflaciji. Za ljubitelje grafikona, ima pored inflacije dosta toga i o domacoj i svetskoj ekonomiji.
Nekoliko zapažanja iz izveštaja:

1. Očekuje se blago smanjenje inflacije, nešto povoljnije zaduživanje i nastavak rasta kroz ličnu potrošnju, odnosno domaću tražnju. Domaćoj tražnji će najveći doprinos dati rast raspoloživog dohotka (zarada), prilivi po osnovu SDI, rast kapitalnih izdataka države, tačnije pozitivan fiskalni impuls u narednom periodu. Ovo je faktor koji može da utiče da cene nekretnina nastave da blago rastu. Predviđa se da će uslužni sektor nastaviti da bude pokretač rasta (sa rastom neto poreza), a u proizvodnom sektoru nada se polaže u prerađivačku industriju. Poseban naglasak je na to da će i rast realnih zarada usporiti tokom godine zajedno sa usporavanjem inflacije.

2. Kada je reč o SDI, smatra se da će ostati na nivou od 4.5% BDP-a, i ostati orijentisan na izvozno orijentisane sektore, sa velikom geografskom rasprostranjenošću (@G.I.Joe Holandija je čini mi se i dalje ubedljivo najveći ulagač iz EU kod nas, posle koje sledi Velika Britanija). Udeo Kine u SDI je na prvom mestu!
Ipak, ovde je izazov niska eksterna tražnja, recesija u Nemačkoj, kriza u automobilskoj industriji. Očekuje se da će monterna politika ECB dovesti do jače tražnje tek početkom iduće godine. Izvoz nam je relativno slab, osim IKT koji poslovično šljaka odlično. Ovde još jedno ipak, tokom EXPO se predviđa da će izvoz (pogotovo turističkih usluga) skočiti čak 9% posto, i da će se poboljšati platni bilans.

3. Glavni rizici na rast BDP-a su globalne trgovinske tenzije i protekcionističke mere koje u lošem scenariju guraju inflaciju na gore, a BDP na dole. Ali ne očekuje se fatalistički scenario, samo lošije performanse od predviđenog (što svakako ne bi bilo dobro).

4. Što se tiče građevinarstva, za mene iznenađujuće loše performanse, koje možete da vidite u prilogu. Deluje da će sve sile biti usmerene u EXPO, i da će sve ostalo šljakati značajno lošije. Vidi se određeni zamor, posebno ove donje brojke nisu obećavajuće. Što, potencijalno, može da izazove velika kašnjenja u stanogradnji, veoma dozirane ponude (a koja će dovesti opet do pritiska na cene ili neke letargične situacije u kojoj cene prate jedva inflaciju).

5. Sve u svemu, pročitajte izveštaj, veoma je edukativan.

Jednostavan odgovor na pitanje da li će cene nekretnina rasti ili ne: rast, ali veoma blag (uglavnom zbog loše ponude i i dalje jake tražnje) do EXPO recimo. Osim ako ne bude iznenađenja na polju fiskalnih strategija, poput bustovanog kredita za mlade ili nešto ovog tipa:

Posle nemam pojma, izaći će novi izveštaj pa ću da vidim :D

Screenshot 2025-06-10 at 22.47.41.png

Poslednja izmena:
Nov narativ na forumu 🙂 a sve u skladu sa 1% ćaci kreditima. Kupujte bilo šta, sve je za ljude. I tri sata dnevno da gubite u prevozu, nema veze, samo kupuj. Samo sipajte novac iz duga na tržište inače puče sve.
Pa zavisi od okolnosti od Sale, ali bas je suludo da se za neke delove BGa pravi bauk ko da je neka favela ili srednji vek.
Mislim covek prica sa skoro zaljenjem kako je kupio i napravio kompromis uzevsi novogradnju cak u Zemunu jer mu je NBG (koji je 5-10 min kolima udaljen) bio preskup?

Nov narativ na forumu 🙂 a sve u skladu sa 1% ćaci kreditima. Kupujte bilo šta, sve je za ljude. I tri sata dnevno da gubite u prevozu, nema veze, samo kupuj. Samo sipajte novac iz duga na tržište inače puče sve.
Pa da, izgleda da je bolje pisati i kukati kako su skupi stanovi na Nbg i Dorcolu, a da sve ostalo nije za ljude. Sve sama elita, a prihodi ne prate stanje u glavi.

Ne radi se ovde o preferencama. Ajde budi iskren pa reci jesi li ikad u životu bio u Borči?
Nisam bio, sta da radim u Borci? Ekipu nemam tamo. Bio sam preko Pancevca vise puta, dovoljno da ne zelim svaki dan da prolazim tamo. Cesto idem okolo skroz preko Pupinovog mosta i ekstra mi je.
Jesi li se ikada vozio Beovozom?
Nisam imao prilike. Kazu kolege da je dobar, kad ga ima i kad ne promasi red voznje, pa se ne pojavi. Ne sporim Beovoz, to jeste dobra stvar i treba se oslanjati sve vise i vise na zeleznice. Skoro je bio neki sudar, to je losa stvar.
Iz tvojih postova ovde bih zaključio da nemaš predstavu o čemu govoriš.
Iz tvojih se isto to vidi, saljem otpozdrav na pismo.
Ali bitno da ti Pančevac "ne uliva poverenje". Ma osnovu čega, jesi li proveravao statiku ili analizirao šipove pa došao do nekih zaključaka koje mi ne znamo?
Jel' tebi Pancevac uliva poverenje? Kao da prolazim kroz cyberpunk igricu i cekam zamku, tako se osecam.

Nisam bio, sta da radim u Borci? Ekipu nemam tamo. Bio sam preko Pancevca vise puta, dovoljno da ne zelim svaki dan da prolazim tamo. Cesto idem okolo skroz preko Pupinovog mosta i ekstra mi je.

Nisam imao prilike. Kazu kolege da je dobar, kad ga ima i kad ne promasi red voznje, pa se ne pojavi. Ne sporim Beovoz, to jeste dobra stvar i treba se oslanjati sve vise i vise na zeleznice. Skoro je bio neki sudar, to je losa stvar.

Iz tvojih se isto to vidi, saljem otpozdrav na pismo.

Jel' tebi Pancevac uliva poverenje? Kao da prolazim kroz cyberpunk igricu i cekam zamku, tako se osecam.
Onda ne mozes pisati da je naselje takvo i takvo, a nisi nikada bio. Kontam da se bolje osecas kada druge krajeve ponizavas, ali jos bolje ces se osecati kada se ne uporedjujes sa drugima i izgradis samopouzdanje.

Pa evo uzmimo tu Borču kao primer, do centra ti treba do 45 minuta autobusom. Više vremena treba sa Voždovca do centra u špicu nego iz Borče. Iz Koteža ti treba 30 minuta.

Pa evo uzmimo tu Borču kao primer, do centra ti treba do 45 minuta autobusom. Više vremena treba sa Voždovca do centra u špicu nego iz Borče. Iz Koteža ti treba 30 minuta.
Oko 20min je potrebno da se predje most npr.
A ziveo sam na Vozdovcu i nista bolja situacija iako ima tramvaja, plus presedanje.

Nisam se zalio na kupovinu u Zemunu, ne znam odakle ta ideja. Koristio sam logiku, znao sam koliko para dajem, koliko sam skupio, imao sam sta zelim, uzeo to sto je zadovoljavalo oba kriterijuma, ne znam sta je problem u tome. Ja sam za razliku od drugih samo iskreno pricao kako sam donosio odluku, nisam lagao sebe i druge.

Izgleda da je problem u tome sto se stalno zalim na sistem, sto hocu da bude bolje, sto podrzavam obicnog coveka i sto necu da se vracam sa posla po sat i po vremena. Pa se onda zale svi na moje misljenje, i ljudi iz svojih Mercedesa kako treba da budem zadovoljan sto vozim Golfa peticu, a ovi sto voze Punta da isto budem zadovoljam sto vozim Golfa peticu.

Samo vi udrite po gasu, necu da vam kocim nezadrzivo srljanje u progres.

Više se radi o tome da si ti neke delove grada označio kao da su utočište za gubavce.

Ok je reći da se ložiš da živiš na x y z opštini, ali po tvome sve što nije jedna od ovih par popularnih opština je sirotinjski zombilend, od kog treba tri dana jahanja da bi se stiglo do centra.

Tema je o nekretninama u Beogradu, pa i ti krajevi su Beograd, postalo je degutantno da se stalno govori o cenama u blokovima, na Vračaru i BNV na temi i da se to zove "Beogradom".

Ja kad sam gledao stanove, uzimao sam u obzir i Karaburmu, Mirijevo, Rakovicu, Višnjičku Banju, Konjarnik, Jajince, Galeniku. Istražio sam Beograd uzduž i popreko. Levu obalu sam već dobro znao jer sam živeo tamo. Svaki kraj ima svoje prednosti i mane. Ali na ovoj temi se uvek priča o širem centru, NBG, eventualno centar Zemuna i to je to. I onda eto ako nema para za stan u bloku, pravac Nemačka jer alternative nema. Dortmunde eto nas.

Da li vi shvatate koliko su te priče postale odvojene od realnosti ovog grada? Ja znam ljude koji zarađuju 5k evra mesečno i žive u Višnjičkoj Banji, Malom Mokrom Lugu i Vidikovcu. Ne znam kako njima nije teško? Šta im bi da ne žive u Newportu i Lastavicama? Možda da su došli na ovaj forum bi im neko otvorio oči da zapravo plivaju u govnima i treba da se presele u Blok 64.

Nisam se zalio na kupovinu u Zemunu, ne znam odakle ta ideja. Koristio sam logiku, znao sam koliko para dajem, koliko sam skupio, imao sam sta zelim, uzeo to sto je zadovoljavalo oba kriterijuma, ne znam sta je problem u tome. Ja sam za razliku od drugih samo iskreno pricao kako sam donosio odluku, nisam lagao sebe i druge.

Izgleda da je problem u tome sto se stalno zalim na sistem, sto hocu da bude bolje, sto podrzavam obicnog coveka i sto necu da se vracam sa posla po sat i po vremena. Pa se onda zale svi na moje misljenje, i ljudi iz svojih Mercedesa kako treba da budem zadovoljan sto vozim Golfa peticu, a ovi sto voze Punta da isto budem zadovoljam sto vozim Golfa peticu.

Samo vi udrite po gasu, necu da vam kocim nezadrzivo srljanje u progres.
Meni deluje da si ti vise deo problema nego rešenja. Kupujes novogradnju u Zemunu po cenama koje sa tržišta istiskuju 99% ljudi iz tvog mesta. Znaci voljno i svesno učestvuješ u transkaciji koja doprinosi nejadnakosti u društvu. Međutim, onda na sav glas sebe hvalis kao nekog kritički nastrojenog empatu i beskompromisnog borca za "običnog" čoveka, iako ti to očigledno nisi, makar ne u domenu prihoda. Meni ostavljaš utisak izrazito ostrascene osobe i nekog ko nedostatak argumenata neutrališe neosnovanom kritikom čak i stvari koje su univerzalno dobre i pozitivne (npr. Pančevački most, koji je u odličnom stanju i preko kojeg se kreće i drumski i železnički saobracaj). Znači, svi parametri ukazuju da je nešto belo, a onda tvoj kritički um ti konstatno govori da je to nešto crno, jer zaboga kako se može pohvaliti bilo sta infrastrukturno u ovom gradu.

Nisam se zalio na kupovinu u Zemunu, ne znam odakle ta ideja.
Pa ocigledno da ti nije prvi izbor niti zelja cim si stavio poredjenje sa NBGD u nastavku.
Ispada kao da je zivot u Zemunu ikakav kompromis, a u realnosti apsolutno nije, Zemun je veoma dobra opstina za zivot po meni, pri vrhu liste.

Ja sam razmatrao i Zemun kada sam gledao stanove, doduse vise gotivim donji grad i deo blize keju

Izgleda da je problem u tome sto se stalno zalim na sistem, sto hocu da bude bolje, sto podrzavam obicnog coveka i sto necu da se vracam sa posla po sat i po vremena
Pa svi hocemo da bude bolje, najbolje da iko ovde navija da se neko vraca sa posla sat i po vremena. Ne slaganje sa tobom je iz drugih razloga.

Pa se onda zale svi na moje misljenje, i ljudi iz svojih Mercedesa kako treba da budem zadovoljan sto vozim Golfa peticu, a ovi sto voze Punta da isto budem zadovoljam sto vozim Golfa peticu.
Pa kad ti je stav malo ekstreman, posebno pricajuci o mestima gde nogom krocio nisi.
Ja imam i dalje porodicu u Bataji i iskreno niko se ne zali, svi srecni zadovoljni, kad treba da odem do njih tamo sam za 20ak minuta.

I onda mi stvarno elitisticki zvuci kad neko prica o tim mestima kao da se tamo zivi ko u srednjem veku ili da se putuje konjem 3 dana jahanja.

Ps: ne vozim mercedes, Golf 6 iz 2012 :)

Slazem se, ali nije skroz tako. Treba doneti zakon i za infrastrukturu kao sto je donet zakon da mora novogradnja da ima svoju trafostanicu lupam, da se ne kace na ostale. Znaju ljudi iz struke tacno kolika infrastruktrua je potrebna za koliko ljudi. Klasican problem drzave. Treba nam gradnja nekog novog NBG-a.
Investitor plaća taksu za uređenje građevinskog zemljišta koje opština treba da iskoristi za gradnju infrastrukture

Dajte pustite coveka na miru, covek je jednostavno usvojio narativ koje je inace uvrezen medj "Beogradzanima",, a to je ono sta je Beograd a sta nije. Sad vi kao njega napadate sto je kao malogradjanin jer kaze da mu daleko Borca i Bataja,. E pa newsflash sad su i blokovi daleko. Do 61 bloka ti treba 45 minuta. Sada i te opstine koje su tradicionalno vazile kao blizu centra su se "udaljile", a kamoli Borca i Bataja. Btw svako naselje u Beogradu ima neki noviji deo koji je planski gradjen i stvarno lepo izgleda i dalje sa svom pratecom infr. E sad sto su neka naselja daleko i istorijski okarakterisana kao radnicka pa tako u mozgovima ovih koji zive blize gradu ljudi koji zive tamo su gradjani treceg reda je sasvim druga stvar. Tako da i ne cudi ako ljudi koji se doseljavaju u Beograd tako i usvajaju ovakav narativ.

Vrh