Šta je novo?

Cene nekretnina

Neki dan sam se video s drugaricom, komentarisemo ove strance sto voze za Gsp. Sad vec imamo i Indijce s calmom da voze. Kaze da imaju samo 40.000 din platu (Srbijanac bi imao bar 80 do 90 hiljada plus papreni doprinosi). Kakav genijalac je ovaj Sapic... ako je uopste istina a verovatno jeste. Das Azijatu saku pirinca i sit je ceo dan. Ne treba ni Karadjordjeva snicla i teleca ragu corba 😌

Izvinjavam se na off topic-u, ali meni je ovo pogrdan izraz. Koriscen sa druge strane Drine i od strane dobrog dela severa nase zemlje. Alergican sam na to sto razdvajaju Srbe po tome gde zive i sa koje strane se gleda na njih i izgleda da uspevaju u tome.

Ja sam Srbin, nisam Srbijanac. Svi Srbi koji zive bilo gde na planeti su Srbi.

Izvini onda. Drzavljanin rep. Srbije.
Radi se o tome da vlast ne zeli adekvatno da plati nase ljude bilo s ove ili one strane Drine. Mene to nervira i tera u emigraciju. Pre je bilo "ako ti neces ima ko hoce" i samo iscupaju nekog sa biroa. A sad, posto mladih na birou nema, dovlace i Indijce pored Nepalaca i Bangladesana. Sad moze se reci "ako ti neces, ima vec Indijac za duplo manje novca".

Izvinjavam se na off topic-u, ali meni je ovo pogrdan izraz. Koriscen sa druge strane Drine i od strane dobrog dela severa nase zemlje. Alergican sam na to sto razdvajaju Srbe po tome gde zive i sa koje strane se gleda na njih i izgleda da uspevaju u tome.

Ja sam Srbin, nisam Srbijanac. Svi Srbi koji zive bilo gde na planeti su Srbi.

Izraz nije pogrdan, takvim ga smatraju samo iskompleksirani likovi. Izraz označava geografsku pripadnost i koristi se 200 godina.

Čak ako pogledamo prosečne plate u Beogradu, pa da kažemo da cene nekretnina prate rast plata, dobijemo da je za taj period rast plata bio 2x, a rast cena nekretnina 3x.
Prosečna neto plata u Bg na kraju 2010. godine je bila 49.987rsd. Prosečna cena kvadrata u novogradnji je bila 188.892rsd (1614EUR).
Prosečna neto plata u ovom trenutku je 133832rsd, a prosečan kvadrat na kraju 2024. god oko 272,610rsd (2225 EUR za starogradnju i 2435 EUR za novogradnju).

Da li smo se udaljili od cene kvadrata ili približili?

Dokle mogu onda da rastu cene nekretnina u Srbiji?
Po meni ne mogu u nedogled u odnosu na razvijenije zemlje i bolje gradove za život ili se možda varam?
Ako dovoljno narastu lakše će se starosedeoci odlučivati za prodaju u Srbiji(Beogradu, NS-u, NIšu) i kupovinu u tim(uglavnom zapadnim) državama i prelazak tamo za život.
Pa i sam si rekao da si poslom vezan za Srbiju jer tu poznaješ zakone, tržišne prilike i sve ostalo. Nije da sutra možeš samo da prebaciš firmu iz NS u Beč samo iz razloga što je tamo, hipotetički, niža cena kvadrata.

Prosečna neto plata u Bg na kraju 2010. godine je bila 49.987rsd. Prosečna cena kvadrata u novogradnji je bila 188.892rsd (1614EUR).
Prosečna neto plata u ovom trenutku je 133832rsd, a prosečan kvadrat na kraju 2024. god oko 272,610rsd (2225 EUR za starogradnju i 2435 EUR za novogradnju).

Приближили смо се и више него што бројке показују.
2010 посла нигде а 2024 да бираш и посао и послодавца.Битно је да се иде напред.

Posto se prica o standardu, prosecnoj plati, GDPu, onda da se nadovezem. Za oybiljan privredni rast i rast standarda prosecnog stanovnika u Srbiji je potrebno da imamo makar duplo vise pruge nego danas.
Ovo ispod je mreza zeleznice u Nemackoj.

1749108545240.png

@СЕЉАК
Ne znam da l možeš da biraš posao, ali računice koje se prave mi svakako nisu jasne.
Pre nego što razmišljamo o nekom ispucavanju prljavih para itd, valjalo bi razmotriti da idemo brzo ka znatno jeftinijim kreditima (ECB danas obara kamate 1/1) i da će to izvršiti dalji pritisak na rast cena. Jer, jel te, dobrih stanova je malo, lokacija, lokacija i samo lokacija itd.

Poslednja izmena:
Na zapadu su poceli da uvoze radnike kad su vec dostigli dovoljno visok nivo razvoja i plata da sa bilo kojim poslom mozes da zivis kao car, pa su ljudi poceli da biraju finije poslove umesto nekih manje pozeljnih. Kod nas su poceli da uvoze radnike jer ljudi ne zele da rade kao robovi za minimalac, pa su nasli one koji zele.
👆👆👆👆👆👆 bukvalno 1/1. Svaka čast @iv4n 🙌
I sad nastavak za @Filip 01. Ne sve naravno. Tekstilci su prvi. Preskupo je za njih.
Bukv veze s mozgom

Nekada zvucite kao sa vam se komplet poimanje spoljnog sveta zasniva na pricama pijanog strica na slavi.

Poslednja izmena:

Samo nekoliko cinjenica.

Nema sanse da je 2010 prosecna cena novogradnji bila 1600, plus tada si imao gomilu starogradnji za 1100, 1200 po kvadratu. Jos jedna stvar koju moramo da uzmemo u obzir je da je evro 2009 do 2011 bio oko 100 din. Tako da si imao starogradnji u blokovima za 110.000. A 1614 evra je u stvari bilo oko 161.400 din, Plus imao si uniformnije trziste, znalo se otprilike na kojoj lokaciji sta moze da kosta, sada se ne zna nista, svi traze nebuloze, a neki i dobiju.

Drugo, nema sanse da je prosecna cena novogradnji danas 2435 eur, to je bas na obodima grada, pa sunville je skuplji sada. Da ne poredim potrosacke korpe. Ne bih da branim proslu vlast, posto stvarno nema potrebe ni za tim, sa njima sam takodje imao problema. Ali aj da budemo precizni, uzmimo u obzir da je 2008 bila kriza i da je trebalo neko vreme da se oporavimo.

Poslednja izmena:
U decembru 2600, u aprilu bila 2455.
A da se izvuce prosek za sve mesece a ne samo krajnji koji je udarni?

@СЕЉАК
Ne znam da l možeš da biraš posao, ali računice koje se prave mi svakako nisu jasne.
Pre nego što razmišljamo o nekom ispucavanju prljavih para itd, valjalo bi razmotriti da idemo brzo ka znatno jeftinijim kreditima (ECB danas obara kamate 1/1) i da će to izvršiti dalji pritisak na rast cena. Jer, jel te, dobrih stanova je malo, lokacija, lokacija i samo lokacija itd.
2010 запосленост у мом месту је била око 50% а сада 100%(сви имају посао,раде чак и пензионери).Вратили су се сви грађевински радници из иностранства,продате су све празне куће(осим оних које чувају за пензију-неће да продају Београђани,да станове оставе деци).Тако да нема поређења 2010-2024.И скупи станови су данас доступнији него раније.Око 30% пољопривредника има купљену некретнину у Бгд,(да се нађе за децу кад пођу на факс).Пишем о простору Чачак-Краљево а не о Бабушница,Црној Трави и сл.Тамо никад нисам био.
Мислим да ће цене станова и даље ићи навише јер има купаца а тржиште одређује цену (однос понуда-потражња).

Vrh