Šta je novo?

Cene nekretnina

Nas clan s foruma @Sodarac radi u Bugarskoj, ima i sluzbeni auto. Plata ako se ne varam 1200-1500e. O takvoj plati u Srbiji je mogao samo da sanja.

Oni su ispunili sva poglavlja, mi nismo. Nece Bugari da se zeznu. Ne brinem se ja za Bugare.
Ma da, Bugari su bas revnosno ispunili sva poglavlja u poptuno zasluženo primljeni u veliku porodicu naroda zvanu EU. Inače, proces članstva je krajnje objektivan i transparentan i ne zavisi od trenutnih političkih projekcija, već u suštinskom ispunjenju zahteva od strane zemlje kandidata.

Totalno zanimljivo (ne znam da li je do sada bilo)

Srednja vrednost oglasenih cena na Halo Oglasima

Pogledajte prilog 240609
Koji je ovo raspad sistema. Čak ako pogledamo prosečne plate u Beogradu, pa da kažemo da cene nekretnina prate rast plata, dobijemo da je za taj period rast plata bio 2x, a rast cena nekretnina 3x.

A u drugim gradovima u Srbiji da li se prati rast plata sa rastom cena nekretnina?
Većini je želja BG, osim nama Novosadjanima i delom ljudima iz Vojvodine😉

A u drugim gradovima u Srbiji da li se prati rast plata sa rastom cena nekretnina?
Većini je želja BG, osim nama Novosadjanima i delom ljudima iz Vojvodine😉
Mislim da su Novosadjani i Nislije u gorem polozaju nego Beogradjani sto se tice odnosa plata i cena nekretnina.
A npr koliko cujem Šabac je preskup sa nekretninama u odnosu na primanja ljudi tamo.

Mislim da su Novosadjani i Nislije u gorem polozaju nego Beogradjani sto se tice odnosa plata i cena nekretnina.
A npr koliko cujem Šabac je preskup sa nekretninama u odnosu na primanja ljudi tamo.
Novosađani su u februaru u proseku zarađivali 118.934 dinara, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS)
Izveštaj Republičkog zavoda pokazuje da se i dalje najviše zarađuje u Beogradu, više od 130.000 dinara u proseku,
Q4 Beograd 2500eur Novi Sad 2000eur
Tako da je bolji po tom pitanju NS, možemo i Numbeo da pitamo

EDIT: Gledao sam ja nekretnine u Šabcu, može za 1500-1700eur/m2 dobri dvosobni stanovi na ok lokacijama da se nadju.
Šabac će se isto širiti i čeka ga unapredjenje.

Poslednja izmena:
Ljudi neće da rade za minimalac +150 eur, međutim ako se minimalac poveća kao što je najavljeno, biće viši nego u Bugarskoj, pa odoše sve motaone, gumari i slična industrija kod braće Bvlgara. Znaci rešenje je da ko nema da plato radnika 1000 eur plis porezi i doprinosi ni ne treba da posluje u Srbiji. Želimo samo high performere.
Kakve sočne želje ❤️. Ako prenosiš želje naših vlastelina onda su lobotomija. Nabijemo inflaciju, pljačkamo domaće stanovništvo, podignemo plate i penzije iz duga a minimalac zakonom i to je to. Postajemo high tech zemlja 😂.
U realnosti, dozvolili smo da se na radnike iz uvoza plaća manje poreza i doprinosa u odnosu na domaće stanovništvo. To će prolongirati odlazak tih firmi ali će biti teško domaćem stanovništvu za posao.
Bukvalno ima da grebu da pobegnu van a strane firme da se takmiče koja će više da uveze radnika.

Kakve sočne želje ❤️. Ako prenosiš želje naših vlastelina onda su lobotomija. Nabijemo inflaciju, pljačkamo domaće stanovništvo, podignemo plate i penzije iz duga a minimalac zakonom i to je to. Postajemo high tech zemlja 😂.
U realnosti, dozvolili smo da se na radnike iz uvoza plaća manje poreza i doprinosa u odnosu na domaće stanovništvo. To će prolongirati odlazak tih firmi ali će biti teško domaćem stanovništvu za posao.
Bukvalno ima da grebu da pobegnu van a strane firme da se takmiče koja će više da uveze radnika.
Što misliš da bi to prolongiralo odlazak? U takvom slučaju ostaju.
Koliko vidim to se i dešava u gradjevinskom sektoru, pa i po fabrikama u kojima sam bio.

Na zapadu su poceli da uvoze radnike kad su vec dostigli dovoljno visok nivo razvoja i plata da sa bilo kojim poslom mozes da zivis kao car, pa su ljudi poceli da biraju finije poslove umesto nekih manje pozeljnih. Kod nas su poceli da uvoze radnike jer ljudi ne zele da rade kao robovi za minimalac, pa su nasli one koji zele.

Dokle mogu onda da rastu cene nekretnina u Srbiji?
Po meni ne mogu u nedogled u odnosu na razvijenije zemlje i bolje gradove za život ili se možda varam?
Ako dovoljno narastu lakše će se starosedeoci odlučivati za prodaju u Srbiji(Beogradu, NS-u, NIšu) i kupovinu u tim(uglavnom zapadnim) državama i prelazak tamo za život.

Po meni ne mogu u nedogled u odnosu na razvijenije zemlje i bolje gradove za život ili se možda varam?
Ako dovoljno narastu lakše će se starosedeoci odlučivati za prodaju u Srbiji(Beogradu, NS-u, NIšu) i kupovinu u tim(uglavnom zapadnim) državama i prelazak tamo za život.
Dokle god priliv deviza bude veći od odliva. Logika tu ne postoji i ekonomska računica. To je odavno nepostojeće. Znaš ono "Srbija ne sme da stane". E pa kad stane 🙂. Kada presuše poverioci.

Ne znam zašto se Investicioni kupci ne odlučuju za poljoprivredno zemljište u Srbiji?
I ovde na temi na forumu se pričalo najmanje o tome, bile su berza, cripto, obveznice itd...
Da li je jako malo ljudi upućeno oko toga i lakše su nekretnine oko pronalaska zakupca za obične ljude.

Ne znam zašto se Investicioni kupci ne odlučuju za poljoprivredno zemljište u Srbiji?
I ovde na temi na forumu se pričalo najmanje o tome, bile su berza, cripto, obveznice itd...
Da li je jako malo ljudi upućeno oko toga i lakše su nekretnine oko pronalaska zakupca za obične ljude.
Zasto da kupe poljoprivredno zemljiste kad ce sve to da bude zagadjeno litijumom, fabrikama guma ili ovim drugim rudnicima? Mada i kupovina stanova je pod znakom pitanja kad nam budu zagadili vodu, ali dobro. Bitno je da se pre Expoa rasproda sto vise po sto vecoj ceni, pa kad dozvole rudnik litijuma onda da pokupe pare i pobegnu, a narod nek zivi u stanovima od 5ke/m2 u Mirijevu i pije vodu obogacenu litijumom.

Ako smatraju ljudi da je loše za sve ovde(pa na neki način i za tog kupca u nekom širem kontekstu) i da se na sve odražava loše ova kupovina nekretnina po ovim cenama koja je alternativa? U šta da se plasira novac?
Ja sam dao primer poljoprivredr i zemljište, možda i nekretnina u inostranstvu.
E sada kod kupovine nekretnine u inostranstvu onda se pomaže ta država a ne svoja.
Ponovo mislim, da bez ozbiljnog udruživanja za nešto ne može da se pobegne od ovog načina i pogleda na život, samo će ga neko bolje živeti a neko lošije, mada je i to u samoj i sopstvenoj percepciji vidjenja stvarnosti.

Ja sve vreme pricam o tome kakva smo mi kolonija. Nemas domacu berzu da ulazes u domace firme. Ambijent za otvaranje sopstvene firme je generalno los. Ali je tu drzava da te podstice da ulazes u nekretnine koje kupujes zna se od koga. Mozes da kupis nekretnine i da te niko ne pita za poreklo, da ih izdajes i ne placas poreze, sve moze, dok god se njima pune dzepovi. Kad jednog dana bude stalo ovo ludilo sa nekretnama, kad opet budemo culi vesti "MMF trazi fiskalnu stabilizaciju" i sl, kad budu poceli da pricaju o stednji i sl, kad budu drzavi falile pare, onda ce razmisliti odakle da ih nabave i setice se da ima puno njih sa 3-5-10 stanova, pa zasto da to ne oporezuje. Sva stambena gradnja koju sad imamo je (pored trenutne pljacke) zalog drzave za buducnost, da ima sta da oporezuje. Posto nema sta drugo, sem robovskih plata, a domacu privredu nemamo i stranim firmama mora da daje subvencije da bi dosli, tako da i ako im uzmu neki porez on je u velikoj meri ponisten subvencijama. Banana od drzave.

Pre 6-7 godina sam razmatrao jer je u EU zemljište na ceni i dobilo je na ceni. Kod nas je problem usitnjenost poseda. Drugi problem je šta gajiti na toj parceli jer je otkupna cena zaista mizerna a i neizvesna. Ljudi beže od poljoprivrede jer je loša državna politika od 70-tih.

Nije sve loše naravno. Samo trenutni potezi vlasti imaju uvek implikaciju sa odloženim dejstvom. Zato komentarišemo trenutna dešavanja sa budućom implikacijom. Mi imamo probleme u zemlji i umesto da radimo na rešavanju problema nekoliko poteza su katastrofalni za domaće stanovništvo. To će sve imati negativan uticaj od donošenja te mere pa u narednim godinama. Zamisli da voziš brod, okreneš kormilo i ništa se ne dešava. I onda se polako se okreće brod i treba mu vremena.

Primer:
1% krediti = 30% veće cene za 2 godine= 300k ljudi emigrira više iz zemlje u narednih 5-6 godina.
Open balkan i uvoz radne snage: domaće stanovništvo u gorem i podredjenom položaju (više košta poslodavca domaće stanovništvo u odnosu na ljude van zemlje) = emigracija dodatno 300k ljudi više iz zemlje u narednim godinama

Zašto se to radi? Evo zaista ne znam. Pada mi na pamet ali da ne širim teorije. Znam samo da baš treba da mrziš svoje stanovništvo pa da uradiš tako nešto.

Poslednja izmena:
Cene ce rasti dok se ne isprazne dzepovi svih ljudi sa sumnjivim poreklom imovine. A sada rastu jos brze, izgleda da se bas plase promene i da je bas zurba.

Vrh