Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj LUX51 projekat je na odlicnoj lokaciji ali ocajnoj mikrolokaciji.
Sa jedne strane prometna ulica Partizanske Avijacije, koja je prilicno bucna, sa druge jedna od najvecih trafo stanica u Bgd (neprestano se cuje prilicno glasno zujanje, da ne ulazim u stetnost zracenja itd).
Sa trece strane planiraju isto neku zgradu, tako da ces da gledas u komsije.

Na Bezaniji mi je bolji Kosa Kvart, ali on je na losijoj lokaciji, zabacen je, okolo nema nista, samo je groblje blizu :)
Ali je fenomenalna mikrolokacija, mir, tisina, i niska spratnost.
I dosta je jeftiniji.
Ali nema vise stanova, doduse bilo je pre par godina.
Imaju na prodaju par velikih sa većim terasama...

Nešovanović kaže da cene konstantno idu nagore i da je samo pitanje koliko iz godine u godinu one skaču.

"Prosek na duži rok rasta cena je oko 10 odsto godišnje. U prethodnoj godini RGZ je saopštio da je oko pet odsto, što znači da je ispod proseka, da nam je rast bio ispod proseka. Pogrešno je maštati da će cene pasti, ovde samo pričamo koliko rastu, da li rastu na proseku, ispod proseka ili iznad proseka", rekao je on.

Fascinira me glupost Kaćinih komentara.

Inače, ovo što Nešovanović priča upravo jeste indikator da je tržište u nekakvom balonu. Čuješ 14% godišnji povrat? Pa to ne postoji ni u diznilendu.

realno bas ih dosta ima
upoznao sam i par ruskinja koje su udale za nase

da budem iskren ove ruskinje sto su dosle nisu neke zenske
e ovo još nisam čuo, da su se neke ruskinje udale za naše. čudim se jer je moje lično iskustvo sa ruskinjama ovde skroz drugačije. izlazio sam sa njih nekoliko, muvali se kao tamo vamo i za svaku sam na kraju izvukao zaključak da "nema leba". tolike razlike u načinu življenja, pogleda na život, kulturi i sve ostalo. potpuno alternativne osobe, koje manje više ne interesuje ništa naše, naši običaji, stil života i sve kako mi gledamo na stvari. imaju svoju komunu, svoj svet i ne dozvoljavaju na kraju dana da bilo ko to remeti, a da nije ruskog porekla.

Fascinira me glupost Kaćinih komentara.

Inače, ovo što Nešovanović priča upravo jeste indikator da je tržište u nekakvom balonu. Čuješ 14% godišnji povrat? Pa to ne postoji ni u diznilendu.
Prosečna stopa povraćaja je između tri i pet odsto. To znači ono što ste platili i onu rentu koju dobijate. Ako uložite 100.000 evra, realno je da godišnje dobijete između 3.000 i 5.000 evra, ali pored tog novca koji dobijate od rente, vi imate i kapitalnu dobit. Do sada je bilo da ako ove godine investirate 100.000 evra, sledeće će vam to vrediti 110.000 evra i uz ovih 3.000 do 5.000 evra koje dobijete od rente, vi imate 113.000 ili 115.000 posle jedne godine. Okej, imaćete amortizaciju, neke troškove tipa poreza na imovinu, ali završite na nekih 11 ili 12 procenata neto dobiti", rekao je on.

EDIT: Po meni je i ovo malo manje, ne moze se dobiti renta od 250-400eur za stan vrednosti 100k, nego od 10-15% manje. I nije uvek povecanje 10%, bar ja tako gledam. Tako da bih smanjio ukupno ya koji procenat i rekao da je to 8-9%. Ima tu i amortizacije i praznog hoda itd...

Poslednja izmena:
Kretanje stambenih kredita. Očekuje se da će ECB nastaviti sa rezovima (idemo nazad u eru jeftinog novca), EURIBOR polako ali sigurno pada, što nam govori da će po svoj prilici bolji uslovi zaduživanja izvršiti dalji pritisak na cene, zajedno sa ovim kreditima za mlade. Banke naravno neće dirati marže dok ne moraju, ali očekujem i tu male korekcije. Ne možemo da očekujemo ni da će raspisati izbore, te nam sve govori da nastavljamo dalje ovako.

stambeni_krediti_2025.jpg

Prosečna stopa povraćaja je između tri i pet odsto. To znači ono što ste platili i onu rentu koju dobijate. Ako uložite 100.000 evra, realno je da godišnje dobijete između 3.000 i 5.000 evra, ali pored tog novca koji dobijate od rente, vi imate i kapitalnu dobit. Do sada je bilo da ako ove godine investirate 100.000 evra, sledeće će vam to vrediti 110.000 evra i uz ovih 3.000 do 5.000 evra koje dobijete od rente, vi imate 113.000 ili 115.000 posle jedne godine. Okej, imaćete amortizaciju, neke troškove tipa poreza na imovinu, ali završite na nekih 11 ili 12 procenata neto dobiti", rekao je on.

Hvala što mi citiraš članak koji sam pročitao. Da li je tebi ovo normalno? Koja klasa asseta ima prinos 12% nakon svih troškova?

Hvala što mi citiraš članak koji sam pročitao. Da li je tebi ovo normalno? Koja klasa asseta ima prinos 12% nakon svih troškova?
Izmenio sam odgovor, to jest dodao sam i moje misljenje. Po meni je oko 8%. Naravno sve zavisi od osobe do osobe, neko mozda uspe i preko 10%, dok je nekome to 2-3%, pa i manje.
Sve zavisi od pocetnog ulaganja i razvoja te drzave, grada, kraja itd...
EDIT: Mnogo zavisi i da li se kupuje putem kredita stan ili kešom.

Kretanje stambenih kredita. Očekuje se da će ECB nastaviti sa rezovima (idemo nazad u eru jeftinog novca), EURIBOR polako ali sigurno pada, što nam govori da će po svoj prilici bolji uslovi zaduživanja izvršiti dalji pritisak na cene, zajedno sa ovim kreditima za mlade. Banke naravno neće dirati marže dok ne moraju, ali očekujem i tu male korekcije. Ne možemo da očekujemo ni da će raspisati izbore, te nam sve govori da nastavljamo dalje ovako.

Pogledajte prilog 239377
Tromesecni euribor pada, sestomesecni stagnira a dvanaestomesecni je poslednje nedelje malo cak i skocio. Pre dve nedelje je 12 bio za 0.1% veci od 3, sada je obrnuto. Ne znam jel to samo neki trenutni glitch ili treba racunati da ce se stabilizovati oko 2-ke za sad.

Tromesecni euribor pada, sestomesecni stagnira a dvanaestomesecni je poslednje nedelje malo cak i skocio. Pre dve nedelje je 12 bio za 0.1% veci od 3, sada je obrnuto. Ne znam jel to samo neki trenutni glitch ili treba racunati da ce se stabilizovati oko 2-ke za sad.
Privremena stabilizacija ali s tendencijom daljeg pada. Znači idemo opet ka 0%. Možda sporije nego što smo očekivali ali opet idemo. I štampa je krenula uveliko, samo za sad se ne oseti.

Tromesecni euribor pada, sestomesecni stagnira a dvanaestomesecni je poslednje nedelje malo cak i skocio
Biće da tromesečni pokazuje direktno očekivanje da će da obore, 6m je klackalica, a 12m price in-uje risk premium i sve i svašta (skočile su u maju i Nemačke dugoročne obveznice).
Svakako očekujem da obaraju po 0.25 lagano, pa će i Euribor da pada shodno tome.

Bas suprotno, kamatne stope i EURIBOR ce i dalje padati.
Pa da, ali nece nuditi fiksnu toliko dobru kada pad bude pri dnu, na tu logiku mislim. Mozda gresim. Jer sad trenutno svi reklamiraju fiksnu, znaci znak da ce da pada kamata. A kad krenu da reklamiraju varijabilnu, onda ce fiksna da bude nepovoljna kontam.

Pa da, ali nece nuditi fiksnu toliko dobru kada pad bude pri dnu, na tu logiku mislim. Mozda gresim. Jer sad trenutno svi reklamiraju fiksnu, znaci znak da ce da pada kamata. A kad krenu da reklamiraju varijabilnu, onda ce fiksna da bude nepovoljna kontam.
Daleko smo mi jos od dna EURIBOR-a po meni, kriva je i dalje prilicno ostra.

Znaci pravo vreme za fiksnu kamatu da se iskoristi je sada.
Sada bi prema svemu sudeći varijabilna bila bolja opcija. Fiksna će uvek biti dosta veća jer rizik prelazi na stranu banke. NBS ti je fiksirao plafon baš zbog straha od tih budućih ludovanja kamata. Naravno, kad bi stigli do toga da možeš da je fiksiraš na ispod 4% bilo bi idealno, ali teško sa ovim maržama..
* Ovo nije investicioni savet 😂😂😂.

"Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji u martu ove godine iznosila je 108.013 dinara, dok je prosečna bruto zarada iznosila 148.652 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). Medijalna neto zarada iznosila je 81.793 dinara."

Znaci 50% zaposlenih prima na ime zarade ~ 700e i manje ... Tigar nema sta.

Da bi se preracunao ROI, mora da se gleda prazan stan.
Jer namestaj kosta, haba se, elektricni aparati se kvare posle 10 godina i treba ih manje vise sve zameniti itd....

Ovaj stan sam gledao za neki biznis, i stoji na oglasim vec par nedelja.
Ovaj stan bi se prodavao za oko 200.000 evra, a moze da se na njemu zaradi nekih 5000 evra godisnje, ako je sve kako treba (prazni meseci plus porez na imovinu sam racunao da je 1000 evra troskova).
Sredstva se vracaju za 200.000/5000 = 40 godina, ROI = 2.5% godisnje.

Sada bi prema svemu sudeći varijabilna bila bolja opcija. Fiksna će uvek biti dosta veća jer rizik prelazi na stranu banke. NBS ti je fiksirao plafon baš zbog straha od tih budućih ludovanja kamata. Naravno, kad bi stigli do toga da možeš da je fiksiraš na ispod 4% bilo bi idealno, ali teško sa ovim maržama..
* Ovo nije investicioni savet 😂😂😂.
Kao sto su je zakucali na 5%, jednog dana samo mogu da odluce da je otkucaju :D
*Ovo nije investicioni savet :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Vrh