Šta je novo?

Cene nekretnina

Neverovatno je kako lako skoče cene na oglasima. Žao mi je što ne vidimo podatke zadnjih 5 meseci, ali mislim da je skok 5-10% na godišnjem nivou. Pumpa se i dalje, samo nema inflacije, već na konto manjka ponude, ali ne znam dokle to može da ide.

Setite se ovog perioda za jedno pet godina, verujem da će biti smešno budućim članovima foruma.
Nema inflacije ?

Буквално су врхунски и добро промишљени.
Суштина је да људи имају где да живе а не да се станови користе као инвестиције једног дела најбогатијих.
Ukoliko pogadja i korporacije ja se slažem da su vrhunski zakoni.
Da se tako naprave da korporacije ne mogu da ih izbegnu, to jest da stvarno ide proporcijalno.

Poprilično široka tema 😅
Široka tema je i kretanje nekretnina u Beogradu 😉2653 strana nekima i dalje nije jasno pored doktora nauka ovde koji pišu i svih insajderskih informacija iz korporacija😂
EDIT: Agenata, investitora, investitora u pokušaju itd...
Bukvalno mi dodje da mi nije ovo struka i da nemam toliku umešanost da odustanem od kupovine kada bih redovno čitao forum.
Malo me ipak raduje kada neko objavi da je kupio stan da dobije dosta lajkova, pošto se zna koja je to muka 😉

Čak i da se tako nešto desi mislim da moramo uzeti u razmatranje i kontekst i državu gde se kupuje. Evo na primer ja bi do 2020-te savetovao svakom da kupi nekretninu u Holandiji jer je to tako 2020 ili 2021 bila super zemlja da se kupi i iznajmljuje nekretnina. Imali su zakon da nema poreza na iznajmljivanje do 10 stanova (ja bi lično stavio limit na 5 ali ajde). Nije bilo nikakvih drugih barijera. E onda su prvo uveli zabranu izdavanja preko Bookinga i AirBnBa na duže od 60 dana godišnje pa smanjili na 45 pa sada na 30 dana.
Onda su uveli zakon po kome kad kupiš nekretninu NE smeš da iznajmljuješ 4 godine!
Onda su od prošlog jula uveli zakon da većina stanova (sve ispod 4-sobnih stanova) spada u kategoriju stanova sa ograničenim rentom (max 1100 eura mesečno bez režija i nameštaja). I uveli su zabranu kratkoročnih ugovora (na godinu dana) i uveli odmah da podstanar dobija ugovor na neodređeno...
Sada govore da žele da uvedu porez na NEOSTVARENU dobit (to se priča i piše ali još nije uvedena ova glupost).
Znam da će mnogi sada da skoče na mene i kažu da kritikujem truli Zapad a živim tu. Ja samo govorim realnost. Pre su zakoni bili bolji za male investitore. Sada su zakoni barem u Zapadnoj EU užasni. Vidite Španiju, Nemačku i Holandiju. Tu se više ne isplati investirati.
Za istočnu EU - ništa ne znam tako da ne mogu komentarisati.

Kako mi se čini Dubai je pored Srbije mnogo bolji za investiranje ako želite van države.
Po meni jeste bolji Dubaji, mislim da si insam rekao da si ga pored Beogrwda i sam razmatrao.
Ima vrline i mane to ulaganje.
Zato samo razmisljam kao Srbinu koliko treba nešto bolje da bude u inostranstvu, pa i u ovom slučaju kao investicionom kupcu da se odluciš za taj potez.
Pogotovo meni koji ovde živim i imam pu ovom poslu neke pogodnosti.
Baš zbog toga stacioniram ovde, a nije da nisam objektiv i zato i pitam, to jest razmišljam.

Po meni jeste bolji Dubaji, mislim da si insam rekao da si ga pored Beogrwda i sam razmatrao.
Ima vrline i mane to ulaganje.
Zato samo razmisljam kao Srbinu koliko treba nešto bolje da bude u inostranstvu, pa i u ovom slučaju kao investicionom kupcu da se odluciš za taj potez.
Pogotovo meni koji ovde živim i imam pu ovom poslu neke pogodnosti.
Baš zbog toga stacioniram ovde, a nije da nisam objektiv i zato i pitam, to jest razmišljam.
Dubai je uspešna priča iz mnogo razloga. Dovoljno je pogledati slike već od pre 30-tak godina i uporediti sa onim gde su danas da bi se video da su napravili ozbiljan rezultat. Takodje, uspeli su da diversikuju ekonomiju i da sada značajan deo BDP-a generišu kroz kapitalne investicije, turizam, finansijske institucije itd. Međutim, grad ne čine samo mostovi, vijadukti i zgrade, taj "souless vibe" se vidi i oseća u BNV a kamoli gradu koji je "nikao" preko noći. Sa stanovišta biznisa, Dubai je grad koji ima ozbiljne korporacije, hedge fondove, itd. ali grad gde se obično ide na par godina da se uštedi novac (jer se ne plaća income tax) i da se onda ode na pivotira na neko lepše i ugodnije tržište (NY, London, Singapur). Ne znam nikog ko je trajno ostao u Dubaiu.

Dubai je uspešna priča iz mnogo razloga. Dovoljno je pogledati slike već od pre 30-tak godina i uporediti sa onim gde su danas da bi se video da su napravili ozbiljan rezultat. Takodje, uspeli su da diversikuju ekonomiju i da sada značajan deo BDP-a generišu kroz kapitalne investicije, turizam, finansijske institucije itd. Međutim, grad ne čine samo mostovi, vijadukti i zgrade, taj "souless vibe" se vidi i oseća u BNV a kamoli gradu koji je "nikao" preko noći. Sa stanovišta biznisa, Dubai je grad koji ima ozbiljne korporacije, hedge fondove, itd. ali grad gde se obično ide na par godina da se uštedi novac (jer se ne plaća income tax) i da se onda ode na pivotira na neko lepše i ugodnije tržište (NY, London, Singapur). Ne znam nikog ko je trajno ostao u Dubaiu.
Na neki način se slažem, ali poznajem par poznanika i prijatelja koji mi tamo žive već duže od 5god i nemaju nameru da se vraćaju niti da se sele.
Svakako mogu sebe da zamislim tamo i u budućnosti da živim, a i da mi deca tamo žive.
Sa druge strane mislim da će se i dalje ovakvom brzinom razvijati, u svakom slučaju po meni jedan futuristički grad.
Kao što sam i rekao za sledeću investicionu kupovinu ako budem imao vremena i mogućnosti i ne budem morao
baš brzo da reaguje, onda bi baš tamo voleo da uzmem.
Ali ove godine ništa od toga zbog nedostatka vremena usled posla.
More je već rezervisano za Grčku, tako sa Dubaji mora da sačeka.

Poslednja izmena:
Sve su renovirali, samo tu fiskulturnu salu nisu. Ali nije to nista, u Americi na svakih 10 minuta se srusi po jedna fiskulturna sala ili plafon.
Nije to nista u Japanu i Kini se vozovi sudaraju, a u Americi zgrade padaju. Tako mi rekao covek pre neki dan. Prosvetli me, bio sam u zabludi.

The stock market’s performance over the past four decades bolsters Buffett’s argument. Since the beginning of 1988, the S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price Index, which measures residential real estate values, has risen by 374%. Over the same period, the S&P 500, a proxy for the broad U.S. stock market, is up 2,218%. Add in reinvested dividends, and the total return rises to 5,006%.

Ko neće da se preseli i ode iz Srbije bilo bi dobro da kupi stan i da ne čeka tamo neki pad-pucanje balona. Ko neće i ne može da funkcioniše van grada (Beograd, NS, NI, KG, SU) treba da kupi stan u gradu.
Razmišljam koliko neko potrosi za 1 godinu za kiriju to su ozbiljni novci.
Kada se prelomi onda je lakše i možeš fokus staviti na druge stvari.
Trenutak nikad nije idealan kao pogotovo ni stan.

Ko neće da se preseli i ode iz Srbije bilo bi dobro da kupi stan i da ne čeka tamo neki pad-pucanje balona. Ko neće i ne može da funkcioniše van grada (Beograd, NS, NI, KG, SU) treba da kupi stan u gradu.
Ma kakvo cekanje, pogotovo za prvu nekretninu. Kad imas za 20% odmah uletis. Ako nemas da dobacis skroz do 20%, uzajmis se i opet uletis. Dok ti cekas jeftinije, cene odose. Znam neke koji su tako cekali i sad jos cekaju, a i dalje su podstanari vec 5+ godina. Kupis ono sto mozes, kad ti se vise ne svidja, preprodas dok stekas za drugo, vece, bolju lokaciju itd... Ja kad sam uzeo u izgradnji, par nedelja sam razmisljao da sam uzeo na peak-u, u najskupljem mogucem momentu i bio u fazonu da sam kupio kad je bilo najskuplje. Medjutim, cena otisla od tad jos uvis i to znacajno.

Jedva čekam da dodje Džo i ostali gastosi, koji znaju da nam je super i da je zlatno doba svakako bolje nego na propalom zapadu, sa decom da žive ovde. Obavestite ih da ima mleka i brašna.
U principu mleka nema. Ono, lošom politikom smo doveli do toga da svi proizvođači mleka uvoze mleko u prahu. Seljaci su napustili taj posao. Mislim da je jedina mlelara u Srbiji koja prodaje 100% domaće mleko valjda mlekara granice. Tako nešto sam pročitao. Ostali svi uvoze.

Široka tema je i kretanje nekretnina u Beogradu 😉2653 strana nekima i dalje nije jasno pored doktora nauka ovde koji pišu i svih insajderskih informacija iz korporacija😂
EDIT: Agenata, investitora, investitora u pokušaju itd...
Bukvalno mi dodje da mi nije ovo struka i da nemam toliku umešanost da odustanem od kupovine kada bih redovno čitao forum.
Malo me ipak raduje kada neko objavi da je kupio stan da dobije dosta lajkova, pošto se zna koja je to muka 😉
Kupci love lokalni minimum sto je tesko. Druga stvar je sto svi mi imamo prirodni osecaj prema nepravdi tj inflaciji. To je borba sa Golijatom. Mora da se uracuna gubitak inflacije bar za kesh deo koji se cuva... viskovi moraju u akcije, zlato, beton, obradivu zemlju...

Na neki način se slažem, ali poznajem par poznanika i prijatelja koji mi tamo žive već duže od 5god i nemaju nameru da se vraćaju niti da se sele.
Svakako mogu sebe da zamislim tamo i u budućnosti da živim, a i da mi deca tamo žive.
Sa druge strane mislim da će se i dalje ovakvom brzinom razvijati, u svakom slučaju po meni jedan futuristički grad.
Kao što sam i rekao za sledeću investicionu kupovinu ako budem imao vremena i mogućnosti i ne budem morao
baš brzo da reaguje, onda bi baš tamo voleo da uzmem.
Ali ove godine ništa od toga zbog nedostatka vremena usled posla.
More je već rezervisano za Grčku, tako sa Dubaji mora da sačeka.
Kako sam stariji, sve me vise zanima Rudnik, Vujan, Jelica... :) Samo da "proradi" Starlink...

Fokus je bitan. Da bi covek kupio iole dobar stan za zivot mora da potrosi, pored novca, svoje vreme. U tom procesu se postane veci ekspert od velikog broja agenata. To treba resavati sto pre i prebacivati fokus na nesto drugo. Srbija ce se tesko demetropolizovati pa ce stan u BG, NS, NI biti bitan deo zivotne strategije.

A jok ja se u brdo ne vracam
Pisem iz perspektive nekoga ko moze da radi remote od 2014. godine sa povremenim sluzbenim putovanjima.
Veliko je odricanje zivot u gradu.Mora mnogo energije da se ulozi da bi se nadoknadila udaljenost od prirode a to u realnosti zivota u gradu retko ko uspeva ...

Pisem iz perspektive nekoga ko moze da radi remote od 2014. godine sa povremenim sluzbenim putovanjima.
Veliko je odricanje zivot u gradu.Mora mnogo energije da se ulozi da bi se nadoknadila udaljenost od prirode a to u realnosti zivota u gradu retko ko uspeva ...
Vikendica/kuća u stanju da moze da se prespava, okolina Beograda, petak popodne - nedelja uvece, problem resen.

Inace i ne treba Starlink, kod mene u selu Yettel internet sasvim okej radi, moji ga imaju kuci.

tesko demetropolizovati
teška metropolizacija na Nbg.

IMG_20250523_083600.jpg

Буквално су врхунски и добро промишљени.
Суштина је да људи имају где да живе а не да се станови користе као инвестиције једног дела најбогатијих.
Vrhunski su smišljeni ali evo kako to izgleda u praksi nakon dve godine!
Većina stanova od malih investitora se prodala na tržištu i to ne kako su mislili starterima, već su pokupovali deca bogatih (jer su morali da overbiduju 50-100k na traženu cenu, a overbidding ne može iz kredita tako da su obični ljudi ispušili).
Cilj je bio da se omogući srednjem sloju da ima gde da živi (što podržavam) i onda umesto da se to desilo, tržište je reagovalo tako da je nestalo i to malo stanova jer su pokupovani, a ono što je ostalo (kod Korporacija) je da se javi na 1 oglas u proseku 400-500 zainteresovanih!! Tako da samo zamislite koji su tu potencijali za korupciju. Pošto za srednji segment NEMA lista čekanja (kao za socijalne stanove do 770e kirije) već koga Korporacija "izabere"... A liste čekanja za socijalne stanove su inače oko 14 godina +/- koja godina!
Onda su se i Korporacije pobunile da im se ne isplati da izdaju po tim cenama i da grade stanove po tim cenama renta, pa je onda Ministar napravio za njih posebnu šemu. Sve NOVE zgrade koje budu gradili, prvo da idu kod njega da dobiju Dozvolu o IZUZEĆU od zakona za srednji segment, socijalne moraju da izdaju i to je 30% zgrade. I sad svaka korporacija mora prvo s koferčetom kod Ministra po izuzeće pa onda počinje gradnju... Naravno da ne bi bilo tako providna korupcija onda sve to ide preko advokata, lobi firmi i slično. Mada i kod nas koliko vidim više nema klasične "koferče" korupcije već sve ide kroz legalne kanale.

Tako da umesto da su smirili tržište doveli su ga u još veći problem. Sada pričaju već o ukidanju tih mera od 1.7.2026... Ali ne verujem dok se nešto ne odglasa. Kao i uvek donesu zakon, pokupe kajmak i onda nakon 2-3 godine zakon promene i ko se uhvatio uhvatio. Oni su se omastili.

Mere kao mere su dobre da su imalo tržišne. Ovako su rasturili to tržište koje je i ovako bilo strašno nategnuto. Sad imate dva ekstrema, socijalne stanove koje čekaš 14+ godina i lux segment s rentovima koji počinju od 2500 eura. Srednji je ubijen. Ili kad apliciraš za stan onda ujedno i uplatiš loto, pa šansa je ista skoro :))

Vrh