Šta je novo?

Cene nekretnina

Gde se vidi računica uopšte za kupovinu nekretnine u Beogradu, da li starogradnje ili novogradnje?
Jel ima da se za neki kraj ili novogradnju kaže da je dobar odnos cene za razliku od ostatka grada?
Jel možda zbog toga ide tako dobro prodaja u BNV ili Bloku 65/64 po ovim cenama?

Ja sam toliko detaljno ušao u jednom momentu u celu priču oko kupovine, pa mi je to pomoglo dosta i da upoznam neke delove grada. Po meni trenutno nema dobrog odnosa cene i dobijene vrednosti, tj. mislim da je trenutno sve precenjeno. Kad sam tek počeo da gledam, bilo je još dobrih dilova da se uhvate u Višnjičkoj banji, Cerak Vinogradima, Vidikovcu, gornjem Zemunu, čak i bežanijskim blokovima.

Trenutno je sve to udarilo neke nivoe koji mi jako mirišu na balon - kad bih imao hipotetički sad 200k za investiciju u nekretninu u BG, nisam siguran da bih zagrizao.

Inace znam da ima u drugoj temi ali mislim da je relevantno za diskusiju i ovde:

Screenshot 2025-05-22 at 11.51.56.png

Po meni ove izmene ce dici cenu trenutno manje popularnim blokovima na NBGD i mislim da ce se kroz 20 godina dosta promeniti pojam centralnih blokova NBGD-a kako se on bude sirio sve vise ka EXPO-u i Surcinu.

Blok45 mislim da ce najvise imati pritisak ka vecim cenama kada se i sa NBGD strane odradi promenada i luksuzni sadrzaj.
Ako krene sa ovom fazom za investiciju po meni ima smisla uzimati u tom bloku stan.

Gledajuci cene starogradnje osim velikih kompromisa (prizemlje, poslednji sprat, kosi zidovi, losa lokacija) nema finansijske racunice za vecinu stanova uzimati starogradnju kada se uracuna kvalitetno renoviranje, samo u slucaju da si OK da ne renoviras stan jos par godina po meni.

opet zavisi sta dobijes u okruzenju.
neko ce decu voditi peske odma u ogroman park za 30 sekundi, a neko ce svaki dan da pali auto

Izgleda kod nas na svakih nedelju dana padne po neki krov, plafon ili nadstresnica. Kakva je situacija u drugim zemljama, zna li se sta?

Saga se nastavlja...

Po meni starogradnja ima smisla za stan za zivot, da se za manju cenu uzme veca kvadratura (pa renovira po potrebi jedno po jedno). A za manje stanove starogradnja samo centar, jer ce to uvek drzati cenu koliko god da je nerenovirano i izdaje se bukvalno pre nego sto i objavis oglas

Starogradnja plus: znas kvalitet gradnje jer zgrada postoji vec
Starogradnja minus: zgrada je stara i vec ima prirodne probleme koje dolaze sa rokom trajanja (ti sredis cevi instalacije, komsija ne, pa cekas trenutak da njima oukne cev i poplavi tvoj plafon), odrzavanje je uglavnom lose, komsije su zadrte i bez kompromisa jer zive tu decenijama, losi liftovi, uglavnom bez garaza, u nekima ustajali miris i problem insekata jer se dezinsekcija ne radi redovno na nivou zgrade

Novogradnja plus : novi stan, nove komsije gde se tek formira osecaj zajednice, odrzavanje sredjeno, dostupna garaza

Novogradnja minus: neizvesnost oko kvaliteta izgradnje, bez obzira na investotora i obecanu materijalizaciju na kraju zavisis od izvidjaca i od tog majstora koji bas taj dan radi tvoj stan i napravi slucajnu ili namernu gresku (znam za skucajeve gde su zaboravili da urade hodroizolaciju u kupatilu u jednom stanu) i slicno. Troskovi odrzavanja su znatno visi nego kod novogradnje. Pocetne boljke oko uspostavljanja funkcionalne zajednice, naplate racuna i slicno (resi se)

Blok 65 svi pale kola da vode decu u park da im pokazu kako izgleda drvo.
Edit: Ali ako bih birao za zivot izmedju Bloka 65 i BW, svaki put glas ide za Blok 65.

slazem se, i ja bih pre izabrao blok 65.
ali na primer koliko god suludo zvucalo, ako bih sada birao blok 65 ili blok 30. izabrao bih blok 30.
ali na primer za 10 godina, bih izabrao verovatno blok 65

Blok 65 svi pale kola da vode decu u park da im pokazu kako izgleda drvo.
Edit: Ali ako bih birao za zivot izmedju Bloka 65 i BW, svaki put glas ide za Blok 65.
Ne moraju se odmah paliti kola ako moras da setas 15 minuta :D
Po meni ako se lepo izvede Green Line projekat i ako buduci projekti u bloku 64 budu malo obzirniji prema zelenilu ima tu dosta potencijala.

Po meni je najveca enigma kada investitor uradi nesto ovako:
Screenshot 2025-05-22 at 12.12.47.png

Prosto ne razumem logiku iza ovoga, mislim da bi apsolutno svi stanari vise preferirali da je cela ova kocka bio zeleni deo ili deo za decu, ovako ce biti dekorativno zelenilo bez upotrebe.

Svakako je investitor dao instrukciju da tu ne bude parkić, nego da stavi neko cveće.

Spoljno uredjenje se u toku realizacije projekta minimalizuje zbog ušteda.
To jest najviše pretrpi, pogledati samo rendere pre početka neke gradnje i nakon finalnog završetka.

Dosta projekata ni ne alocira dovoljno prostora za bilo šta drugo osim za zgradu. Nekad se neki neupotrebljivi prostor pretvori u bašticu ili siromašni dečiji parkić. Uglavnom nema ni spoljnih parking mesta za goste. I onda neko pita zašto Blok 45 košta koliko košta... Zato što nije nehumani investitorski urbanizam.

Znaci novogradnja je u proseku preplaceno urbanisticko s***e, starogradnja je prenapumpano funcionalno s***e. Realno ima veoma mali broj stanova koji mogu da pomire i jedno i drugo, a cene su kao da je sve tip-top. Placamo u sustini veru da ce cena da poraste u buducnosti a niko ne gleda da ce sam grad da se unakazi tolikom neplanskom ekspanzijom.

Inace znam da ima u drugoj temi ali mislim da je relevantno za diskusiju i ovde:

Pogledajte prilog 238915

Po meni ove izmene ce dici cenu trenutno manje popularnim blokovima na NBGD i mislim da ce se kroz 20 godina dosta promeniti pojam centralnih blokova NBGD-a kako se on bude sirio sve vise ka EXPO-u i Surcinu.

Blok45 mislim da ce najvise imati pritisak ka vecim cenama kada se i sa NBGD strane odradi promenada i luksuzni sadrzaj.
Ako krene sa ovom fazom za investiciju po meni ima smisla uzimati u tom bloku stan.
Je l se meni ovo cini ili su stavili u poluokruzenje Staro sajmiste. Imaju samo jos mali prostor kuda mogu da beze. Bg na H2O da udari jos jedan decisive attack niz Vladimira Popovica i bice potpuno okruzeno. A onda mogu da se kladim da podleci pritisku i celo sajmiste. Kakvi su im planovi, ostaje da se vidi.

Znaci novogradnja je u proseku preplaceno urbanisticko s***e, starogradnja je prenapumpano funcionalno s***e. Realno ima veoma mali broj stanova koji mogu da pomire i jedno i drugo, a cene su kao da je sve tip-top. Placamo u sustini veru da ce cena da poraste u buducnosti a niko ne gleda da ce sam grad da se unakazi tolikom neplanskom ekspanzijom.
ljudi moraju negde ziveti, a svi zele da zive u BGu

Po meni starogradnja ima smisla za stan za zivot, da se za manju cenu uzme veca kvadratura (pa renovira po potrebi jedno po jedno). A za manje stanove starogradnja samo centar, jer ce to uvek drzati cenu koliko god da je nerenovirano i izdaje se bukvalno pre nego sto i objavis oglas

Starogradnja plus: znas kvalitet gradnje jer zgrada postoji vec
Starogradnja minus: zgrada je stara i vec ima prirodne probleme koje dolaze sa rokom trajanja (ti sredis cevi instalacije, komsija ne, pa cekas trenutak da njima oukne cev i poplavi tvoj plafon), odrzavanje je uglavnom lose, komsije su zadrte i bez kompromisa jer zive tu decenijama, losi liftovi, uglavnom bez garaza, u nekima ustajali miris i problem insekata jer se dezinsekcija ne radi redovno na nivou zgrade

Novogradnja plus : novi stan, nove komsije gde se tek formira osecaj zajednice, odrzavanje sredjeno, dostupna garaza

Novogradnja minus: neizvesnost oko kvaliteta izgradnje, bez obzira na investotora i obecanu materijalizaciju na kraju zavisis od izvidjaca i od tog majstora koji bas taj dan radi tvoj stan i napravi slucajnu ili namernu gresku (znam za skucajeve gde su zaboravili da urade hodroizolaciju u kupatilu u jednom stanu) i slicno. Troskovi odrzavanja su znatno visi nego kod novogradnje. Pocetne boljke oko uspostavljanja funkcionalne zajednice, naplate racuna i slicno (resi se)
Jedina stvar koja kvari analizu je sto u praksi uglavnom ne dobijes vecu kvadraturu za manju cenu. Kada se uracuna i cena renoviranja i eventualni povrat PDV-a starogradnaj za slicnu lokaciju jos ispadne i skuplje i to je suludo u ovoj prici. Samo taj narativ 'nekad se gradilo kako treba a sad ne valja nista' odrzava to bizarno stanje.

Jedina stvar koja kvari analizu je sto u praksi uglavnom ne dobijes vecu kvadraturu za manju cenu. Kada se uracuna i cena renoviranja i eventualni povrat PDV-a starogradnaj za slicnu lokaciju jos ispadne i skuplje i to je suludo u ovoj prici. Samo taj narativ 'nekad se gradilo kako treba a sad ne valja nista' odrzava to bizarno stanje.
Novogradnja je uvek brojnija i zastupljenija na lošijim lokacijam od starogradnje u svakom poželjnom delu grada. Na NBG imaš tonu novogradnje u blokovima 64/65, ali uopšte ne u blokovima 21,22,29,30. (samo jedan skup projekat u bloku 20), na Vračaru imaš novogradnju dole prema Južnom bulevaru koliko hoćeš ali veoma malo na potezu Krunski Venac-Njegoševa-Cvetni trg. U samom centru grada, takođe 99% starogradnja osim one dve zgrade u Pariskoj i Uzun Mirkovoj gde je kvadrat 10k+ eur. Beograd nije veliki grad, ako se vodiš lokacijski izborom gde ćeš stanovati, često uopšte nema novogradnje na nekim od najpoželjnijih lokacija.

Novogradnja je uvek brojnija i zastupljenija na lošijim lokacijam od starogradnje u svakom poželjnom delu grada. Na NBG imaš tonu novogradnje u blokovima 64/65, ali uopšte ne u blokovima 21,22,29,30. (samo jedan skup projekat u bloku 20), na Vračaru imaš novogradnju dole prema Južnom bulevaru koliko hoćeš ali veoma malo na potezu Krunski Venac-Njegoševa-Cvetni trg. U samom centru grada, takođe 99% starogradnja osim one dve zgrade u Pariskoj i Uzun Mirkovoj gde je kvadrat 10k+ eur. Beograd nije veliki grad, ako se vodiš lokacijski izborom gde ćeš stanovati, često uopšte nema novogradnje na nekim od najpoželjnijih lokacija.
Zavisi, primera radi na Vozdovcu i Zvezdari ima i starogradnji i novogradnji cak i u istoj ulici, pa je opet ta formula starogradnja+renoviranje >/= novogradnja - povrat PDV. Ne mora uvek NBG za primer da se uzima

Zavisi, primera radi na Vozdovcu i Zvezdari ima i starogradnji i novogradnji cak i u istoj ulici, pa je opet ta formula starogradnja+renoviranje >/= novogradnja - povrat PDV. Ne mora uvek NBG za primer da se uzima
Ja sam uzeo primere lokacija koje su tražene i gde bih bez razmišljanja pre izabrao starogradnju (i renovirao) u odnosu na novogradnju. Što se Zvezdare tiče, tu sam kupio stan u izgradnji preko puta Zire i naravno da sam izabrao novogradnju jer ima širok izbor projekata koji se grade gde su cene su na nivou onoga što bih platio da kupim starogradnju i da je renoviram. Tako da pitanje starogradnja v novogradnja nije apsolutno, već zavisi od više faktora i okolnosti. Moj zaključak je da na najboljim lokacijama u gradu novogradnja često nije opcija.

Vrh