Šta je novo?

Cene nekretnina

Nemaju svi kupci povrat PDV-a. Čekaš 2-3 god da se izgradi zgrada, još toliko da se uknjiži stan.
Kupuješ na nevidjeno stan.
Rizikuješ mnogo više nego sa kupovinom starogradnje.
To može značiti da mnogi kupci novogradnji koji su uselili prošle godine ili čak 2023, pa i oni što su dobili stan u kompenzaciji, ne mogu da se pojave na tržištu da prodaju te stanove iako imaju potrebu za prodajom...
Možda neko zna koliko se čeka na uknjižbu u BW?

Poslednja izmena:
Ja mislim ni ROI niti rast cena. Jednostavno ne postoji biznis i nismo dovoljno svesni tržista ili gde uložiti novac.
Gde uloziti novac na trzištu kojim upravlja nekolicina..i to je tako.
Može da se ulaže Mićo ali nismo učeni o tome.
Nove generacije ulažu u razne akcije inostranih firmi, evo i ovde na temi se spominjalo o ETF-ovima, akcijama, inostranoj berzi, državnim obveznicama itd...
I to pre svega zbog informisanosti putem interneta, mreža, foruma ili ako si baš okružen takvim okruženjem koje to sve zapravo i radi(ovo je i najvažnije).
To može značiti da mnogi kupci novogradnji koji su uselili prošle godine ili čak 2023, pa i oni što su dobili stan u kompenzaciji, ne mogu da se pojave na tržištu da prodaju te stanove iako imaju potrebu za prodajom...
Možda neko zna koliko se čeka na uknjižbu u BW?
Ne bih rekao, mislim da mogu i ti stanovi da se prometuju.
Samo što nije atraktivan oglas i dosta ljudi neće takve stanove da kupuje, pa samim tim nije idealan za prodaju.

Može da se ulaže Mićo ali nismo učeni o tome.
Nove generacije ulažu u razne akcije inostranih firmi, evo i ovde na temi se spominjalo o ETF-ovima, akcijama, inostranoj berzi, državnim obveznicama itd...
I to pre svega zbog informisanosti putem interneta, mreža, foruma ili ako si baš okružen takvim okruženjem koje to sve zapravo i radi(ovo je i najvažnije).

Ne bih rekao, mislim da mogu i ti stanovi da se prometuju.
Samo što nije atraktivan oglas i dosta ljudi neće takve stanove da kupuje, pa samim tim nije idealan za prodaju.
Kako misliš? U katastru, za takve stanove, piše da je vlasnik investitor tj stoji "Predbeležba" + naziv investitora. Da li onda investitor raskida ugovor pa potpisuje sa drugim kupcem?
NEko mora da plati potencijalni rizik da se uknjižba ne sprovede što znači da cena mora dole.

Evo jednog sa pretenzijom da ode za dva dana :)
brate slatki na šta ovo liči...černobilj faza...tako da računaj još 600-700 eur za uterivanje bagera i komplet renoviranje pa vidi da l se isplati imati stan u zgradi iz doba jure koji ćeš platiti 4000+eur/m2

Poslednja izmena:
brate slatki na šta ovo liči...černobilj faza...tako da računaj još 600-700 eur za uterivanje bagera i komplet renoviranje pa vidi da l se isplati imati zgradu iz doba jure gde ćeš platiti stan 4000+eur/m2
Ovo nije ni blizu loseg, nisi ti ocigledno boravio / vidjao stvarno lose stanove.
Stavise na stakli od 1-10, gde je 1 katastrofa a 10 tip top stan, ovo je solidna 5/6 u odnosu na druge oglase.

Verovatno je u boljem stanju od 50% starogradnje na NBGD trenutno.

Ovo nije ni blizu loseg, nisi ti ocigledno boravio / vidjao stvarno lose stanove.
Stavise na stakli od 1-10, gde je 1 katastrofa a 10 tip top stan, ovo je solidna 5/6 u odnosu na druge oglase.

posmatraj iz finansijskog ugla šta je loše, možda ti on na oko ne izgleda se legu zmije i pacovi ali ovde moraš da menjaš stolariju (drveni prozori zvižde na sve strane), podove sve, kupatilo komplet, verovatno i instalacije...kad na to sve onda dodaš krečenje i nameštaj cifra ispadne ozbiljna

Kako misliš? U katastru, za takve stanove, piše da je vlasnik investitor tj stoji "Predbeležba" + naziv investitora. Da li onda investitor raskida ugovor pa potpisuje sa drugim kupcem?
NEko mora da plati potencijalni rizik da se uknjižba ne sprovede što znači da cena mora dole.
Ja sam kupio stan koji nije uknjižen.
Takodje u jednom kompleksu vidjam komšije oglašavaju prodaju stanova u zgradi koja nije dobila Upotrebnu itd...
Taj potencijalni rizik plaća prodavac, to jest kupac kupuje po manjoj ceni - tako bi trebalo.
Zato dosta preprodavaca čeka da se uknjiži stan, to jest zgrada da dobije Upotrebnu kako bi za maksimalno prodali nekom kupcu koji neće taj rizik da preuzme.

Ako je tako kao što kažeš, onda mi stvarno nisu jasni ljudi koji se bune na proširivanje BW?! Umesto da budu srećni što će veći deo grada da liči na nešto, oni bi da sve liči na Bahmut?!

posmatraj iz finansijskog ugla šta je loše, možda ti on na oko ne izgleda se legu zmije i pacovi ali ovde moraš da menjaš stolariju (drveni prozori zvižde na sve strane), podove sve, kupatilo komplet, verovatno i instalacije...kad na to sve onda dodaš krečenje i nameštaj cifra ispadne ozbiljna
da je samo to ... ceo stan mora da se vrati u sivu fazu pa polako od pocetka. To je opustenih 800e po kvadratu ...

Iz finansijskog ugla, ako ces da ga izdajes ovo mozes da izdas bez 1 eur ulozenog.
Ako ces da zivis to je druga prica.

Ako je tako kao što kažeš, onda mi stvarno nisu jasni ljudi koji se bune na proširivanje BW?! Umesto da budu srećni što će veći deo grada da liči na nešto, oni bi da sve liči na Bahmut?!
Cuj ako je tako, ja sam rentao par stanova do sada, prosli na NBGD blizu Hotela Jugoslavije je imao katodne televizore i sifonjere u trpezariji stare 30+ godina. Parket original kad je stan napravljen.
Dosta stanova gde zive stariji ljudi ili ih isti izdaju nije taknuto 20+ godina uopste.

vidi se da ne pridaješ mnogo važnosti nekom širem uglu posmatranja beograda na vodi. bnv nisu samo zgrade oko kojih mi ovde polemišemo da l valjaju ili ne. bnv nosi mnogo veći teret i mnogo je više od običnog betona i mnogospratnica.

Evo jednog sa pretenzijom da ode za dva dana :)
Zašto kupiti ovo za 3600 e kad za te pare imate i novogradnju ove veće kvadrature po istoj ceni više manje?! Airport Garden i drugi... A sve glanc novo. ne moraš ništa osim nameštaja da uložiš.

Zašto kupiti ovo za 3600 e kad za te pare imate i novogradnju ove veće kvadrature po istoj ceni više manje?! Airport Garden i drugi... A sve glanc novo. ne moraš ništa osim nameštaja da uložiš.
Ovo je verovatno APP cena, ide to dole lagano za par meseci. Tu je sad igranka koliko dole, s obzirom na cene novogradnje i koliko treba da se ukuca para ovde moralo bi da ide dobrano dole a da li ce zavisi samo od prodavca (koji verovatno ima neku sitnu ustedjevinu pa racuna da proda ovo i kupi novogradnju) :)

Evo nasao sam stan koji bih rekao da je standard za starogradnju na NBGD:

Nisam morao dugo traziti ovakav primerak, par minuta.

Ja sam kupio stan koji nije uknjižen.
Takodje u jednom kompleksu vidjam komšije oglašavaju prodaju stanova u zgradi koja nije dobila Upotrebnu itd...
Taj potencijalni rizik plaća prodavac, to jest kupac kupuje po manjoj ceni - tako bi trebalo.
Zato dosta preprodavaca čeka da se uknjiži stan, to jest zgrada da dobije Upotrebnu kako bi za maksimalno prodali nekom kupcu koji neće taj rizik da preuzme.
Imam jednu situaciju da mi sd baš svidja 1 takav stan, zgrada je gradjenja iz projektnog finansiranja, po gradjevinskoj, ali nisu dobili upotrebnu dozvolu. U katastru su hipoteke (od kredita drugih koji su kupovali) unoseni kao teret na parceli, dakle uopšte nema izlistanih stanova i ne zna se verovatno još ni na koga se vode a zgrada je završena i useljenja 2022.Koliko treba da bude niža cena u takvom slučaju, recimo da li je dovoljno 10% - 15% s obzirom da se prodaju i stanovi koji su izgradjeni bez ikakvog papira (po nižim cenama) i na legalizaciji su već godinama unazad, ali notari ipak overavaju.

To bi bilo OK da ona zna za tu firmu, elem sta se ispostavilo, da je jedan njen prijatelj otvorio pre par godina firmu na nju (falsifikovao potpis i imao slikanu / kopiju njene licne karte).
Meni je trvdila rođaka koja je radila na jednoj od najviših pozicija u banci, vezano za priču da je neko otvorio firmu na lažnu ličnu kartu Andreja Vučića, da je to praktično nemoguće.

Pretpostavljam da je teško i račun u banci otvoriti bez njenog prisustva i bez fizičke lične karte.

Ja kad sam otvarao, firmu morao sam lično da deponujem potpis u banci i u nekadašnjem SDK, sad sličnu stvar radi APR.

Možda je taj "prijatelj" poznanice imao nekog insajdera.

Hvala za sajt Eporezi. Koristim eupravu, ali nisam znao da ima i to.

Meni je trvdila rođaka koja je radila na jednoj od najviših pozicija u banci, vezano za priču da je neko otvorio firmu na lažnu ličnu kartu Andreja Vučića, da je to praktično nemoguće.

Pretpostavljam da je teško i račun u banci otvoriti bez njenog prisustva i bez fizičke lične karte.

Ja kad sam otvarao, firmu morao sam lično da deponujem potpis u banci i u nekadašnjem SDK, sad sličnu stvar radi APR.

Možda je taj "prijatelj" poznanice imao nekog insajdera.

Hvala za sajt Eporezi. Koristim eupravu, ali nisam znao da ima i to.
Imas i LPA sajt isto:

Inace na oglasima u rasponu od 150-200k ima stanova koji su prihvatljivi sa cenom po m2 da je renoviranje OK:

Inace na oglasima u rasponu od 150-200k ima stanova koji su prihvatljivi sa cenom po m2 da je renoviranje OK:

ova dva stana iz genexa, oni su uvek imali nize cenu u odnosu na okolinu. u tom bloku one 3 "generalice" pored auto puta uvek drzale cenu

Upravo ovo Prodaju kokaciju, savski blokovi su popularni.

mislim da je i to cela poenta kod nas lokacija. ovo sto djolenzy prica, kao novo i to, ima neko efekta kratkorocno, jer kada se sve izgradi i prodje neko vreme, vise nece biti ni novo. a sadrzaja nece ni biti

Vrh