Šta je novo?

Cene nekretnina

Ni blizu

Odlazice sve manje, vracace se sve vise. Isti trend koji je vidjen i u nekim zemljama koje su u tom procesu malo ispred nas.

Nista tu nema neobicno, to je prirodan tok stvari. Ovo dramljenje i katastrofisanje po forumima, tviterima i redditima, i to je ocekivano i nikad nece prestati, ali to isto nije realan svet.
Moram da se složim sa kolegom Defkeom po pitanju situacije u zemlji. Ja kao neko ko je malo izdvojen iz situacije pa sad kad sam bio u Srbiji za Uskrs mogu da podelim par mojih mišljenja. Društvo se samo po površini podelilo na Vlast i Studente Blokadere, ali kažem po površini. Po meni postoji još jedna veća trećina a to su neopredeljeni ljudi i tih je više i od jednih i od drugih. To su ljudi koji samo žele da rade i zabole ih i za vlast i za opoziciju.
Pošto mi je ovo treća revolucija u životu, mogu da kažem da je najgluplje od svih organizovana tako što su blokirali školstvo pogotovo fakultete. Ni jedna revolucija nije pametna ali ova je strašna. Prvo sam preživeo "balvan revoluciju" u HR - pa smo videli kako se završilo. Onda "Otpor" koji je uspeo ali nakon ratova, sankcija i bombardovanja. I sada ova "studentska blokaderska".
Kako ja vidim da se sada Vlast konsolidovala, studentima blokaderima je opala podrška, a sada skupovi u Nišu i Subotici su pokazali jedan zamor materijala na obe strane. Meni je žao što je BG Univerzitet ispao žrtveno jagnje i najviše će da izgube. Svim studentima niko nije javio da su godinu izgubili. A šta je sledeće, što im govore da nije izgubljena i da će imati 2 u 1 školsku godinu i to zvanično dolazi s BG univerziteta. Pre smo se sprdali sa sega mega fakultetima kako je instant diploma, a sad će Univerzitet u BG postati još gori od njih s ovim instant godinama 2 u 1 a možda i 3 u 1.
Da se samo ogradim, ja nisam ni za vlast ni za blokadere, meni je svejedno skroz ko je. Bukvalno meni ni u džep ni iz džepa.

Kako ja vidim dalje je da će najpametniji da odu i dobiju stipendije Harvarda i sličnih (kažem najpametniji), najbogatiji će otići na fakultete po Zapadnoj Evropi, srednja klasa bogatija će otići u okruženje (Beč, Bratislava, Prag i možda Ljubljana) a ostali će ostati i čekati rasplet i Godoa.

Katastrofe nema to je tačno. Mislim da je za sve bolje da umesto što prate Beč, Trst ili Valensiju i porede s BGom da prate trendove rasta ili pada cena u NL. Pošto imamo veću korelaciju trenda rasta sa NL (znači ne cene već trend rasta) u Beogradu nego s bilo kojom državom ili gradom.
Ono što sam i pre napisao je da većini odgovaraju visoke cene stanova, iako smo mi ovde na forumu da diskutujemo o cenama stanova, kod nas se malo i retko prodaju stanovi. Kupiš jednom u životu i to je to. 80% ima nekretninu i neće da je menja. To što mi trenutno tražimo ili diskutujemo o tome ne znači da su svi u tom fazonu.

Ne rece odakle ti informacija da se sve vise ljudi vraca. Na osnovu cega temeljis svoju izjavu?
Ako hoćeš da vidiš i čuješ pono povratnika expata, i sa fakultetskim diplomama idi na sajt Tačka povratka, imaju i YouTube kanal gde intervjuišu povratnike. Ima dosta ljudi. Naravno da je negativan saldo ali i to će se okrenuti s porastom plata. Pogledajte sada Bugarsku i pogotovo Rumuniju, vrlo malo odlazi i mnogo se vraća u Rumuniju pogotovo visoko školovanih. Nije baš sve crno belo ljudi. I povratak nije loš i nije zauvek kao ni odlazak - to isto mora da se promeni u svesti kod nas.

Društvo se samo po površini podelilo na Vlast i Studente Blokadere, ali kažem po površini. Po meni postoji još jedna veća trećina a to su neopredeljeni ljudi i tih je više i od jednih i od drugih. To su ljudi koji samo žele da rade i zabole ih i za vlast i za opoziciju.
Joe mislim da je to tako bilo ranije, nakon smrti 16 ljudi gde se svacije dete moglo naci neopredeljenih ljudi koji "samo hoce da rade" je mnogo malo.
Pricam iz iskustva i razgovora sa ljudima koji su ranije bili neopredeljeni.

Da se samo ogradim, ja nisam ni za vlast ni za blokadere, meni je svejedno skroz ko je. Bukvalno meni ni u džep ni iz džepa.
Pa svejedno ti je jer niti zivis u Srbiji niti neko tvoj je tu. Da ti i dete zivite u NS i da ste koristili voz sumnjam da bi ti bilo svejedno.

Kako ja vidim dalje je da će najpametniji da odu i dobiju stipendije Harvarda i sličnih (kažem najpametniji), najbogatiji će otići na fakultete po Zapadnoj Evropi, srednja klasa bogatija će otići u okruženje (Beč, Bratislava, Prag i možda Ljubljana) a ostali će ostati i čekati rasplet i Godoa.
Otici ce dosta ljudi ako se nakon sledecih izbora nastavi SNS vlast, evo pocevsi od mene koji bi razmatrao par zemalja za stalno preseljenje.
Ali da ne duzim previse u off topic, samo sam hteo da ostavim svoju perspektivu, veliki broj ljudi iscekuje sledece izbore kao sansu za promene.

Kad razmišljam o toj meri iako je motivacija u slučaju ove vlasti čisto populistička mogla bi se ta mera iskoristiti na dobrobit naroda i mladih. Neka nova vlast osmisli i poviče iste poteze kao u Španiji, uvede poreze, ograniči špekulativu. Onda bi i ova mera sa ultra povoljnim subvencionisanim kreditima za mlade imala pun smisao.

Ali sve su to za sad samo lepe želje za deda mraza. Takvih razmišljanja i teoretske šanse da se tako nešto desi u stvarnosti nema ni u najavi.
Iz perspektive globalnih desavanja nesto ne vidim puno zemalja koje imaju za prioritet - "dobrobit naroda i mladih" . Ne zelim da zvucim pesimisticno ali to je sada zaista retkost tako da me ne cudi ni malo situacija kod nas. To je jednostavno trend. To ne sprecava pojedinca da pronadje nekakav balans i izabere pravi put ali to nije nimalo lako.

Kad pricam sa rodbinom i prijateljima iz Beograda, posedovanje stana u Beogradu se smatra za neohpodnost i bitan zivotni uspeh. Mali broj ljudi gleda siru sliku odnosno sta ta nekretnina zaista donosi - mogućnost da deca razviju neki talenat životom u BG, možda sigurnost tokom penzionerskih dana, prostor za decu da imaju gde da žive tokom studija... Onda slušam probleme izdavanja stan na dan. Pozive gostiju tokom godišnjeg odmora, probleme sa čistacicama, čišćenje stana - iskorisćeni kondomi i spricevi ispod kreveta, gost koji jednom dolazi sa porodicom a drugi put sa ljubavnicom...

Vec smo svedoci promena u funkcionisanju danas i pre 20 godina. Danas smo i stolari - sami sklapamo namestaj, salterski radnici - sami unosimo naloge za placanje u ebanking, kasirke - sami skeniramo proizvode na samousluznim kasama, postari - idemo do paketomata da preuzmemo paket, eto i veliki broj ljudi se bavi ugostiteljstvom/turizmom - stan na dan, kuca/ splav za zurku. Mislimo da upravljamo i kontrolišemo stvari i osecćamo se moćnije, svrsishodnije a realno je to samo dodatno opterećenje.

Zivot treba da bude radost a ne "muka" da bi se zaradio taj dinar/euro koji gubi na vrednosti i onda kupila pećina/stan za život u mestu koje nije napravljeno po meri čoveka.

Malo sam karikirao, ali i dalje ne vidim sta je bolje za stanara da placa kiriju fizickom licu umesto da placa kompaniji? Mogu samo da se slozim da je manje zlo :)
Da li je bolji lokalni dragstor sa 1 zaposlenim ili veliki nacionalni lanaca marketa (Maxi)?
Prvi gleda da zakine državu na svemu, radnik na minimalcu, drugi plaća poreze i omogućava bolja radna mesta.
Prednost kod prvog je što omogućava da se razvije biznis i da i "mali čovek" može zaraditi nešto više od plate. Kod korporacije sva zarada ide korporaciji, u slučaju Srbije dobar deo ide u matice koje nisu u Srbiji.

Što se tiče Vonovie, oni mahom izdaju stare stanove i to povoljnije nego što se može naći na ostatku tržišta.
Prednost toga je niža cena za izdavanje. Oni su kao korporacija kupili po nižim cenama jer su kupovali na veliko (po hiljade opštinskih stanova odjednom), imali niže kamate, jeftinije im je održavanje je je sve skalirano, plaćaju poreze...

Mana? "Mana" je što ne postoji 500000 nemaca koji imaju dodatni stan i neostvaruju dodatnu zaradu ili jednostavno mogu da ne rade. Oni moraju da nađu neki drugi način za investicije.
Da je Srbija u pitanju, kao i u slučaju Maxija, mana bi bila mogućnost zloupotrebe monopola, što u Nemačkoj nije slučaj.

I da, postoje i druge korporacije (bolje rečeno firme jer nisu toliko velike) koje upravljaju sa novogradnjom tako da stanar (kupac usluge) ima izbor.

Moram da se složim sa kolegom Defkeom po pitanju situacije u zemlji. Ja kao neko ko je malo izdvojen iz situacije pa sad kad sam bio u Srbiji za Uskrs mogu da podelim par mojih mišljenja. Društvo se samo po površini podelilo na Vlast i Studente Blokadere, ali kažem po površini. Po meni postoji još jedna veća trećina a to su neopredeljeni ljudi i tih je više i od jednih i od drugih. To su ljudi koji samo žele da rade i zabole ih i za vlast i za opoziciju.
Pošto mi je ovo treća revolucija u životu, mogu da kažem da je najgluplje od svih organizovana tako što su blokirali školstvo pogotovo fakultete. Ni jedna revolucija nije pametna ali ova je strašna. Prvo sam preživeo "balvan revoluciju" u HR - pa smo videli kako se završilo. Onda "Otpor" koji je uspeo ali nakon ratova, sankcija i bombardovanja. I sada ova "studentska blokaderska".
Kako ja vidim da se sada Vlast konsolidovala, studentima blokaderima je opala podrška, a sada skupovi u Nišu i Subotici su pokazali jedan zamor materijala na obe strane. Meni je žao što je BG Univerzitet ispao žrtveno jagnje i najviše će da izgube. Svim studentima niko nije javio da su godinu izgubili. A šta je sledeće, što im govore da nije izgubljena i da će imati 2 u 1 školsku godinu i to zvanično dolazi s BG univerziteta. Pre smo se sprdali sa sega mega fakultetima kako je instant diploma, a sad će Univerzitet u BG postati još gori od njih s ovim instant godinama 2 u 1 a možda i 3 u 1.

Katastrofe nema to je tačno. Mislim da je za sve bolje da umesto što prate Beč, Trst ili Valensiju i porede s BGom da prate trendove rasta ili pada cena u NL. Pošto imamo veću korelaciju trenda rasta sa NL (znači ne cene već trend rasta) u Beogradu nego s bilo kojom državom ili gradom.
Ono što sam i pre napisao je da većini odgovaraju visoke cene stanova, iako smo mi ovde na forumu da diskutujemo o cenama stanova, kod nas se malo i retko prodaju stanovi. Kupiš jednom u životu i to je to. 80% ima nekretninu i neće da je menja. To što mi trenutno tražimo ili diskutujemo o tome ne znači da su svi u tom fazonu.
Posto si napisao da se slazemo, pa onda napisao dosta toga oko cega se ja ne slazem, moram se ograditi po pitanju studentske pobune. Mozda ima propusta u organizaciji (prvenstveno kasnjenje sa politickom artikulacijom) ali ne mislim da je glupo organizovana. I mislim da je vlast dobila udarac od kog nema oporavka, sad je samo pitanje vremena.

Inace juce bacio pogled, koliko ima stanova do 120 hiljada na NBGD (ne ukljucujuci ledine i Bezanijsku kosu).
Odgovor: 12

Screenshot 2025-05-20 at 09.24.10.png

Kada se izbace potkrovlja, staro sajmiste, sutereni i ostave stanovi u dobrom stanju / cistim papirima ostane manje vise 2 stana:

Veselo.

Ako hoćeš da vidiš i čuješ pono povratnika expata, i sa fakultetskim diplomama idi na sajt Tačka povratka, imaju i YouTube kanal gde intervjuišu povratnike. Ima dosta ljudi. Naravno da je negativan saldo ali i to će se okrenuti s porastom plata. Pogledajte sada Bugarsku i pogotovo Rumuniju, vrlo malo odlazi i mnogo se vraća u Rumuniju pogotovo visoko školovanih. Nije baš sve crno belo ljudi. I povratak nije loš i nije zauvek kao ni odlazak - to isto mora da se promeni u svesti kod nas.
Sto se ti ne vratis odmah sada Joe? Sta te sprecava?

Nece se okrenuti sa porastom plata, jer ce porasti i cene. Ne odlaze ljudi samo zbog plate, nego jer stavljaju glavu u torbu kad stanu da sacekaju voz ili autobus. Ili da se voze autobusom. Ili da prelaze pesacki. Ili sto im treba veza da dete upisu u skolu ili vrtic. Ili nastavi niz...

Inace juce bacio pogled, koliko ima stanova do 120 hiljada na NBGD (ne ukljucujuci ledine i Bezanijsku kosu).
Odgovor: 12

Pogledajte prilog 238716

Kada se izbace potkrovlja, staro sajmiste, sutereni i ostave stanovi u dobrom stanju / cistim papirima ostane manje vise 2 stana:

Veselo.
Ako sad bacis pogled videces da ima jedan manje, tj da je ovaj sa Fontane sklonjen sa oglasa :O

Inace jedan mali off topic ali zanimljivo videti situaciju:

Znam da nije reddit najbolji pokazatelj ali za neverne tome kako 80% ljudi zaradjuje 700 EUR bilo bi zanimljivo da procitaju kolicinu ljudi koji prijavljuju 1000eur+ ili 3000eur+ iznose u mesecnim zaradama.
Da ne bude da samo teram kontru, ali pitanje jeste sta vozite. Ko ima platu 500e nece sigurno da ima auto, pa nece ni da komentarise.

Pa svejedno ti je jer niti zivis u Srbiji niti neko tvoj je tu. Da ti i dete zivite u NS i da ste koristili voz sumnjam da bi ti bilo svejedno.

Otici ce dosta ljudi ako se nakon sledecih izbora nastavi SNS vlast, evo pocevsi od mene koji bi razmatrao par zemalja za stalno preseljenje.
Ali da ne duzim previse u off topic, samo sam hteo da ostavim svoju perspektivu, veliki broj ljudi iscekuje sledece izbore kao sansu za promene.
Njemu je svejedno jer ima mleka i brašna u prodavnicama, samo to znači prosperitet i da trebamo da budemo srećni i zahvalni što je tako (ćuti može gore), već je to pisao.

I Ja kao nešto planiram da prodam biznis pa da odem u taj truli zapad da propadam sa njima. Već manjkamo sa lekarima, chatgpt će te bolje izlečiti od ovih sadašnjih, posle ovoga pitanje je i šta će ostati od obrazovanja, a o zakonu i pravednosti da ne govorim. Šteta, lepa smo zemlja neiskorišćenog potencijala.

Džo, ne možeš nikako da kažeš da ti je svejedno, niti da ne biraš stranu, pre svega jer je u pitanju sudbina naroda, a naročito zato što planiraš da se vraćaš u domovinu...
On planira da se vrati kao i svaki gastarbajter, jednom u nikad, eventualno u penziji da dodje na par meseci leti pa da ide na propali zapad da se leči.

ovo je potpuno netačno. srpsko društvo se nije površinski podelilo, već suštinski i po dubini. podelilo se na vlast i na studente, a ne blokadere. takođe, duboko verujem da ne postoji čovek u srbiji koji je neutralan. odnosno, taj koji se izjašnjava da je neutralan je u suštini za vlast samo ga je sramota da to i prizna. situacija u srbiji nameće osećanje i mišljenje kod svakog čoveka da mora da odabere stranu i da samo ako si ameba i paramecijum bez svog integriteta i stava možeš reći da si neutralan i da samo hoćeš da radiš hahaha.
srpsko društvo kakvo je bilo je nestalo nepovratno i to je jednostavno tako

Vrh