Ni blizu
Odlazice sve manje, vracace se sve vise. Isti trend koji je vidjen i u nekim zemljama koje su u tom procesu malo ispred nas.
Nista tu nema neobicno, to je prirodan tok stvari. Ovo dramljenje i katastrofisanje po forumima, tviterima i redditima, i to je ocekivano i nikad nece prestati, ali to isto nije realan svet.
Moram da se složim sa kolegom Defkeom po pitanju situacije u zemlji. Ja kao neko ko je malo izdvojen iz situacije pa sad kad sam bio u Srbiji za Uskrs mogu da podelim par mojih mišljenja. Društvo se samo po površini podelilo na Vlast i Studente Blokadere, ali kažem po površini. Po meni postoji još jedna veća trećina a to su neopredeljeni ljudi i tih je više i od jednih i od drugih. To su ljudi koji samo žele da rade i zabole ih i za vlast i za opoziciju.
Pošto mi je ovo treća revolucija u životu, mogu da kažem da je najgluplje od svih organizovana tako što su blokirali školstvo pogotovo fakultete. Ni jedna revolucija nije pametna ali ova je strašna. Prvo sam preživeo "balvan revoluciju" u HR - pa smo videli kako se završilo. Onda "Otpor" koji je uspeo ali nakon ratova, sankcija i bombardovanja. I sada ova "studentska blokaderska".
Kako ja vidim da se sada Vlast konsolidovala, studentima blokaderima je opala podrška, a sada skupovi u Nišu i Subotici su pokazali jedan zamor materijala na obe strane. Meni je žao što je BG Univerzitet ispao žrtveno jagnje i najviše će da izgube. Svim studentima niko nije javio da su godinu izgubili. A šta je sledeće, što im govore da nije izgubljena i da će imati 2 u 1 školsku godinu i to zvanično dolazi s BG univerziteta. Pre smo se sprdali sa sega mega fakultetima kako je instant diploma, a sad će Univerzitet u BG postati još gori od njih s ovim instant godinama 2 u 1 a možda i 3 u 1.
Da se samo ogradim, ja nisam ni za vlast ni za blokadere, meni je svejedno skroz ko je. Bukvalno meni ni u džep ni iz džepa.
Kako ja vidim dalje je da će najpametniji da odu i dobiju stipendije Harvarda i sličnih (kažem najpametniji), najbogatiji će otići na fakultete po Zapadnoj Evropi, srednja klasa bogatija će otići u okruženje (Beč, Bratislava, Prag i možda Ljubljana) a ostali će ostati i čekati rasplet i Godoa.
Katastrofe nema to je tačno. Mislim da je za sve bolje da umesto što prate Beč, Trst ili Valensiju i porede s BGom da prate trendove rasta ili pada cena u NL. Pošto imamo veću korelaciju trenda rasta sa NL (znači ne cene već trend rasta) u Beogradu nego s bilo kojom državom ili gradom.
Ono što sam i pre napisao je da većini odgovaraju visoke cene stanova, iako smo mi ovde na forumu da diskutujemo o cenama stanova, kod nas se malo i retko prodaju stanovi. Kupiš jednom u životu i to je to. 80% ima nekretninu i neće da je menja. To što mi trenutno tražimo ili diskutujemo o tome ne znači da su svi u tom fazonu.