Šta je novo?

Cene nekretnina

Cesto cujemo ovde kako je nemoguce kupiti stan od plate sto je daleko od istine. Pa samo sa platom od 42.000rsd moguce je ustedeti 1000e za 3 meseca, jos ako su supruznici, dakle 2000e ustede, mada realno i dele troskove stanovanja pa ustede i vise, al da racunamo 2000e. Za samo 12 meseci to je usteda 8000e, a svi znamo da su plate daleko vece od 42000rsd, pa racunajte. Izvor: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...imam-sistem-3-koverte-evo-kako-on-funkcionise

Prosecna potrosacka korpa za januar 2022 godine je 81.000 dinara tako da obe plate idu samo za hranu.
bez da koristis auto i gradski prevoz ,da razmisljas o cigaretama,odmoru i da pri tome ne platis struju, vodu,komunalije, telefon, internet.
da nekupis detetu ni lizalicu ,cipelu,knjige,ekskurziju.

Poslednja izmena:
Ja sam gori od ovog tipa po stednji i to zadnjih 20 godina mogao bih da mu predajem stednju , ali najozbiljnije.

A zasto si bio zainteresovan za kupovinu stana pre par meseci, a sada si protiv kupovine? Kako sve ove lose okolnosti za posedovanje nekretnine nisi video u decembru? Mislim sta si u trzistu video u decembru, kada si razmatrao kupovinu u Zemunu, sto sada ne vidis?
Ja sam zapravo za kupovinu. Promenilo se to sto sam shvatio da cu u Mirijevu ostvariti najveci ROI, zbog njegovog razvojnog potencijala. Nema veze sto je na sat vremena od Beograda jer ce biti metro i sredjena mirijevska avenija po uzoru na najvece evropske metropole i bice napravljen najlepsi trg u tom delu grada. Ti, jel kupujes ili prodajes?

Da si pročitao linkovani tekst znao bi kako da ustedis 1000e za 2 meseca sa platom od 42000rsd mesecno.
Pa i da dodje svetska kriza i uvedu mere štednje iliti popularno stezanje kaiša naš narod će metodom tri koverte još više štedeti, a onda i ulagati u sigurno (Bg nekretnine) i eto nama opet rasta nekretnina.

Odlično ako Rusi kupuju stanove, odlično ako se iznajmljuju i grade novi, odlično, jer će za mene kao inženjera biti posla na građevini u narednom periodu, ali nešto mi ne štima ta priča, ja vidim i dalji rast cena hrane, goriva, struje i energenata, vidim da plate ne prate troškove života, vidim nestabilnu ekonomsku klimu, i prodaju Eps-a.Ali lepo je maštati, a po Tarabićima je moguće da će Srbija izbeći rat, pa će se tražiti stan više, ima smisla ovo što rade naši investitori, znaju oni sve će se to prodati po višestrukim cenama.

Tako je. Gledano kroz neke druge asset klase stanovi su i pojeftinili ali posto ih vecina gleda kroz FIAT valute onda je to jedna opsta katastrofa.
Na primer rublja sad navodno ima zlatni standard. U rubljama trenutno stanovi pojeftinjuju.

Naravno kod nas kad gledamo kroz prizmu eura kao da je opsta pomama

Jos sad samo da USD ojaca i bude jaci od EUR i onda krece ozbiljan pritisak na trziste nekretnina u Srbiji.

...ja vidim i dalji rast cena hrane, goriva, struje i energenata, vidim da plate ne prate troškove života, vidim nestabilnu ekonomsku klimu, i prodaju Eps-a...

Pa upravo se o tome radi, u odnosu na druge realne stvari, to i nije poskupljenje, pojeftinio je samo novac, a ljudi koji su nešto štedeli za nešto ozbiljnije su presečeni i poraženi!

Ako je kg junetine danas 10 eur, litar benyina 1.5 eur, a prosečan kvadrat u BG 2000 eur, ako hipotetički dogodine taj isti kg bude 20 eur, a litar benzina 3 eur, a kvadrat stana 2100 eur, to je realno pojeftinjenje nekretnina, Vi kao inženjer bi to trebalo da razumete! Naravno to neće vratiti vrednost nečije ušteđevine npr!

Prosečna cena kvadrata u evrima za Beograd sa http://8.209.92.181/

1651185596866.png

Cena unce zlata u evrima za isti period

1651185612452.png

Šteta samo što nemamo podatke za stanove za malo duži period. Ovo je cena zlata u dolarima za 30 godina:
1651186051689.png

Kako se lepo vidi trend rasta cena u Srbiji. Tacno se vidi da ce sad da krene pravi spike kakav nije jos vidjen na ovim prostorima. Nekako mi deluje da ce upravo da krene pravi bull market. Po ovom grafikonu prebacujemo 2000e po m2 maj/juni a prosecna cena od 3000e sledece godine.

Ja to ponavljam od 2012. da je bila dobra prilika za kupovinu i tada i danas su ljudi bili protiv. :)) Jednsotavno ne vide ono sto treba da vide.
Kolaps euro i generalno fiat valuta koje nisu vezane za neki drugi asset klas. Naravno da je bolje danas kupiti pesak neko drzati u eurima.
Sa peskom barem mozes nesto a sa eurima mozes da obrises d...

EURO = 0

Kacili su ovde tvoje citate i iz 2009. u kojima to isto govoris.

Samo sto dobra prilika nije isti sto i bull market.

Kako su ljudi protiv, ako imamo nikad veci broj kuproprodaja? Ili ocekujes da svi slepo bezuslovno rade sta ti govoris?

Vi koji ocekujete pad cene nekretnina, ako je trenutno prosecna cena kvadrata 1800 evra, po vasim projekcijama koliko ce ista iznositi 2027?

Pa nije tako baš jer:
- ko je držao keš zarađivao je kamatu koja je bila i 8-9%u nekim godinama. To kad saberete za deset godina kamata na kamatu dobijete i 100% na kamati
Zadnji put su takve kamate bile 2008 godine. Već 2012 su bile 2-3%. Nikada nisu deset godina za redom bile tako visoke kamate na štednju, u odnosu na inflaciju kao par godina pre krize 2008 do same krize i možda nekoliko meseci posle. Čim je počeo QE štediše su postale nebitne. Cene nekretnina su padale od 2009 do 2014 a onda su bile stabilne do 2016 od kada počinje rast. Dakle, ko je imao novac a hteo da kupi nekretninu, najbolje je prošao između 2012 i 2014, ali ko je mogao unapred da zna da je 2014 dosegnuto dno? Mnogi su pričali da će zbog SNS-a Srbija da bankrotira i da treba sačekati još koju godinu i stanovi će biti bagatela.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Dokle god se u EU ludacki stampaju pare, cene moraju da rastu.
Dok je Vucic na vlasti nece biti bankrota SRbije jer je vecina gradjana spremna da se odrekne dela prihoda i pomogne svom Vodji.

Poslednja izmena:
Vrh