Šta je novo?

Cene nekretnina

Tražio ovih dana stan u Vršcu da zakupim do kraja ove godine, ok jednosobni stanovi idu od 300+eura plus troškovi.
Mi našli neki malo sredjeniji ,,stan na dan,, pa će biti 400eur mesečno od pon-petka da se koristi sa uračunatim troškovima.

Evo dobrih vesti (mada po meni i očekivanih) da se kamate snižavaju i da postoji šansa da se još više snižavaju.

Vrlo brzo ćemo opet doći do 0%.
Referentna je mozda snizena ali ti je EUR swap kriva za tenore koji su interesantni za stambene kredite skocila za nekih 30bp u poslednjih 7 dana. Bund (10yr) za 50bp u poslednja 2-3 dana...

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {
function ecbRateCut() {
let ecbCut = 1;
let bankMarginIncrease = (Math.random() * (2 - 1) + 1).toFixed(2);

let message = `ECB je smanjila kamatnu stopu za ${ecbCut}%, a banke u Srbiji povećavaju maržu za ${bankMarginIncrease}%!`;
alert(message);
}

let button = document.createElement("button");
button.textContent = "ECB smanjuje kamatu!";
button.style.padding = "10px 20px";
button.style.fontSize = "16px";
button.style.cursor = "pointer";
button.onclick = ecbRateCut;

document.body.appendChild(button);
});

He, he.
Kaže kalkulator, "neš kupit" :(

Neverovatne cene za Vršac.
Loznica/Šabac - garsonjera 300eur izdajem skoro već 2 god
Prijepolje - dvosoban stan 300eur + troškovi
Kragujevac u centru jednoiposoban 350eur + troskovi
Niš sam trebao za 450eur ok sredjen dvosoban stan plus troskovi pre nekih 8meseci.
Svi su otprilike na minimum 6 meseci bili izdati do 2 god i trenutno se izdaju.
I evo sada Vršac od 300eur jednosoban + troškovi.
Moj neki zaključak je da za 300eur ipak može da se nadje jednosobni stanovi po Srbiji uglavnom u izvornom stanju, prizemlje itd...
Sa dodatkom sobe to jest jednoiposobni idu 350-400eur.
Sredjeniji, održavaniji se dodaje još minimum 50 eur.
Trenutni budzet za izdavanja ok(održavan, sredjeniji) garsonjere/jednosobnog stana na ok lokaciji koja sadrži dobru infrastrukturu sa troskovima računam da mi je 400-450eur, dok za jednoiposoban/dvosoban mi je 500-550eur.
I u ovoj varijanti pokušavam da izbegnem prizemlja/1 sprat pored prometne ulice.
Ovde ne računam BG i NS , pa i Niš jer je baš velika razlika oko lokacije nekretnine, luksuznije novogradnje itd...
Sećam se za Niš da sam zvao više stanova i nisu hteli da izdaju na manje od godinu dana, u ostalim gradovima svi pristaju i na 6meseci.

Debate u temi kolorizovano, ulje na platu, circa 2025 godine gospodnje (FOTO / VIDEO / SOK):

Screenshot 2025-03-07 at 13.45.52.png

Nema normalizacije, ima mozda samo stabilizacije :)

Inflacija usporila kriva se bila zaravnila i onda kad malo krene strmije na gore on to nazove ''normalizacija''
To je taj narativ koji se ovde homogenizovao.

Nije stvar u brojevima nego u tumačenju odnosno normalizaciji.
Šta je tu normalno odnosno i dovedeno u red.
Decembar:
Generalni rast prometa +30% u odnosu na proslu godinu.
NBGD novogradnja +122% ugovora, promet +136%, celokupni broj ugovora +28%, celokupni promet +47% (brojke u odnosu na DEC 2023).

Znaci da ljudi su odustali od ideje da ce cene pasti, kupuje se i sakom i kapom koliko vidim.
Cene kvadrata najvece ikada, broj ugovora i promet na maksimumu u poslednjih 12 meseci.

Decembar:
Generalni rast prometa +30% u odnosu na proslu godinu.
NBGD novogradnja +122% ugovora, promet +136%, celokupni broj ugovora +28%, celokupni promet +47% (brojke u odnosu na DEC 2023).

Znaci da ljudi su odustali od ideje da ce cene pasti, kupuje se i sakom i kapom koliko vidim.
Cene kvadrata najvece ikada, broj ugovora i promet na maksimumu u poslednjih 12 meseci.
Zadnje 3 godine su akutna faza destabilizovanog globalnog ekonomskog tržišta.
Nije to nikakvo normalno to je faza.
Jel treba SP500 da raste svake 3 godine za 50 %. Čemu bi to vodilo?

Zadnje 3 godine su akutna faza destabilizovanog globalnog ekonomskog tržišta.
Nije to nikakvo normalno to je faza.
Jel treba SP500 da raste svake 3 godine za 50 %. Čemu bi to vodilo?
Izgleda da nisi bas razumeo sta je ‘normalizacija’ u ovom kontekstu.

Pošto postoji neslaganje u interpretaciji, ja bih voleo da čujem šta @Darko D misli da bi bila normalizacija u kontekstu našeg tržišta?

Ja kad kažem normalizacija, mislim da se promet vraća na neki nivo pre ove stagnacije koja je realno trajala 2023-2024.

Vrh