Šta je novo?

Cene nekretnina

Da li ovde neko zna sta se desava sa naseljem Plavi Horizonti? Kakvo je ono za zivot, da li ima neku ociglednu manu osim lokacije i gradskog prevoza? Nikad nisam bio tamo, samo znam na mapi gde je. A kako se siri Beograd, Plavi Horizonti su sve blize i blize.

За време ковид закључавања ме пукло неко лудило, па сам размишљао озбиљно о куповини плаца (срећом прошло ме брзо). Како буквално ништа нисам радио, осим што сам искористио прилику да погледам нагомилане торенте и црно-беле класике које сам одувек хтео да одгледам, провозао сам се и сваком уличицом тог насеља, уздуж и попреко, да пробам да осетим крај. Није то био једини крај којим сам се возао, али од свих који су на таквој некој удаљености од града, највише ми се допао, али само онај први део, ближе цркви. Далеко да нема мана, како сам буквално сваку уличицу прешао, готово неприметно улетиш у Бангладеш сити. Онда одсечено је поприлично, нема школа, већих маркета, ни остале социјалне и медицинске инфраструктуре. Ауто или 2 су неопходност.

Како сам исто ту одржавао ауто, често сам имао прилке и да оставим ауто, па мало идем и пешке кроз крај, негде има тротоар, негде не, свакако није замишљено за шетње, поента је баш да имаш плац и кућу. Плацеви су лепи, углавном правилног, квадратног облика, по 5, 6 ари, нису онако уски. Иначе како сам озбиљно пратио, цене су биле од 5-10К за ар, код цркве мислим да је био 15К. Када сам погледао последњи пут пре можда две године, мислим да су се цене дуплирале (као и свуда), а ево и сада сам погледао, нема понуде!

Ми иначе волимо да бежимо на терен и у природу кад год можемо, али ипак сам дошао до закључка да овако нешто није за мене.

Kakve veze imaju kompenzacije, to su izgubljeni kvadrati. Jeda prednost je što nisi dao veći keš ali si izgubio prodajne kvadrate. I opet nisi došao do 300% :) To je ona logika uložio sam 100e dobio sam 150e na kraju, dobar sam 250e :) a tih 100 uloženih naravno ne računamo.

Nisi zarobio novac. Ne zanima me da dolazim do nekog %. Poenta je bila da pad cene kvadrata ne znači uvek pad nego svodjenje na realnu vrednost.

Mislim da bi samo neki investitor mogao da zapravo pokaze racunicu i ulozeno i vraceno, ovako je ipak malo suludo diskutovati o marzama.
Pa svaki posao nosi razliciti stepen rizika, mislim da je manje rizicno drzati radnju tipa Shop&Go neku nego graditi zgradu.

Zanemarujes dosta stvari u racunici, previse je pausalno da se frljamo sa ciframa.
Ti da dodjes i kazes nekome mene je kostalo da ulozim i sagradim 1000 EUR, cena kvadrata je 1600 EUR pa ce te ljudi spaliti na lomaci sto zelis da zaradis 600 EUR po m2 na projektu gde si izgubio 3-4 godine. A kamoli ako kosta 2000 EUR pa zelis da prodas za 3200 EUR m2.
Ja se ne frljam sa činjenicama. Drug mi radi u gradjevinskoj firmi i znam cenu izgradnje standard gradnje. Ne iznosim podatke napamet 😉. Drugi ima gradjevinsku firmu ali ne mogu baš sve da pričam da se ne doxujem.
Nije ni bitno. Uskoro prestižemo Beč što kaže ovaj drugi.

Nisi zarobio novac.
Pa nisi zarobio novac ali nisi ni u željenom profitu jer si izgubio prodajne kvadrate, tako treba računati, a ne uložio sam 2, dobio 3, dobar sam 3 umesto 1.. Reci ko ti drugar pa da ga pošteno streljamo :)

Realno da nisu velike zarade u izgradnji, niko se ne bi bavio time.
Za jednu zgradu realno potrosis minimum 3 a najcesce 4 godine da skroz sve zavrsis od lokacijskih uslova pa do toga da je parkic uredjen.

Za to vreme mozes da iste te pare ulozis u S&P 500 i ne radis nista a ne da se bakces sa izvodjacima, arhitektama, podizvodjacima, katastrom, kupcima, zavodom za urbanizam godinama.
Realno mora biti velika zarada procentualno da bi se neko uopste bavio time, sad opet, preteruje se ali ne znam za vas ali ja ne bih gradio stambenu zgradu 3-4 godine za 30% zarade.
30% bi bila i ok zarada kada se sve ali baš sve uračuna(pa i inflacija).
Podrazumevam da se uračuna svoje vreme i odbitak poreza dobit i izmedju ostalog sebi da ozbiljna plata za sve to.
Iznajmljivanje sebi kancelarije, iznajmljivanje svog kontejnera na gradilištu, automobila itd....
Zakonsku garanciju i popravke nakon useljenja....
Mislim realno ovo i mene najviše zanima, jer čak ni Investitori ne mogu da ti kažu konkretno koliko ih je izašla neka celokupna izgradnja zgrade, jer često preklapaju poslove.
Koleginica radila master rad na ovu temu, pa je zaboravila neke(dosta) radova i troškova.

Meni 30% zvuči zapravo dosta ok za stambenu zgradu. Ako si uložio 50 miliona, gradiš zgradu tri godine, 15 miliona profit bi značilo 5 miliona profita godišnje.

Treba računati i troškove i dok se ne dodje do izgradnje, nekada se ne postigne dogovor za kupovinu zemljišta a uložio si u resurse da istražiš šta bi tu moglo da se gradi...

Da je 60% na uloženo ne bismo svi kukali kako su trenutne cene budalaština 😂.
Da je i 5% realno kukali bi.

Te analize, ja sa stricem i ocem napravio kucu za 600e kvadrat sve lux lux, pa tako mora da isto kosta i ove sto dizu naselje sa 600 stanova, to je neobziljno. Kolika je onda zarada po Evropi gde su cene po nekoliko puta skuplje nego ovde?

Meni 30% zvuči zapravo dosta ok za stambenu zgradu. Ako si uložio 50 miliona, gradiš zgradu tri godine, 15 miliona profit bi značilo 5 miliona profita godišnje.
Naravno, pričali smo ranije o tome, 30% je ok profit, na manjem ulogu i na manjoj zgradi završiš sve npr za godinu i po. Ako te usere kao sad pa je potražnja veća ili si kupio plac i počeo da gradiš pre poskupljenja svega možeš i da dižeš 50%+. Al' i dalje se misli da je to 300% i više jer neko napravi prizemnu kuću u Banovcima za 500e :) Samo se ne računa priključak za struju, vodu, ostale troškove...

Zaradjuju dobro, samo me nervira sto pokusavaju da umanje svoju dobit, ko kolega koji voli da mu neko drugi plati pice. :) Da ponovimo po 101.put, cena zavisi iskljucivo od ponude i potraznje, ne od cene cementa, ne od cenene goriva... U poljoprivredi, niko te ne pita koliko je kostalo djubrivo. Ako ja nacrtam cicaglisu i prodam ga, kao umetnicko delo, na aukciji za 100k evra. To je zato sto je neko lud da da toliko, ne zato sto je mene kostao flomaster.

Koliko mislite da je kostala izgradnja ovih novogradnji u Kragujevcu? I koliko mislite da kosta materijal i rad po kvadratu?

Zaradjuju dobro, samo me nervira sto pokusavaju da umanje svoju dobit, ko kolega koji voli da mu neko drugi plati pice. :) Da ponovimo po 101.put, cena zavisi iskljucivo od ponude i potraznje, ne od cene cementa, ne od cenene goriva... U poljoprivredi, niko te ne pita koliko je kostalo djubrivo. Ako ja nacrtam cicaglisu i prodam ga, kao umetnicko delo, na aukciji za 100k evra. To je zato sto je neko lud da da toliko, ne zato sto je mene kostao flomaster.

Koliko mislite da je kostala izgradnja ovih novogradnji u Kragujevcu? I koliko mislite da kosta materijal i rad po kvadratu?
Nemaš ti pojma 🙂. Pa normalno da je tamo jeftinija izgradnja kada tamo žive mitska bića šumadinci. Njima je svejedno da li žive u novogradnji, starogradnji ili u šumi. Zato je tamo jeftinije. Sve takse i priključci su besplatni a zemljište dele dzabe (ili sam to pomešao sa BNV 🤔). Tamo stric i otac prave zgradu 😂.

Zemljiste pravi razliku, ali bilo je ovde pokusaja da se objasni da su stanovi skupi jer je poskupeo materijal. Opet kazem, pitao sam za procenu materijala i gradnje. Na kraju to sto neko ima para diktira cenu.

To niko ne može da zna sem investitora jer dosta zavisi i od ugradjivanog materijala al verovatno tu 800-900e može biti i više. (U S.Palanci npr gradnja dosta nižeg kvaliteta od te košta oko 600e, a prodaje se za 800-900e) Sa druge strane imaš Beograd, mnogo skuplje zemljište, takse, angažovanje... i uz sve to mnogo jaču potražnju.

Zašto niko ne pita koja je realna cena koka kole kada sedne neko u kafić da ispije kocu od 300din :) Kako ne utiče cena materijala u konačnici? Pa i to je trošak. Ili evo jedan primer, artikal u kini košta 1e, ti ga nabaviš za 0,5e, platiš prevoz, platiš akcizu 1e, platiš šprediciju, carinu, dalju distribuciju... dodje na oko 220din bez pdva. Ti ga prodaješ za 400 sa pdvom. zarada 100din. U tih 100din trebaš da platiš lokal, radnike, tekuće troškove... I onda neko dodje i kaže "to bre košta 1e u kini, a oni pohlepni ovde hoće da mi uvale za 3,5e" :)

oba stana su na losim lokacijama
ovo sto je kod male vage, ajd kao tu je centar ali ta ulica je toliko prometna i zagusljiva, katastrofa
a ovo sto je kao bubanj, to i nije bubanj brate

oba stana su na losim lokacijama
ovo sto je kod male vage, ajd kao tu je centar ali ta ulica je toliko prometna i zagusljiva, katastrofa
a ovo sto je kao bubanj, to i nije bubanj brate
Aerodrom. Novogradnja sa novim stvarima. Nekorišćen stan. Drug dobio ponudu 1300e po m2. Hitna prodaja. Mnogo ili malo?

Setih se upravo jedne anegdote na ličnom primeru, hteo sam da kupim ploču neku za komp pre neku godinu. Kako je tada bila nestašica grafičkih i generalno tih pc komponenti nadjem kod jednog kolege. Taj kolega se inače predstavlja kao poštenjačina, pljuje sve redom koji nisu po njegovom ukusu, koji iskorišćavaju situaciju, vlast, korupcija... i kaže on meni 100e za ploču, stiže u četvrtak. Rekoh ok uzeću dve. Dodje četvrtak kaže on meni 150e. Rekoh kako 150e rekao si mi 100e. Kaže pa mogu da ih prodam brzo za 150e nema ih nigde što bi ih prodao tebi za 100e, ako hoćeš hoćeš ako ne ništa. I Ja ne kupim. Ja ostao bez ploče, on zaradio dodatnih 50e jer je iskoristio situaciju pa u mojim očima i više nije bio takva poštenjačina kakvim se predstavlja :) Ali to kakav je sada u mojim očima ne znači ništa jer sam ostao bez potrebnog dela. I opet niko ne pita koja je realna cena koka kole u kafiću ili koja je realna cena svinje u restoranu. Cena je ta, kao što reče kolega, uzmi ili ostavi.

@BillHicks
Suština je da svi mi koji trubimo ovde o poštenju i nekoj "realnoj" ceni bi se ponašali isto u datoj situaciji. Kada se oglašava stan za prodaju nekako se zaboravi "realna" cena :)

50e tad mi izgleda kao 150e sad. Nije to problem nego što sam ostao bez dela zbog tih nekih mojih principa. Dakle imao sam opciju da ne uzmem komp, da "čekam da padne cena" kada se oporavi ponuda ili da kupim kod drugog. Jednostavno, a i nije.

Generalno smo takav narod, svoje cenimo mnogo, a tudje ništa :)

@BillHicks
Suština je da svi mi koji trubimo ovde o poštenju i nekoj "realnoj" ceni bi se ponašali isto u datoj situaciji. Kada se oglašava stan za prodaju nekako se zaboravi "realna" cena :)

50e tad mi izgleda kao 150e sad. Nije to problem nego što sam ostao bez dela zbog tih nekih mojih principa. Dakle imao sam opciju da ne uzmem komp, da "čekam da padne cena" kada se oporavi ponuda ili da kupim kod drugog. Jednostavno, a i nije.

Generalno smo takav narod, svoje cenimo mnogo, a tudje ništa :)

ja sam tako izvisio za stan, jer su teli pare na ruke. posle me to skuplje kostalo

ne zalim ni malo

Vrh