Kako može da se proveri broj izdatih dozvola?
Može li još neki detalj?
Ja sam u prethodnom periodu pratio KG. Jednog velikog investitora. Slabo šta je prodao.....za mesec dana samo jednu garsonjeru......od 50-60 stanova..... završava dve lamele uskoro (do maja-juna). Treba da krene jos 2. Ako ostane nerasprodato u dovoljnoj meri, mislim da će da stopira projekat
. Ovi sto su kupili, ispasce magarci jer ce godinama gledati gradiliste umesto parkova za decu. Šta ako kad na lageru ima npr 30-40 stanova a treba da izbaci jos 80+. Ne znam ko ce to da kupi.
Novi Sad- mali stanovi idu kao alva. Garaze van centra retko ko kupuje. Preskupe su. Ne znam kome ce da izdaju sve te stanove od 40-50m2. Veci onako. Bas slabo. Generalno ima stanova, mozes da biras. Problem je cena.... Ne znam koliko je NS jak u odnosu na KG i Nis. Deluje mi da je doslo do prezasicenja. Najavljuju mnogo projekata ove godine...sta znam.
data.stat.gov.rs
Na ovom linku možeš da gledaš broj izdatih gradjevinskih dozvola.
Tačno je da trenutno parking mesta(garažna mesta) u NS-u idu lošije jer su skupa, a i drugačije je tržište od BG-a.
U NS-u ti ne treba automobil i pokrivenost bicillističkim stazama je odlično, a i trenutno ima sasvim ok gradskih parking mesta, pa zbog toga nije neophodno da se uz stan uzima i parking mesto.
Promeniće se i ovo kada se izgrade sve započete zgrade i kompleksi, ali po meni za razliku od BG-a nije obavezna kupovina parking mesta čija cena je veoma velika za normalnog i prosečnog kupca 1350eur/m2 to jest 17000-18000 parking mesto, a garažno mesto je i 30000eur sa elektro priključkom.
Mali stanovi se izdaju i izdavaće se tu ne vidim problem(studenti, stan na dan, radnici) ti od 40-50 manji dvosobni će se tek izdavati IT sektor, mladi bračni parovi, koji se osamostaljuju itd...
Rusi i Ukrajinci su podigli cene kirija i ne znam nikog ko izdaje stanove da mu je prazan stan i da je nezadovoljan, zato svi i hledaju i uzimaju još investicionih.Za razliku od ovog foruma oni ne razmišljaju o nekoj krizi i gledaju čim skupe pare da kupuju još.
Veći stanovi pa tu bi se složio sa tobom to i ja mislim da ide i u BG-u i u NS-u slabije i to ostaje poslednje za prodaju sa po meni nepravednom sličnom cenom kao manji stanovi po m2.
Jednostavno to je za porodicu baš mnogo para i pre se bira neki dvoiposobni stan i jedan investiciono nego neki solidan četvorosoban - moje mišljenje i zapažanje.
Ili se čeka neko nasledjivanje pa da se to proda i onda uzme stambeni kredit da bi se uzeo lepši i veći četvorosoban za porodicu.
Da najavljeno je mnogo projekata i moj krug Investitora koji poznajem iako ne prodaje brzo stanove kao pre 1-2god u izgradnji uspeva da proda do samog završetka izgradnje većinu stanova i pre samog završetka je već krenuo drugu gradnju, niti razmišljaju o spuštaju cene i ide im ok.
Novogradnja u Železničkoj ulici(centar) će biti uskoro izgradnja ali sa početnom cenom preko 3000eur/m2 -jedan info.
Naselje(prozvano Liman 5) je neka cena u novogradnji oko 2400-2500eur - info.
Luksuznija gradnja na boljim lokacijama, centar, Bulevari, Sajmište, Spens se bez problema prodaje, dok se na Petrovaradinu, Veterniku, Alibegovcu(Mišeluk) može naći ispod 2000eur/m2(1700-2000eur).