Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da treba uvesti porez za kukace koji skupljaju za ucesce i cekaju da padnu cene, zivot im prolazi u cekanju da balon pukne a inflacija im jede ucesce svakog dana. Oporezovati im pod hitno cuvanje ucesca na racunu.
Nije dovoljno što im je inflacija obezvredila novce, nego još i porez 😂
Ja jesam uvek za ulaganje i da ne stoje novci u slamarici jer je to po meni loše za ekonomiju.
Postoji oročenje novaca po vidjenju(neka minimalna kamata se dobija), a postoji i oročenje na godinu dana(oko 5% godišnje, sa time da ako se podignu novci pre vremena onda se dobiju samo svoji novci to jest 0% dobitak).
Kačio sam ovde link da se u Nemačkoj pregovara oko donosenja zakona da država uzme stanove koji se ne koriste i ne izdaju i da ih izdaje posebnim kategorijama.
To je ok, država odgovara za tvoj stan i pri tome će ti davati neku naknadu u zamenu da ona vodi računa o tim stanovima i njihovom izdavanju.

Sada bez sale, poenta prica je sto pre shvatiti da logika i zdrav razum i zakon trzista ne funkcionisu u Srbiji, kad se samo setim prica sa ovog foruma kako samo ludak moze kupiti A blok po 1700e u gradu bez metroa. Ako ti treba za zivot kupuj odmah kad imas iole uslova, menjaces dalje nije kredit za ceo zivot, nije stan za ceo zivot. Sedis cekas da ti nevidljiva ruka uzima pare iz dzepa dok cekas.

Sada bez sale, poenta prica je sto pre shvatiti da logika i zdrav razum i zakon trzista ne funkcionisu u Srbiji, kad se samo setim prica sa ovog foruma kako samo ludak moze kupiti A blok po 1700e u gradu bez metroa. Ako ti treba za zivot kupuj odmah kad imas iole uslova, menjaces dalje nije kredit za ceo zivot, nije stan za ceo zivot. Sedis cekas da ti nevidljiva ruka uzima pare iz dzepa dok cekas.
Pa ako razmislis, inflacija zapravo jeste na neki nacin porez za smrtnike.

Zvali me iz OTP - imaju prilagodljive proizvode pa i stambene kredite za izgradnju kuce. Bio na sastanku, cekam ponudu :)
Ako ne bude resenja za izgradnju kuce, prelazim na kupovinu stana.
Molim sve sa foruma koji odlazu kupovinu da istu odmah obave i potrose novac sto pre pa da padnje traznja u nekom trenutku :)

Evo ga info iz prve ruke. U Sremu popusta gradjevinski hajp. Projektni biroi nemaju posla. Stala su renoviranja, legalizacije, izgradnja novih objekata. Kazu da se u nekim opstinama izdalo samo 10% gradj dozvola u odnosu na prethodne godine. Cene kuca su od 120k do 150k ali ih niko ne kupuje. Konkretna informacija je za Indjiju i Rumu.

U manjim sredinama vise vidimo realno stanje i plateznu moc ljudi u Srbiji. Beograd se nece lako dati. Jos ce da traje hajp dokle god se pare iz drzavnih projekata prelivaju preko povlascenih fizickih lica u nekretnine.

Aleluja... Nista apsolutno nije logicno na nasem trzistu, odnos cena kvadrata i plate nam je najnepovoljniji u Evropi. Kupuju se telefoni na rate, al se stanovi kupuju za kesh. Visa srednja klasa nije kreditno sposobna za kupovinu stana u gradu kom zivi, sem ako nisu dobili nasledstvo ili na lotou. Izmereni gdp per capita nam je 2022 bio oko 9500, medju najnizima u Evropi, a po ceni nekretnina prestizemo sve u okolini.

Zvali me iz OTP - imaju prilagodljive proizvode pa i stambene kredite za izgradnju kuce. Bio na sastanku, cekam ponudu :)
Ako ne bude resenja za izgradnju kuce, prelazim na kupovinu stana.
Molim sve sa foruma koji odlazu kupovinu da istu odmah obave i potrose novac sto pre pa da padnje traznja u nekom trenutku :)

Evo ga info iz prve ruke. U Sremu popusta gradjevinski hajp. Projektni biroi nemaju posla. Stala su renoviranja, legalizacije, izgradnja novih objekata. Kazu da se u nekim opstinama izdalo samo 10% gradj dozvola u odnosu na prethodne godine. Cene kuca su od 120k do 150k ali ih niko ne kupuje. Konkretna informacija je za Indjiju i Rumu.

U manjim sredinama vise vidimo realno stanje i plateznu moc ljudi u Srbiji. Beograd se nece lako dati. Jos ce da traje hajp dokle god se pare iz drzavnih projekata prelivaju preko povlascenih fizickih lica u nekretnine.
Kako može da se proveri broj izdatih dozvola?
Može li još neki detalj?
Ja sam u prethodnom periodu pratio KG. Jednog velikog investitora. Slabo šta je prodao.....za mesec dana samo jednu garsonjeru......od 50-60 stanova..... završava dve lamele uskoro (do maja-juna). Treba da krene jos 2. Ako ostane nerasprodato u dovoljnoj meri, mislim da će da stopira projekat 🤷. Ovi sto su kupili, ispasce magarci jer ce godinama gledati gradiliste umesto parkova za decu. Šta ako kad na lageru ima npr 30-40 stanova a treba da izbaci jos 80+. Ne znam ko ce to da kupi.
Novi Sad- mali stanovi idu kao alva. Garaze van centra retko ko kupuje. Preskupe su. Ne znam kome ce da izdaju sve te stanove od 40-50m2. Veci onako. Bas slabo. Generalno ima stanova, mozes da biras. Problem je cena.... Ne znam koliko je NS jak u odnosu na KG i Nis. Deluje mi da je doslo do prezasicenja. Najavljuju mnogo projekata ove godine...sta znam.

Što? Gospodin 🙂
McAfee pokojni fali sceni
Pa zato sto je prvo pljuvao celu kripto industriju pa se onda zaljubio u BTC do te mere da mu njegova firma MicroStrategy bukvalno zavisi od vrednosti btca, pa je onda pljuvao sve ostale blockchain-e da bi i za to promenio plocu kada je dosao ETF za ETH. Strastven je povodom necega i kada pogresi nastavi kao da nista nije bilo. Covek paljevina.

Nije dovoljno što im je inflacija obezvredila novce, nego još i porez 😂
Ja jesam uvek za ulaganje i da ne stoje novci u slamarici jer je to po meni loše za ekonomiju.
Postoji oročenje novaca po vidjenju(neka minimalna kamata se dobija), a postoji i oročenje na godinu dana(oko 5% godišnje, sa time da ako se podignu novci pre vremena onda se dobiju samo svoji novci to jest 0% dobitak).
Kačio sam ovde link da se u Nemačkoj pregovara oko donosenja zakona da država uzme stanove koji se ne koriste i ne izdaju i da ih izdaje posebnim kategorijama.
To je ok, država odgovara za tvoj stan i pri tome će ti davati neku naknadu u zamenu da ona vodi računa o tim stanovima i njihovom izdavanju.
Porez na nerealizovanu kupovinu nekretnine 🙂. 15% 🙂

Može li još neki detalj?
Ja sam u prethodnom periodu pratio KG. Jednog velikog investitora. Slabo šta je prodao.....za mesec dana samo jednu garsonjeru......od 50-60 stanova..... završava dve lamele uskoro (do maja-juna). Treba da krene jos 2. Ako ostane nerasprodato u dovoljnoj meri, mislim da će da stopira projekat 🤷. Ovi sto su kupili, ispasce magarci jer ce godinama gledati gradiliste umesto parkova za decu. Šta ako kad na lageru ima npr 30-40 stanova a treba da izbaci jos 80+. Ne znam ko ce to da kupi.
Novi Sad- mali stanovi idu kao alva. Garaze van centra retko ko kupuje. Preskupe su. Ne znam kome ce da izdaju sve te stanove od 40-50m2. Veci onako. Bas slabo. Generalno ima stanova, mozes da biras. Problem je cena.... Ne znam koliko je NS jak u odnosu na KG i Nis. Deluje mi da je doslo do prezasicenja. Najavljuju mnogo projekata ove godine...sta znam.
Da, mali stanovi 20-30 m2 se svugde prodaju...

Mali stanovi se dobro i brzo prodaju, em zato sto su jeftiniji (logicno), em zato sto su zgodniji za izdavanje. Ali je pitanje koliko su oni relevantan faktor za procenu stanja na trzistu ako se oni manje-vise uvek relativno dobro prodaju. Bilo bi dobro videti statistiku prodaje vecih stanova. Recimo Q2 2024 i Q2 2023. godine imaju skoro isti promet, tj. manji je za 1.6%, tj. 3913 (Q2 2023.) i 3850 (Q2 2024.) (s tim sto je promet novogradnje opao a starogradnje porastao), a i prosecne cene su skoro iste, tako da su ova 2 kvartala idealni za poredjenje. Pritom, u Q2 2023 je prodato 700 (od 3900) stanova sa kvadraturom 80+. prodato oko 700 stanova (18% ukupnog prometa), a u Q2 2024 540 (14% ukupnog prometa) . Poredjenja radi, u Q4 2022 kad je promet bio oko 5200 stanova imali smo 941 stan veci od 80m2 (18% ukupnog prometa). Broj stanova u rangu 50-80m2 koji je prodat 2023. godine je 1530. a 2024. je 1547, tako da je tu promet prakticno isti. Broj prodatih stanova u Q2 2023. godine je bio 1662, a sada 1756, sto je rast od 5%.

To prakticno znaci da imamo pad prometa stanova kvadrature 80+ od oko 25%, ali s obzirom na to da ti stanovi cine oko 1/6 ukupnog prometa, i da se promet stanova manjih od 50m2 povecao za 5%, to se manifestovalo u padu prometa od samo 1.6%. Znaci, grubo gledano, kvartali Q2 2023 i Q2 2024. su bili skoro isti, ali prakticno se veci stanovi prodaju dosta manje nego ranije. Znaci, taj pad prosecne kvadrature sa 60 na 57m2 prakticno znaci da ljudi daleko manje kupuju vece stanove nego ranije.

Zbog toga i imamo u Q2 2024 obim prometa od 537 miliona evra, sto je pad od 7.7% u odnosu na Q2 2023 kad je obim prometa bio 582 miliona evra. Poredjenja radi, u Q4 2023 je obim prometa bio 808 miliona evra, tako da prakticno imamo pad obima prometa od 33.5% u odnosu na Q4 2023.

Kad je rec samo o novogradnji, kao sto sam vec rekao, imamo pad prometa od 21.3% u odnosu na Q2 2023 (sa 1815 na 1429) i 42% u odnosu na Q4 2022 (kad je promet bio 2453). Sa druge strane, obim (vrednost u evrima) prometa je pao 27.8% u odnosu na Q2 2023 (sa 321 milion evra na 232 miliona) i 53% u odnosu na Q4 2024 (kad je bio 493 miliona evra). Kad je rec o velikim stanovima u novogradnji, imamo pad prometa stanova povrsine 80+m2 u odnosu na Q2 2023 sa 377 na 232 stana, sto je pad od 39% , pri cemu je u Q4 2022 to bilo 549 stanova, sto oznacava pad od 58%.

Sad neka odavde svako zakljuci sta hoce, ali cinjenica jeste da, iako promet stagnira, tj. blago pada (stagnira broj prodatih stanova, ali definitivno opada obim, tj. vrednost prometa), novogradnja se sve slabije prodaje i veliki stanovi se sve slabije prodaju. Ono sto drzi trenutni broj prodaja i cene, tj. jedino sto se trenutno dobro prodaje su mali stanovi, odnosno verovatno investiciona kupovina. Ali tu se otvara nova tema, sta ce se desiti sa gomilom velikih stanova koji ne mogu da se prodaju? Da li ce oni stajati tako neprodati i time usporavati trziste ili ce im se obarati cena da bi bili prodati? Ili ce se investitori preorijentisati samo na manje stanove? U svakom slucaju, mislim da treba pratiti ove promene u strukturi prodaje, jer iako deluje da je sve isto, nije bas isto, i pitanje je kakav ce to uticaj imati na trziste i cene.

Poslednja izmena:
Au, pa to nije dobro. Ako su kupci stanova za zivot, pogotovo vecih stanova, stavili kupovinu on hold, sta ce se desiti kad svi oni skapiraju da kamate na kredite vise nece divljati, da balon nece puci, da nije bas cene only go down? Zivot ne moze da ceka.

Može li još neki detalj?

Na ovom linku možeš da gledaš broj izdatih gradjevinskih dozvola.

Tačno je da trenutno parking mesta(garažna mesta) u NS-u idu lošije jer su skupa, a i drugačije je tržište od BG-a.
U NS-u ti ne treba automobil i pokrivenost bicillističkim stazama je odlično, a i trenutno ima sasvim ok gradskih parking mesta, pa zbog toga nije neophodno da se uz stan uzima i parking mesto.
Promeniće se i ovo kada se izgrade sve započete zgrade i kompleksi, ali po meni za razliku od BG-a nije obavezna kupovina parking mesta čija cena je veoma velika za normalnog i prosečnog kupca 1350eur/m2 to jest 17000-18000 parking mesto, a garažno mesto je i 30000eur sa elektro priključkom.
Mali stanovi se izdaju i izdavaće se tu ne vidim problem(studenti, stan na dan, radnici) ti od 40-50 manji dvosobni će se tek izdavati IT sektor, mladi bračni parovi, koji se osamostaljuju itd...
Rusi i Ukrajinci su podigli cene kirija i ne znam nikog ko izdaje stanove da mu je prazan stan i da je nezadovoljan, zato svi i hledaju i uzimaju još investicionih.Za razliku od ovog foruma oni ne razmišljaju o nekoj krizi i gledaju čim skupe pare da kupuju još.

Veći stanovi pa tu bi se složio sa tobom to i ja mislim da ide i u BG-u i u NS-u slabije i to ostaje poslednje za prodaju sa po meni nepravednom sličnom cenom kao manji stanovi po m2.
Jednostavno to je za porodicu baš mnogo para i pre se bira neki dvoiposobni stan i jedan investiciono nego neki solidan četvorosoban - moje mišljenje i zapažanje.
Ili se čeka neko nasledjivanje pa da se to proda i onda uzme stambeni kredit da bi se uzeo lepši i veći četvorosoban za porodicu.
Da najavljeno je mnogo projekata i moj krug Investitora koji poznajem iako ne prodaje brzo stanove kao pre 1-2god u izgradnji uspeva da proda do samog završetka izgradnje većinu stanova i pre samog završetka je već krenuo drugu gradnju, niti razmišljaju o spuštaju cene i ide im ok.
Novogradnja u Železničkoj ulici(centar) će biti uskoro izgradnja ali sa početnom cenom preko 3000eur/m2 -jedan info.
Naselje(prozvano Liman 5) je neka cena u novogradnji oko 2400-2500eur - info.
Luksuznija gradnja na boljim lokacijama, centar, Bulevari, Sajmište, Spens se bez problema prodaje, dok se na Petrovaradinu, Veterniku, Alibegovcu(Mišeluk) može naći ispod 2000eur/m2(1700-2000eur).

Evropljanima bolje rečeno vlade EU država s Zelenom Agendom su preterale! Brane letove, brane turizam, brane stočarstvo, sve živo ne sme. Za običnog čoveka a privatni avioni mogu. Kad raja treba letiti wizzom za 15 e to ne sme. Zagađuje se. A kad treba on ići sam u privatnom avionu što košta 15k eura na sat leta e onda to sme.

Brinu ljudi, neće da im se dovlače milioni turista, francuzi zabranili domaće letove tamo gde ima tgv. Neće ni betonizaciju i apartmanizaciju, uništavanje zelenila, još automobila. Slažem se da treba zabraniti privatne avione
Nego, ako vam je bilo dobro ovoga leta u BG na 40c tri meseca, onda ništa, daj još da se zida da bi se uzimala kirija daj još auta, seci drveće..
Mi ko zna da li ćemo biti živi ali eto iza 2050 biće tako pola godine i takav svet i grad ostavljamo deci i unucima,. Ja ne vidim da postoji ikakav plan i rešenje. Da podsetim na ovo:

Brinu ljudi, neće da im se dovlače milioni turista, francuzi zabranili domaće letove tamo gde ima tgv. Neće ni betonizaciju i apartmanizaciju, uništavanje zelenila, još automobila. Slažem se da treba zabraniti privatne avione
Nego, ako vam je bilo dobro ovoga leta u BG na 40c tri meseca, onda ništa, daj još da se zida da bi se uzimala kirija daj još auta, seci drveće..
Mi ko zna da li ćemo biti živi ali eto iza 2050 biće tako pola godine i takav svet i grad ostavljamo deci i unucima,. Ja ne vidim da postoji ikakav plan i rešenje. Da podsetim na ovo:
Ja lično mislim da je to velika prednost Beograda i naše klime da imaš pravo leto +35 i tako 3-4 meseca. Pa to je vrh. Imaš svuda bazene, Ada i uopšte nisu gužve. Bio sam ovo leto i u Beogradu i opšte preko leta juli i avgust nije gužva. Svuda parkinga. Čak i gradski bazeni nisu prepuni. Svaki gastarbajter iznad Beča što živi će ako zbog ničeg drugog onda zbog klime da kupi u Srbiji stan. Ja sam od 30 dama što sam bio na godišnjem 29 imao sunce i preko 30c temp samo 1 dan kiša i 25c!! Fantazija! Ko god hoće zimu eno mu Švedska i sve iznad Beča. Sivila i oblaka i kiše na izvoz!

Ja lično mislim da je to velika prednost Beograda i naše klime da imaš pravo leto +35 i tako 3-4 meseca. Pa to je vrh. Imaš svuda bazene, Ada i uopšte nisu gužve. Bio sam ovo leto i u Beogradu i opšte preko leta juli i avgust nije gužva. Svuda parkinga. Čak i gradski bazeni nisu prepuni. Svaki gastarbajter iznad Beča što živi će ako zbog ničeg drugog onda zbog klime da kupi u Srbiji stan. Ja sam od 30 dama što sam bio na godišnjem 29 imao sunce i preko 30c temp samo 1 dan kiša i 25c!! Fantazija! Ko god hoće zimu eno mu Švedska i sve iznad Beča. Sivila i oblaka i kiše na izvoz!
Kome je lepo na 40c nek ide u Katar ili Abu Dabi. Možda tebi lično odgovara ali većini naroda ne. Suši se drveće, nema vode, zelenilo propada, ljudi se osećaju bolesno i bezvoljno.. eno posebna tema Vreme i klima u BG.

Poslednja izmena:
Leto u Srbiji je kataklizma, samo neki gastos koji ne živi ovde može da priča kako je super.
Nije loše leto u Beogradu. Meni se recimo dopada ovo 35+. 40 je malo previše, al šta da se radi.

Nedostaje mi kiša samo zato što se smanjuje broj stabala u Beogradu zbog suše. Vidim i zrela, velika stabla skroz spržena. To je jako loše.

P.S. Sve pod uslovom da ne koristite GSP.

Ma razumem ja Džoa da je željan leta, al ovo je sve nehumano, a tek će biti pakao za 10-20god.

Izvinjavam se ako je offtopic, opet vezan za ćaskanje:
kad smo već kod bazena, da li je realno da na Tašu već peti put zatvaraju mali bazen jer deca pi*aju i se*u u njega? 🚑

Prilozi

• 20240831_004136.jpg
    20240831_004136.jpg
    188,3 KB · Pregleda: 99
Vrh