[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914387#p914387:1o6nu7ki je napisao(la):Bulbulderac17 » Uto Jan 04, 2022 10:37 pm[/url]":1o6nu7ki]Hvala bogu da nisam pre par godina poslušao ovde ove konstantne priče o nekom balonu koji puca...ispade ovo balon ali onaj helijumski jer sve ode u nebo, pogotovo novogradnja...
mariks":38jr6j0i je napisao(la):edit: Nego nešto ne vidim da se komentarišu cene na banji, borči, ovči, kaludjerici, altini, ledinama... Toliki jaz izmedju periferije vs centar znači da imamo previše ljudi koji ili imaju para (jer kupuju drugi, treći... stan po redu) ili po svaku cenu pa i cenu prezaduživanja hoće da budu u centralnim opštinama "da im se kvalitet života ne sroza".
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914646#p914646:3u4vyp5w je napisao(la):tachinni » Sre Jan 05, 2022 8:53 pm[/url]":3u4vyp5w]mariks":3u4vyp5w je napisao(la):edit: Nego nešto ne vidim da se komentarišu cene na banji, borči, ovči, kaludjerici, altini, ledinama... Toliki jaz izmedju periferije vs centar znači da imamo previše ljudi koji ili imaju para (jer kupuju drugi, treći... stan po redu) ili po svaku cenu pa i cenu prezaduživanja hoće da budu u centralnim opštinama "da im se kvalitet života ne sroza".
Na temu potraznje "centar" vs "periferija" -
Iz mog iskustva kupovine - gledao sam stanove samo u delovima grada koji su urbanisticki planirani i gradjeni za vreme komunizma. Novogradnja/starogradnja mi je bilo manje vazno, ali mi je bilo bitno da zgrada bude u normalnoj ulici, razumne sirine sa trotoarima, da je sprovedena kanalizacija, da ima normalan pritisak vode, po mogucstvu po neko drvo, zelenu povrsinu u blizini... Jednom recju - urbano, civilizovano okruzenje.
Tako nesto uglavnom ne postoji u navedenim naseljima gde se gradi ko kako stigne. Svi zidaju da iskoriste svaki mm placa, kolovozi siroki tek koliko mora, a nedovoljno da se dva automobila normalno mimoidju, omedjeni ili direktno ogradama ili blatom, cela naselja se prikljucuju na neadekvatne vodovodne mreze koje nisu bile namenjene tolikom broju korisnika...
Altina i druga strana Dunava nisu imale ni k od kanalizacije (ne znam kako je sad) pa kod svake vece kise ljudi plivaju u cemu se ne pliva i uzivaju u miomirisima...
Medjutim, to kosta, a utice i na potraznju. U takva "naselja u razvitku" ide ko mora, a ko moze u delove grada koji su gradjeni u neka normalnija vremena i po meri coveka. Ne nuzno u centar, mada se blizina centra uglavnom poklapa sa urbanistickim uredjenjem.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914725#p914725:2m2abert je napisao(la):tachinni » Čet Jan 06, 2022 2:48 am[/url]":2m2abert]Ok, pogresno sam se izrazio, verujem da se vecina ovde slaze da Bg odavno nije humano mesto za zivot. Ono sto sam opisao se odnosi na elementarni urbanizam uz neki minimum humanosti.
Naravno da u samom centru nema bog-zna-kakvih zelenih povrsina, ali uvek u posrednjoj ili neposrednoj blizini postoji neki parkic, ulice jos uvek imaju drvece, postoji komunalna infrastruktura... Novoizgradjeni delovi periferijskih naselja nemaju nista od toga. Ne da nema sirokih trotoara, nema nicega uz kolovoz jer ili je komsija izbacio ogradu do samog asfalta ili je pored neuredjeno zemljiste, cesto i oranica.
Ja, licno, sam nasao srecu na Konjarniku - planirano naselje sa oku neprijatnim komunistickim betonjerkama, ali u tom trenutku po relativno razumnoj ceni. Renovirao stan po svojim potrebama i dobio udobno mesto za zivot sa dosta drveca, sirokim trotoarima, igralistima za decu (meni nebitno ali ko zna, jednog dana), komunalnom infrastrukturom, dobrom povezanoscu prevozom... Mesto za parking bude problematicno nakon 22h, ali boze moj, nema dela grada koji ne muci tu muku. Posto je jedan od najvisih delova grada, verovatno zbog toga ne muci muku sa poplavama.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Eto recimo blok 70 gde je cista starogradnja je od sredine 2018. do sada narastao za 700e/m2. Ne bih rekao da je posteno izjednacavati one iz 2015. i ove sada koji ukazuju na prenaduvan balon.
vradovic":3p16fwws je napisao(la):
Ti savski blokovi su uvek bili traženi koliko znam tako da i ne čudi rast cena. Meni je više nelogičan rast cena starogradnji gde skoro da nema razlike u odnosu na novogradnju, a tek razne zgrade bez lifta, sutereni, potkrovlja... ako uporedimo cene 2010-2013 onda je 2016/2017/2018te itekako bio prenaduvan balon, što se i ovde spominjalo. To što je cena sada veća nego 2017/2018te apsolutno ne znači da tada nije bio balon, pisao sam već šta se pričalo i kakve sam savete dobijao. Ako cene porastu još 20-30% do recimo 2025-2028te onda će tada biti balon, a sada "jeftino" i tako u krug. Balon se pumpa sve dok ima nekoga da ga pumpa, kada ne bude krenuće izduvavanje, pogotovo nadam se centra koji će povući i starogradnje i periferije. Postoji realna cena, a postoji i tržišna cena. Realnu smo prešli odavno, čekamo da tržište kaže svoje.
Imace toliko para al za koj km dalje..., da drasticno ne skoci cena rente, a nece da skoci jer narod nema toliko para....
Ako se dobro secam kod nas je najskuplji ar od zemalja u okruzenju. Nalazim nesto iz 2020. kod nas prosek oko 6600, u Hrvatskoj 3440, Bugarska isto jeftinija od nas, a malo skuplja od Hrvatske. Kod nas su cenu zemlje digli Miskovic, Matijevic i njemu slicni koji su pokupovali sve sto valja po Vojvodini. Veliki deo je dat pod dugogodisnju rentu Arapima i onda je nasem seljaku preskupo to sto je preostalo.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914809#p914809:10u45fua je napisao(la):shadestudio » Čet Jan 06, 2022 1:18 pm[/url]":10u45fua]Ne znam, ali kad gledas cenu zemlje, nema mnogo veze sa obicnim narodom. Hektar kosta u proseku 15000e, obican seljak ni u snu to ne moze da plati, pa opet cene opstaju.