Prosto moram da odgovorim na postove na više strana oko povrata PDV-a. U najmanju ruku, sam
ZAČUĐEN (namerno pišem sa velikim slovima) koliko ima zajedljivih i ljubomornih ljudi. Ja sam se uvek vodio mišlju da treba da se pomogne nekome, što sam i radio i pisao moja iskustva i mišljenja oko kupovine stana, procesa, mojih očekivanja i svega.
Svima koji misle da nemam pravo povrata PDVa zbog ovog ili onog, i oni koji čak misle da trebam u ZATVOR da idem ?!!? - mogu slobodno da me prijave. Pre svega, ja sam se lično informisao u Poreskoj Upravi Novog Beograda da li imam pravo povrata PDV-a i izneo moj slučaj i odgovor je DA. Kod potpisivanja Predugovora pitao sam Notara, odgovor je bio DA. Ako oni kao pravnici i ekonomisti greše, onda grešim i ja. Kada dođe za par godina i to na dnevni red - da podnesem papire za povrat PDV-a, Poreska Uprava ima pravo da me odbije uvidom u dokumentaciju koju podnosim. Za informaciju svim nevernim Tomama, ja imam u policiji odjavljen stalni boravak u gradu gde sam prijavljen na adresi i to se plaća oko 350 dinara ako se ne varam. Prebivalište mi je i dalje u Srbiji. Znam da sam to kod vađenja nove lične karte plaćao posebno. I službenica MUPa je rekla, VI IMATE SVA PRAVA kao da ste u DRŽAVI, jedino se ovo radi da ako vas mi tražimo na toj adresi da znamo zašto niste tu! (to je već treća službena osoba). Kolega
@NRakocevic je sa pravnog aspekta sve obrazložio pa ne bi dalje o tome.
Ja znam jednu jedinu državu koja taj zakon (o prebivalištu i boravištu) selektivno vrlo dobro primenjuje a to je Hrvatska i to na Srbe da se odjave da bi % smanjili na popisu i da ne bi imali prava. Dok u isto vreme to ne primenjuju na Hrvate iz Herceg Bosne i njima je sve dopušteno. Kada bi Srbija to sprovela, a može vrlo lako, došlo bi do toga da Srbija ima oko 5 miliona ljudi a ne 6,5 ili 6,7. Ne znam samo šta bi se s tim pristupom dobilo? Država bi bila na gubitku i to velikom.
Drugo, Dijaspora je NAJVEĆI investitor u Srbiji i tako je zadnjih 20+ godina. Veći smo i od EU, US i Kineza zajedno a ne pojedinačno. Prošle godine samo 4 milijarde eura čistog keša.
Prosto mi je neverovatno da ljudi ne žele da dijaspora ne ulaže pare u Srbiju nego da kupuju/investiraju tamo negde... Ja bi lično uvek podržavao da neko uloži u Srbiju i pozvao sve i Ruse i Ukrajince i Dijasporu samo da dolaze i ulažu. Ima mesta za sve.
Da li vi mislite da zbog tog povrata PDVa ja ne bi kupio? Sa tim ili ne stan je kupljen. Za novogradnju sam se odlučio jer su cene starogradnje po meni nerealne (ne u smislu previsoke u odnosu na NL) već previsoke u odnosu na novogradnju! Starogradnja po meni treba biti 30% niža od novogradnje - zbog obnove, stari stan,itd... A u BG je obrnuto, starogradnja je SKUPLJA od novogradnje na istoj lokacija - i onda zašto da se peglam s nekim ljudima umesto da kupim novo i nemam glavobolje.
Ono što mogu da kažem i na šta sam ponosan je da je još jedan par, gastarbajterski, zbog mene odlučio da kupi trosoban stan u istom kompleksu kao i ja. Oni nemaju pravo na povrat PDVa, i opet su kupili.
Većina ljudi ne shvata da ako napreduje država napreduju i pojedinci. Eto vam primer samo nekog penzionera koji ima stan na Dorćolu sada vredi oko 250k, dok je isti taj stan kod Slobe, pod sankcijama i kad je država bila zatvorena, nema investicija, nema gradnje vredio max 120k DM (ili 60k eura). Da li je taj penzioner svojim radom uradio nešto da toliko profitira - NE. Već je "jahao talas" - raste država, raste i pojedinac s njom.
Prosto me interesuje šta misle svi ovi Forumaši što priželjkuju da Rusi odu, da Gastarbajteri ne kupuju - šta bi tada bilo? Pale bi cene malo, ali pale bi i plate ZNAČAJNO više. Pa pogledajte samo 90-te. Kad smo bili zatvoreni i spolja i iznutra, niko nije dolazio, i niko ulagao. Šta se onda gradilo? Negde neka zgrada i to je bilo upitno da li će te zeznuti, da li ćeš kupiti stan ili ništa... I onda je bilo još teže da se kupi. Sada se bunite na kamatu od 5%. Ko je mogao kredit da uzme 90-ih godina? NIKO. Ne zbog toga što je kamata bila visoka već jednostavno stambenih kredita NIJE bilo!!
Ne želim više da raspravljam o toj temi - jer je offtopic i što bi Predsednik rekao "Institucije će odlučiti da li imam pravo ili ne!" Za sada mogu da kažem da sam prezadovoljan radom institucija i notara i svega. Pogotovo banaka koje su 10x bolje od holandskih. (šta god vi mislili, ja imam na osnovu čega da uporedim).