Kako ne? Eto prvi je Milorad Dodik. Ima nekretninu u BiH i nekretninu u SRB. Skroz legalno. I još glasa i kamere ga snimaju. Isto i Ministar Zdravlja ili Policije Republike Srpske u Novom Sadu.Stvarno ni meni nije jasno kako si ti rezident kad imaš prijavljeno prebivalište u Holandiji. Ne možeš biti rezident u dve države u isto vreme.
Meni je rečeno da zakonski to nije legalno, tj da je ilegalno
Sad oko glasanja i to ne ulazim...
opet nebitno oko cene nekretnine. Meni je notar rekao da imam pravo na povrat PDVa čak i poreska uprava!Meni je rečeno da zakonski to nije legalno, tj da je ilegalno
Sad oko glasanja i to ne ulazim...
ispunjavam sve!Naravno da nije legalno.
Zakon o prebivalištu
Član 27
Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:
2) ako ne odjavi prebivalište u slučaju iseljenja iz Republike Srbije (član 14. stav 1. ovog zakona);
Zakon o PDV-u
Refundacija PDV kupcu prvog stana
Član 56a
Pravo na refundaciju PDV za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, ima fizičko lice - punoletni državljanin Republike, sa prebivalištem na teritoriji Republike, koji kupuje prvi stan (u daljem tekstu: kupac prvog stana).
ispunjavam sve!
državljan sam kao i ti. Čak sigurno više i trošim i ulažem u Srbiju od tebe.Zato što nisi odjavio prebivalište, tj. u prekršaju si i stičeš benefit na osnovu toga koji ti ne pripada
državljan sam kao i ti. Čak sigurno više i trošim i ulažem u Srbiju od tebe.
Večeras u 20hHoće li skoro biti ažuriranje podataka sa RGZ-a za april?
Neće biti potpuni verovatno?Večeras u 20h
Skoro sigurno neće biti kompletni...Neće biti potpuni verovatno?
Zato što vlast prima donacije i od jednih i od drugih. To su dva centra moći koja postavljaju neke imbecile na vlast i njihov je zadatak da odaberu što je moguće lošije ljude za sudije, direktore, upravu policije, centara za socijalni rad i svih drugih javnih institucija, tako da svi koriste svoju poziciju društvene moći da bi napravili korist kapitalistima i kriminalcima, a što više izrabljivali obične ljude. Zakoni se namerno nameštaju tako da vode propadanju društva i što većoj stopi kriminala.Kako Zakon stiti kriminalce?
"Kapitaliste" je u redu da stiti Zakon to je tako i predvidjeno u neoliberalnom kapitalizmu (to smo i hteli) ali mi nije jasan deo za kriminalce.
TopДа покушам да објасним.
Закони се код нас праве тако да имају рупе, намерно. Те рупе су релативно мале и нису увек јасно видљиве, мада некад јесу и такве. Али кроз њих може да се провуче неко ко свесно ради криминалну радњу, уколико има неку подршку у власти, чак и локалној.
Други начин је да се направи законски нека правна могућност која кратко траје (закон се после промени), а доноси велику добит онима који знају за то. Овде могу некад да се окористе и "случајни пролазници".
Трећи начин је да закон отворено штити криминалце, нпр. кад вам провалник уадне у стан - немате право да га повредите.
Четврти начин је максимално отежавање легалног поступка добијања неких потврда, дозовола, итд, којима власт наводно покушава да спречи преварне радње. Међутим, то само поштеним људима компликује живот, а криминалци то свакако заобилазе на разне начине и тиме су у предности.
Има вероватно још, нисам правник, извините.
Vecina ljudi ne pravi razliku izmedju boravista i prebivalista. Nas zakon poznaje razliku izmedju ova dva pojma, dok mnoge legislature npr. u EU ne prave razliku izmedju njih.Nije bitno samo da li imaš državljanstvo, nego da li si rezident, kao što to lepo i piše u zakonu. Ti imaš prijavljena dva prebivališta, jedno u Holandiji i jedno u Srbiji, što nije po zakonu, smatra se prekršajem koji se kažnjava novčano - kao što piše.
Povrat PDV-a koji stičeš, dakle, nije osnovan i predstavlja kršenje zakona Republike Srbije.
Ma nema veze, važno je da ti razumeš sve kako treba i na ,,pravnički" načinSry but vidi se da nisi pravnik. Neces imati nikakv problem na sudu ako povredis provalnika, izuzev ako to ucinis npr vatrenim oruzjem a on upao sa palicom ili nozem. To se zove prekoracanje nuzne samoodbrane.
Isto si i za ovo ostalo sto si pisao o rupama u zakonu dosta simplifikovao, razumeo na svoj ne pravnicki nacin, i samim tim samo delimicno u pravo a vise u krivu.
Ono kad pokusavas da budes duhovit.Ja mislim da ce skociti barem 100%.
Ne, nije tako jednostavno.Ali Džo nije na privremenom boravku, već trajno preseljen. Drugi je problem što oni to ne mogu da uoče bez da on ode i sam odjavi prebivalište.
Ako ima prijavljenu adresu u Holandiji, on bi po zakonu trebalo da odjavi prebivalište na adresi u Srbiji. Ne možeš imati dve adrese prebivališta, bar ne po srpskim propisima.