Ovo je klasican primer zasto treba uzeti cim sastavis finansijsku konstrukciju a ne cekati i skupljati za ucesce koje samo izmice zbog rasta cena.
Evo primer
@sutraw koji upada u istu zamku:
Ovo samo znaci da nisi doneo odluku da kupis... govorim ti iz iskustva.
Dacu ti primer: Trazio sam stan vise od godinu dana, za to vreme video samo kako cene rastu i sve se rasprodaje. Doneo definitivnu odluku da kupim, a u tom momentu imao 10% za best buy koji sam nasao. I onda nasao kako da to realizujem. Investitor je pristao na 10% za predugovor. Dok je nekretnina izasla na 80%, sakupio jos 5%. Uzeo kes kredit za jos 5% i to na majcino ime. To se radi kad se donese definitivna odluka da kupujes, upregnes sve sto mozes u tom cilju. Rezultat: U tom momentu kvadrat je bio oko 2300(sa pdvom), sada je 3k+. U tom momentu rata je bila 680+200 za kes kredit+100 jos jedan mali kredit za stvari da zaokruzimo troskovi ka bankama su 1000. Sada je rata 880+200+100=1200. Dva kes kredita su sada na jos 2god do isplate(citaj skoro gotovo) a stan rentiram vec dve godine za 1400. Rentiram jer sam se iselio iz zemlje (neplanirano kad sam uzimao stan) ovo navodim vise kao primer kako zivotna situacija moze da se promeni. Mozda je ovo sreca prati hrabre prica, ali ja sam posmatrao trziste 2-3god pre nego sto sam se upustio u trazenje pa onda jos godinu aktivnog trazenja.
Ono sto se sada cini kao peak, samo se tako cini. Ovo je cisto empirijsko iskustvo do kojeg ces i sam doci vremenom. Ono sto sada izgleda kao visoka kamata mozda to uopste nije.
Potpuno se slazem sa Joem da treba uzeti cim si u mogucnosti, na mom primeru cak i preko mogucnosti jer inflacija sve jede a vrednost nekretnine samo raste.
I mada
@Pera Zdera misli da cene nemaju gde gore dovoljno je pogledati zapad i videti da mogu jos mnogo gore. Ne sada, ne u najkracem roku jer naravno da Srbija nema taj standard ali na iole duzi rok prosek plata i cene u Srbiji ce samo rasti. Ne znam kako ovo ljudi ne vide ili ne zele da vide. Nekako prema tome se i deli ovaj forum, to sam primetio, ljudi koji su se odselili vide koliko sve moze da ode gore a ljudi koji su u Srbiji konstatno i godinama misle da su u peaku.