Kao i u svemu ostalom, svako treba da gleda svoje prilike i pravi svoju računicu. Što ljudi i rade, jer se očigledno kupuje, i to po cenama koje su daleko bolje od onih koje gledamo na oglasima. Za april imamo zasad 271 promet (140 staro + 131 novogradnja). Medijalna cena: 2178e/m2. Dakle, neko je kupio i ispod 2k/m2, što nije tako loše. Da istaknem koji: 61m2 82.920 Sunnyville; 46m2 52.000 Sunnyville. Dobro, Sunnyville je priča za sebe, da nađemo nešto drugo. 76 m² 100.000 Poenkareva. 55m2 100.000 Klare Cetkin. 72m2 124.000 Novogradska. 63m2 102.000 Cara Dusana. 62m2 116.000 Ugrinovacka.
Moji utisci:
1. Ljudi polako odustraju od nelogično visokih i neisplativih cena starogradnje i okreću se ka novogradnji na Zemunu i drugim krajevima koji im odgovaraju. Pametno, rekao bih. (Zemunska novogradnja će zauzeti većinu prometa u aprilu.)
2. Realizovane cene pokazuju da periferija zapravo ima daleko manje cene od prikazanih u oglasima. (Nebitno je da li je neko kupio u fazi izgradnje ili kad već.)
3. Mnogi očekuju da će se problemi neuređenosti i manjka infrastrukture tih krajeva ubrzo rešiti, budući da će se ogroman broj ljudi naseliti u iste i zahtevati da se nešto uradi po tom pitanju. (Siguran sam da će biti daleko bolje nego sad.)
4. Tržište se sve više okreće običnim ljudima, odnosno “kupovinom za život”, dok luksuzni objekti na Nbg, BW i još nekim krajevima ostaju investicionim kupcima. Očekujem da će se realizovane cene “bolje” starogradnje na Nbg u budućnosti uglavnom kretati od 2.3k/m2 do 3k/m2.
5. Visoke cene i kamate na zaduživanja će itekako uzeti svoj danak, bez obzira što cene ne padaju. Kupci za život će sve više tražiti alternativu preskupoj starogradnji, a neko će im je sigurno i ponuditi.
Ja plaćam kiriju 250e, živim u solidnom stanu u dobrom kraju i mogu da čekam neko vreme. Šta čekam? Da povećam udeo keša (radim trenutno dodatni posao) i smanjim iznos zaduživanja. Takođe, očekujem da će kamate u dogledno vreme krenuti blago na dole, a da će cene ostati manje-više iste. Trenutno je dosta faktora nestablinosti, od kojih će se neki možda razrešiti krajem ove godine. Ali i da se ne razreše, nemam nameru da živim 10 godina u tuđih 40m2, kada imam ušteđevinu i kreditno sam sposoban. Mislim da je bolje kupiti 63m2 u Zemunu za 102.000 (80% u kešu mogu da obezbedim recimo), nego se kolebati pod tuđim krovom.
Svako zna svoje. Napravite računicu. I po koji kompromis ako je neophodno.
P. C. Poređenja sa Bugarima su ok da vidimo kako se ravnamo prema drugima, ali ne i razlog da pljujemo po svemu i ne gledamo realne prilike u našoj zemlji. Ko još hoće da ide u Bugarsku da živi od nas? Oni imaju svoju realnost, svoje probleme, svoj standard, koji uzgred nije impresivan, ali dobro...